През вече миналата седмица ме накараха да присъствам лично на фирменото "Годишно отчетно събрание". 😉 Не бях се явявал от времето на ковида. Та вечерта във фоайето на хотела си спретнахме едно "невключено в дневния ред" заседание. По някое време установих, че аз съм единственият присъстващ в залата! 🤣 . Като останал последен на бойното поле, реших че имам право да прибера трофеи. На снимката е един от тях. Смея се и досега, защото етикетът е силно многозначителен! Пояснение: в "Американския" английски, когато сe наложи да кажеш ПЕТЕЛ думаш ROOSTER. Думата КОК е запазена за други "тънки случаи" (и като глагол и като съществително). 😁
В тази връзка се сетих за едно интересно съдебно дело: производителят на уиски Jack Daniel съди производителите на играчка за кучета, които си правят много остроумен (според мен) майтап с една от техните марки Jack Daniel's Old No. 7 Tennessee Whiskey. Снимка на играчката е например тук:
https://www.amazon.com/dp/B00N3X6JBUМалко езикова помощ:
Bad Spaniels - Лош шпаньол
No. 2 - áко (в американския английски No. 1 е по малка нужда, No. 2 по голяма нужда)
On your Tennessee carpet - на вашия тенесийски мокет
Най-отдолу: 43% áко, 100% миризливо
Това дело стигна доста надалеч - апелативният съд каза, че това е свобода на словото и няма как потенциален купувач да ги обърка двете. В крайна сметка Върховният съд отказа да преразгледа решението и Джак Даниел загубиха.