Съжалявам, че се включвам относно текст, написан от аменеменема, който има пълното право да сподели своите мнения и позиции, без да получава епитети, определения, етикети и заплахи.
Не съм по споровете и не искам да се заяждам. Просто ще коментирам две-три неща от поста на аменеменема – за думичката „жид“ и за етикета, лепнат от аменеменема на Йоан Златоуст, че е „антисемит“.
1. Научих преди много години думата „жид“, прочитайки нещо на Иван Вазов като ученик и питайки баща ми за значението на тази дума – „да си жид лошо ли е?“ Последва дълга пледоария от баща ми с разкази как са живели страхотно с евреи, арменци, цигани, гърци /преди 9.09.1944 г./, как получил само седмици в свидетелството, когато се родил Симеон и т.н. Не само Вазов използва тази дума! По време на Априлското въстание от местните комитети нямат НИКАКВО доверие на жидовете. По време на Руско-турската освободителна война има неща, които са жидовско ПРЕДАТЕЛСТВО. Преди погромите в Руската империя е имало много други погроми пак срещу евреи, срещу индианци, срещу цигани, срещу протестанти, срещу православни по време на кръстоносните походи, срещу българи /питай onzi колко закони срещу циганите и вещиците е имало в Германия, ами в Испания?/ Вместо за антисемитизъм, предлагам да пишем за антиславизъм, защото колко хора-славяни от Източна Европа и СССР са частта от тези 6 млн. холокост евреи, изтрепани от Хитлер и неговите хора в Украйна, Прибалтика, Русия и къде ли не? Над 15 млн. цивилни жертви на СССР струват ли колкото 6 млн. агрегатни евреи? Агрегатни – от Полша, Беларус, Украйна, Русия, България, Югославия, Западна и Централна Европа? Оф топик. Не мога да намеря два клипа: Първият показва как ортодоксални евреи и техни деца ОПЛЮВАТ минаващи наблизо християни /две-три седмици преди атаката на Хамас/. Вторият клип показва обучение в училище на малки деца в Израел /пак преди нападението на Хамас/ – впечатляваща омраза спрямо мюсюлманите и друговерците. И двата клипа ги гледах тази година.
2. Йоан Златоуст не е антисемит! Той е противник на юдаизма и на юдеите, на юдействащите християни. Да, остро и грубо критикува юдеите и техните обичаи, но той НЕ ги счита за християни. Те са неверници и зло!
Както и протестантите критикуват юдеите и ги считат за анти-християни. Както и католици-православни спорят от памтивека за ключови компоненти на вярата, и си раздават анатеми.
Както всички християни не признават друга монотеистична религия /не си създавай идоли, освен мен 😉/ и са се борели с меч срещу нея.
Както и мюсюлманите, за които всички християни са неверници. НЕ Е АНТИСЕМИТ! АНТИЮДАИСТ Е! (В скоби – преди време четох някаква здрава книга за Софийския /непризнат/ събор. Написана от англоговорящ автор. Спомням си само няколко неща – епископите/владиците са беседвали/спорели на площада между Президентство, Шератон и там другата сграда. Спали били някъде около зоната на Паметника на незнайния воин и малката черква отзад. Та теологичните спорове ги заебали и най-много време обсъждали въпросите за „кинтите“ – кой епископ коя епархия да владее и да цица от нея.)
Стана много дълго. Извинявам се, но ме мързи да го редактирам.