Сега обещаното на Ото.
На няколко пъти в последните години съм поствал, на няколко места, убеждението си за "адекватния отговор" на каквото и да е било действие, от който и да е опонент.
то ли "Гергов - Нинова", то ли "Нинова - Борисов", благодаря.
Първо и двете особи от м.р. за мен поне, са от едно и също тесто - прости, но хитри, арогантни, безпардонни, това, че се е случил единият в БСП изобщо за мен не променя оценката ми за него. Ако Герговия бе станал МП, щяхме да имаме огледален образ на сегашната ситуация и само имената щяха да са променени. До преди няколко години, нямайки представа от Гергов, си виках - защо пък не, забогатял, свинар-свинар, какво толкова, станал милионер - ОК, ако е принципен, какво му пречи да е в БСП?
Не би! И само един телевизионен репортаж ми обърна мнението и то забележи - преди поне 4-5 г.
Настанил се Гергов в някакво студио, току преди съставянето на Мутрю 2 и философства - "...трябваше да направим голяма коалиция...както в Германия.../и тук следва поантата!!/ ...щеше и за нас да има малко хляб...!!!"
Това ме изстреля от дивана до тавана!Няма повече да ти обяснявам защо слагам този индивид до мутрата!Нататък съм го възприемал като някакво необходимо зло, което може би дава по малко пари за партията си, която е била тогава в клинична смърт. Още по късно, оцених и "даването " му!
Сега за по важното - реципрочната реакция.
В последните 30 г. не само БСП, а ако погледнеш и на международната сцена, всички страдат от своята толерантност и старание да се придържат към някакви почтени норми на поведение, правейки го това по две причини:
1. Обективна слабост след падане на берлинската стена и разпад на едната система и оставането на един хегемон в света във всяко отношение - икономическо, военно, политическо, идейно
2. Криворазбрано чувство за малоценност и вина, породено от привидно спечелилата уж във всяко отношение идеология, представяна като демокрация.
Има и още една - трета причина - избилата пяна и мръсотия, която обикновено в повечето случаи се настанява най отгоре.
При тези процеси забележи - аз не обвинявам едната или другата страна, посочвам само резултата - избилата по върховете пяна. При това си мисля, че и в едната и в другата страна винаги са вървяли процеси на самоопределяне.
Герговците - остатък от ренегати в едната страна и читавите хора /айде нека и тук с пример - да речем Слатински, Петър Берон и т.н. от другата/. Т.е. има време на избистряне- кой какъв е и къде иска да бъде. Еуфорията преминава и настъпва време на съзнателно заемане на позиция.След като се поутаяват фрагментите и избистря системата започва истинското противоборство между двете /в БГ е така, има две групи, другото са мравки, люспи или подобни/ групи.Както става и по света, така и тук още в началото се вижда, че едната група ще работи от позиция на силата /пропускам за краткост в световен мащаб - САЩ, Русия,Китай/ и с всякакви позволени и непозволени следства, защото зад нея стои победилият Козяк. Толерантното парче Жан Виденов, първи пада жертва на наивността си, че тук ще има демокрация, а не "демокрация"! След него си заминаха или поне потънаха надолу доста наивници, които си представяха, че ще трябва да има -
не са ли необходими ясни политики, ясни правила, компромиси, приемственост, уважение на опонента
както ми се пробутваше по горе.
Гаче ли трябваше да дойде "демокрацията", че да се забрави Алиенде!
И тук ще го вържа с твоя човек - Сталин.
Кой съм аз, че да го оценявам, но все си мисля, че в онова време, ако не го е имало диктатора /пиша го без кавички, щото за мен е такъв/ Сталин - сега нямаше да ни има и нас с теб, а може би и никой от списващите тук или там и ръфащите костите му. Просто съм склонен да отдавам дължимото на личностите, които са правили историята и да се опитвам да ги оценявам всеки В ТЯХНОТО ВРЕМЕ!!! Не от сегашната позиция на уригващ се от добрата биричка, разплул се на дивана субект, нещо, което се случва в 99% от случаите в последно време.
По нататък - за адекватността на действията.
Ми инджинер съм, туй съм учил, тъй разсъждавам - трети закон на Нютон "Всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие."
Е, той е закон от класическата механика, но е природен, съществува и се проявява навсякъде. И който не го спазва - заминава си. За съжаление, у нас все още се робува на заблудата, че имаме в буквалния смисъл на думата демокрация!
Демокрация ли?
Това ли е тя?
https://bg-voice.info/rubriki/komentarat-na/molya-vi-ne-barni-rabala/Няма такова нещо. Стремим се уж, но няма как да се постигне с простаци. И оттук идва и последната част - как да обясниш на простака, глупака демокрацията, как да го убедиш, че не трябва да се ръга като коч, че трябва да е толерантен, принципен, отговорен, че като го поставят да управлява не трябва...как да го обясниш?
Със собствен пример?!?Я бягай, не ставай смешен.
На простака се обяснява по просташки, така, че ако все пак има нещо между ушите - да вдене!
На глупака - също. Наскоро прочетох мисълта на един руски анализатор, накратко, човека казваше-"глупака мисли еднолинейно, ако му поставиш задача как да направи така, че кравата да получава по малко количество храна, но и да дава повече мляко, той отговаря - м
и ше я храним по рядко и ще я доим по често..."
А пък за управление на простака - няма смисъл да ти говоря, колкото и да не съм съгласен с бае ти Ташо - е те той бе намерил начина как да обяснява на такива.
И сега последно - всеки ерзац, на каквото и да е било, е много, ама много по лошо нещо, отколкото и от най лошият оригинал.
А такъв случай имаме в момента. И му сърбаме попарата.
Но я опитай да обясниш с горните думи това на феновете му.
Уф!
Е отдавна не съм творил такива епистоларни диарии!
При това, едва ли се е получило, ама дано, пропуснах куп по несъществени за мен неща.