Аз винаги съм празнувала единствено и само Деня на победата. Сделките само се поливат и то ако имаш полза
...а аз празнувам 8 май - денят на безусловната капитулация и формалния край на войната в Европа....
G, денят на победата 9 май е празник, определен с указ от на Върховния съвет от предишния ден (8 май) - това е първият ден след победата над Германия. Поради тази причина това е един изстрадан "съветски" (по липса на по-точна дума) празник, към който се присъединяват и редица други страни, вкл. с решение на Кнесета е официален празнеик и в Държавата Израел.
"Денят на Европа" няма нищо общо с резултатите от втората световна война - провъзгласен е през 1985 за да отбележи годишнина от прокламацията на Робер Шуман, наричан бащата на обединена Европа.
Защо се учудваш (наричаш тъпо), че европейците са определили два дни - 5 и 9 май - на първата дата през 1949 е създаден Съвета на Евпора, на втората френски министър прокламирал създаването на Монтановия съюз. Ако искат, могат да провъзгласят и датата на българското присъединяване като празник.
Съвсем отделен въпрос е, че през последните десетилетия изкуствено се противопоставят Денят на победата с Деня (седмицата) на Европа, вместо да се съчетават. Пропаганда.
Мики, благодаря за напомнянето на великата песен - за съжаление хорът им. Александрова вече го няма.
Тази песен винаги при възможност я слушам прав, настръхнал.