Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Август 18, 2019, 16:25:06

Автор Тема: ...из мрежата : Честит Първи май роби на труда...!  (Прочетена 221 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен фелдкурат Ото Катц

 • Sr. Member
 • ****
 • Коментари: 346
  • Профил
...намерих го в мрежата, хареса ми, тъжна работа ... след седмица, на 8 май, ще го изтрия... честит празник!


Честит празник! Честит Първи май роби на труда...!

Първи май! Ден, пълен с противоречия.
Денят на труда е почивен ден. Празнува се труда, а тържествува безделието. Уж се почитат работещите, а венците са по главите на капиталистите.

Ден за размисъл. Как хората, които работят, съграждат, творят и са в основата на съзиданието, са на дъното на социалната пирамида. Как наемният труд се превърна във възможност за хора, които вместо труд, имат пари, да трупат още повече капитали за сметка на наемните работници. Днес виждаме „бизнесмени” с нови джипове за десетки хиляди, на които работниците не са получавали с месеци заплати или са държани на екзистенц минимума. Днес трудът не дава възможност за нормален живот, днес е времето на работещите бедни.

Колкото и да е беден човек, има какво да даде – трудът и усилията си. И вместо достойно заплащане, получава окови. Които не му позволяват да излезе от омагьосаният кръг на оцеляването и дълговете.

България, от страна, в която беше гордост да си работник, се превърна в страна на робите на труда. Най-ниско платените роби в целия Европейски съюз. Не с проценти, а с пъти по-ниско заплащане на труда от другите държави. Просперират политиците, измамниците, „усвоителите” на еврофондовете.
А работниците вземат бързи кредити до заплата, за да нахранят семействата си.

Трудът не се цени. Ценят се връзките, политическото влияние, шуробаджанащината, липсата на морал и безскрупулността. Почтеният труд заслужава само подаяния и подигравки от тези, които живеят на гърба на работещите. Защото, както каза една гербава мамица, те, политиците, не са като обикновените хора...

Роби на труда. Не господари на своя труд. Не работници. Роби!

В 21 век в европейска България, член на ЕС има хора, които работят много повече от осем часа. И не смеят да се оплачат, защото ще останат без работа. Има хора, които работят за по 500-600 лева на месец, които не позволяват нормален живот.
Всъщност, една средна годишна заплата е колкото стойността на една пейка на ул. "Граф Игнатиев" в София.
Една година работа - една пейка! Има хора, уволнявани заради това, че са си потърсили правата. Работодателите забраняват вече на жените да забременяват и да имат деца. Със светнали от алчност лица настояват да няма отпуски по майчинство и майките веднага да се връщат на работните си места, дори да отлагат раждането до ...ако може до пенсия. Дългите болнични водят до уволнение, освен ако нямат късмета да са в държавната администрация. Робите на труда плащат данъци и осигуровки, с пълното съзнание, че пенсията им няма да им позволи оцеляване. Ако има кой да им я плаща, разбира се.

Пирамидата е обърната. На върха са алчните, корумпираните, безделниците, които печелят от измами и корупция. На дъното са тези, които съзидават и творят. Тези, на които се крепи икономиката и системата. Не на онези с джиповете и усвоителите на европари, а на обикновените шивачки от цеховете, на строителите по обектите, на работниците в малкото останали фабрики.

Има нещо сбъркано.

Все пак, честит празник, един почивен ден, в който и да празнувате, се замислете за цената на труда си. И за това, колко е важен и че вие, работещите, сте тези, които са в основата на икономиката и на държавата.

Честит празник! Честит Първи май!

Елена Гунчева

Активен micky

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 3321
  • Профил
А в това време, в Париж:
Более 160 человек задержаны в ходе первомайской демонстрации в Париже
Полицейские задержали 165 человек в ходе первомайской демонстрации в Париже, передаёт Franceinfo.
Сообщается, что полиция провела более 9 тыс. профилактических проверок.

Данные приведены по состоянию на 13:15 (14:15 мск).
Порядок во французской столице обеспечивают более 7,4 тыс. полицейских и жандармов.
https://ru.rt.com/dfoz

Пак се сбиха. :)
Они боги войны из холодного ада, они не боятся холода, голода, жары, дождя. Они убивают в любую погоду, голодными и холодными.

Неактивен buratinob

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 4056
  • Профил
Цитат
Пак се сбиха. :)
В Париж по-страшно, повече арестувани от "преврата" в мракобесната Венецуела. :blurry_drunk-2127:

Неактивен Джиджи

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 3323
  • Профил
...намерих го в мрежата, хареса ми, тъжна работа ... след седмица, на 8 май, ще го изтрия...

Първи май! Ден, пълен с противоречия. Ден за размисъл. Има нещо сбъркано.

Честит празник! Честит Първи май!
:way_to_go-1308:

Не го трий, Фелдкурат. Защото денят наистина е спорен. Но пък аз си направих труда да погледна през другия край на "кривия макарон", за да потърся информация, която ми се струва, че е необходима на всички ни.

Цитат
1 май – „Ден на труда и на международната работническа солидарност”

На тази дата много страни по света честват обществените и икономически постижения на работническото движение и търсенето на повече държавна защита за работещите по света. Това е ден както на международното работническо движение, така и на левите движения.

История на празника


Началото се поставя на 1 май 1886 г. в САЩ, когато профсъюзите провеждат мащабна национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители разпръсват протестиращите, раняват около 200 и убиват най–малко 4 души.

На 4 май по време на последвалия протест срещу полицейското насилие сред полицията е хвърлена бомба, при която загива полицай, а 6 други са ранени. Набързо са осъдени и екзекутирани 7 анархисти, впоследствие оправдани като невинни.

През 1889 г.
учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, призовава за международни демонстрации в знак на солидарност с протестите в Чикаго.

Честване


В България

„Денят на труда” е един от официалните празници в Република България.

Първият опит за честване на 1 май  е направен през 1890 г. от Типографското дружество. Обявен е за официален празник през 1939 г.

По света

В някои държави по света 1 май се отбелязва официално, в други се чества неофициално.

В САЩ и Канада отбелязват Деня на труда (Labor Day) в първия понеделник от септември. Празнуването започва през 1882 г., а празникът става официален през 1894 г.

Във Великобритания отбелязват Деня на труда през първия понеделник на май. В бившия социалистически блок Първи май е важен празник. В СССР и КНР той се отбелязва понякога дори с военни паради.
 
Празникът е честван и в Нацистка Германия под името „Имперски трудов ден“ (Reichsarbeitstag).

1 май се чества като „Ден на труда” и е официален празник в редица държави, сред които: Германия, Австрия, Мексико, Тайланд, Русия и много други.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B5%D0%BD_%D0%BD%D0%B0_%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%B0_%D0%B8_%D0%BD%D0%B0_%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D1%81%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82
  :bigok:
« Последна редакция: Май 01, 2019, 18:53:31 от Джиджи »

Неактивен Maximus II

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 517
 • Всеки умира, но не всеки живее ...
  • Профил
 „Робството никога не е било отменяно, само го разшириха, за да включва всички раси“

Чарлз Буковски

"И най-болезненото е постоянно топящата се човешка същност на онези, които се борят да запазят работи, които не искат, но се боят, че алтернативата ще е по-лоша. Хората просто се изпразват отвътре. Стават тела с плашливи и покорни умове. Цветът напуска окото. Гласът погрознява. И тялото. Косата. Ноктите. Обувките. Всичко става грозно."

Неактивен Джиджи

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 3323
  • Профил
И още един поглед към 1 май – от още по–обратната страна на „кривия макарон”:

Цитат
ЧЕСТИТО! На 1 май имен ден имат тези красиви имена

На този ден християнската църква чества юдейския пророк св. Йеремия – прорицател и страстен изобличител на пороците на сънародниците си. Той предсказва, че Йерусалим ще бъде завладян от Навуходоносор, а народът му ще бъде разпилян по света, за да изстрада в робство своите грехове. Негово е и предсказанието, че Бог ще изпрати своя син и наследник на Земята.

Българският народ нарича този празник Ермия, Ирмия, Ирминден, Ирима, Зъмски ден. А на 1 май  имен ден празнуват: Майя, Мая, Тамара, Еpмeнa, Еpмeлинa, Еpмeнкo

Обредите са насочени основно към предпазването от змии. В народните представи змиите излизат от своите леговища на Свети четиредесет мъченици или на Благовещение. А на св. Йеремия излиза техният цар.

В Западна България срещу празника палят огньове, прескачат ги, произвеждат шум и изричат многобройни заклинания, с които да прогонят змиите.

На места в Южна България св. Йеремия се тачи за предпазване от гръм и градушка.

Пророк Йеремия

За Пророк Йеремия казват, че е най-тъжният пророк. Бил избран да съобщава на народа си за страшни и тежки бъдещи събития. Хората се плашели от него, никой не искал да слуша ужасяващите му пророчества. Хвърляли го в блатисти ями, затваряли го в тъмници....и в крайна сметка го убивали с камъни.

А самият Йеремия е отправял горещи молби към Господ да се смили над народа му и е изплакал мъката си по юдейския народ в книгата си „Плач Йеремиев”.

Участвал е в обсадата на Йерусалим през 587 година B.C., предсказана от самия него. Негово е и най-светлото пророчество, че Бог ще изпрати на земята своя син и наследник.

Обреди и традиции

Някога се вярвало, че на 1май излизал царят на змиите –Йеремия. Ерминден, Ирма, Ерминьото се знаели като празник на змиите. Всички го отбелязвали, за да не бъдат ухапани от змия. Бъдещите майки най–много са почитали този ден, за да се предпазят от ирминясване. Така наричали неведомите болести, причинени от зли очи и сили.

Палели се огньове, дрънчели са с тенекии, изричали са се заклинания.
Жените правели венчета от вратига и ги слагали по портите, за да пазят дома им от злото. Момите и момците се надпреварвали кой ще събере повече див чесън, заради магическата му сила. Жените се пременявали с нови дрехи и се накичвали със специална трева-лепка. С пръсти копаели глинеста почва. Смесвали я с кълчища, козина и плява. Месели всичко това с крака и пеели песни. Всеки трябвало поне малко да се изцапа с тази смес, за да не го хапе змия през годината. Най-старата жена изработвала нечетен брой подници. Вярвало се, че тези съдове прихващали магическа сила.

Утринната росица се събирала в чашка от която се пиело за здраве. По някои краища на България са събирали вече цъфнали билки и цветя, слагали ги във вода. С тази вода си миели косите, за да се предпазят от главоболие през годината. На други места по страната ни ритуално крадели слама от съседни дворове. Открадната слама се разпръсвала тайно по дома, за да изгони бълхите. На този ден се правели и прогнози за времето през януари, февруари, март и април следващата година.
 
Българските ни предци са намирали чудни начини да почитат най-тъжния пророк. И нека този светец ни пази не само от змиите, а и от хората със змии вместо сърца!


https://pik.bg/%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-1-%D0%BC%D0%B0%D0%B9-%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD-%D0%B4%D0%B5%D0%BD-%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82-%D1%82%D0%B5%D0%B7%D0%B8-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%B2%D0%B8-%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B0-news653689.html
  :too_happy-1067:
« Последна редакция: Май 01, 2019, 19:49:35 от Джиджи »