Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Ноември 28, 2021, 19:32:01

Автор Тема: Край казана, или за културата на правене и пиене  (Прочетена 27396 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 14473
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #180 -: Ноември 15, 2020, 08:08:47 »
Мерите си портфейлите, не водките.
Добро е питието в добра копания.
Другото е парвенющина.

Неактивен Дозирис 2.0

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2454
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #181 -: Ноември 15, 2020, 08:58:50 »
Quote (selected)
Най-скъпата е 750 рубляка, които се равняват на около 8 евро.

Половинка "Smirnoff" е 6,50 евро. Какво толкова има в една водка, та да струва повече? На скъпите водки са им скъпи опаковките и бутилките. За такива като теб са направени.  :bigok:

Явно и тая тема е обречена на фонщина..

Неактивен Дозирис 2.0

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2454
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #182 -: Ноември 15, 2020, 09:25:50 »
Мерите си портфейлите, не водките.
Добро е питието в добра копания.
Другото е парвенющина.

Добре звучи, кат повечето клишета, но не е вярно. Добро е питието, което е направено добре. Ако без компания не можеш да оцениш добре направеното питие, може би не трябва въобще да пиеш - явно го правиш заради другите, не заради себе си. :)

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 14473
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #183 -: Ноември 15, 2020, 09:41:16 »
Не говорим за ментета.
За мен добрата компания е важна, с приятели пием това което ни е приятно, всеки има различен вкус.
Аз например не мога да оценя добрия коняк, ако и да е за хиляди левове.
Не е моето питие - имам лоши спомени. :bigok:

Неактивен Дозирис 2.0

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2454
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #184 -: Ноември 15, 2020, 10:07:47 »
Конякът не е за напиване. За целта има ром.  :bigok: Пробвай този: https://www.thewhiskyexchange.com/p/15060/bacardi-oakheart-spiced

Фона ще ти каже, че е евтинджос и не става за нищо, но не му вярвай.  :smokin:

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 14473
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #185 -: Ноември 15, 2020, 10:11:36 »
За напиване си има класики.
Ракия
Червено вино.
Водка или уиски ако е без мезета.
Аз съм успявал и с няколко джина и малък тоник. :t0328:

Активен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5048
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #186 -: Ноември 15, 2020, 11:57:52 »
За каруцарско напиване, или накратко - напоркване, тук мисля, че не говорим, а ако има такива забежки, хайде да ги избягваме.
Тук под пиене, аз поне, разбирам усещанията дето са вълнували Лилиън, която споделяше тук за парфюмите си и от какви аромати са композирани.Няма да и забравя "розовият пипер". И че не е издържала и свърнала в една странична уличка да си напръска малко след покупката.
Също и при алкохола - опитвам се, но не разбирам пиячите, които изпитват удоволствие само или основно от замайването. Те, според мен или не подбират алкохола или са предимно водкаджии - там аромати и вкусове няма. А като така - какво го е еня някой, който иска да се напорка - с какво ще е?
Ми и тройной върши работа, що им се подиграват - не знам!
Купуваш, влизаш в някой заден двор и - докъдето я докараш.
Друго си е да усетиш дъха на това, от което е направено питието или поне това, с което е наложено. И колкото по лек и едва доловим е аромата - толкова по голямо е удоволствието.
За вкусовите качества да не говорим - там си е цяла симфония!
По същият начин не разбирам любителите на чалга, не разбирам модернистичните цапаници, не разбирам слушането на кръчмарска музика и лафмуабети, отдавна престанах да разбирам запалянковците, гледащи къфто им падни спорт или дори да е любимият им футбол - изпълненията на куци коне по терена, само и само да са в раздаванията.
ОК, това са ми разбиранията.
« Последна редакция: Ноември 15, 2020, 11:59:56 от Giuseppe »

Неактивен Nor1

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5516
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #187 -: Ноември 15, 2020, 13:17:29 »
Цитат на: Giuseppe
не разбирам любителите на чалга,
не разбирам модернистичните цапаници,
не разбирам слушането на кръчмарска музика и лафмуабети,
отдавна престанах да разбирам запалянковците, гледащи къфто им падни спорт
или дори да е любимият им футбол - изпълненията на куци коне по терена, само и само да са в раздаванията.

 :way_to_go-1308:
« Последна редакция: Ноември 15, 2020, 13:20:16 от Nor1 »

Неактивен Владимир Дерменджиев

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 170
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #188 -: Ноември 15, 2020, 19:33:10 »
Мерите си портфейлите, не водките.
Добро е питието в добра копания.
Другото е парвенющина.

Не става въпрос за портфейлите, защото да си купиш свястна и пивкава водка от рода на Смирноф или Абсолют не е снобизъм, а удоволствие.

В България имах най-голямото удоволствие - може би от снобизъм - когато налитах яко на домашна кайсиева ракия с притурка на настъргана на ренде ряпа, посолена леко, залята с малко зехтин и ... снобизъм в действие.

Тези бутилки на руските производители НЕ съдържат водка, а САМАГОН.
Явно тъдявашните пиячи на могат да направят разлика между двете понятия, така както и много американТци им е трудно да различат бира и ларга, а доста нашенци - бренди и коняк, щото конякът е бренди, но не всяко бренди е коняк.

Ако става въпрос за снобизъм, на Канари Уарф, Лондонистан, еврейчето собственик на един от билдингите често се отпускаше и черпеше нашия отдел с отлежало виски на стойност £6000 (шест хиляди паунда) за 40 мл течност.

Нямам нищо против да ме черпят, когато иде реч за подобни суми, а и това не може да се вмести в графата снобизъм.

Ако спечеля некой джакпот, съдържащ 100,000,000 долара, положително ще си поръчам вино в амфори, извадени от Средиземно море и ще пия 200 годишно виски с шестцифрена сума.

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 14473
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #189 -: Ноември 15, 2020, 19:42:09 »
Quote (selected)
200 годишно виски с шестцифрена сума.

Това даже за всичките пари на света не можеш го намери.
Отлежало в стъкло няма разлика от 5 и 5 000 годишно отлежаване.

Quote (selected)
50-100-годишно уиски – илюзия за наивници
https://e-vestnik.bg/32859/50-100-godishno-uiski-ilyuzia-za-naivnitsi/

Не е единствената истина, но нещата са горе долу такива.

ПП. Да те питам от лично любопитсво къде ползват мярката 40 мл освен в парфюмерията?
Да не ви е дал човека шикозен парфюм, а вие да сте го нагънали като тройной! :t0328:

Неактивен Владимир Дерменджиев

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 170
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #190 -: Ноември 15, 2020, 19:43:44 »
Мерите си портфейлите, не водките.
Добро е питието в добра копания.
Другото е парвенющина.

Добре звучи, кат повечето клишета, но не е вярно. Добро е питието, което е направено добре. Ако без компания не можеш да оцениш добре направеното питие, може би не трябва въобще да пиеш - явно го правиш заради другите, не заради себе си. :)

Ако под пиене в компания имате предвид българските пиянски посирания - НЕ.

Пия само за удоволствие и то много рядко.

Лек аперитив, като интродукция към основната храна и по време на разни банкети (партита), защото се 'преуморяваме от работа'.

Неактивен Владимир Дерменджиев

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 170
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #191 -: Ноември 15, 2020, 19:50:36 »
Там е работата, че онова уиски НЕ е в шишета (стъклени бутилки), а налято в нещо съвсем по-различно и след приключване на работата, въпросното заведение го замандахерцват така, сякаш е швейцарски банков волт за съхранение на скъпоценни камъни и картини от класиците.

Както казах, аз съм беден човечец и не влизам в подобни заведения, ако някой не реши да почерпи.

Няма да ви казвам каква е разликата между шербет-виски и уиски-амброзия.

За повече данни, питайте Споко*, който разпознава горе-долу ерията из Канарите.


* С Принца се познават !

Неактивен Владимир Дерменджиев

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 170
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #192 -: Ноември 15, 2020, 19:54:00 »
Да не ви е дал човека шикозен парфюм, а вие да сте го нагънали като тройной!
Няма как да стане.
Живял съм САМО в капиталистически държави през последните 30 години (шест петилетки), въпреки че съм прескачал и до Москва и Свети Сталинград, но това е друга тема.

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 14473
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #193 -: Ноември 15, 2020, 19:59:58 »
Все пак не ми отговори къде сипват по 40 мл.
Нали сме тук да се забавляваме и ако може да научим нещо ново.
Трайной има или както там го водят има и в Голямата ябълка, има и по Ситито - носталгия. :bigok:

Неактивен Владимир Дерменджиев

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 170
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #194 -: Ноември 15, 2020, 20:43:02 »
ДА, има такова понятие 40 милитров межърмънт за кръчмарски течности !

И понеже си любопитен, таквоз виски с именувания "грамаж" се пие САМО на едно място - в Лондон, ЮКей и конкретно в ресторант на Канари Уарф, именуван
Boisdale, в който - и СЕГА - можеш да палнеш пура, лула, цигара, и в който празнувах с колегите ми настъпването на две нови години - 2015 & 2016.

За стъклените бутилки тоже си в голяма грешка. Старите хора са налива вино в стъклени бутилки, запушвали са ги с коркови тапи, херметезирали са ги с парафин или восък и са ги заравяли полегнали в земята.

В едно русенско село съм пил вино от бутилка зарита в земята и престояла повече от 50 години.

Пил съм и Заарска мастика от престояли в земята бутилки на 40 лазарника. Като налееш мастиката в чашата и изпиеш съдържанието, по чашата остават мазни следи, като от зехтин.

Абе, и да пукна, ще ритна камбаната със затворени очи. От всичко съм опитал и всичко съм видял.

Твай.



Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 14473
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #195 -: Ноември 15, 2020, 20:52:24 »
Не всичко де е с градус отлежава.
Мастика, коняк, вино - да.
Даже някой плодови ракии.
Водка,уиски, джин,текила само в мечтите на снобите.


Quote (selected)
ДА, има такова понятие 40 милитров межърмънт за кръчмарски течности !

И понеже си любопитен, таквоз виски с именувания "грамаж" се пие САМО на едно място - в Лондон, ЮКей и конкретно в ресторант на Канари Уарф, именуван
Boisdale, в който - и СЕГА - можеш да палнеш пура, лула, цигара, и в който празнувах с колегите ми настъпването на две нови години - 2015 & 2016.
Виж това е интересно и познавателно в първата си част.

Неактивен Владимир Дерменджиев

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 170
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #196 -: Ноември 15, 2020, 20:55:58 »
Quote (selected)
И според изчисленията му, в тяхната изба има още такива бъчви, в които дестилатите могат да издържат още три десетилетия на стареене.

„С две думи, мисля, че това е хитрост“,

коментира пред „Ликър” идеята за 100-годишно уиски изтъкнат уиски-писател, който пожелал да остане анонимен.

И не се вързвай на подобни ташаклийски публикации в някакви си булгаристански е-вестници.

Уискито се проверява чрез специални тестови технологии, нещо като въглероден анализ, дегустатори от бранша - башка!!!

Тестовете се доближават до онези за проверка на автентичност картините на класиците и т.н.

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 14473
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #197 -: Ноември 15, 2020, 21:02:50 »
Даже специалистите не могат да отменят попиването в дървото на бъчвите.
Нашите селски производители също са съгласни  и си го наричат пая на бурето.
На година толкова ..
Колкото до въглеродния анализ ще е точен и за шише пърцуца заровено в земята.
Тук е "наукоподобен метод" за шарани.

Активен 66

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5988
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #198 -: Ноември 15, 2020, 21:03:51 »
Ся извинявам се че се намесвам в културната дискусия, обаче има документирани случаи на вадено вино. В амфори. От потопени галери .... но винаги таквози вино е имало вкус, на ... пикня.
Като че най добрия коняк който съм пил е от специалния резерв на Поморие. Ама тва беше по комунистическо.
Иначе и по френските замъци има тук там добър, ама той общо не е за продажба, а за черпене. Когато ще купуваш на едро.
ВЪв всеки случай каквото и питие ще отлежава требе се дистилира специално затова. Щото с времето пада с градус, два, три на година. С колко зависи от обема и дървото на бъчвата.
Общо взето при вината е пиниза с отлежаването. При концентратите е по-скоро рекламен трик, въпреки че е добре да престои две-три години.
А за да е нещо особено ... по скоро има други чалъми. Нещо там от хималаите или тян шан турнато
 :smokin:
Извинявам се за намесата още веднъж

Неактивен Владимир Дерменджиев

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 170
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #199 -: Ноември 15, 2020, 21:06:46 »
Не всичко де е с градус отлежава.
Мастика, коняк, вино - да.
Даже някой плодови ракии.
Водка,уиски, джин,текила само в мечтите на снобите.

И понеже си любопитен, таквоз виски с именувания "грамаж" се пие САМО на едно място - в Лондон, ЮКей и конкретно в ресторант на Канари Уарф, именуван
Boisdale, в който - и СЕГА - можеш да палнеш пура, лула, цигара, и в който празнувах с колегите ми настъпването на две нови години - 2015 & 2016.
Виж това е интересно и познавателно в първата си част.
[/quote]


Водка,уиски, джин,текила само в мечтите на снобите.

Зачеркнатото не го казвай нивгъш на хайландърите. Ще ги разсърдиш сериозно !


и в който празнувах с колегите ми настъпването на две нови години - 2015 & 2016.

Малко ли ти бяха снимките публикувани във форум СЕГА или си позабравил.
Дори и Дъртата Вещица, която даде фира, като уискито, да ги е изтрила съхранявам същите на външна памет, а последната е в куфарчето ми баш срещу мен в момента.

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 14473
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #200 -: Ноември 15, 2020, 21:14:04 »
Просто показах кое ми носи знание - място където мярката е различна.
Задрасканото е лично твое, не го отричам, но за мен не е нещо важно.

Не подозирах че си хайландър, ама щом ти се иска.

Неактивен AnonimusBG

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4425
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #201 -: Ноември 15, 2020, 21:21:48 »
Quote (selected)
Като че най добрия коняк който съм пил е от специалния резерв на Поморие. Ама тва беше по комунистическо.

Бих добавил Евсиняк.
И сега е добър.

https://www.meik98wines.com/коняк-евсиняк-xo-20-г-0-70л-черна-кутия-euxinograde-euxignac-xo_788
« Последна редакция: Ноември 15, 2020, 21:26:25 от AnonimusBG »

Неактивен onzi

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 6396
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #202 -: Ноември 15, 2020, 21:50:11 »
да фърля един личен пример: първия път като варих сливова. стана под ръководството на тъщата /нейното дърво обрах/ и после методическото на баща ми, щото тъщата развиваше теории как трябва да зема ена ножка и сяка джанка /те едни едри, по-големи от двулевова монета и малко по-малки от тапа за вино в диаметър бяха/ да я резвам на 3-4 места. а татко ми връчи дрелката с една перка, заварена на метър и пеесе тръба, дзъъър-дзъъър 2 дена по 20 мин и костилките паднаха на дъното, после прехвърляш матриала в друг бидон и готово.

та след като сварих ракията, я оставих на около 50 градуса, и я напъхах в туби /2 дамаджани и 4-5 туби от минерална вода, 10-11 литрови, те първи беха потребени/. и в тубите по 4-5 трески черница, ориентировъчно колкото химикалка бик големи.

на четвъртата година беше на цвят като уиски. мека - трепач.

ама свърши  :walking_home_crying-1328:
« Последна редакция: Ноември 15, 2020, 21:53:01 от onzi »

Неактивен onzi

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 6396
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #203 -: Ноември 15, 2020, 21:50:59 »
забележими загуби нямаше, ама то щото треските напоени. после ги използвах наново - вече загуби хич.

Активен Maximus II

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4317
  • Fuck the EU
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #204 -: Ноември 15, 2020, 22:10:54 »
туби от минерална вода - направо ги забравете, изпускат фталати, а те разболяват, растат ви цици, унищожават тестостерона, импотенцията е най-малкият проблем, рак на простата!

Дори вода не пийте от тях! Само стъкло, дърво, неръждавейка AISI 304, 316!
Подбуждани от користолюбие, ще ви мамят с лъстиви думи. Второ съборно послание св. ап. Петър 2:3

Неактивен onzi

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 6396
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #205 -: Ноември 15, 2020, 22:12:57 »
ай да престанеш с простотиите, плс. като имаш 2 дамаджани и около 50 литра ракия в повече, не разсъждаваш особено, а търсиш съдинки. намираш ги. ползваш ги.

още мърдам, без значение колко фталати са ми пуснали тубите.

Активен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5048
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #206 -: Ноември 15, 2020, 22:29:49 »
Ндааам, загрубя филма.
 :m1731:

Активен Maximus II

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4317
  • Fuck the EU
    • Профил
Подбуждани от користолюбие, ще ви мамят с лъстиви думи. Второ съборно послание св. ап. Петър 2:3

Активен Maximus II

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4317
  • Fuck the EU
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #208 -: Ноември 15, 2020, 22:35:17 »
България е на първо място в Европа по смъртност от злокачествени заболявания! Най-често срещаните онкологични заболявания при мъжете са рак на белия дроб и рак на простатата. 80% от рисковите фактори за онкозаболяванията се дължат на околната среда.



Подбуждани от користолюбие, ще ви мамят с лъстиви думи. Второ съборно послание св. ап. Петър 2:3

Неактивен Vançe

  • Sr. Member
  • ****
  • Коментари: 471
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #209 -: Ноември 16, 2020, 20:54:19 »
  Има ли за манджи тема??   .. Покрай казана, нема ли?

Неща да приказвам за'домашни ракии', 'домашни вина' и 'домашни сирена'..брат ми е Баш Майстор на тие.. И аз понекогаж продавам лайняни вина на стипци,ама те са такива изроди, дето дерат работниците си, че хич немам угризения..

  За една пица искам да  кажа .. Хапка Пица....  Пица Локмасъ.

  Требва една дебела кора, и силиконова форма за печене.. омазняват се гнездата на формата, натъманяват се вътре кръгли парчета кора,  точена кора..или тортили, лаваши..
  отгоре да остане малко/много/ тесто...пълнят се гнездата с наситнена пържена кайма, или трохи кремвирши, или как ви се иска ...  месце от консерва..маслинка, капка лютеница,кашкавалче.. зеленко нещо.. бе слагайте какво ви дойде от хладилника.. едни трохи...
  Като се напълни формата.. намажИ с жълтък краищата на кората и ги защипИ, да се залепат едванка... Може да разбъркате равно количество кисело млеко и олио и да намажете стърчащята кора, ако е оставена повече...

  Пече се на 180* - 25 минута


Активен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5048
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #210 -: Ноември 16, 2020, 21:20:20 »
И азе знам ена подобна рИцепта Ван4е!
Прави се същото както казваш ти, но има и продължение - след това сичко предварително сделано се изфърля и залагаш по ена-две /на калпак/ вратни пражоли ф тиганя. Виното - башка!
Ако има бързаци и бременни ф компанията - може кат почнеш първото да сложиш и фторото едновременно.
Пици!
Хм!
 :nuts:

Неактивен onzi

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 6396
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #211 -: Ноември 16, 2020, 21:23:06 »
тука има ени ситни пици, горе-доле като капачка от буркан големи. в стандартна кутия за пица са 9 или 12. залъгалки некви.

Неактивен onzi

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 6396
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #212 -: Ноември 16, 2020, 21:30:33 »
иначе най-вкусната пица е тип 'изпразни хладилник' - по малко от каквото е останало. аз, понеже никога не съм си падал по месене и точене, понякога залитам към готовото тесто, ама на по-добрата ми половинка такива не ѝ минават.

и нямам шанс да се преборя да сложа некое чушле. никакъв. така че чушлето отделно, с червено винце. ммммм.

Неактивен Vançe

  • Sr. Member
  • ****
  • Коментари: 471
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #213 -: Ноември 16, 2020, 22:24:49 »
   недей, Дзюджепе , ентерпрентира вехти рецепти за Айдушки боб.. Мойта рецепта я видях в Чорлу преди десет -двайсе  деня. Исках да я види 67 ма .. Нейно детенце,ако е още  шеф ..може да я развърти...

 Па ако искаш дати кажа и рецепта за сирене в стомна:
От одрин носиме глинени чаши ,сурова глина .. 6 стинки чашата.. туряме и сюзме сирене пак турско..сахте  бир шей.. пикаеме малко , да покриеме 'сиренето' ,стържеме и малко керемида..да има прах червен.. печем  много дася стегни, вързваме едно зябло отгоре и продаваме за 30 лева - истинско сирене в стомна..
     Купуват го свинци софянци.

Неактивен Ной

  • Moderateurs
  • *****
  • Коментари: 4690
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #214 -: Ноември 17, 2020, 00:52:56 »
   недей, Дзюджепе , ентерпрентира вехти рецепти за Айдушки боб.. Мойта рецепта я видях в Чорлу преди десет -двайсе  деня. Исках да я види 67 ма .. Нейно детенце,ако е още  шеф ..може да я развърти...
Сполай ти, Ванче, давай рецептата! Мойто детенце е шеф и само това иска да става. Сега го учи занаята, така че всяко знание му е в полза!
Вчера му купих нов нож - намязва на лък за цигулка. Може да изсвири нещо!

Неактивен Дозирис 2.0

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2454
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #215 -: Ноември 17, 2020, 08:39:15 »


 :bigok:

Неактивен Джиджи

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10483
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #216 -: Ноември 17, 2020, 11:43:07 »
Дозирис 2.0

 :0004: :giggle-3307: :0004:

Неактивен Владимир Дерменджиев

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 170
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #217 -: Ноември 18, 2020, 16:44:14 »
Тъй като някои съучастници споменаха за "снобизъм", "парвенющина" и прочее, ще направя лека демонстрация, касаеща горните понятия.


Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 14473
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #218 -: Ноември 18, 2020, 16:49:40 »
Бих казал да им е сладко, но подозирам че са закупени с "инвестиционни намерения", докато се появи по-платежоспособен "ценител".
« Последна редакция: Ноември 18, 2020, 16:54:14 от buratinob »

Неактивен Владимир Дерменджиев

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 170
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #219 -: Ноември 18, 2020, 16:53:19 »

Активен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5048
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #220 -: Ноември 18, 2020, 16:55:05 »
Фонът ни ограмотява по "търсене в интернет".
 :smokin:

Неактивен Владимир Дерменджиев

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 170
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #221 -: Ноември 18, 2020, 16:55:56 »

Неактивен Владимир Дерменджиев

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 170
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #222 -: Ноември 18, 2020, 16:59:17 »
Фонът ни ограмотява по "търсене в интернет".
 :smokin:
Фонът дава данните, такива каквито са, и с учебна цел, за да не се пишат щуротии.

Освен това, само да вметна, че отлежаващото уиски тоже ОТЛЕЖАВА, защото след 40-50 години градусът му не "пада", а се ВДИГА, за което пишещият няма вина.

Така става и с ВСИЧКИ отлежали вина, ром, мастика и т.н.

Това НЕ важи за водката, която съдържа и глицерин, за да става по-пивкава.

Неактивен Nor1

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5516
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #223 -: Ноември 18, 2020, 20:07:31 »
Quote (selected)

Психопати, тарикати и будали винаги е имало и ще има.

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 14473
    • Профил
Гнусливите и деликатните да не четат
« Отговор #224 -: Ноември 18, 2020, 20:15:22 »
Quote (selected)
Продажба на употребявани гащи Странни факти, които умирате да знаете

https://bg.justinfeed.com/articles/sensual-tease/selling-used-panties-the-weird-facts-youre-dying-to-know.html

Алтернативна възможност да се инвестират стотици хиляди. :bigok:

Неактивен Дозирис 2.0

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2454
    • Профил

Неактивен Дозирис 2.0

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2454
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #226 -: Ноември 18, 2020, 23:43:48 »
Току-що довърших един доминикански ром и съм на сухо.  :walking_home_crying-1328:

Неактивен Дозирис 2.0

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2454
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #227 -: Ноември 18, 2020, 23:54:28 »
Между другото, за такива закъсняци кат мен има решение:

https://tabacchi.bg/index.php?route=information/information&information_id=6

Не правя реклама, само отбелязвам.  :beer-405:

Неактивен Vançe

  • Sr. Member
  • ****
  • Коментари: 471
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #228 -: Ноември 20, 2020, 15:58:15 »
 :beer-405:
« Последна редакция: Януари 09, 2021, 18:17:02 от Vançe »

Неактивен Владимир Дерменджиев

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 170
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #229 -: Ноември 20, 2020, 20:55:33 »
Quote (selected)

Психопати, тарикати и будали винаги е имало и ще има.

Ех, де да бяхме мулти милиьонери, или пази Боже - милЯрдери, а и като чета дръзновените слова на нашего юзърского оПщество, то 99% са готови психопати, тарикати и будали, но уви, желанията на мравките да станат слонове, са футуристични самопожелания.

Неактивен AnonimusBG

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4425
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #230 -: Ноември 20, 2020, 21:16:44 »
Quote (selected)
желанията на мравките да станат слонове, са футуристични самопожелания.

Ъхъ
А желанията на мамутите, които се смятат за слонове, а иначе са Dwarf elephant са нарисувани от Дали.

Неактивен Владимир Дерменджиев

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 170
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #231 -: Ноември 20, 2020, 21:32:18 »
Тъй като иде реч за пиене, то най-жестоката алкохолна комбинация е т.нар. "Облак".

"Облакът" е "питието на отчаяните алкохолици". Това е комбинация от мента (ментовка) и мастика в равни части.

Ефектът от комбото е поразяващ и сабахлянта усещаш как ти никнат рога, но не можеш да направиш нищо.
Дори и корекомското инстант кааве (нес кафе) не можеше да се противопостави на  "рогатия синдром".

За щастие, подобна комбинация ми 'се случи' съде веднъж - по време на овенна служба фъф Врачанската школа за преподготовка на запасните офицери.
---

Важна забележка.

Полк. Димитров - тогавашен баш бюзюклия на Школата - се беше радиоизотопно активирал от същата комбинация и изтрещя оферта на един от сервитьорите - да разиграят на живо Вилхелм Тел.

Сервитьорът, още по-пиян оД полковника, тури ябълка на тиквата си, застана на почетно разстояние 10 метра, другарят Димитров произведе выстрел и... вместо ябълката куршумът изтрещя глъвъта на сервитьора.

Заприиждаха от вси страни народна полиция, съпортвана от овенни ВеКеРета и полковникът беше арестОван, а сервитьорът - 'пътник'.

На следната утрин, пальковникът не беше пальковник, а кандидаД за врачанския затвор.

Така че, ако имате оружия и пиете "Облак", дръжте файърармовете надалеч от вази.

Неактивен Владимир Дерменджиев

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 170
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #232 -: Ноември 20, 2020, 21:39:25 »
При Салвадор Дали, всичко е възможно.

Дори пияниците могат да летят, а за качеството на пръдните е изписал цели 36 страници, където подробно са изваяни пръдните на художници, девици, дърти баби, знахари, леяри, кръчмари, но като най-зловонни са определени пръдните на овенните и алкохолиците.

За невярващите, непрочели 5 вагона с книги, като мен, предлагам да се обърнат към "Дневникът на един гений", за да проумеят татва янама на хюмън-бийновото битие.

Неактивен AnonimusBG

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4425
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #233 -: Ноември 20, 2020, 21:41:43 »
Слава Богу, че се намери кой да ме(ни) ограмоти какво е облак.
Аз никога не бих си помислил че това е настойка на анатол и медицинска дъвка смесена с настойка на мента.
Основата на настойката естествено е спирт.
Или не?

Неактивен Nor1

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5516
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #234 -: Ноември 20, 2020, 21:42:31 »
Цитат на: Фона
Ех, де да бяхме мулти милиьонери, или пази Боже - милЯрдери,
а и като чета дръзновените слова на нашего юзърского оПщество, то 99% са готови психопати, тарикати и будали,
но уви, желанията на мравките да станат слонове, са футуристични самопожелания.

Така е. Слон, мравка или орел се раждаш. Никакви пари не могат да направят от мравката слон  :smokin:

Неактивен Nor1

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5516
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #235 -: Ноември 20, 2020, 21:51:32 »
Цитат на: Фона
Салвадор Дали за качеството на пръдните е изписал цели 36 страници

Художник-писател-модернист-психопат-скатофил  :nuts:
Надявам се да не цитираш от въпросните 36 стр..

Неактивен Владимир Дерменджиев

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 170
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #236 -: Ноември 20, 2020, 22:10:05 »
Ако Дали беше форУМен юзър, положително щеше да се прояви като гений.

Фпрочем, ноо велики личности са били с психични отклонения, од което не следва, че трябва да омаловажаваме тяхната гениалност.

Гениалността и лудостта са на една крачка разстояние. Останалите са (сме) нормални, защото не сме гении.

Неактивен AnonimusBG

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4425
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #237 -: Ноември 20, 2020, 22:17:14 »
Quote (selected)
Фпрочем, ноо велики личности са били с психични отклонения, од което не следва, че трябва да омаловажаваме тяхната гениалност.

Ъхъ
Има само една лоша новина за тях.
С малки изключения стават велики личности след като са дали фира от този свят.
И други личности къртят кинти вместо тях.

Неактивен Владимир Дерменджиев

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 170
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #238 -: Ноември 20, 2020, 22:18:20 »
Слава Богу, че се намери кой да ме(ни) ограмоти какво е облак.
Аз никога не бих си помислил че това е настойка на анатол и медицинска дъвка смесена с настойка на мента.
Основата на настойката естествено е спирт.
Или не?

Да, току-що забелязах, че фъф форума има двама активни участника и сте приели стейтмънта, като алкохолно вероучение хвърлено фъф вашия двор, за което поднасям извинение.

Следващият път ще се старая да отговарям в единствено или 'двуединствено число'.

Неактивен Владимир Дерменджиев

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 170
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #239 -: Ноември 20, 2020, 22:22:20 »
Quote (selected)
Фпрочем, ноо велики личности са били с психични отклонения, од което не следва, че трябва да омаловажаваме тяхната гениалност.

Ъхъ
Има само една лоша новина за тях.
С малки изключения стават велики личности след като са дали фира от този свят.
И други личности къртят кинти вместо тях.

Не всички, малка част от тях !!!

Повечето са били добре известни и уважавани през целия си земен живот - писатели, поети, художници, музиканти, ...

Виж, когато ние дадем фира, от нашите словоизлияния из чатарниците никой няма да кърти кинти, щото ше са като цигарен дим на як ветер.