Не че нещо, ама самото "рециклиране" е страшно вредно.
Ако за производството на дадено изделие се използват "Х" суровини, "Й" енергия, "У" химикали, за рециклирането се използват същия обем Х+У+Й в пъти.
Аз лично се отказах от рециклирането преди години, поне от формата в която същестува в момента. Тук всяко домакинство си има индивидуална кофа за боклук. Доставя се от и се води собственост на общината. Та мойта се повреди. Обадих се. Докараха нова на деня. Попитах шофьора какво да правя със старата. Той рече да я оставя навън до бордюра и те ще се погрижат. Бях навън когато я откараха. Ама не с камиона за рециклиране, а с
боклуджийския!!! Със сигурност е над 20 кг солидна пластмаса. А мен ме карат да събирам чашки от кафе???...Тогава ми светна, че те и 2-та камиона най-вероятно се разтоварват на същото място.
А това с "безхартиеността" не е за икономия на хартия, т.е. не е заради природата, а за "икономия" на работни места т.е. на заплати. Като плащаш онлайн цъкаш на бутончето значи, компютрите почват да щракат и готово. "Хартията" иска хора (заплати): Да се приеме сметката, да се депозира чекът/платежното, да се отбележи, че плащането е минало и т.н. Сега вече от много места на "безхартиените" дават отстъпка и обратно - "хартиените" ги глобяват.