Не виждам проблеми домашният майстор да е И готвач - готварската тема нещо сама не потръгна.
Кой питаше за сельодката под шуба?
Варени картофи,
варени моркови,
варено цвекло(желателно немариновано, но както дойде, вари се отделно от картофите и морковите),
глава лук (желателно сладък, на дребни кубчета, ако не е сладък, солите мощно и измивате с вряла вода)
ябълка на дребни кубчета, желателно кисела, може и настъргана,
варени яйца,
МНОГО майонеза, желателно по-течната руска версия,
херинга маринована ОБЕЗКОСТЕНА (това последното се постига с пинсета и много внимание).
Намираме ДЪЛБОК ПРОЗРАЧЕН съд, стържем слой картофи, слой филе херинга, слой лук, слой ябълка, слой настъргани моркови, слой белтъци, слой настъргано цвекло. Отгоре стържем жълтъците за разкош. С майонеза се намазва всеки слой, с изключение на херингата към лука. Желателно е да й дадете на шубата час и нещо да се смеси, но иначе протича. Много, ама много рядко остава за следващия ден и то обикновено е само шуба. Ябълката е за любителите на киселичкото и хрупкавото, затова е възможно да я прескочите. Не прескачайте лука.