Едно интервю на Григор Сарийски от вчера. Добро и познавателно.
https://www.youtube.com/watch?v=C8lHwigJ4R4
Само една забележка. Федералният резерв на САЩ се бори с инфлацията не за да направи живота на частните банки по-труден.
Без да съм доцент във БАН (тук съм го казал) кризата в САЩ, което е криза на капитализма ще се плати от всички нас, до последния абориген в Австралия. Ще бъде различно за всеки.
Имаше едно клише от началото на "прехода": "Няма равенство в жертвите". Което си беше гавра.
Butch, посъкратих ти цитата, да не пълним излишно място....
Не си падам по "глобалните" изводи, винаги си правя изводите от това, което се случва с мен и покрай мен в ежедневието. Писал съм доста пъти, как върви инфлацията тук от гледна точка на ежедневието. Едно наблюдение от преди няколко дни: насилиха ме доФторите да хода на колоноскопия по нашему гъзобрък) - възраст, разни сиНтоми и т.н. Отидох аз през Февруари.
Слава богу всичко се оказа ОК откъм медицината.
Оня ден обаче получих сметките и ...оказа се, че никак не е ОК от гледна точка на финансите!
Значи за процедурата която трая < 1.5 часа откакто влязох (вкл 15 мин за "освестване" по техни думи) дофторята са измислили $10 000 (+/-)
....Ама не е всичко - днес получих сметка от анастезиолозите. Те са тук друга губерния (имат си собствени счеРтоводители). Те написали скромните $4000
Сума на сума, след всички осигуривки, застраховки и пр. п'*ки майни за мен остава да платя "жалките" $3400, дължими до края на Април
... А докторката ми се обади преди седмица и ми дума "трябва до дойдеш пак догодина". А бе,моме аз не съм монетния двор.
Пояснение: кога става дума за здравните услуги, цените им и т.н в САЩ съм готов да си го "надмервам" с всекиго. Богат опит за СЪЖАЛЕНИЕ, датиращ от към 2005. И сичката голяма уйня стана след като Обамама "преустрои" здравната система, разбирай осигуряване.
Последно, пак лично наблюдение: преди години (16-18) около нас беще пълно с автокъщи. Много големи бяха. Повечето пуснаха кепенци докъм 2010. На тяхно място се явиха банки, кредит юниони и от сорта. Почнаха и те да дават фира откъм 7-8 г. Сега силно се строят МЕДИЦИНСКИ заведения. Преди 4 г пуснаха голям медицински център, после рехабилитационен център, сега гледам строят усилено някаква нова "медицина" (по надписите). Моят простичък извод, на базата на каквото знам за "културата" на обединените щати: в момента здравният бизнес е по-печеливш от този с автомобилите и другия с банките.