от първото и второто се пръкна третото
С позволение - не съм съгласен.
Преди време работех с един пич дето бил QA за фабриките на General Motors... та по въпроса "Ако Китай блокират стоките за ЮС и А?" той разправяше, че ще има хаос около 3-6 месеца и после ще има (почти) всичко - по-скъпо, но произведено тук."
Можещи хора има бол ... инфраструктура тоже... трябва само някой да палне фитила.
Е, сега и аз няма да се съглася ище следва дълго обяснение, но не онова есе което обещах.
Та!
Не е автоиндустрията мястото, в което краварите изтърваха влака. Беше време, когато GMC водеше толкова пред Toyota, че си мислех - е тия никога няма ги настигнат, още повече, че Форд и Крайслер също се биеха с Хонда и другите японски тигърчета. Краварите нищо не изнесоха към Япония. Ноооо...
Последните 10 г. от трудовата ми кариера минаха на ...хм...нека го кажем добро мениджърско нива в компания в БГ във високотехнологичния сектор. Нека го наречем IT. Та, докъм 2007-8 г. успявахме да си убеждаваме БГ клиентите да не се полъгват по т.н. "сив внос" на такива продукти от Китай - знаехме го това. Което краварите го бяха изнесли в Китай и не говорим за сектора лаптопи на IBM, или така нареченото Лайново. Та по тия години, китайците все още не бяха усвоили като хората производството и дейдтвително имаха проблеми с качеството, което компенсираха така - това, което го приеме западната компания като продукция - идваше в Европа и по света, а неприетото - оставаше за сметка на Китай и те...какво мислиш го правеха? Ами продаваха го по целият смят на половин цена на разни дилъри, готови да заплатят тази половин цена, да го пуснат на местните пазари на цена 70% от "оригиналите", да запазят за себе си едно 5% за моментална смяна на дефектиралия /лаптоп да речем/ и да имат 15 % печалба!!! Знаеш ли колко се печели в БГ от продажбата на "оригинали"? 3-5%!!! Сметките нататък ти ги оставям на теб, аз само ще добавя, че оборотът на т.н. дилъри на "оригинални" продукти се срина наполовина към 2009 и на четвърт към следващите години, а разни "сиви" доставчици" процъфтяха.
Извод за случая - китайците се научиха и не само на производство, ами и на търговия! Първопричина? - Ами самоуверените кравари, дали им технологиите, построили им заводите, осигурили им пазарите и...очакващи, че ще ги държат в подчинение заради технологичното /все още!/ превъзходство.
Да, амъ!
Жълтите излязоха много добре организирана и учеща се нация!
Прескачам множество данни как се развиваха нещата и към 2017-8 г. се оказа, че работите не опират само до неккви лаптопи и десктоп системи ами и до сървъри и сториджи и то от висок клас. За да не бъда многословен - провери как стои HUAWEI на пазара, какъв оборот има, какво произвежда и т.н.
Спирам до тук и добавям - развитието на космическата индустрия на Китай, производството на коли - твоят пример, и...не знам какво бих могъл да изключа от научните постижения и клоновете на науката, за да бъда по кратък. Питай Кептъна за литографските машини, който искаш за електромобилите, не ми се зачеква и области полезни за хората като медицина, че там...мани, мани и т.н.
Кой го направи това с неадекватното самочувствие, че няма да ги настигнат, а само келепир ще има от йофтеното бачкане на китайчета? Знаеш кой - е ся да си сърба попарата - казвам го не със злоба, а със съжаление, но това ще го обясня, ако се наканя, дето се заканих за есето.