Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Февруари 05, 2025, 10:58:06

Автор Тема: Взаимопомощ  (Прочетена 118358 пъти)

0 Потребители и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Giuseppe

• Just Member
  • Коментари: 11399
    • Профил
Re: Взаимопомощ
« Отговор #540 -: Януари 04, 2025, 20:02:13 »
Пак ше улазям, то се видя - Кайле, ако все още имаш от старите лампички за осветление, пипни една не от 500W, а от 50W след като е светила няколко минути - е няма начин да не те опари! С хроли. Това е съвсем друго нещо - топлинен капацитет. И не се заблуждавай - пак е същото каго чашата с вода - там е обикновен капацитет - наляла си 200 млл. толкова пиеш. Ако налееш 2000 млл. толкова ще пиеш. И плащаш съответно. Същото е и с тока и топлината от него. Викаш - акумулираща печка - единствената файда от нея е, че акумулира топлина и сетне я изпуска бавно през нощта, та ти е торло. НО! За да се акумулира достатъчно топлина - трябва да "налееш" достатъчно ток в тази печка и колкото си "наляла" толкова ще изпуска през нощта, толкова и ще си платиш. Пак с водата - ако си налееш една гарафа, щото много ти се пие вода през нощта - ще пиеш повече, щото гарафата има по голям капацитет –обемен, а оня бе топлинен, от чашата. Толкова повече вода и ще си платиш, нищо не се губи, нищо не се "пИчели". Твай. Друга бира е изолирана стая и т.н., т.е. доколко е изолирана от външния свят системата за която говорим. Щото, водата в чашата ще ти се запази по дълго от топлината в стаята, но това са други бири. А и ти за тях не се интересуваш.
п.с. Боже, колко диалогичен съм станал! :m1201:
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен lucho

• Just Member
  • Коментари: 12147
    • Профил
    • Личен сайт
« Отговор #541 -: Януари 04, 2025, 20:03:47 »
Quote (selected)
Има терморегулатор, който почти никаква работа не върши, ако го поставя на макс, на практика няма и да работи. Вентилатор няма, затова съм я взела. А за симисторния регулатор даже не знам какво е, но по картинки виждам, че трябва май да се вгражда.
Щом има терморегулатор, постави го на някакво средно положение и трябва да има ефект. А симисторният регулатор може да е външен. Той трябва да изглежда нещо от рода на това, но за предпочитане с по-малки размери:

Активен Звездоброец

• Just Member
  • Коментари: 961
    • Профил
« Отговор #542 -: Януари 05, 2025, 00:01:03 »
Кое няма да му издържи дълго? Щото ако е превключвателя, той ще е отвън на снимката и мога просто да го сменя с друг. Ама ако е вътре в радиатора, тогава няма смисъл.

При всяко включване и изключване на даже прост уред с реотан и вентилатор (трябваше да погледна какво е това конвектор) самите реотани, вентилатори и регулатор(и) изпитват шок, най-общо казано, по-силен или по-слаб в зависимост от колко добре е проектиран и направен уреда. Не е много различно от старите електрически крушки с нажежаема жичка. Ако една крушка я включваш и изключваш всяка минута, ще изгори много бързо. Има начини това да се намали ако е проектирано както трябва (например постепенно усилване на тока в реотана). Преди време трябваше да надраскам набързо една програмка на LabVIEW която включваше и изключваше много скъпи лампи (за спектрални образци), и така го направих: иначе 120V удрят жичката и както е студена, токът е много голям.

Неактивен kаily

• Just Member
  • Коментари: 10823
    • Профил
« Отговор #543 -: Януари 05, 2025, 00:20:12 »
Тя не е студена жичката, съвсем гореща си е още след една минута, щом отгоре излиза още горещ въздух. Но принципно си прав.
Вие как се топлите отвъд локвата, че не знаеш какво е конвектор?
Ако изборите не променят нищо, що в Грузия правят майдани?

Активен Звездоброец

• Just Member
    • Профил
« Отговор #544 -: Януари 05, 2025, 04:37:09 »
Вие как се топлите отвъд локвата, че не знаеш какво е конвектор?

С газ (зависи, разбира се, къде си -- даже съседни градове могат да имат/нямат снабдяване с газ). В някои щати почти всичко е на ток. Всичко вкъщи е на газ, като се изключи сушилнята за дрехи, която е на 220В, и то защото не ни се чакаше (доставката беше след няколко месеца).

По наше време на конвектора му казвахме (електрическа) печка.

Активен Звездоброец

• Just Member
    • Профил
« Отговор #545 -: Януари 05, 2025, 05:05:43 »
Тя не е студена жичката, съвсем гореща си е още след една минута, щом отгоре излиза още горещ въздух.

Не знам как е устроен един съвременен конвектор. По твоето описание бих предположил, че реотанът е обвит със сравнително дебел керамичен кожух, който запазва топлината сравнително дълго, и вентилаторът продължава да духа, докато температурата на кожуха не спадне до някакво ниво. В такъв случай може да се подбере интервал на включване/изключване който да не натоварва много уреда. В старите печки с гол реотан (навит около керамична пръчка) той изстиваше мигновено щом се изключеше.

Неактивен lucho

• Just Member
  • Коментари: 12147
    • Профил
    • Личен сайт
« Отговор #546 -: Януари 05, 2025, 11:46:44 »
Quote (selected)
По наше време на конвектора му казвахме (електрическа) печка.
То си е печка, но понеже има кампания за максимално замърсяване на езика ни с чуждици, вече се мъчат и думата "печка" да забранят.

Тя не е студена жичката, съвсем гореща си е още след една минута, щом отгоре излиза още горещ въздух. Но принципно си прав.
В лампите с нажежаема волфрамова жичка при включване тече много по-голям ток, отколкото в работно (загрято) състояние на жичката, защото съпротивлението на жичката е много по-малко, отколкото когато загрее до работната си температура (почти 3000 градуса!) след по-малко от секунда. Този ефект е много по-слабо изразен при реотана на печката, който се нагрява до много по-ниска температура от волфрамовата жичка – под 1000 градуса, и то много по-бавно – трябва му поне четвърт минута, за да достигне такава температура.
« Последна редакция: Януари 05, 2025, 12:05:54 от lucho »

Активен buratinob

• Just Member
  • Коментари: 26321
  • ЕС е вреден за вашето здраве!
    • Профил
« Отговор #547 -: Януари 05, 2025, 12:06:02 »
С крушките е по-различно.
Те не изгарят от високите температури, а след окисляване.
Стъкленият балон не е непропусклив. Всяко загряване и охлаждане води до нарушаване на цялостта му.
Има слабо място в прехода между стъклото и проводника.
Материалите са с различно температурно разширение при загряване и свиване при охлаждане.
В всеки цикъл води до пропускливост.
Крушка оставена да работи непрекъснато няма такива проблеми, тя работи по-дълго.
ЕС е вреден за вашето здраве!

Неактивен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #548 -: Януари 05, 2025, 12:17:36 »
Звездоброец, старите печки бяха кварцови, топлила съм се с такава години, освен парното. Аз обичам да имам нещо топло до мен, а и парното беше слабо. После излязоха конвекторите. На пазара има всякакви видове, най-общо се делят на две - точно тия с жичка, която изстива моментално при изключване и след секунди радиаторът е студен. Те са и най-евтини. В България имах един такъв на Теси. С бързо изстиване и вентилатор. После внесоха Адаксите - пак конвектор, обаче вътре не е жичка, а нещо по-стабилно, метално, по-дебело, като изключи, това отдава още известно време топлина.
Тук това го купих от Амазон заради 500-те му вата, то си стои до мен и няма нужда да се включва и изключва, щото никога не пари като ония от 2000 вата. Тесито имаше вентилатор при желание, Адакс и това нещо нямат вентилатор, нито Аирлека. Двата последни задържат дълго време топлото при изключване, наблюдавала съм ги. Имат и много добър термостат, който включва и изключва на секунди, у нас се водят за висш пилотаж.
Това тук не знам от какво е направено, ама задържа най-дълго време топлина, имам още един с нагревател Мика, в България Теси произвеждаше такъв с Мика. У нас не са популярни тукашните конвектори, както писах по-горе, има само на Тедан и са много скъпи. Тук са много популярни точно тия като Тедан и има и доста по-евтини. Те са нещо средно между акумулираща печка и конвектор, щото имат някакви плочи вътре, които, като се нагреят, отделят топлина даже при изключен конвектор. Пак нямат вентилатори. Вентилатор имат духалките, аз не ги понасям, щото ме разболяват.
Та тия акумулиращите действат на принципа на масления радиатор, само че се викат - суха инерция, щото вътре не е масло, ами плочи. Но са тежки и трябва задължително да се закачат на стена, над 25 кг са.
Има и локално парно на много места, аз нямам. И климатик не мога да си сложа, щото тук не е като у нас всеки да накачури къде каквото си пожелае, трябва балкон достатъчно голям и климатикът да е прикрит с шкаф на балкона, а мойто балконче е малко, има отстояние от съседи и т.н. Климатик бих си сложила заради жегите лятото, ама няма как-
Така или иначе, конвекторите с мека топлина гълтат повече, ток, но ти е по-топло при по-ниска температура, не знам що. Ама то и лятото на 17 градуса без вятър не ти е студено и ходиш по къси панталони, пък зимата си се вледенил на тия градуси вътре. Май излъчват като слънцето и при блаблабла ти става по-топло. Климатик на 23 е равен на лъчисто отопление на 19. Примерно.

Лъчо, ти си прав, ако при първоначално включване гълта много повече ток, то се обезсмисля работата.
Както и да е, намерих в Алито термостат, хвалят го, че е много прецизен, не е скъп, ще го купя ище пробвам как става с него. Токът го изравняват един път годишно тук, но има сайт, на който всеки ден си гледаш потреблението от предишния на интервали от половин час. Ще видя какво става.

Неактивен ddantgwyn

• Just Member
  • Коментари: 7592
    • Профил
« Отговор #549 -: Януари 05, 2025, 12:35:49 »
И Адакс-а, и Еърлек-а имат вграден термостат, чиято функция е да изключи уреда при достигане на зададената в него температура. Поне аз ползвам по този начин Еърлеците в къщи (не съм си играл да разглеждам останалите програми, които имат). И мисля, че това е правилния начин за ползване.

Иначе е добре да се прочете какво е топлинен капацитет и как може да се използва в бита.

При конвекторите предполагам, че реотаните са в долната част на уреда, нагряват въздуха, който по естествен път се изкачва нагоре и затопля стаята. На негово място идва студен въздух, който се загрява и тръгва нагоре и така, докато температурата в стаята се изравни в тази в стаята. Тогава уредът се изключва и чака да (му) стане студено, за да се включи пак. Та затова му викат и конвектор (нищо, че повече ми прилича на маркетингов трик).

Честно казано, не виждам смисъл да му слагаш превключвател, който да го кара да спира и да тръгва през една минута. По-добре го направи (ако ще използваш този подход) да работи 10 минути и 10 да почива. Интервалът на работа може да го прецениш по това, колко бързо ти става топло.

Това е от мен, дано ти е полезно.
the lamers club honourable member …

Активен Звездоброец

• Just Member
    • Профил
« Отговор #550 -: Януари 05, 2025, 19:10:46 »
старите печки бяха кварцови

Това са по-новите стари печки (с реотанът вътре в кварцова тръбичка). В моето детство печките бяха с гол реотан навит около керамична тръбичка. И да, те имаха голямо съпротивление и се загряваха по-бавно докато започнат да топлят.

Активен Nor1

• Just Member
  • Коментари: 8253
    • Профил
« Отговор #551 -: Януари 05, 2025, 19:27:33 »
Единственият, който може да помогне на Кайли в този форум, е Банана Джо М..
Джиджи: Ти ги оставѝ военните бази, Butch, защото аз предпочитам да говорим тук за булките на брат ми.

Неактивен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #552 -: Януари 05, 2025, 21:22:45 »
А, що, онци ми помогна достатъчно. Аз съм прероден аристократ, живял цяла зима пред камината. Обичам нещо до мен да има топличко. Или Иванушка, лежал цяла зима върху печката.
Идеята за електрическо одеяло ми харесва, обмислям я. Сега имам само електрическа постелка в леглото и няма такъв кеф зимата.
Пет пари не давам колко градуса са в стаята, важното е до мен нещо да излъчва. Не силно, това радиаторче от 500 вата е идеално. За тия пусти 22 дена, от които тая зима минаха 10, ще го мисля.

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #553 -: Януари 05, 2025, 21:30:09 »

Ето ти за следващите 12 дена.
За догодина ще видим.

Неактивен Captain Buddy

• Just Member
  • Коментари: 1778
    • Профил
« Отговор #554 -: Януари 06, 2025, 18:02:03 »

Както и да е, намерих в Алито термостат, хвалят го, че е много прецизен, не е скъп, ще го купя ище пробвам как става с него. Токът го изравняват един път годишно тук, но има сайт, на който всеки ден си гледаш потреблението от предишния на интервали от половин час. Ще видя какво става.

=====
Не може да има икономичен отоплителен уред с резисторен отоплителен елемент, та бил той конвектор, акумулираща печка, духалка и т. н. С такъв се постига икономия САМО, ако го ползваш за по-кратко време „ON“ – стоиш на студено. Всякакво последващо топлоотдаване след изключване ВЕЧЕ е платено по време на активния период „ON“ на терморегулатора му.
Единствено икономичен е климатикът, но той не използва резисторен отоплителен елемент, защото той е реверсивна термопомпа. По просто обяснено използва външен въздух с температура N градуса и го изхвърля с по-малко градуса, разликата в топлината енергия на входния и изходния въздух се отдава в помещението. През лятото процесът е обратен.  Следователно такъв уред използва електрическата енергия не за отопление на резисторен елемент, а за ел задвижване на вентилатора и най-вече на компресора. На практика в градусовия му диапазон се постига около ТРИ ПЪТИ по-малка консумация на ел енергия в сравнение с нагревателен уред. Това вече наистина е икономия!
Оставам с впечатлението, че не знаеш, какво е конвекторен отоплител. Това е панел дебел 10-15 см широк-висок според мощността, който има вграден плосък и разпределен отоплителен елемент, поради което излъчва номиналната си електрическа мощност без да е необходимо да достига високи градуси. Основата и горната част на панела са отворени и на практика панелът действа като комин. Нагретия въздух в този „комин“ като по-лек се издига до тавана на помещението и след охлаждане слиза на пода. По-този начин, когато панелът е топъл, се извършва конвекция (кръговрат) на въздуха в непосредствена близост до панела. В панела има вграден електронен тиристорен регулатор на консумирания ток, който зависи от топлината на влизащия въздух и съответно е подържа сравнително точно зададената температура на обема на въздуха в непосредствена близост. Инсталираната мощност на такава отоплителна система се изчислява на база обема и геометрическите размери и може да се наложи използване на повече от един панел. Трябва да се знае, че ако пода е прашен, съответно и циркулиращият въздух ще е запрашен. Това е недостатък, който търговците утаяват.

Моят приятелски съвет е НЕ си купувай никакъв прекъсващ/регулиращ елемент за съществуващия ти 500 вата конвектор, защото, той си има вграден такъв и съответно изчислен!

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #555 -: Януари 06, 2025, 18:10:37 »
Quote (selected)
Трябва да се знае, че ако пода е прашен, съответно и циркулиращият въздух ще е запрашен. Това е недостатък, който търговците утаяват.
Същото е и при климатиците, там уж има филтри, но те улавят само големите частици. Във всяко помещение има прах ( освен в стерилните стаи ), въпрос на лични грижи за хигиената.
При климатиците се вижда какво е задържано когато се почиства филтъра, това е следствие на многократно по-големия дебит от вентилаторите какъвто при този тип конвектори няма.
Quote (selected)
Всякакво последващо топлоотдаване след изключване ВЕЧЕ е платено по време на активния период „ON“ на терморегулатора му.
Това се опитваме да обясним, може би трябва да пробваме с ютия.
Глади докато е топла. Когато изстине трябва пак да се загрее за да върши някаква работа.
Една малка ютия ( 500 вата) ще затопли пак толкова помещението.

Неактивен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #556 -: Януари 06, 2025, 18:31:25 »
Глупост на квадрат.
А за праха от климатиците си прав, в пъти е повече, защото и духа, духането, освен да шуми, вдига и праха.
Кептъне, купих вече термостат, ако не друго, ще го ползвам за другия радиатор, който уж има термостат, ама на практика няма градуси, ми степени. При конвекторите и подобни машинки термостатът е много важен и съответно скъпотата им зависи освен от другите елементи и най-вече от термостата.  Примерно, по-чувствителните термостати включват и изключват с отклонение половин градус, а механичните имат по 5 градуса отклонение.
« Последна редакция: Януари 06, 2025, 18:37:42 от kаily »

Неактивен Maximus II

• Just Member
  • Коментари: 9378
  • Fuck the EU
    • Профил
« Отговор #557 -: Януари 06, 2025, 18:50:36 »
Глупост на квадрат.

Глупостта е в твойте мисли само. 500 вата от всеки нагревател топли еднакво.

Физиката казва: 500 W = 430.210407 kcal/h А една килокалория на час е равна на една килокалория, или 1000 пъти енергията, необходима за загряване на един грам вода до 1 °C за един час.
Колкото по-голямо е богатството, толкова по-кърваво е престъплението, което го се създало.

Неактивен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #558 -: Януари 06, 2025, 19:02:31 »
Добре, купи си ютия и се топли с нея.

Неактивен Maximus II

• Just Member
  • Коментари: 9378
  • Fuck the EU
    • Профил
« Отговор #559 -: Януари 06, 2025, 19:15:42 »

Препоръчвам ти я на тебе, тя си има терморегулатор по градуси, нали точно това търсиш? Аз имам като твойта печица 500 вата за банята, не я изключвам.
Колкото по-голямо е богатството, толкова по-кърваво е престъплението, което го се създало.

Неактивен Banana Joe Maldonado

• Just Member
  • Коментари: 3314
    • Профил
« Отговор #560 -: Януари 06, 2025, 19:17:35 »
Единственият, който може да помогне на Кайли в този форум, е Банана Джо М..

Не смея.
Пък и ченълингът ми е настроен на Арарат. 5-годишен, не предПотопен. Топли добре.
:t0328:
*********   ✹    *********

Активен Nor1

• Just Member
    • Профил
« Отговор #561 -: Януари 06, 2025, 19:19:10 »
Снощи сънувах, че Слънцето е решило за икономия да мине на Кайлиния метод на работа  :t2334:

:t0328: , Джо и Бура.
Джиджи: Ти ги оставѝ военните бази, Butch, защото аз предпочитам да говорим тук за булките на брат ми.

Неактивен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #562 -: Януари 06, 2025, 21:05:08 »

Препоръчвам ти я на тебе, тя си има терморегулатор по градуси, нали точно това търсиш? Аз имам като твойта печица 500 вата за банята, не я изключвам.
И що не си купи ютия за банята? Щеше да я ползваш хем 2 в 1. Аз в банята имам духалка на Ровента от 2400 вата.

Снощи сънувах, че Слънцето е решило за икономия да мине на Кайлиния метод на работа
Верно си сънувал. Само че не Слънцето, а Земята.

Активен Nor1

• Just Member
    • Профил
« Отговор #563 -: Януари 06, 2025, 21:34:01 »
Никаква Земя, Слънцето беше. Колебаеше се Меркурий ли да ползва за термостат или Венера. Венера била по-плавна и елегантна, ама доста скъпа и капризна. На Меркурий пък щели бързо да му прогарят летящите сандали. Сатурн четеше конско на Уран да спре да подмята на Слънцето побърканите си идеи и напразно му обясняваше Закона за запазване на енергията. Уран истерично късаше сатурновите листи с формули по физика, и се въртеше, легнал на стената. Плутон злокобно мърмореше, че макар и малък колкото ютия, ще ги стопли по-добре от слънцето, ако му паднат. Марс риташе нещо и крещеше, че е най-добре да натрошат мебелите и да си запалят един хубав буен огън. Не е ясно какво правеше Нептун. Впрочем той не беше наясно с нищо и беше много доволен от това.
Юпитер мълчеше, стискаше зъби, и си мислеше дали вече не е време да приключи с тая лудница  :0007:
« Последна редакция: Януари 06, 2025, 21:47:09 от Nor1 »

Активен Дърт Вейдър

• Just Member
  • Коментари: 519
    • Профил
« Отговор #564 -: Януари 06, 2025, 21:50:30 »
необходима за загряване на един грам вода до 1 °C за един час
Не е за час, а от определен градус (беше нещо странно ама не ми се търси ... да речем 16,7С до 17,7С) при това на точно определена надморска височина (атмосферно налягане).
активен участник в Брауновото движение

Активен Фют

• Just Member
  • Коментари: 2445
  • No complain no explain
    • Профил
« Отговор #565 -: Януари 06, 2025, 21:50:42 »
Глупост на квадрат.

Глупостта е в твойте мисли само. 500 вата от всеки нагревател топли еднакво.

Физиката казва: 500 W = 430.210407 kcal/h А една килокалория на час е равна на една килокалория, или 1000 пъти енергията, необходима за загряване на един грам вода до 1 °C за един час.

Извини ме за корекциите :ok:

Неактивен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #566 -: Януари 06, 2025, 22:03:52 »

е равна на една килокалория, или 1000 пъти енергията, необходима за загряване на един грам вода до 1 °C
Баф мааму, да не казвате, че за да кипна 1 литър вода от стайна температура са ми необходими 1000 вата по броя на градусите между температурата на водата в тенджерата и температурата на кипене?

Активен Фют

• Just Member
  • No complain no explain
    • Профил
« Отговор #567 -: Януари 06, 2025, 22:09:56 »

е равна на една килокалория, или 1000 пъти енергията, необходима за загряване на един грам вода до 1 °C
Баф мааму, да не казвате, че за да кипна 1 литър вода от стайна температура са ми необходими 1000 вата по броя на градусите между температурата на водата в тенджерата и температурата на кипене?

Блажени са вярващите, които не правят разлика между ват и калория, амин :pray:

П.С- И не са ватове или калори, ами половин час :ive_got_it-1379:

Активен Звездоброец

• Just Member
    • Профил
« Отговор #568 -: Януари 06, 2025, 22:20:23 »
Юпитер мълчеше, стискаше зъби, и си мислеше дали вече не е време да приключи с тая лудница

Стига сте се закачали с момичето, че я виж каква брадва носи. Тя зададе съвсем нормален въпрос. А вие започнахте със закони за запазване на енергията и какво ли не. Едно по-кратко обяснение в стила на Капитана (не че неговото беше кратко) е достатъчно. Но аз вече знам две нови думи в българския: духалка (явно печка с вентилатор), и конвектор (без такъв, като младите звезди които са напълно конвектни).

Активен Звездоброец

• Just Member
    • Профил
« Отговор #569 -: Януари 06, 2025, 22:24:50 »

Трябват ти 1000 ват-часа, или един киловат-час

Неактивен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #570 -: Януари 06, 2025, 22:37:55 »
Добре, моя грешка, сметнах набързо.
Звездоброецо, освен това, по наблюдения, конвектор Адакс примерно държи повече време топло в стаята след изключване от климатика. И при конвектора тялото усеща комфортна температура на по-ниски градуси.
Така че очевидно не е само до един параметър, както се опитват да докажат всички любители на климатика.

И не ми трябват 1000 ватчаса. Сметнах, че за 1 кг вода от 30 до 100 градуса трябват 1 грам по 1000 по 70 или 70 000 калории или 70 килокалории. Или 80 вата на око. Освен ако пак не съм объркала нещо, не си проверявам сметките.

Неактивен Banana Joe Maldonado

• Just Member
  • Коментари: 3314
    • Профил
« Отговор #571 -: Януари 06, 2025, 22:43:00 »
Quote (selected)
Плутон злокобно мърмореше, че макар и малък колкото ютия, ще ги стопли по-добре от слънцето, ако му паднат. Марс риташе нещо и крещеше, че е най-добре да натрошат мебелите и да си запалят един хубав буен огън.

Nor1111111111,    :t0301:

Е сега изобщо не съжалявам за ония астрофизици дето напих снощи с Беларусь Синеокая, та днес не можах да замъкна до репетиционната.
*********   ✹    *********

Активен Звездоброец

• Just Member
    • Профил
« Отговор #572 -: Януари 06, 2025, 22:49:27 »
И не ми трябват 1000 ватчаса

Да, разбира се, това беше само напомняне че енергия (калория, Wh) и мощност (W) са различни неща. Калорията не е равна на ват-час.

Неактивен Captain Buddy

• Just Member
  • Коментари: 1778
    • Профил
« Отговор #573 -: Януари 06, 2025, 22:58:10 »
...
И не ми трябват 1000 ватчаса. Сметнах, че за 1 кг вода от 30 до 100 градуса трябват 1 грам по 1000 по 70 или 70 000 калории или 70 килокалории. Или 80 вата на око. Освен ако пак не съм объркала нещо, не си проверявам сметките.
=============

Кайли,
бъркаш с ват се мери мощност, а количество енергия ватчас (мощност ватове за време).
за да стоплиш един литър вода от стайна температура (20 градуса) до кипене (100 градуса) за един час ти е необходим теоретично нагревател с мощност 93 вата – 93 Wh или на практика с нагревател мощен 2 киловата (каквито са масовите кухненски ел кани при 220 волта мрежа) за 3 минути без малко.

You can take may word for granted - горното емпирично проверявано почти всяка сутрин за чая.

Неактивен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #574 -: Януари 06, 2025, 23:04:01 »
Да де, това разбрах, но понеже числата бяха приблизително близо, реших да не задълбавам - 500 срещу 400 и нещо. Значи най-приблизително от птичи поглед 1 ват е равен на 1 килокалория.
И се пак, ако хората могат със същия успех да се топлят с ютии, защо никой не го прави... Значи не може просто да се гледа край, климатикът е единственото чудо, щото работи на един принцип, всичко останало е колкото взема, толкова и отдава.
И накрая, важно е усещането. Ако 500 вата топлят до теб, ще ти е по-топло отколкото ако 1000 вата топлят на 5 метра от теб, при равни други условия. А слънцето лятото прави така, че на 17 градуса си обличаш леко лятно яке и с късите панталони, а зимата надуваш климатика на 23, на 17 не става.

Неактивен Giuseppe

• Just Member
  • Коментари: 11399
    • Профил
« Отговор #575 -: Януари 06, 2025, 23:54:27 »
И най, най накрая - колкото плащаш, толкова се и топлиш.Почти не зависи и от уреда това уравнвние. Кептъна е прав за климатика, ама духалката е 20 лева, а климатика 1000 и нищо че му е друг принципа - пак виж пурвото изречение. Като влезем в сметките просто става още по сложно. И буратино е прав за ютията, просто тя не е конструорана за отоплителен уред и може да и се изпече повърхността за глафене като не отдава бурзо топлина иначе ше свърши работа. Мъ то и със сенокосачката мое се подстрижеш, може и тя да свърши работа, амъъ...козата си сакала пръч, отвърнал Иванчо на учителя.
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Активен Фют

• Just Member
  • No complain no explain
    • Профил
« Отговор #576 -: Януари 07, 2025, 00:02:10 »
На всички просветители, наздраве  :t0328:
и до нови срещи  :t3721: