Звездоброец, старите печки бяха кварцови, топлила съм се с такава години, освен парното. Аз обичам да имам нещо топло до мен, а и парното беше слабо. После излязоха конвекторите. На пазара има всякакви видове, най-общо се делят на две - точно тия с жичка, която изстива моментално при изключване и след секунди радиаторът е студен. Те са и най-евтини. В България имах един такъв на Теси. С бързо изстиване и вентилатор. После внесоха Адаксите - пак конвектор, обаче вътре не е жичка, а нещо по-стабилно, метално, по-дебело, като изключи, това отдава още известно време топлина.
Тук това го купих от Амазон заради 500-те му вата, то си стои до мен и няма нужда да се включва и изключва, щото никога не пари като ония от 2000 вата. Тесито имаше вентилатор при желание, Адакс и това нещо нямат вентилатор, нито Аирлека. Двата последни задържат дълго време топлото при изключване, наблюдавала съм ги. Имат и много добър термостат, който включва и изключва на секунди, у нас се водят за висш пилотаж.
Това тук не знам от какво е направено, ама задържа най-дълго време топлина, имам още един с нагревател Мика, в България Теси произвеждаше такъв с Мика. У нас не са популярни тукашните конвектори, както писах по-горе, има само на Тедан и са много скъпи. Тук са много популярни точно тия като Тедан и има и доста по-евтини. Те са нещо средно между акумулираща печка и конвектор, щото имат някакви плочи вътре, които, като се нагреят, отделят топлина даже при изключен конвектор. Пак нямат вентилатори. Вентилатор имат духалките, аз не ги понасям, щото ме разболяват.
Та тия акумулиращите действат на принципа на масления радиатор, само че се викат - суха инерция, щото вътре не е масло, ами плочи. Но са тежки и трябва задължително да се закачат на стена, над 25 кг са.
Има и локално парно на много места, аз нямам. И климатик не мога да си сложа, щото тук не е като у нас всеки да накачури къде каквото си пожелае, трябва балкон достатъчно голям и климатикът да е прикрит с шкаф на балкона, а мойто балконче е малко, има отстояние от съседи и т.н. Климатик бих си сложила заради жегите лятото, ама няма как-
Така или иначе, конвекторите с мека топлина гълтат повече, ток, но ти е по-топло при по-ниска температура, не знам що. Ама то и лятото на 17 градуса без вятър не ти е студено и ходиш по къси панталони, пък зимата си се вледенил на тия градуси вътре. Май излъчват като слънцето и при блаблабла ти става по-топло. Климатик на 23 е равен на лъчисто отопление на 19. Примерно.
Лъчо, ти си прав, ако при първоначално включване гълта много повече ток, то се обезсмисля работата.
Както и да е, намерих в Алито термостат, хвалят го, че е много прецизен, не е скъп, ще го купя ище пробвам как става с него. Токът го изравняват един път годишно тук, но има сайт, на който всеки ден си гледаш потреблението от предишния на интервали от половин час. Ще видя какво става.