С поздрав от моя ИИ, отговор на въпроса ми как да боядисам паркет, намазан с ленено масло. Не е оптимално, от проникнали дълбоко в дърво петна от влага не знам изход
За боядисване на паркет, намазан с ленено масло, вместо лак, можете да използвате паркетно масло. Ето някои съвети:
Избор на масло за паркет:
Паркетното масло е по-екологичен избор от традиционния лак. Маслото се абсорбира в дървото и го предпазва от влага и износване.
Има различни видове паркетно масло, включително матово и гланцово. Изберете според предпочитанията си
Подготовка на паркета:
Преди боядисване, циклете паркета, за да го подготвите. Това ще премахне старото масло и приготви повърхността за новото покритие2.
Нанасяне на масло:
След цикленето, нанесете паркетното масло с четка или кърпа. Разпределете го равномерно по повърхността.
Оставете маслото да се абсорбира и след това избършете излишъка с чиста кърпа.
Сушене и закалване:
Оставете паркета да изсъхне добре. Времето за сушене зависи от типа масло и условията на околната среда.
Закалете паркета, като го изложите на светлина и топлина. Това ще укрепи покритието.
Помнете, че маслото за паркет е по-чувствително към влага и износване, но с правилна грижа ще имате красив и естествен под. Успех! 🌿
------
Някога, в моето детство паркетът се мажеше с терпентин. И миришеше на бор. Мисля, че това е универсален вид паркетно масло. Дори в класните ни стаи чистачките го мажеха така през ваканциите. Ако жилището не е твое, мятай някакъв подходящ за под текстил по възможност, да не те дразни като го гледаш. Ако е твое е сложно.