Радвам се, че си добре!
Ами, щом претендираш да бъдеш „световен полюс” на сила и влияние, трябва да си в състояние да защитаваш своите съюзници. Да си пазиш дворчето и да биеш през пръстите всеки, който посяга към него.
Сирия не е руско "дворче". Имаше си законна власт, която избяга без бой. Посочи ми в световната история пример на спасяване от чужда, макар и съюзническа страна на законна власт, която избягва от бойното поле. И РФ и Сирия нямаха договор за защита при нападение.
В противен случай не само губиш приятели и влияние, но казваш на всеки потенциален съюзник, че нямаш сили да го защитиш.
Как искаш Русия да защитава съюзник, който сам не иска да се защитава?
Тогава за какво да си играе с теб?
Де да беше игра! Де да беше!
Светът седи, киризи и си прави сметките. Някои вече си ги направиха. Като Сърбия например.
И каква сметка си е направила Сърбия? Да влиза в западащия ЕС, от който Англия излезе, а бившата ГДР също вече иска да излиза?
Затова трябва да се воюва на толкова фронта, на колкото трябва да се воюва.
Аз с ограничените си умствени възможности не мога да разбера тази твоя велика мисъл. Просветли ме какво си искал да кажеш! И по възможност дай числов израз на броя на фронтовете, на които според теб трябва да воюва Русия.
Сирия не само беше верен съюзник, но даде на Русия и две стратегически бази. Сега Русия ще загуби и тях.
Не се опитвай да предсказваш бъдещето. Ще видим дали ще ги загуби.
Има термин за неподготвено, необмислено и калпаво проведено начинание, безрезултатно или с нищожни резултати. И той е „авантюра”.
Искаш да кажеш, че Русия не трябваше да спасява Сирия през 2015 г.?
В заключение виждам, че си очаквано верен на себе си – каквото и да стане по света, за теб винаги е виновна Русия и само Русия. Точка.
Чакам сериозен анализ на руските грешки в Сирия. Но не и от хора, за които Русия е виновна във всичко, за всичко, виинаги и навсякъде. Ако видя такъв, ще дам препратка тук към него. Ще се радвам и ако някой друг даде такава или сам се опита да направи такъв анализ. (Признавам си, че аз самият не мога да направя такъв, поне засега, защото не се чувствам достатъчно подготвен за такова нещо.)