Вечна им памет, разбира се. Най-добре разказвай на ребятата в жилдоме.
Всв свърши преди близо 75 години. И културно, и всякак, не е от най-запомнящите се събития в българската история. Ние в тая война сме се скатавали предимно. И съфсем правилно.
Са, за руски съпруги и съпрузи сигурно е друго, fair enough, ма мен лично обсадата на ленинград ме трогва точно толко, колкото и атомната бомба над хирошима. Или колкото всяка друга война, впрочем.
Та, разбирам съвецкото съзнание на доста колеги тук, дори и на мургавия норчо, и че се чуфствате повече руснаци, ма с развяването му като непрани гащи успявате доста успешно да постигнете съфсем обратния ефект - на досада от сичко руско.
Сега, като се замисля, неколцина от форумците, и аз, в това число приемаме Втората световна война* като наша, а жертвите, дадени от народите на СССР, като наши близки. Това, разбира се си има свое обяснение - колко разкази на живи хора сме чули, колко книги прочели, колко филми изгледали. Приемам, че това е някаква крайност в очите на един по-млад българин, живеещ някъде по широкия англосаксонски свят. Сигурно си има своите основания, та даже и затова, че подобно отношение на българи към една небългарска** война го дразни и предизвиква досада към сичко руско.
Това, от една страна.
От друга - честване на годишнина от началото на Втората световна война. Поканени са президенти и премиери от Европа и от целия свят. Русия, разбира се не е поканена. Речи, извинения, благодарности, спомени за трагичните години, донесли толкова кръв и страдания на народите, най-вече на полския, специални благодарности на президента Тръмп за решителната роля на САЩ за спасението на Полша и Европа от нацизма.
Не стана ясно , дали подобно поведение също така дразни душата на един по-млад българин, живеещ някъде по широкия англосаксонски свят, дали предизвиква досада, към сичко американско. Което би било жалко, разбира се, щото американците праят и свестни неща
Чини ми се, все пак, едната от двете крайности е по-непочтена, по-гнусна, по-манипулативна и най-вече по-опасна...
коя ли...
*по-точно - Великата отечествена война
**не е съвсем небългарска, ама нали България "се се скътала съвсем правилно"...