За нова партия почти няма време, а по-точно казано - момент подходящ не остана. Всъщност, има такива, даже два ...
Използвай момента (или и двата) и си направете със Станишев партия по ваш вкус. Социалистическа не бих я нарекъл, много по-подходящи са други прилагателни. Според мен, разбира се.
Ти, разбира се, си едно дребно
. . Но, в този момент, такива като теб има много и това ви придава значение.
През лятото на 1941 някои не много умни политруци обясняваха на червеноармейците как ей сегичка тука на германските работници, поведени срещу класовите си братя от СССР от NSDAP, ще обърнат оръжието срещу пруските си командири, срещу SS и срещу Хитлер и ще се възцари мир, братство и пролетарска солидарност от Москва до Берлин, а що не и до Париж и Лондон.
Четири години по-късно, през май 1945, след 6 000 000 мъртви германски работници и селяни и 25 000 000 мъртви съветски работници и селяни, децата на същите тези германски работници с Панцерфауст на рамо, по на 14-15 години все още се биеха със съветските танкове по улиците на родния Берлин.
Затова и днес, когато разни нови "политруци" запяха мантри за това как европейската левица трябва да се откаже от прогресистката си същност, основана на общочовешките ценности на хуманизма, и да се върне към обединяващата класова идея, съчетана с национално, "патриотично" съдържание, извинете, съм малко ... скептичен. Имам чувството, че това вече бе.
Ако БСП, водена от Нинова, счита, че наборите Firmin и дори Станишев, той и председател на ПЕС, вече са чужди и непотребни, но пък е готова да приеме радушно възторжените онзита, норчета и честни частни буратинчета, като си затвори очите или пък даже насърчи расизма, ксенофобията, хомофобията, антисемитизма, черносотничеството, национализма им, в редовете си, очертавайки облик на "консервативен социализъм", нещата са ясни и предвидими. БСП ще бъде всичко друго, но не и лява. В това аз нямам абсолютно никакво съмнение. Писал съм, казвал съм и няма да спра да повтарям - ашладисването на социализма с национализъм води до ... Германската Национал-Социалистическа Работническа Партия - НСДАП. А ТОВА, вече, скъпи дами и господа, другарки и другари, Е фашизъм. Това са червени знамена, но не със сърп и чук, а със свастика.
Не класата е, прочее, която ни определя що за хора сме. Това, което ни определя, е дали считаме, дали приемаме, дали толерираме, че расовата, етническата, религиозната, сексуалната и коя да е друга принадлежност и произход прави някои по-подходящи за ... суровина за сапун. Защото накрая до това се стига. Неминуемо е.
А теб, Норчо, афинитетът ти към "прилагателни", съчетан с твърде оскъдния ти интелект, те прави особено подходящ. Както да обслужиш другарката Нинова, така и за нейния ... как беше там ... "консервативен социализъм".
Партия по твоя вкус аз бих нарекъл, както я нарекох - национал-социалистическа, фашистка. И да, ти ще си част от бъдещето. Защото хора с много пари намериха хора с доста повече акъл от теб, такива като Стив Банън, например, и активно работят точно на полето на ограничения ти ум. И това вече бе. И пак ще бъде. Историята, очевидно, се повтаря. Ще предъвчем пак грешките си, защото не сме ги разбрали и оценили в последствията им. Кучката пак се е разгонила, види се.