В немскоговорящия свят (ФРГ, Австрия, частично Швейцария) е прието метрото да се нарича UBAHN, което е електрическо, подземно и надземно. SBAHN (съкратено от старото название Schnellbahn) e градски електрически влак предимно надземен
Голяма работа сте!
Аз нали пиша в БГ форум. Най-нормално е да напиша за влакчето - "метро". За това, че за метро е прието друго (Uban) в Германия или Австрия, не съм спорил. Така че не ми обяснявайте неща които не съм твърдял, а вижте как съм го написал. "Метрото (Sban)". Сигурно щях да съм по-прав ако напиша "градското надземно влакче (Sban), което слиза понякога под земята". Знам, че щяхте да сте "happy".
Да и зная, че в Германия и в Хамбург има Uban, и откъде идва "U".
Големи пуристи. ХА. Нали съм ви писал, че само съм гостувал в Северна Германия, за някой друг ден, месец.
PS Българското метро като е доста време над земята, нали му казват метро?
PPS Подменяте нещо. Писах, че Sban слиза под земята на места (по спирките главно). което е факт.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Посипвам си главата с пепел. Зачерквам го!
Метрото (Sban)Сега нали е по-добре?
Да, и съм бил веднъж, дваж до Виена (летището). Имаше
метро* до центъра и имах 3 часа престой и 3 часа се чудих дали да скоча в него и да видя Операта на нашият човек там (как му беше името?)
* F@ck me! Пак издънка.