Касап. Броят на новозаразените почва да расте в момента в който започне да се прилага по широко тестване.
Точно първите регистрирани случаи дават информация кога е пренесена болетта. С поправка в зависимост от "скрития период", но тя би трябвало да е еднаква в цитираните случаи.
Замисли се по-скоро за какво говори рязкото нарастване на случаите в Турция, за разлика от тези в България.
Не не говори за ефективна карантина. Говори за отказ от тестване.
В началото броя на новозаразените почти навсякъде е установяван единствно като са тествани хора със сериозни симптоми или със симптоми идващи от огнища на заразата. Евентуално и хора които след завръщението им от чубина са били в контакт с тях. Примомняме първоначалните огнища бяха най-вече Китай - от там обикновени проверяваха температурата на идващите, а след това и Италия, след като болестта се развихри и там. Обаче например поради връзките между страните, например Италия и Австрия, в последната имаше много хора които бяха заразени и пренесоха болестта тихомълком без да проявяват симптоми. Така болестта проникна по ски курортите в Тирол, където от нея се заразиха сумата и скандинавци - някъде четох, че се жалваха имало едно поне 500 норвежци, които са се заразили и я пренесли в последствие в страната си. Също много датчани, шведи и германци. Доколкото знам, скандинавците поне в началото, а мисля и сега дори, не са прилагат масови тестове. Затова и данните за разпространението на заразата при тях изглеждат достта странни. Освен това се оказа има много - предполагам хиляди и повече австрийци, които традиционо ходят на екскурзии или по друга работа в Италия, които също тихомълком са донесли вируса. Вследствие както нямаше никакви проблеми, изведнъж се разбра, че положението отива на зле, защото освен огнищата в Тирол, започнаха масово да излизат данни за заболяването от различни многобройни места - най-вече Горна Австрия която граничи с Германия и хората са свързани с нея и столицата Виена. Другите провинции(освен обхващащата Виена Долна Австрия) може да се каже бяха пощадени. Властите може да се каже реагираха адекватно, в Тирол наложиха карантина на няколко селища, после я разпространиха и върху цялата провинция - хората нямат право да излизат от населените си места, на изходите има полиция която ги варди. За останалите наложиха ограничения в придвижването от 16 април. Сега виждаме мерките са били сравнително навременни, след 2 седмици ограничения - може да се каже не съвсем стриктни, от 5 дни броя на новозаразените се стабилизира на около 800 души. Вчера той спадна на 570, днес ще е пак някъде там. Което показва, че мерките за овладяване са проработили. Мисля в момента почти няма други страни, страни който да могат да се похвалят с подобни резултати. Разбира се тук трябва да похвалим съседните Унгария и Словакия, които също реагираха адекватно налагайки ограничителни мерки и имат в момента смешните 300-400 заразени въобще. За сравнение в Австрия има цели 8700. Трябва да посочим, че има няколко десетки хиляди унгарци и словаци които ежедневно пътуват за да работят в Австрия. Преди няколко дни унгарците им забраниха и казаха да решават или да си стоят в Унгария или да останат в Австрия докато премине кризата. Чехия наложи на своите граждани работещи в Австрия и Германия подобна забрана още мисля преди седмица.
Та в Австрия в момента се прилагат масови тестове, в началото не се правеха толкова много проверки, не знам кого точно тестват, но за момента има вече над 46 000 проверени.
Така, че при адекватни управляващи въпреки неблагоприятната начална позиция - тесните връзки с Италия която се явяваше огнище, могат да се постигнат успехи в борбата с разпространението. Обаче трябва начело на държавата да стоят що годе разумни хора, а не лакеи, дето знаят само да крадат и да разсипват.