Съученикът ми Ивайло каза на Костова по английски "Очаквам от кокера си Лари такова произношение, но от вас, другарко Костова, не!".
Иф ю ноу уот ай мийн.
Ако ме гепне шарка, имам точки. Ако ме гепне магарешка кашлица, кашлям. Ако ме гепне туберкулоза, имам проблеми с дробовете, видими на рентген. За всички тези кошмари вече има ваксини и аз най-добросъвестно съм се ваксинирала и съм си ваксинирала децата, от първата до последната ваксина.
Обаче тук идва някаква болежка, за която има БЕЗСИМПТОМНИ болни, за която има нещо, което се нарича ваксина, но не работи като класическите ваксини (т.е. ваксинираните не са в относителна безопасност, епидемията не се прекратява, обществото продължава да носи предпазни средства ВТОРА ГОДИНА). Към това се добавя различният ефект на обществения порядък - Швеция живее без маски, Канада е маскирана, като средното ниво на бюргера и в двата случая е доста сходно.
И тук идва въпросът за милион - държавата ми отказва правото да реша дали тази ваксинация е оптимална за мен и моите деца. На кантара са няколкото случая на миокардит в съвсем близкото обкръжение по възраст, на кантара са кръвните проблеми на пола ми в моя възраст, на кантара са неясното количество "дози", които са и ще бъдет необходими за какво точно? Коронавирусите са били и ще останат, те са част от живота около нас. Дали е предпочтително да се гътна от тежък короновирусен вариант на пневмония, която може да ме хване, а може и да не ме хване, или е предпочтително да рискувам да се гътна от миокардит или запушване на артерии, които съм си причинила самосиндикално? Какви са дългосрочните перспективи на "ваксинацията", която за момента не е ясно в колко фази трябва да бъде?
Добави към това уравнение с неизвестни и вече стандартните възрастови проблемчета, които са неизбежни. Трябва ли да ги подбутвам ваксинационно? А автоимунните проблеми, които досега са спали на сянка? Семейната история не е благосклонна към ваксинациите, за жалост.
Далеч съм от на кайли графиките за сравнение на круши с шопска салата. Но и не съм с две ръце за ваксинацията за всички, това е.