Не. Присъединявам се към твоите.
Един приятел ми прати едно филмче - към 70 МБ.
Да се изкажа и за пусто-опустелите
маски, че да не би и обещаното филмче да има нещо подобно.
За доктори и персонал в инфекциозно, хирургическо и пр. отделения - там е ясно защо и как.
---------
В един друг форум споделих едно свое мнение за маските (то в цял свят има разнобой, де), и това мнение бе посрещнато с дюдюкания, охулвания, заклеймявани и призиви да бъда турнат на кладата. :m0941:
Беше съвсем в началото на истерията, когато маските бяха препоръчвани като условие, без което не може.
-----
Ако, пу-пу, човек се сдобие с някаква инфенкция по цялата дихателна система какво прави организЪмът?
Стреми се всячески да изхвърли заразата. Става с дишане-издишването, кашляне, кихане, отделяне на секрети - т.е. изхвърля навън.
Ако обаче се турне маска този процес се затруднява и всъщност се създава затворена среда - гадостите, които организмът се опитва да изхвърли, си циркулират на воля между дихателните органи и маската и се вдишват часове наред - т.е. човек сякаш започва да се самозаразява.
От тези ужаси, които изгледах и изслушах, май подразбрах, че въздушните инфекции в определен смисъл наподобяват радиацията - т.е. размерът
ИМА значение. До определен момент не е опасно или може да не е опасно, след това започва да е критично "за и против". Затова и се получават толкова заразени от медицинския персонал - защото непрекъснато са в такава среда и колкото и да се пазят, натрупването в един момент става непреодолимо за организма.
И всъщност, не знам колко е издържано от медицинска гледна точка,
ако не си съвсем здрав, тургайки си маска волево се поставяш в обстановка, близка затваряне в помещение, до пътуването в транспортно средство (кола, автобус, влак, самолет) и приблизително, хайде да не е инфекциозно, но поне наподобяващо приемно отделение.
Има и друго - едно време четях разни материали по дишането - йогийски и други.
Легнете, завийте се през глава и какво става? Ми по някое време не ти става хубаво. Защо? Ми защото въглероден двуокис.
Тоз въглероден двуокис, до едно
кратко време, е като физзарядка за дихателната система, но до едно време. След това не е полезен.
Имаше едно клипче на Неумывакин - доколкото си спомням един от финтовете, които са прилагали Рукавишников и Георги Иванов за оцеляването. И важен момент за предпазване в предкритични състояния.
Ще се опитам да го намеря.
--------
Та в определен смисъл, ако човек не е много наред, по-разумно е задължително да се самоизолира и самокарантира, а не да щъка насам-натам, с напразната надежда, че уж ще предпази другите с маската си, защото нито тях ще предпази, а ще навреди на себе си, ако(!!) извлеченото и посоченото от мен е вярно.
Повтарям - не знам,
защото пък може въглеродният двуокис да трепе заразата и в този смисъл маската да помага.
Казва ли ти някой? :t2412: