Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Ноември 23, 2024, 11:51:17

Автор Тема: Край казана, или за културата на правене и пиене  (Прочетена 125524 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Активен Kole

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4332
    • Профил
За мен грибочките са най-добрата закуска, класи над удавените в майонеза месни и рибни салати. Какви гъби се въдят по вашите гори?

AnonimusBG

  • Гост
Има всичко.
Аз много не ги разбирам, но вярвам че няма за какво да ме тровят и ги ям като змей.
Иначе ето ти списъка.
https://ecoportal.info/griby-moskovskoj-oblasti/
Номер едно за мен са манатарката и пачия крак.

Активен Kole

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4332
    • Профил
AnonimusBG, благодаря за отговора! Лисичките са най-най-най и мариновани, и с масълце. Освен това са и полезни, съдържали някакъв природен антибиотик. Между другото заради това не ги ядат червеи.

Неактивен Eisblock

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2696
    • Профил
А какви са вашите гъби там? Месести ли са или повече са за като подобрители на вкуса? Тука има едни ситни дребни, много дъхави ( не се сещам за името сега), но мухите ги нападат почти веднага когато поникнат, берели се преди съвсем да се разсъмне, когато насекомите още не са се раздвижили.

В Банско има цех за обработка, та съм чувал що за стока са сушените "индустриално" гъби.

Но за мезе, умирам за всякакви патладжани!...
 :t0328:


Неактивен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 8138
    • Профил
Жена ти е много смела, па и ти си доверчив. Аз съм брал сърнели няколко пъти с тъста ми (Бог  да го прости!).На него имах пълно доверие. Имам много  книги за гъби, пчели и прочее, но сам гъби не съм брал след като се ожених... Е, в казармата сме брали масловки, че и табиетлийски с масло сме ги приготвяли. Сега си мисля, че войникът трябва да се контролира по-строго. Манатарките са голяма работа, но растат в сериозни гори. Поръчвали сме си в ресторант, щом предлагат.

AnonimusBG

  • Гост
Тук гъбарството май им е в кръвта.
Поне за хората 50+.
Имаме една Нива останала от тъста.
С нея анонимката ходи в гората защото пътищата там не са за Голф.
И аз понякога с нея.
Пълно е с баровци със скъпи джипове.
Те какво не могат да си купят гъби ли?

Неактивен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 8138
    • Профил
Те там си предават наркотиците, бе. Внимавайте много.

AnonimusBG

  • Гост
Те там си предават наркотиците, бе. Внимавайте много.

Градските луди не са луди да бият път до гората.
Не им стигат силите.
На моята улица бяха започнали да слагат закладки с дурью.
Изчислихме ги с комшиите. Хванахме двама трима.
Побеседвахме. Заобикалят ни.
Те не знаеха че има камери.
За тях това е смърт.

AnonimusBG

  • Гост
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #668 -: Септември 22, 2022, 22:21:34 »
Спрях с водката.
Руските ракии се оказаха много квалитетни.
Вярно по-скъпи са от 1,7 до 2 пъти от нормалната водка, но нямат нищо общо с напарфюмираните наши ракии.
Явно засега спазват класическата технология.
Надявам се че така ще остане.

P.S. Бях десетина дни на почивка на море и на балкан в Дагестан.
      В Дербент. Не е Сан Тропе, но на мен ми хареса.
« Последна редакция: Септември 22, 2022, 22:29:11 от AnonimusBG »

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11333
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #669 -: Септември 22, 2022, 22:27:40 »
Интересно!
За да правят по класическа технология, трябват много неща.
Материал първо.
С какво работят?
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

AnonimusBG

  • Гост
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #670 -: Септември 22, 2022, 22:37:05 »
Интересно!
За да правят по класическа технология, трябват много неща.
Материал първо.
С какво работят?
В Русия грозде и кайсии.
От Армения идва и тутовая(черница).
Това което го има в супера до мен.
Аз от Черна Гора си бях купувал Круна 0,7 л. за 19 евра.
Останах възхитен.
Тук качеството не е по-лошо.
0.5 л. - 500 рубли.
1 евро =    58,9388 рубли на 23.09

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11333
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #671 -: Септември 22, 2022, 22:52:34 »
Хм и не е ли скъпо така, да се купува от магазина?
Аз преди два-три дни заредих гроздовата - тук на едро за вино или ракия се продава гроздето по 1.40 лева - пиши го 70 цента. И му прави грубата сметка, че от 5 кила грозде излиза 1 литър ракия на 42-30.
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

AnonimusBG

  • Гост
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #672 -: Септември 22, 2022, 23:03:52 »
Хм и не е ли скъпо така, да се купува от магазина?
Аз преди два-три дни заредих гроздовата - тук на едро за вино или ракия се продава гроздето по 1.40 лева - пиши го 70 цента. И му прави грубата сметка, че от 5 кила грозде излиза 1 литър ракия на 42-30.

Абе скъпо е, но е по-удобно.
Аз засега бачкам и нямам време да се занимавам.

AnonimusBG

  • Гост
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #673 -: Септември 22, 2022, 23:13:54 »
Интересно!
За да правят по класическа технология, трябват много неща.
Материал първо.
С какво работят?

Обикновено ги произвеждат винпромите които правят коняк.

AnonimusBG

  • Гост
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #674 -: Септември 25, 2022, 22:00:50 »
След няколкодневни експерименти с руските ракии.
Гроздовата е просто супер.
Кайсиевата горе-долу става.
Арменската тутовая(черница) въпреки че бутилката е на ниво ракията е на последно място.

Неактивен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 8138
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #675 -: Септември 26, 2022, 14:19:17 »
Огнената вода е задължителен атрибут в борбата с вирусите. Докторите също я практикувт без притеснение. И все пак мрат барабар с пациентите. А би трябвало да живеят поне 100 години. Тогаз пък всичко щеше да хукне да става доктор.

Неактивен Алиса

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5572
  • Алиса в страната на кривите огледала
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #676 -: Септември 26, 2022, 15:12:06 »
Е, айде сега, темата е такава, а и си му е времето
Обрахте ли лозето, наляхте ли виното, сложихте ли джибрите

Неактивен dabedabe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 8138
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #677 -: Септември 26, 2022, 15:18:19 »
Аз вече съм на принципа "Ахмак лозе копай, юнак вино пий". Копал съм доста.

Неактивен Maximus II

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 9201
  • Fuck the EU
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #678 -: Септември 26, 2022, 16:46:42 »
Е, айде сега, темата е такава, а и си му е времето
Обрахте ли лозето, наляхте ли виното, сложихте ли джибрите

Ибялото, и червеното, и джибрите са сложени, чакаме само да сложим киселото зеле.
Избрах! Но, народът не го интересува!

Неактивен Maximus II

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 9201
  • Fuck the EU
    • Профил
Един велик човек - Феликс Юбер д'Ерел, самоук, създал уиски за канадците от кленов сироп, в Гватемала - от банани, за максиканците - текила, с парите си направил микробиологична лаборатория и открил бактериофагите.
Избрах! Но, народът не го интересува!

Неактивен Maximus II

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 9201
  • Fuck the EU
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #680 -: Август 20, 2023, 19:15:21 »
Откривам сега, че коняк Remy Martin VS Grand Cru, много си отива с пъпеш!   :thup:
Избрах! Но, народът не го интересува!

Неактивен Shabaan_bin_Robert

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1489
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #681 -: Август 20, 2023, 20:07:32 »
Откривам сега, че коняк Remy Martin VS Grand Cru, много си отива с пъпеш!   :thup:
И шунка - Melon au jambon!  :t0328:

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11333
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #682 -: Август 29, 2023, 16:42:14 »
нещо се йебава линка.
« Последна редакция: Август 29, 2023, 17:07:44 от Giuseppe »
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.


Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11333
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #684 -: Август 29, 2023, 17:05:16 »
Я и за теб един, като знаеш много-
« Последна редакция: Август 29, 2023, 17:54:15 от Giuseppe »
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11333
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #685 -: Август 29, 2023, 17:08:40 »
Ся пък не мога да го намаля.
 :eyes:
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11333
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #686 -: Август 29, 2023, 17:55:04 »
 Стана такава мешавица докато се опитвам да оправя първия линк!
 :eyes:
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 25608
  • ЕС е вреден за вашето здраве!
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #687 -: Август 29, 2023, 18:05:49 »


Стига си развалял вица с обяснения.
П.П. Горното е злополучния линк на Джузепе.
На кой му е голям да го гледа от далече!
ЕС е вреден за вашето здраве!

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11333
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #688 -: Август 29, 2023, 18:07:57 »
Quote (selected)
Стига си развалял вица с обяснения.
Прав си спирам да бърникам!
Мъ то щото не си глеам кефа, ми търся едновременно разни фитинги...простотия!
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен Фют

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2168
  • No complain no explain
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #689 -: Август 29, 2023, 18:47:17 »
Quote (selected)
Стига си развалял вица с обяснения.
Прав си спирам да бърникам!
Мъ то щото не си глеам кефа, ми търся едновременно разни фитинги...простотия!

Легни си и ще се успокоиш :smokin:

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11333
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #690 -: Август 29, 2023, 19:25:50 »
Барманката:
-Кажете господине.
-Джак Даниелс.
-Приятно ми е, Станка от Каспичан.
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен Фют

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2168
  • No complain no explain
    • Профил

Активен Bacho Кольо

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4475
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #692 -: Септември 07, 2023, 09:56:13 »
Giuseppe в Днес в 09:49:45
"кой, аз ли да слагам захар за джанковата бе, дядо ми ще се обърне в гроба, ако разбере!"


Възможна ли е въобще джанковица без добавена захар?

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11333
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #693 -: Септември 07, 2023, 10:13:40 »
Giuseppe в Днес в 09:49:45
"кой, аз ли да слагам захар за джанковата бе, дядо ми ще се обърне в гроба, ако разбере!"


Възможна ли е въобще джанковица без добавена захар?
С удоволствие отговарям - с промишлено количество култивирани дрожди, допълнително подкиселяване на материала с лимонтозу, добавяне в началото на патоки /последните две за да се пресекат бактериалните и/или гъбични инфекции на които е подложен нискозахарен материал/ и много внимателно поддържана температура на ферментация, може и да се получи - аз не съм пробвал.
По принцип, французите, които от векове научно са изследвали въпросите за ферментацията препоръчват начална захарност на който и да е материал - не по малко от 16-17%. Допускам и чета разни информации, че е постижимо и с по малко - до към 12% да се слезе с посочените по горе хватки, но това са по форумите разни изхвърляния и не мога да им вярвам напълно.
Захарност на резличните плродове може да се види от тук -
КАЛОРИИ И СЪДЪРЖАНИЕ НА ЗАХАР В ПЛОДОВЕТЕ: ТАБЛИЦА НА ВИДОВЕТЕ ПЛОДОВЕ
Вид плодове   Килокалории (Kcal)   Съдържание на захар на 100 грама
ананас   58.9   13,1 g
Apple   51.9   11,4 g
кайсия   42.3   8,5 g
банан   95.2   21,4 g
круша   52.4   12,4 g
къпина   29.9   2,7 g
ягода   32.1   5,5 g
Страхливец   63.2   12,9 g
нар   78,0   16,7 g
Грейпфрут   50,0   8,9 g
Боровинка   42.1   7,4 g
малина   34,0   4,8 g
Касис (червен)   43.3   7,3 g
Касис (черен)   57.2   10,3 g
киви   61,0   10,8 g
мандарина   50.2   10,1 g
манго   60.3   12,8 g
Маракуя   80.1   13,4 g
Мирабел   64.4   14,0 g
нектарин   56.9   12,4 g
оранжево   47.1   9,2 g
папая   12.9   2,4 g
праскова   40.7   8,9 g
слива   47.1   10,2 g
вишна   57.7   11,0 g
Цариградско грозде   44,0   8,5 g
сладка череша   63.4   13,3 g
Диня   38.3   8,3 g
Гроздов   71.1   15,6 g
Слива   43.3   8,8 g
https://bgn.koshachek.com/articles/zaharnost-na-plodovete-tablica-na-osnovnite-vidove.html
Трябва да се има предвид, че под "джанки" българинът разбира доста широк диапазон от сливи, но усреднено може да се приеме, че последния ред е близо до истината.
Ако такъв материал бъде подложен на ферментация в натурален вид и имайки предвид юлските и августовски температури - над 25 градуса, според мен накрая се получава бидон с вкиснал боклук.
Не съм пробвал.
Трябва да се има предвид и друго /пак по френски източници/, че вида на алкохолите получени в пращината след ферментация, зависи от стартовите моменти - захарност най вече, температура, добавки за подтискане на оцетнокисели реакции и бактериално - гъбични инфекции, наличието на достатъчно естествени или култивирани дрожди.
Така че вероятно в бидон само с естествено смлени джанки ще има в крайна сметка и етилов алкохол, но само Господ знае колко ще е той и как може да се отдели.
Надявам се да съм бил полезен.
п.с. сетих се и още нещо, което трябва да се има предвид - вида на плода, напр. ябълките са с висок пектин и там разлагането на захарта преминава през по сложен процес най общо казано, като и ензими ако се наложи се добавят, но това при сливите специално не е необходимо.
« Последна редакция: Септември 07, 2023, 10:28:45 от Giuseppe »
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Активен Bacho Кольо

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4475
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #694 -: Септември 07, 2023, 10:29:44 »
 :well_done-1299:

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11333
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #695 -: Октомври 05, 2023, 21:31:55 »
 https://m.facebook.com/RaketaRakiaBar/videos/%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D0%B5-%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D1%81-%D1%89%D0%B5-%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%B8-%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4-%D0%BD%D0%B0%D1%81/612068909383821/
Днес подготвих матряла за залагане. Ток мое и да нямаме догодина, ЕС - мес също, НАТО ептен,но ракия ше имаме!
Утре довършвам нещата и като започне да се чува "пшш...пшшш.." ше докладвам, че сме получили от ЕС "добро" за проекта.
ДИМГНЧКМ ф либерастията,!
 :pissed-891:
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен Фют

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2168
  • No complain no explain
    • Профил
Малко неща за шотландската ракия. За съжаление е само на немски, но може да се активира автоматичният преводач със субтитри дори и на български.
Наздраве  cheers  :t0328:

https://www.youtube.com/watch?v=WdjiC3K5A24