от великата френска кухня много малко неща мога да ям. За мен това е кулинарна измама. Италия води с много обиколки, Ориентът още повече
Като изключим френските кроасани, в Германия има в пъти по-хубав хляб. В Русия също
п. п. Най-прекрасните сладкиши, които съм опитвала са италиански и руски. И тук Франция губи
п. п. п. От френското кафе, включително и от напразно навиканото "Ноазет", по-гнусно е само това в кралството на бабишкерата
Написаното е едно grand n'importe quoi. Първо изобщо не говорим за национални кухни, а за храна ! За качество на продуктите, за вкус. В БГ по този въпрос просто не трябва да се отварят устите. Трагедия. Френската кухня не рекламирам, аз и не я познавам дълбоко. Френски специалитети за 15 години да съм готвил 5-10 пъти. Френската кухня е сложна, ВРЕМЕЕМКА, има много сосове, на което не съм фен. Не знам дали ви е известно че френската кухня разделя ястията на много прости и бързи (около 1 час !!) , нормално времеемки до 3 часа, и истински, които отнемат по 4-5-6 часа за приготвяне ! Кой нормален човек ще отдели 6 часа да готво нещо супер сложно ? НЕ ПОЗНАВАМ французи, които в ежедневието си да готвят френска кухня. Всъщност почти не познавам французи, които изобщо да могат да готвят. Ядат готова храна ( китайска, кебап, пици ) , младите маат "макдо"... Аз готвя българска кухня с френски продукти, и се получава нещо приказно. Като манджите на бабаите ми едно време. Нищо общо с България днес. В БГ ядете откровен мерд, и никакви патриотични лозунги не променят този факт. Понеже съм в Германия почти всеки месец (Баден Баден, Аахен и проч.) имам перфектни наблюдения върху качеството на продуктите , няма особена разлика с ФР. Да сравнявате френските багети с немския хляб е глупаво, не знам защо сте го направили ? Сравненията с руския хляб са направо нелепи. Имам приятели руснаци в района, имаме и руски магазини, и белоруски, и арменски. Руснаците предпочитат техните черни хлябове, които си вървят с техните храни. ( Бях последно 2017 в Русия за 3 седмици, така че не ми разказвайте кое и как е там) Нищо против руската кухня, напротив. Харесвам пелмени с кайма, една приятелка рускиня ни ги приготвя рърчно, когато не - купувам готови замразени от арменски магазин ( директен руски внос) , изял съм доста повече икра, отколкото може да си представите, както със шампанско, така и с добри руски водки (харесвам "Байкал") . Това за сладкишите и сравненията е галопираща глупост, някаква комплексарщина демонстрирарте. Аз живея във FR, вие ми обяснявате за френските сладкиши ?? Нищо против италианските кроасани ( за разлика от класическите френски "ординер", са захаросани и с крем вътре, не е лошо и върви със силните италиански кафета) , но защо трябва да се сравняват ? Мерене на пишки ?
Влизали ли сте в реномирани френски pâtisseries ? Във всеки провинциален град има поне няколко такива с история и традиции, и всичко се прави на момента и просто нямате представа колко е по-добро от всичко това, с което се гъчите зад Калотина...