По въпроса за вината. Разбирам от червени вина /както се пее в народната песен възпяваща червеното в ущърб на бялото/. България има отличен терен за вина. Не се използва напълно. България има няколко изби които дават ДОБРИ ВИНА. Не казвам изключителни, но напълно конкурентни в средния ценови клас. Старосел, Ивайловград , Мелник ... /нямам продуктово-позициониран интерес, давам само лични предпочитания/. Тези вина са не по-зле от калифорнийските, Малбек, Касерес, австралийските ... умишлено не тургам в сравненията френски, че ще стане много заплетено. Проблемът на българските производители е маркетинга. Липсва им амбициозност да пробият на големите пазари /в момента руския отпадна, остава Западно Европейския. По САЩ не съм специалист, нито по Китай/ . Не мое в районите с чужди вина във Франция да има италианско /не кой знае какво/ , испанско /определено добре/, португалско /на границата на ниския сегмент/, аржентинско и чилийско /добро и на добра цена/, калифорнийски /аутсорсвани френски/... и съвсем прошляшки марокански /!/ и тунизийски/!!/ червени вина ! А да няма един мавруд Старосел ? /Ся , там чорбаджиите имат малко руска връзка, ама пък технологията е изцяло френска/ ! Не неглижирайте българските вина. В хипермаркетите избягвайте вносните /лош подбор, на безобразно надути цени/. Бъдете винени патриоти ! :t0308:
По вината.
Паднал съм си по Старосел.
Обичам тежки вина.
Не съм бил няколко години, но зимата ще ходя при тях.
Калифорнийските не ми харесват.
Чилийските стават.
По руската водка.
Хубавата водка се прави от хубав спирт и хубава вода.
Всмчки други добавки и филтрации са на 80% маркетингови ходове.
Писал съм го няколко пъти.
Хубавият спирт е спирт альфа, който се прави изключително от пшеница и ръж.
Всички други спиртове - люкс, экстра и т.н. се правят освен от пшеница и ръж и от картофи и цвекло в разни пропорции.
Светицата спомена за Белуга.
Нищо повече от хубава бутилка и грамотна реклама.
Както и предишният лидер Русский стандарт.
Ако изключим това с нищо не е по-добра от споменатата от Муктата Байкал.
И пак с едно уточнение. Четете етикета. Различните заводи я правят от различен спирт.
Аз например в една руска верига си купувам водка, която е 5-6 пъти по-евтина от Белугата и примерно 1,5-1,8 пъти по евтина от Байкал, но според мен ги превъзхожда отвсякъде.
Те са някакви регионални производители.
Дано така си остане.
Дойде ми на ум за Финландия. Според мен във всеки квартален руски супермаркет ако погледнеш рафтовете с водка то 70-80% от тамошната водка е по-добра от Финландия.