Чакай, какво значи "вътрешно убеждение"? Вече не се изискват доказателства в съда, а се явява прокурорът и казва, аз съм вътрешно убеден, че Зайо не носи шапка, моля да бъде осъден. Скача адвокатът на Зайо и казва, господин съдия, на видеото се вижда, че клиентът ми носи шапка, убедете се! А съдията казва, да, ама прокурорът го каза по-убедително, и осъща Зайо???
Недей така елементарно. Принципът на вътрешното убеждение на съдията е извечен. Той означава, че в съдебното състезание трябва да долови и прецени всички факти и обстоятелства и да отсъди по съвест и спрямо закона. И тъй като е съдник, законът винаги го е защитавал за неговите решения, изхождайки от презумпцията че е безпристрастен и съди по съвест. Същото обаче е параван за неграмотни, корумпирани и злонамерени прокурори да извращават правото и правата на гражданите. Той ще те арестува без никакви доказателства, ще те държи две години в кауша, няма да намери нищо инкриминиращо, ще бъдеш оправдан, а той ще каже: "Ами, аз имах вътрешно убеждение, че този човек е виновен." И няма да понесе никакво наказание като най-обикновен държавен чиновник. Схващаш ли разликата?