Уважаеми професоре, заинтригувахте ме с твърдението, че излизането от нато е невъзможно. Какво имате предвид - нещо формално-технологично (от рода на записано изискване например сащ да одобрява всяка таиава заявка или заявлението да е подадено на 32 февруари или нещо подобно) или имате предвид нещо по-психологическо (ще изнудват и заплашват ръководителите на държавата и т.н.)?
Скъпо момиче, радвам се, че все още ме четеш, но не съм твърдял такова нещо, напротив, написах, че излизане е възможно най-рано след 20 години членство (скоро навършваме тази възраст), по определен начин.
Самият аз бях против присъединяването ни към тези две организации, документирано и в покойния форум, сега нещата са съвсем други.
~~~~~~~
Споменах да не плюем в кладенеца (които щем не щем ползваме по свой избор) преди да сме изкопали нов.
Попитах какво следва след като излезнем от НАТО (същото важи и за ЕС)?
Кой кога и как ще каже (обясни) на хората какво ще стане?
Преди евентуалния референдум?
След това?
Никога?
Тишина.
За сметка на това прочетох пошлото и грозно твърдение - нека народът реши, да излезнем - пък след това ще видим, ще решаваме, ако трябва да се мре като народ, да мрем с вдигната глава (или нещо подобно).
Помечтай си - прави се референдум "Вън от НАТО" и "Вън от ЕС", 90 % от народа гласува "за", резултатите от референдума стават автоматично задължителни и следва да се изпълняват.
И какво - първия въпрос - какви са опасностите за страната, никой не знае, (вероятно е Путин) кой ще ни защитава, с кого ще се съюзаваме?
Със Сърбия?
Или с Румъния, Македония, Търция или Турция - все членки на НАТО?
Някои написа - веднага подписваме договор за взаимопомощ и незнамсикакво с руснаците", Анри попита - а те знаят ли за това?
Аз ще добавя - а защо им трябва на руснаците да подписват такъв договор с нас?
Подобни въпроси съществуват и ако заявим, че излизаме от ЕС (според мен по-лесни разрешими, но процедурата е по-досадна).
Един вид, крием се зад гърба на народа си защото няма какво да му кажем. Обаче правим сравнения с Възраждането, килийните училища, църковната независимост - същата пошла работа - онова няма нищо общо със сегашното положение - най-малкото тогава сме знаели какво искаме и сме го обявили ясно и високо, с всичките условности.
~~~~~~
Нейсе, няма да ме слушаш, разсъждавам като добре образован циник, а би трябвало да ми е безразлично, няма да го доживея, но вие сте млади - и ти, децата ти, сина ми, и другите младежи.
Толкоз, обещавам повече да не се намесвам.