а в скромната ми кариера съм правила доста анализи и бюджети, и обещания съм давала всякакви, точно с тези термини
мисля,че една програма за управление на държавата трябва да съдържа сериозна оценка на ресурса, преди поемането на ангажименти
също бих одобрила, ако имаше категорично потвърждение,че действащата здравна система е успешен механизъм, който ще се усъвършенства
или пък не е такъв и ще се приеме друг
Всъщност се иска връщане към оригиналния модел и смисъл:
-Незабавни действия за възстановяване на първоначалната форма на управление на НЗОК като публична институция.
-Възстановяване на управителните органи на НЗОК – Събранието на представителите, Uправителен съвет, Kонтролен съвет.
- Възстановяване на медицинския одит на НЗОК във вида от 2001 г.
- Ефективно (реално) изпълнение на задължението на държавата за здравно осигуряване на всички граждани, за които е поела ангажимент – държавни служители, служители на МВР, МО, съдебна власт, пенсионери, учащи, студенти и др.
- Задължаване на всички държавни служители, служители на МВР, МО и съдебната власт да внасят здравни осигуровки по същия начин, както са задължени да го правят останалите граждани.
- Връщане на отнетите през 2011 година над 1,7 милиарда лева от централния бюджет в бюджета на НЗОК;
- Премахване или сериозна промяна в Наредбата за достъпа, която позволява необосновано доплащане от пациентите; (наредбата на д-р Пепи за лимитите).
Сиреч, Калинчо да бъде така добрът да си плаща здравни осигуровки, а не да се прави на Андрешко