Пенико, ти си вероятно петият, на когото трябваше да отговоря. Кой твърди, че "зелените" източници трябва още утре да заменят всички традиционни източници на енергия? Кой твърди, че те още днес са способни на това? Защо си измисляте тези, на които да се противопоставяте? Що за генерализации?
Извинявам се, ако съм предизвикал неудобство. Не съм имал и намерение да предизвиквам спор. Аз се "бъцам" по форуми от къде преди 2000 и едно лично установено правило -
не изпадай в лични спорове във форума. Та по темата:
Аз казах, не съм противник на алтернативната енергия - алтернативна в смисъл, че и до днес тя няма съществен дял в общото енергопроизводсвто. В дадения момент тя не е достатъчна, за да задволи потреблението не на 100%, а нещо там по-съществено, да речем 50+%. А колко години минаха откак се започна дунанмата - ще правим зелена енергия, ще даваме преференции , Европари и пр. Дотук съгласен ли сте? Резултат - оказва се, че тая същата зелена енергия струва повече от "незелената" и хората трябва да я плащат. Да поясня - според мен тук става дума за т.нар "българска следа" - разбирай баровците "хвърлили" пари в тези начинания трабва да ги избиват отнякъде. А те са и в парлИменто и в праСвителството и няма да си оставят "коня в рЯката". Та имаме 2 различни за мен ситуации - да въвеждаме "новите" енергоизточници както следва, или да ни "цоцат" разни мутроподобни, решили, че трябва да си изперат парите награбени от рекет през Еврофондовете? Съсипвайки природата, строейки на плодородна земя или дори в защитени обекти? Щото накъркали кмето, дали му 5 бинки под масата и той подписал....ми те тук в САЩ перките ги слагат из пустините на Аризона, Юта, Невада, Ново Мексико. А у нас в Добруджа....ми що не ходят да ги турят да речем из Габровския балкан (понеже съм пораснал там) - място има, зърно там не става, вятър има повече отколкото ти трябва... баиресто е, но за печени "инвеститори" не би трябвало даа е проблем, нали?
Според каквото схванах това "новото" правителство дойде на власт със слогана "да изринем мутрите", ама като стана дума за цените на енергията подви куйрука, не ли? Та стигаме до старата поговорка "Хубава работа, ама българска"
Мога да напиша още доста, но мисля, че изясних позицията си без да навлизам в "чужда територия".
Защо ни "натискат" да затворим Мариците? ... Начи не било добре за хората наоколо. Ма чей ги брига там белгийци, шваби или францета? Страдали били много хората наоколо. А какъв поминък имат там освен рудниците и ТЕЦовете? Е, гледайки в дълга перспектива: може и да докараш до 80 вместо до 70 (гаранции нема), но ако на 30-50 няма как да си плащаш разноските и как да изучиш децата - ексик ти и 70те и 80те дето ще си ги докретал. Аз работих в Кремиковци от 85 до 91. все още поддържам контакт с бивши колеги от съседните села наоколо. Цитирам:
Еееех, що не се върнат ония времена, когато прането на простора ставаше червено .....Нали сме демокрация и всеки сам трябва да моеже да решава кое е добро и кое не е за себе си?
Да обобщя - нещата са не в това, каква енергия ше използваме, а дали тя е одобрена от "правилните" "чиновници"....много често "нефелити"по въпроса,
Всичко добро, сега отивам на друга тема, да обсъдя нещо с колегата Делиус