Вероятно някому е изгодно такова положение, не знам, чакам Фирмина да намине.
На Фирмина му е кристално ясно какво е положението и защо е такова. Щеше и с теб да е така, ако притежаваше необходимия инструмент за анализ.
И тук не опира до детинското "знам, ама няма да ви кажа". Просто с годините и с опита осъзнаваш, че си има причина за това някои знания да са елитарни и да си остават дълго време такива.
Теза, срещу която, впрочем, съм се възпротивявал цял живот, защото съм считал, че знанието е сила, да, но и основно човешко право е правото на знание и просвета.
От друга страна, този, който има монопол над дадено знание, в краткия исторически период преди то да стане общодостъпно и банално, има отговорността на избора дали и кому да го предостави. И не под заплахата орлите на Зевс да кълват месата му, втори или просто пореден прикован Прометей. А да не бъде жив изяден от собствената си съвест или неудовлетвореност или вина за грешен избор.
Засега ще ти река само, че причината е в българската парадоксалност. Националната ни социалнополитическа структура е парадоксална. Това е факт. Очевиден и ясно установим и защитим като констатация при приложен подходящ инструмент за анализ. Интересен, разбира се, но веднъж изяснен, застрашен от това да бъде банален.
По-интересният въпрос е, обаче, този за устойчивостта на трайно установилата се парадоксална структура. Това е, което ме занимава напоследък. Слава богу, и тук инструмент има или поне ясен подход и метод на анализ. С неочаквани резултати. По отношение на нивата и факторите, които могат да отправят предизвикателство към устойчивостта. Да, и към статуквото, както, навярно, ще добавиш.
И така стигаме до изгодата, с което и мисля да привърша. Ако някой има изгода от статуквото и, през него, от устойчивостта на парадоксалната структура, то имам новина за теб - теорията сочи, че той разполага с относително нискоресурсни способи, за да я защити. И, навярно в неведение за научния метод, засега се справя, воден от инстинкта и подкрепен от шанса си.