1. Спорът започна с вашето твърдение, че
„Преди 52 години янките отмениха конвертируемостта на долара.“
Това е грешно и вашия последен линк доказва истинността на моето твърдение:
ПРЕДИ 54 години! Можете да сметнете! 2025 – 1971 = 54 години
Така - не е грешен фактът на отмяната, според Вас съм сбъркал годината. Възможно е.
Въпросът е дали през август 1971 окончателно е отменена конвертируемостта, науката казва, че не е - затова през декември 1971 и февруари 1973 има две последващи девалвации на долара, договаря се нова цена 38 дол.респ. 42 дол/тройунция, неуспешно. Съгласих се, че съм сбъркал годините, което не променя същността на спора.
2.....I have directed Secretary Connally to suspend temporarily the convertibility
Заповядал да прекрати временно,
това означава ПРЕКРАТЯВАНЕ веднага, но за неопределено време, а в действителност наредането важи и до днес!
...Вие, уважаемий наред с многострадалната мъченица Дж. сте езиковите корифеи и обичате да поучавате, но горното е срамно, та :
TO SUSPEND TEMPORARILY не означава както Вие твърдите ПРЕКРАТЯВА ВЕДНАГА, НО ЗА НЕОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ, означава просто ПРЕКРАТЯВА ВРЕМЕННО.
Правят се няколко опита за договаряне след девалвация на долара (декември 1971 и февруари 1973) след което през 1976 официално разтурват златно.доларовата международна валутна система.
Я посочете верифицируемо доказателство за конвертируемостта на долара в злато след 15 Август 1971 година!
Търсете си сам доказателства - харесвал тази казуистика, давам Ви жокер - през 1971 и 1973 след договорена корекция на цената на златото на 38, респ. 42 дол. за тройунция, може да потърсите данни в официалната американска статистика или в МВФ, аз гурели повече няма да бърша...
...дали конвертируемост "долар-злато" и "покупка на злато" от ФЕД във Вашата понятийна система за едно и също?
Плахо си позволявам да отбележа, че и преди 1971 почти не е имало такава конверсия - мъкнеш долари в НЙ, дават ти едно карго злато, та, очаквам с любопитство...
КАКВО НЕВЯРНО СЪМ НАПИСАЛ?!
- а всичко започна от невинния ми въпрос към Вас как доларите ще се върнат в САЩ, нали?
Продължавате да се скатавате и да не отговаряте на въпроса от сутринта, сефте, той и Пепи така прави....
А Вие невярно сте написали:....
...съгласих се, съгреших, и какво от това?
И започвате beating around the bush с ирелевантни твърдения, последвали прекратяването.
...като оставим на страна спорната хронология и грешката за 90-те дни, моля посочете барем едно ирелевантно твърдение, благодаря.
И не забравяйте какво всъщност значи SUSPEND TEMPORARILY - дали е ПРЕКРАТЯВАМ ВЕДНАГА ЗА НЕОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ или нещо друго? Препоръчвам да попитате някои разбирач на английския език, а?
Ще приема всяко оправдание за незнанието Ви на езика, който сте практикувал десетилетия, съжалявам, аз нямам претенциите...
Накрая - много се веселих да общувам културно с инженер по теми, по които преди 48 години писах дипломна работа и се дипломирах cum laude, наистина се веселих, но всичко има граници. Успех.