Аз също мисля, че Народното събрание трябва да приеме бюджет и да се разпусне. Нищо повече!
ми то стига. още нямат комисии /!/. значи първо, законопроектът трябва да се внесе. това е сторено на 28.04.
след това трябва да мине по комисии, когато такива има.
има и некво обществено обсъждане, както и събиране на становища от когото трябва.
после има първо четене.
след това предложения от депутатите.
после пак комисии за предложенията
второ четене
евентуално вето
евентуално преодоляване на ветото
обнародване
тука ключовото е, че радев ще чака депутатите да му избършат задника, който той осра, като отказа да застави служебниците да внесат бюджет, когато трябваше /между другото, защо гешев не се е задействал за явното неизпълнение на закона от страна на служебните?/, така че ще си седи и ще си кротува, докато народните представители се наумуват.
другото е, че по същата писта може да минат и един куп други закони и решения, които може да са плод на народните представители, щото за разлика от бюджета, който трябва задължително да се внесе от правителството, останалите може да са внесени и от депутатите.
не виждам кой ще се засили да приема бюджет в съкратени срокове. в смисъл че ако го приемат до края на месеца може да се ходи на избори юли, ама пепетата и дебетата ще искат да слеят двата избора, та да могат да попрелеят гласове от едните на другите. коце ще иска да му мине референдума, така че ако се появи обструкция като например искане до кс да разглежда - ще иска отлагане. на гербавите и на дпс би трябвало да им е все едно. не ми е много ясна стратегията на бсп в този случай.
така че не виждам кой и защо ще се припира. далеч по-вероятно ми се струва или избори 3 в едно /местни + праламентарни + референдум/, или първо местни, а после парламентарни.
щото има и още нещо - даже и радев да бърза, нищо не пречи на третия мандатоносител да задържи мандата колкото си поиска.