Всякакви "благотворители" концерти, базари... са чисто католическа перверзия, разновидност купуването на "индулгенции".
И манипулиране на стадото.
Когато събираха пластмасови капачки за апаратура за недоизносени бебета, попитах една активистка - главен асистент, Phd божем, що се не обърне към тия, дето ги организират по ФБ, подигравайки се и с тях, и с бебетата, да й кажат поради що не направят протести пред МЗ, че българската държава, в демографска катастрофа, не се грижи за децата си с парите от нашите осигуровки. Това е нейно задължение. А тя ме погледна, втрещена от моите еретични мисли. Наскоро и едни дечица, стройнати да събират на смени милостиня за болно детенце на входа на Билла, също втрещено ме изгледаха след същия ми въпрос.
За мен подобни инициативи са манипулации за отклоняване на вниманието от истинската причина и истинските виновници.
П.П. Разбира се, има и друга гледна точка, особено по Рождество става актуална - на Мартин от "Хвърчащата класна стая" на Кестнер, който знае, че има хора, които се борят срещу бедността и неравенството, но Коледа е вдругиден, няма да им стигне времето...
И коледната обувка на Козета...
Но все пак най-сериозните въпроси на битието и бита не могат да бъдат разрешени "на парче". Само емпатията ни не е достатъчна. Особено когато ни манипулират чрез нея.
П.П.П. А за ДНР средства могат да се събират - и не сега само, на празника, а тихо и кротко още от 2014 г., когато оцеляваха благодарение на конвоите от Русия с храни, лекарства, одеяла и пр.
А при голямото земетресение, което засегна не само Турция, но и Сирия, зор видяхме да помогнем на сирийците поради санкциите срещу "режима на Асад".
Ако нещо не понасям, това са двойните стандарти, лицемерието и фалша.