Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Март 10, 2025, 00:26:00

Автор Тема: И сега? …  (Прочетена 1524611 пъти)

0 Потребители и 112 Гости преглежда(т) тази тема.

Активен Giuseppe

• Just Member
  • Коментари: 11541
    • Профил
Re: И сега? …
« Отговор #19980 -: Февруари 24, 2025, 18:27:08 »

Това с обявяването на старата и нова цена едновременно е добра идея. Случи се да ходя във Франция точно кога сменяха франка с еврото и на големи табелки бяха обявени и двете цени - май цяла година. Така се избягва "скритото" повишаване. Само трябва да се следи дали се спазват коректно разпоретбите и ако не - драконови мерки!

Превалутирането може и да е било верно, но дали старата цена е била същата като тази от преди месец, или грамажа?  :bigok:
Това е стар номер преди акции "на промоция"
Всъщност, точно затова се изписва във франкове, хората помнят как е било, а превалутирането едва ли са го смятали и едва ли ще си позволят да лъжат. Освен това ония са активно общество и предполагам техните КЗП и КЗК си гледат работата, а и са ги научили на ред. И в самите магазини също- е ти един случай, направо не повярвах! Купувам краставици и за едната не съм видял, че съвсем в единия край нещо мека точка /вероятно загниваща, а и не съм ги сложил и в онези меките пликчета/, та касиерката ми показва едната и ми "парле" нещо на френч, ама аз нали не прифатям и се чудя, казвам на "правилен" език, че не разбирам, един от клиентите зад мен ми обяснява - "ако искам, да отида да я сменя...", ама то магазина /Monoprix/ голям...тя дълга история, махам с ръка изтърсвам нещо "но проблем", пак въпрос сигурен ли съм...А не ми се разправяше, щото точно пред мен се получи подобен случай и човечеца ходи някъде да сменя нещо си, опашката от 3-4 души чака, в края на работното време, отвън ме чака пък жената...то цяла сага! Същото и по фреш маркетите им - идва магазинера и почва да ти обяснява това откъде е, тези чушки за какво стават, предлага ти да си избираш, той също се включва да ти показва...абе ти знаеш ли тук на наш пазар както са си наредили на пирамида доматите, ако речеш да избираш от по долу и отпред! По малките магазинчета не е така, но половината продаващи по пазарите за нищо не стават. Те затова хората ходят по веригите, че там поне могат да ровят като кокошки. Абе с две думи - огромна разлика в музиката, тук еБах, там при вас - разни други композитори се тачат, та не знам как ще се справим.
 :eyes:
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен Zeitgeist

• Just Member
  • Коментари: 2978
    • Профил
« Отговор #19981 -: Февруари 24, 2025, 18:43:27 »
Quote (selected)
Правителството ще поиска извънреден доклад за еврозоната. Според Евростат вече покриваме критерия за инфлацията

Правителството обяви, че България вече изпълнява критерия за ценова стабилност. Това се случи днес, след като Евростат пубикува официалните данни за инфлацията в ЕС и в Еврозоната.
[/b]
https://glasove.com/ikonomika/pravitelstvoto-shte-poiska-izvanreden-doklad-za-evrozonata-spored-evrostat-veche-pokrivame-kriteriya-za-inflatsiyata

Активен buratinob

• Just Member
  • Коментари: 26584
  • ЕС е вреден за вашето здраве!
    • Профил
« Отговор #19982 -: Февруари 24, 2025, 21:01:32 »
Quote (selected)
КЗП лансира нова екзотична идея за обуздаване на цените
Заблуждаване за разходите и инвестициите да се третира като укриване на печалба, предлага Мария Филипова
..."Всеки по веригата следва да обявява крайната цена (производствена, доставна, продажна) заедно с разбивка на цената в три компонента – разход, инвестиция, печалба", предлага Мария Филипова.
https://www.segabg.com/hot/category-economy/kzp-lansira-nova-ekzotichna-ideya-za-obuzdavane-na-cenite
И гръдната обиколка на любовницата на търговеца.
Ще бъде забавно да видим колко струва бутилка кола, щото от завода излиза половин лев.
Другото са патентни права, маркетиг, мърчъндайзинг.....
Забавно е и каква ще е разбивката за продуктите на лейбълите, онуй нещо на Били Гейтс, телефоните с  нахапаната чбълка....
ЕС е вреден за вашето здраве!

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #19983 -: Февруари 24, 2025, 21:03:29 »
Quote (selected)
Шествието в подкрепа на Украйна: Благодарим, че ни пазите
Стотици излязоха в подкрепа на украинците на третата година от началото на войната
https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/shestvieto-podkrepa-na-ukrayna-blagodarim-che-ni-pazite
Стотици, даже две. :)))

Активен Giuseppe

• Just Member
    • Профил
« Отговор #19984 -: Февруари 24, 2025, 21:36:50 »
Quote (selected)
Благодарим, че ни пазите
Някой дали забеляза - тва украинките ли го викат?
 :nuts:
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Активен Giuseppe

• Just Member
    • Профил
« Отговор #19985 -: Февруари 24, 2025, 21:43:29 »
Quote (selected)
Забавно е и каква ще е разбивката за продуктите на лейбълите,
Не се разсейвай сега човек, лейбълите и прозорците да си ги завират където и както искат, виж доматето, краставиците, сиренето - могат да ги хванат няма проблем. Даже ще ги гепят да пускат платежни документи, не да си играят под масата, не е и толкова сложно. Проблемчето ще дойде сетне, като по веригата започнат да задават катаджийския въпрос - "кво прайм ся?". Е - ми да си намерят начина, става въпрос да следят не повече от стотина продукта, няма да се интересуваме от цената на индийското орехче.

Активен Zmeja

• Just Member
  • Коментари: 2966
    • Профил
« Отговор #19986 -: Февруари 24, 2025, 22:00:50 »
КЗП лансира нова екзотична идея за обуздаване на цените
Заблуждаване за разходите и инвестициите да се третира като укриване на печалба, предлага Мария Филипова
АСОЦИАЦИЯ (по повод данните за приемането на еврото)
Основоположникът на теорията за разделение на властите Шарл дьо Монтескьо (1689-1755) , разисквал с един член на парламента от Бордо - човек с много себелюбие и малко заслуги - някакъв важен документ и в отговор на изказаното съмнение за достоверността на предоставените му изходни данни, получил отговор:
- Давам главата си, ако всичко не е точно така, както аз казвам!
- Приемам я, - отвърнал философът, - малките подаръци укрепват приятелството.

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #19987 -: Февруари 24, 2025, 22:07:07 »
Quote (selected)
Не се разсейвай сега човек,
Не така!
Квот за ... такова и за гол Асан.
Има сирене по 10 лева има и по 20, кашкавал по 14 и по 36, домати по 3 и по 6 лева.
Ма мене ми се яде розов домат, ми яж розов...
Коли по 30 и по 300 хиляди.
Грешката е че държавата приема търговските вериги и банките за "инвеститори клас АА", а те са си прости комисионери.
Ма то и наще политици предимно комисионери, та се сдушиха.
Ако искат да инвестират и да правят завод, съгласен съм.

Активен Zmeja

• Just Member
    • Профил
« Отговор #19988 -: Февруари 24, 2025, 22:41:54 »
Грешката е че държавата приема търговските вериги и банките за "инвеститори клас АА", а те са си прости комисионери.
Преди години, още когато употребявахме израза "дива Индия", индийците не допуснаха веригите в градовете, а само извън тях - по околовръстни пътища и магистрали, с мотива, че ще оставят без поминък хилядите дребни квартални търговци. Преди два дни минах по една от най-централните ул."Аксаков". Запусната работа! Празни магазини без наематели.

Активен kаily

• Just Member
  • Коментари: 11047
    • Профил
« Отговор #19989 -: Февруари 24, 2025, 22:54:10 »
Веригите тук продават по-евтино доста продукти отколкото се продават в Бг. Мога да ви дам линк към Карфур или Интермарше да си търсите и да сравнявате.
Иначе пазари всякакви, не са всекидневни като у нас, има на местни производители, които са бая скъпи, има и смесени, аз от такъв пазарувам. 3 пъти в седмицата около местната църква основно араби, стоката френска, испанска и африканска.
Ако изборите променяха нещо, щяха да забранят Джорджеску

Неактивен Captain Buddy

• Just Member
  • Коментари: 1815
    • Профил
« Отговор #19991 -: Февруари 25, 2025, 09:21:31 »
Веригите тук продават по-евтино доста продукти отколкото се продават в Бг. ...

==========
  kаily,
ще извиняваш, но силно се съмнявам в правилността на горното ти твърдение, по простата причина, че в последно време не съм бил във Франция, но няма начин там да е драматично различно; и във Виена има Карфур.
Смело мога да твърдя що касае Англия, Германия, Австрия … просто не е вярно.
В последните 40 години съм пендлер основно между Виена (Hauptwohnsitz)и София  (Zweitwohnsitz). До вендето (обръщането на палачинката) разликата беше 4-5 пъти – говоря за хранителни стоки и плодзеленчук. Месото беше безвкусно, сега и на двете места вече е безвкусно!
Около 2015-2020 година разликата беше стопена до 40-60% процента в полза на София.
Тази година вече разликата не е повече от 20-30 %. Това последното се отнася за потребителска кошница от магазин на Лидъл във Виена и София – актуална информация един месец. И двата филиала са ми в непосредствена близост и съответно фърст чойс.
Трябва да отбележа, че има някои видове мляко, хляб и масло (не сирена), с малка разлика дори се случва в зондер ангебот (sale) да са с еднаква цена или по-евтини, но това са изключения. Най-драматична е  разликата в цената на пресните плодове и зеленчуци, най-вече извън сезоните и освен това в София ТЕ СА МНОГО ПО-ВКУСНИ (sonniges Obst und Gemüse)! Последните ми впечатления специално в Лидъл са, че вече се изравняват. Любимите банани на маймуните практически са на еднаква цена, цитрусите обаче не.

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #19992 -: Февруари 25, 2025, 11:20:52 »
Не знам, аз миналата година в Кауфланд и Била видях по-високи цени. Не знам колко са в Бг, зеленчуци и продове от суперите не купувам, на пазара чушките са по 2 евро, домати под 2 евро, малки хрупкави краставички по 3, банани по 1 може да се намерят, мандарини по 1,50.
Масло хубаво 250 гр по 2,40, яйца 10 броя от несвободни кокошки по 1,70, сирене гръцко в опаковка от по 200 гр почва от 11 евро килото, олио по 1,75, кисело мляко гръцко по 1,30 май вчера мернах в Лидл за 600 гр - 4 кофички по 150 гр. всяка.

Неактивен ddantgwyn

• Just Member
  • Коментари: 7604
    • Профил
« Отговор #19993 -: Февруари 25, 2025, 11:47:17 »
Забавно е и каква ще е разбивката за продуктите на лейбълите, онуй нещо на Били Гейтс, телефоните с  нахапаната ябълка....

Явно не си чел „Без лого“ на Наоми Клайн, там е обяснено какво точно плащаш на така наречените „лейбъли“ :smokin:
the lamers club honourable member …

Активен Giuseppe

• Just Member
    • Профил
« Отговор #19994 -: Февруари 25, 2025, 11:57:47 »
Айде по на едро - цените на запад са за малката кошница същите както в БГ, само дето там са в Евро. Това - общо взето! Цитрусови са колкото в БГ, че даже и по ниски, но са съответно по от близо - във Францата от Мароко, Алжир, при краварите от Южна Америка. Местни зеленчуци и плодове - колкото в БГ но вече в Евро, меса, сирена, сухи колбаси - някъде по 1.5 по скъпи от тук /като число/ и в Евро и всичко това - само хранителните стоки /малката кошница/. Твърд алкохол - колкото тук, но в евро, бири, вина -също и т.н. Друго става, когато включим покупателната способност. Наизуст приемам средна заплата Париж 3000 евро, София 3000 лева и така вече може и да става по евтино там - за хранителни стоки. За други неща като наеми, цена жилища - нещата са различни, Францата 8-12 000 Евро кв. м. от неидеалния център на Париж, до 50-на клм. в предградия и сателитни градчета, за краварите не говоря - там е умопомрачително това, инак и те за плодове зеленчуци - същата мара, месата - $40 и нагоре, но там зверското е детски градини, здравеопазване, учене в частните колежи. При Францата пък това е социално - от ниски цени за учебни заведения и детски градини, до "почти" безплатно здравеопазване. Та трудно може да се сравняват нещата. Но за малката кошница - по горе си казах мнението - като в БГ но в Евро. Не трябва да се спекулира, по добре да си се казва точно, ама и да се гледа комплексно. По РРР сме по зле за хранителни продукти, но по добре за учение, детски заведения, здравеопазване /тук малко оставям качеството настрана/, жилища, наеми /огромно наследство от соца/ та който каквото иска да избира.

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #19995 -: Февруари 25, 2025, 12:46:29 »
Не знам, аз казах цените тук, месото свинско е към 6 евро килото, има и промоции по 3-4 евро същото месо. Аз последния път претичах Кауфланд и Била и нищо не си купих, отделно по фейса чат пат пускат разни цени в Бг, та сравнявам. Както и да е, струва ми се храната тук по-евтина даже евро-лев калкулациите. Отделно е по-качествена, даже най-ниската цена тук.
За яслите не е по-евтино, то не знам как е сега у нас, де, ама тук оня ден гледах, само за три дена седмично без закуска и след всички отстъпки искаха майка си и баща си. Детските градини от 3 годишна са безплатни, ама обядът е към 7 евро на ден. Здравеопазването все още е по-евтино, ама макрон ще го затрие и него.
Данък сгради е много много по-висок, режийните на кооперацията са много много по-високи и т.н.
Отделно децата учат само 4 дена седмично, срядата не учат, та трябва да има кой да ги гледа, още пари, отделно, учат 6 седмици, после две почиват, после пак така. Има занимални за ваканциите с недостатъчно места, всеки път родителите се застопоряват преди полунощ на уречения ден, да запишат детето на занималня - преди всяка ваканция. Веднъж интернетът не работел, отишъл бащата в 6 сутринта, пред него огромна опашка...
Абе...

Неактивен Maximus II

• Just Member
  • Коментари: 9456
  • Fuck the EU
    • Профил
« Отговор #19996 -: Февруари 25, 2025, 16:11:36 »

От догодина и ние ще спасяваме франчулята, т.е. ще им плащаме дълговете!
События разворачиваются большие и разворачиваются стремительно.

Неактивен Zeitgeist

• Just Member
    • Профил
« Отговор #19997 -: Февруари 25, 2025, 16:48:46 »
Ибриците Теменужка и БНБ Радев вече са изпратили писмо до Лайнената и Лагард с искане за извънреден доклад за влизане в Еврозоната. Днес.

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #19998 -: Февруари 25, 2025, 17:14:25 »
Колко е бюджетният дефицит на Франция и Германия?

Неактивен Фют

• Just Member
  • Коментари: 2653
  • No complain no explain
    • Профил
« Отговор #19999 -: Февруари 25, 2025, 17:38:41 »
Колко е бюджетният дефицит на Франция и Германия?

https://www.worlddata.info/europe/france/debt.php

https://www.worlddata.info/europe/germany/debt.php

Приятно забавление :smokin:

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #20000 -: Февруари 25, 2025, 18:05:16 »
Quote (selected)
Дългът за 2025 година е пораснал допълнително с 2 млрд. лв. в окончателния вариант на проектобюджет 2025, внесен в Народното събрание. При гласуването на текстовете МС е завишило лимита за новопоетия дълг от 16,9 на 18,9 млрд. лв. Заради този ръст се завишава и лимитът за общия размер на натрупания през годините държавен дълг - от 59,8 млрд. лв. на 61.7 млрд. лв.
https://www.segabg.com/hot/category-economy/dulgut-za-2025-g-e-porasnal-2-mlrd-lv-na-put-kum-ns
Между другото, между двете четения ако турят още 2 милиарда дълг не само ще покрием критериите за еврозоната ами ще бъдем отличници и другите ще трябва да ни настигат.

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #20001 -: Февруари 25, 2025, 19:09:47 »
Quote (selected)
БНБ разяснява какво ще стане с цените в евро
При превалутирането пенсии и социални помощи ще се закръгляват само нагоре
https://www.segabg.com/hot/category-economy/bnb-razyasnyava-kakvo-shte-stane-cenite-evro
Тия ще ни турят на пангара, поредната национална катастрофа.
Това с катастрофите май е перманентното ни състояние и единствената "национална цел" която винаги преследваме.
Обилни обяснения как ще се извършва пресмятането в магазините, заплатиъте, влоговете и как ако се получи засечка в третия знак печелим със закръгление нагоре.
Нищо по съществените проблеми.
Нищо за умиращия ЕсЕс за който ще се хванем да потънем с него.

Неактивен Maximus II

• Just Member
  • Fuck the EU
    • Профил
« Отговор #20002 -: Февруари 25, 2025, 19:42:05 »
Прочетете това в гласове!
Това е фразата, която всички трябва да знаят: „изграждане на капацитет“. Това е основата, върху която се гради всеки отделен случай и която води до увеличаване на активите на външнополитическия елит. Видите ли думата „капацитет“ или „изграждане на капацитет“, това означава: това нещо ни е полезно, колкото повече пари им дадем, толкова по-силни ще бъдат, за да проектират нашето влияние.

Чудех се, от къде се е взела тази недомислица на български, която евроатлантици под път и над път все повтаряха, като папагали, а то е вашингтонски новоговор, и веднага се сещаш за нашия тъмночервен Пинокио - отрочето на БКП и АБПФК, с неговата "съдебна реформа" - то си е национално предателство и държавна измяна, за многогодишен затвор!

Quote (selected)
- Къде е този документален филм?

- На страницата на Уикилийкс в Х в момента, публикуван е от група германски журналисти, които са имали индивидуални интервюта с ръководителя на групата OCCRP, както и с координатора на грантовете на USAID и други. Така че, това е директно от извора.

Това е атомна бомба за мислещите западофили, но не и за стадото, облъчвано от измамници, в момента да мислят колко лоши са западните търговски вериги а не как политическите им елити ги продават на САЩ за дребни пари!
« Последна редакция: Февруари 25, 2025, 19:49:05 от Maximus II »

Активен Giuseppe

• Just Member
    • Профил
« Отговор #20003 -: Февруари 25, 2025, 19:53:16 »
Quote (selected)
Нищо по съществените проблеми.
Нищо за умиращия ЕсЕс за който ще се хванем да потънем с него.
Друже, виж сега!
https://nsi.bg/sites/default/files/files/pressreleases/FTS_Intrastat_2023-12_4NJ86VF.pdf
За 2024 г. още не са дали данни, но за 2023 г. износът ни към ЕС е към 28 милиарда Евро! Евро!!!
При GDP около 100 млрд. Евро. Тук не е включен туристическият ни бизнес - около 7 млрд. Евро.
Нали разбираш, че при сриване на ЕС, ние сме си заминали със и без борд, със и без смяна на валутата, със и без НАС - каквото и да направим! Прескачам десетки допускания и предположения придружени с "ако", "обаче", "може би" и т.н. и предлагам скромно да оставим "мъжките" изпълнения за бъдещето, га се проясни - все едно нищо не зависи от нас! Н И Щ О!!! Прекалено дребна въшка сме за настъпващите премествания на слоновете по света, та да се тръшкаме ние какво трябва да направим и кое от хипотетичните злини или бонуси да изберем, подтиквани от крясъците на тоя или оня глупак. Каквото направим за себе си в личен план - това ще е. Плебса надали има какво да губи - той все едно няма нищо, малко по надигналите глава над нивото на фекалиите в нужника - долу горе също. За нагоре - не ме интересува. Ако те засяга с нещо - бори се! Ако има някой да загуби или да спечели - това са ония от връо, така че се осланям на тяното чувство за самосъхранение, нежели на това на плебса - доказана катастрофа! Майната им на секкви "капацитети" - всеки лъже според своите си интереси. Но интересите на ония нагоре са доста гоуеми - в едната и другата посока могат да се развият нещата - някой да отрече? Тогава защо сме се вторачили в това пусто Евро? То гаче ли зависи нещо от нас?
п.с. друга работа е с гласуването ни - това са локални процеси. И те са подвластни на външните, но не чак толкова.
п.п.с. добавката - само с превантивен характер беше п.с.-то.

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #20004 -: Февруари 25, 2025, 19:58:13 »
Quote (selected)
Нали разбираш, че при сриване на ЕС, ние сме си заминали със и без борд, със и без смяна на валутата, със и без НАС - каквото и да направим!
Да земем да се направим например на датчани.
Почти половин век са там и нещо не искат еврото.
Башка някой източно европейци дето преди нас са в ЕсЕс, ама и те нещо не бързат.

Неактивен Maximus II

• Just Member
  • Fuck the EU
    • Профил
« Отговор #20005 -: Февруари 25, 2025, 20:04:17 »
Почти половин век са там и нещо не искат еврото.

Не иска еврото техният елит, от обикновените датчани не зависи. Нашия елит го притискат, а и той самият се натиска, да не дойдел Путин, а те имат много вересии към него.

А българите не са такива русофоби, като датчаните, сами сме си виновни, че не мразим силно руснаците. Дания е голям памперс на САЩ, дават им някакви бонуси. Но сега Тръмп иска да им вземе Гренландията, така е с големите братя!  :too_funny-1052:

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #20006 -: Февруари 25, 2025, 20:13:10 »
Кат са сети Тръмп да ни поиска остров Света Анастасия, бивш Болшевик и ние може да се сетим. :)))

Неактивен Maximus II

• Just Member
  • Fuck the EU
    • Профил
« Отговор #20007 -: Февруари 25, 2025, 20:20:01 »
Кат са сети Тръмп да ни поиска остров Света Анастасия, бивш Болшевик и ние може да се сетим. :)))

Важното е да остане остров Белене, ще трябва!

Активен Giuseppe

• Just Member
    • Профил
« Отговор #20008 -: Февруари 25, 2025, 21:07:23 »
Аааа и много други не искат еврото - змейко ги изброи преди дни. И все от богати - по богати. Или пък серт нации - поляци, ингилизи, северни непукисти, чехи - дет са били по добре и от германците, и т.н., но това не важи за шибаната ни ибрикчийска територийка, че да се пъчим като тях. Мани ги тия 1300 г. гордост - става, но като култура, история, минало, ценности, които уви сме загубили като достойнство, чест, хъс към бъдещето, фантазия, нямаме дори разбиране към цинизъм, практицизъм, чувство за ориентация, игра - всичко опира и спира до Андрешко и една идея повече, наивност в излишък, интелигентност- да, но ако ни оставят сами на себе си, ако влизаме в отношения със света - назад сме, губим, не, че сме по долу или лоши - просто изоставаме в съревнованието, независимо, че то е пошло, мръсно и отблъскващо, но нямаме лустрото да се състезаваме. Колкото и да си спомняме за българина като як, непредаващ се екземпляр - това е минало, сега е джендървреме, ибрици и продажници за дребни центове - що да си затваряме очите? И ние ще определяме накъде да вървим? Свърши тази! На индивидууално ниво - може би, все още може би, но на национално - забрави! Свършени сме като нация и това ти го казвам като непоправим оптимист, миксиран със здравословна доза цинизъм. Та - на темата, ние ще си се опъваме от спорта злоба, но излишно се палим, щото може да се поверим в ръцете на тези, които има какво да губят и печелят. Предполагам, че те ще изберат печелившата стратегия по добре от насипния плебс, в техен интерес е. Щото ако има да се плаща - те ще плащат, ако има да се печели - може пък и ние да намажем малко филията покрай тях. Те, са по професионалисти от талибаните на Костадин, вярвам за решението им повече на тях, отколкото на стерилния нарцис. Грубо - но твай!
п.с. споменах ли, че съм малко циник? Май преди съм го правил.
 :smokin:   
« Последна редакция: Февруари 25, 2025, 21:45:42 от Giuseppe »

Неактивен Zeitgeist

• Just Member
    • Профил
« Отговор #20009 -: Февруари 26, 2025, 09:02:31 »
И сега?...
Към логичния финал - понеже колониите наритаха закъсалата за аржан Франция, на "българската" колониална администрация й е дадена заповед и тя, заедно с  компрадорската журналистика и интелигенция, бързат да натикат в ЕЗ бедните българи да спасяват богатите французи. Ключовото изречение в случая е  "Европейската централна банка подготвя спасителен план за Франция и ще задължи държавите от еврозоната да спасяват Париж

Нооо... за това са виновни ПП "Възраждане", понеже... реагират като кучето на Павлов...

Премълчават засега минаването на битовите потребители на енергийната борса от 1 юли. Само съвсем обнаглелите олигарси, получаващи помощи за тока, вчера най-нагло са призовавали за това. То и водата от 1 юли пак... В комбинация с еврото...
И във война срещу Русия ще ни вкарат синовете, просто отлагат момента за след 5 години. Триморецът вчера даде силен сигнал и ясен знак, че цивилните трябва да започнат военно обучение. Декларацийката беше мижи-да-те-лажем запред раята.

Но ний няма да се държим като възрожденците, сакън, щото сме културни евро-пей-ци и евро-зон-ци, а не някакви си кучета...

Активен Giuseppe

• Just Member
    • Профил
« Отговор #20010 -: Февруари 26, 2025, 09:43:32 »
Светице, недей и ти, интелигентен човек си, и да иска Давид, няма как да спасява Голиат, виж ако се наложи обратното - може и да може. А както са тръгнали нашичките "иксперти", може и скоро да ни се наложи да кажем - дай бабо огънче. Айде да не плошим хората ,а и себе си да плашим - свърши тая с 404, освен разни мераклии, друг няма да отиде в 404. И няма да минат битовите потребители на борсата от 1-ви юли. Нека бъдем обективни.

Активен фелдкурат Ото Катц

• Just Member
  • Коментари: 1863
    • Профил
« Отговор #20011 -: Февруари 26, 2025, 09:55:36 »
И сега?...
Към логичния финал - понеже колониите наритаха закъсалата за аржан Франция, на "българската" колониална администрация й е дадена заповед и тя, заедно с  компрадорската журналистика и интелигенция, бързат да натикат в ЕЗ бедните българи да спасяват богатите французи. Ключовото изречение в случая е  "Европейската централна банка подготвя спасителен план за Франция и ще задължи държавите от еврозоната да спасяват Париж

Нооо... за това са виновни ПП "Възраждане", понеже... реагират като кучето на Павлов...

Премълчават засега минаването на битовите потребители на енергийната борса от 1 юли. Само съвсем обнаглелите олигарси, получаващи помощи за тока, вчера най-нагло са призовавали за това. То и водата от 1 юли пак... В комбинация с еврото...
И във война срещу Русия ще ни вкарат синовете, просто отлагат момента за след 5 години. Триморецът вчера даде силен сигнал и ясен знак, че цивилните трябва да започнат военно обучение. Декларацийката беше мижи-да-те-лажем запред раята.

Но ний няма да се държим като възрожденците, сакън, щото сме културни евро-пей-ци и евро-зон-ци, а не някакви си кучета...
Уважаема, виждам, че най-после сте разбрала и правилно сте написала, че виновни са ПП "Възраждане", че насочват протестите към грешната институция а не към причинителите.
Ако обаче сте решила да се гъбаркате с мен, сте избрала грешен подход, не Ви го препоръчвам, позициите ни са неравностойни, аз  съм добре възпитан.
“Когато думите изгубят значението си, хората губят свободата си.” Конфуций

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #20012 -: Февруари 26, 2025, 10:05:41 »
"Европейската централна банка подготвя спасителен план за Франция и ще задължи държавите от еврозоната да спасяват Париж
Начи айде да видим какво точно става, това е статия, излязла в една англосакска медия. Аз поне не срещнах подобна информация другаде досега. За сметка на това срещнах инфо, че Дойче банк е за сефте от десетилетия 20 млрд на червено.
Франция благодарение на Моцарта на финансите се увътря, това ясно.

Активен Zmeja

• Just Member
    • Профил
« Отговор #20013 -: Февруари 26, 2025, 11:21:20 »
Дойче банк е за сефте от десетилетия 20 млрд на червено.
Франция благодарение на Моцарта на финансите се увътря, това ясно.
АСОЦИАЦИЯ
Брамс бил на гости у един богат винопроизводител. Домакинът му поднесъл да опита едно прекрасно рейнско вино и казал ласкателно:
- Това е Брамс между вината ми.
Брамс изпил с удоволствие и израз на познавач една чаша, подир нея - втора и после казал:
- Отлично! Хайде дайте сега от вашия Бах!

Неактивен otvrat

• Just Member
  • Коментари: 10274
    • Профил
« Отговор #20014 -: Февруари 26, 2025, 11:21:40 »
бедните българи да спасяват богатите французи. Ключовото изречение в случая е  "Европейската централна банка подготвя спасителен план за Франция и ще задължи държавите от еврозоната да спасяват Париж

Така представено звучи ужасяващо, но не е коректно. Т. нар, „спасение” не е безвъздмезно, а всъщност са заеми. С всичките им падежи, лихви и други салтанати. И всяка страна-членка участва в заемите за спасение на закъсалия съобразно участието си в ЕЦБ. Гърция например си плаща за „спасението” като поп. Затова трябва да се чете и мисли преди да се реагира първосигнално.

Активен Zmeja

• Just Member
    • Профил
« Отговор #20015 -: Февруари 26, 2025, 11:32:10 »
Гърция например си плаща за „спасението” като поп. Затова трябва да се чете и мисли преди да се реагира първосигнално.
Така е, но само гръцкия търговски флот носи колкото БВП на България. Имат с какво да плащат, а ние все по неплажеспособни.
Това от днес: 26 февруари 2025, 07:53
Рязко повишение на необслужваните бързи кредити

Неактивен otvrat

• Just Member
    • Профил
« Отговор #20016 -: Февруари 26, 2025, 11:41:54 »
Така е, но само гръцкия търговски флот носи колкото БВП на България.

Не знам колко им носи, но разпродадоха всичко доходоносно, че даже започнаха да продават и острови. Така че "спасението" на ЕЦБ е нещо като "спасението" на фирма за  бърз кредит. Манипулацията "ние, бедните, ще "спасяваме" богатите не е коректна.

Активен Zmeja

• Just Member
    • Профил
« Отговор #20017 -: Февруари 26, 2025, 11:45:07 »
Поне острови имат за продажба и то не малко. ;)

Неактивен 66

• Just Member
  • Коментари: 8401
    • Профил
« Отговор #20018 -: Февруари 26, 2025, 12:03:25 »
Т. нар, „спасение” не е безвъздмезно, а всъщност са заеми. С всичките им падежи, лихви и други салтанати.
Заем насила се нарича просто - рекет  :smokin:

Неактивен Фют

• Just Member
  • No complain no explain
    • Профил
« Отговор #20019 -: Февруари 26, 2025, 12:05:15 »
Европа не може да издържи много дълго в състояние на противоречия със САЩ

В.Вацев: Борисов :t1813: има две седмици срок да установи контакт с Тръмп, или изпада от влака на историята

https://epicenter.bg/article/V-Vatsev--Borisov-ima-dve-sedmitsi-srok-da-ustanovi-kontakt-s-Tramp--ili-izpada-ot-vlaka-na-istoriyata/378327/11/0

Неактивен 66

• Just Member
  • Коментари: 8401
    • Профил
« Отговор #20020 -: Февруари 26, 2025, 12:14:43 »
Манипулацията "ние, бедните, ще "спасяваме" богатите не е коректна.
Не се прави на по-глупав отколкото си.
Получаване на заем от организация в която държиш айде не контролния, но блокиращия пакет се нарича по друг начин.
Даже в нашия НК има бая текстове по темата :smokin:
« Последна редакция: Февруари 26, 2025, 12:30:40 от 66 »

Активен Zmeja

• Just Member
    • Профил
« Отговор #20021 -: Февруари 26, 2025, 12:55:35 »
Заемите, които взема ЕС като организация няма кой да ги плаща освен членовете на организацията - в случая "зоната". А "зоната" става все по-голям длъжник и никога няма да ги плати. "Гарантите" ще ги плащат поединично след разпадането.
ПРИПОМНЯМ:
Много преди да стане първият президент на САЩ от Републиканската партия Абрахам Линкълн бил помолен настоятелно от един свой съсед да му стане поръчител по една полица.
- Вижте, Джон, - рекъл Линкълн, - ако сложа подписа си под тая полица, вие не ще я платите и ще трябва да я плащам аз, и тогава ще се разсърдим и ще се разделим с вас. Ако бихте желали да стане това, то по-добре да го направим веднага, като ми останат поне парите.

Неактивен Captain Buddy

• Just Member
  • Коментари: 1815
    • Профил
« Отговор #20022 -: Февруари 26, 2025, 12:58:03 »

Гърция например си плаща за „спасението” като поп. Затова трябва да се чете и мисли преди да се реагира първосигнално.

------------------

Enough is enough тъпанарски глупости с апотиктичен тон!!!!!!!!!!!

------------------

На Гърция беше простено изплащането на около 53,5% частния й дълг чрез преструктурирането на дълга през 2012 г., което възлиза на 107 милиарда евро загуби за частни кредитори (банки, хедж фондове и др.).

Това беше най-голямото преструктуриране на държавен дълг в историята.

В края на деня Гърция избегна изплащането на приблизително 160-170 милиарда евро под формата на преки съкращения на дълга и дългосрочно финансово облекчение.
Тя все още дължи над 200 милиарда евро на ЕС, които изплаща при много изгодни условия.

Неактивен Aсол

• Just Member
  • Коментари: 5461
    • Профил
« Отговор #20023 -: Февруари 26, 2025, 13:44:00 »
Джузепе, следя мненията ти в "Гласове". Аз там участвам с един пост на шест месеца. И държа да подчертая, че ви познавам всичките от форума на СЕГА, в това число и теб, така че грешката ми е невъзможна.
По никакъв начин не мога да си обясня обтекаемата ти позиция по отношение на въвеждането на прословутото евро, при условие че ти никога не си бил дори близо до средите възхвалящи го/използващите го на собствени цели. Слепотата ти по отношение на синергитика триморец е направо отчайваща. И това е повече от странно, при условие че аз, а не ти си редови член на БСП. Те мен от две години не щат да ме изключат, въпреки моето желание. Бройка, бе. Гонят бройка, която нямат

Активен Giuseppe

• Just Member
    • Профил
« Отговор #20024 -: Февруари 26, 2025, 14:54:24 »
Джузепе, следя мненията ти в "Гласове". Аз там участвам с един пост на шест месеца. И държа да подчертая, че ви познавам всичките от форума на СЕГА, в това число и теб, така че грешката ми е невъзможна.
По никакъв начин не мога да си обясня обтекаемата ти позиция по отношение на въвеждането на прословутото евро, при условие че ти никога не си бил дори близо до средите възхвалящи го/използващите го на собствени цели. Слепотата ти по отношение на синергитика триморец е направо отчайваща. И това е повече от странно, при условие че аз, а не ти си редови член на БСП. Те мен от две години не щат да ме изключат, въпреки моето желание. Бройка, бе. Гонят бройка, която нямат
Асол, ще се измъча сега през телефона, но щото те уважавам. За Радев - съсредоточи се какво пиша, не го защитавам, но не допускам разни неграмотници да риват - инициирай референдум бе, предател, мръсник, агент...ти си била държавен служител, познаваш законите, знаеш, чене може! Незаконно е. И това е само пример. Това за Радев.Обтекаем викаш за еврото. И тук писах, че съм 50.1% против, но не моха да търпя неаргументирани  изхвърления н за еврото от също толкова неадекеатни , но много напети възражданчета.. Някеде вчера тук, отговаряйки на Буратино съм развил по подробно мнението си. В Гласове започнах да гитроля неадекватниците от цялата дъга, твай. Сега извинете, но Бундесбанк имала 17 млрд. загуби И нвмала да раздава дивидент на правителството - бълха го уапала! Дойче банк имала 20 млрд. - ми да мрът, тоеа е частна банка, макар че и за нея - бълха я уухапала! Франция имала повечедългове от GDP. А на Япония знаете ли колко са? Ами проверете преди да всявате паника, моля.Не е добре това. Създава се впечатление, че се поддават уважавани хора на махленски клюки от сорта "тоя каза, оня рече"
Измъчих се с тия дребни клавиатури, повече - довечера. : :t2619:9

Неактивен Zeitgeist

• Just Member
    • Профил
« Отговор #20025 -: Февруари 26, 2025, 15:00:24 »
Уважаема, виждам, че най-после сте разбрала и правилно сте написала, че
Разбира се, разбира се, уважаемата най-после е разбрала и се е покаяла. И не само за неправилното насочване на протеста, но изобщо за всички неправилно насочени протестни действия, особено пък срещу всички хипостази на фашизма - някакви Септемврийски въстания, някакви партизански движения, някакви участия на Българската армия във Втория етап на Великата отечествена. Всичко това е съвсем неправилно. И в "Дневник" така пишат.

И все пак именно там му беше мястото да се протестира, понеже именно оттам иде бързането, та чак тайни пратеници на МВФ ни проводиха, а една печална, бледна теменуга на крака им ходи.

А иначе уважаемата си взема бележка и като й дойдат съвсем неправилни работи наум, ще се въздържа да ги споделя тук. Все пак разполага и с по-консенсусни работи за споделяне,
а не само неправилни.

Активен фелдкурат Ото Катц

• Just Member
  • Коментари: 1863
    • Профил
« Отговор #20026 -: Февруари 26, 2025, 15:23:47 »
Уважаема, виждам, че най-после сте разбрала и правилно сте написала, че
Разбира се, разбира се, уважаемата най-после е разбрала и се е покаяла. И не само за неправилното насочване на протеста, но изобщо за всички неправилно насочени протестни действия, особено пък срещу всички хипостази на фашизма - някакви Септемврийски въстания, някакви партизански движения, някакви участия на Българската армия във Втория етап на Великата отечествена. Всичко това е съвсем неправилно. И в "Дневник" така пишат.

И все пак именно там му беше мястото да се протестира, понеже именно оттам иде бързането, та чак тайни пратеници на МВФ ни проводиха, а една печална, бледна теменуга на крака им ходи.

А иначе уважаемата си взема бележка и като й дойдат съвсем неправилни работи наум, ще се въздържа да ги споделя тук. Все пак разполага и с по-консенсусни работи за споделяне,
а не само неправилни.
  Уважаема, твърде много Ви уважавах, за да влизам в ненужни спорове.

Ако Ви харесва да се изживявате неразбрана, недоразбрана или отритната, Ваше право е, не мога да го променя.

Оставам на становището си, че акцията на тази политическа партия за спасяване на българския лев, боядисването и паленето на офис на организация, официално акредитирана в страната, беше ненужна и вредна, Ваше право е да ги одобрявате.

Не приемам твърдението Ви, че това е точното място (представителстовото на ЕС/ЕП/ЕК), където трябва да се протестира - не е това мястото, очаквах Вие от висотата на академичното си положение да го знаете и разбирате, не съм познал, сефте.
Толкоз.
“Когато думите изгубят значението си, хората губят свободата си.” Конфуций

Неактивен Aсол

• Just Member
  • Коментари: 5461
    • Профил
« Отговор #20027 -: Февруари 26, 2025, 16:59:43 »
Професоре, чудесно разбирам Софи. Това вие мъжете сте много дразнещи, когато се опитвате да ни обяснявате, че стратегията е ваше житейско призвание, дори когато не можете да си решите личните въпроси за десет години напред и се налага глупавите ви половинки да решават такива "дребни битови" проблеми. Вие сте толкова много напред, че не можете да разберете, когато един квартален просяк ви води за носа. Но продължавате да сте нахални и да смятате, че Господ е спуснал отнякъде предимство на пола ви. И се опивате от нахалството си и от години печатате дълги постинги, които някой би следвало да чете, докато цялата ви вътрешна хармония и сигурност се дължи на половинките ви, които не се чувстват длъжни да направляват човечеството. Не можете да излезете на глава с жена, дори и да е такава, която също като вас има достъп до форуми и за разлика от силната част на човечеството, не смята че логореята й по всички въпроси е задължителна. Софи  :thup:

Неактивен Butch

• Just Member
  • Коментари: 4692
  • Victoria Nuland "Fuck the EU"
    • Профил
« Отговор #20028 -: Февруари 26, 2025, 17:05:49 »
Гърция например си плаща за „спасението” като поп.

"In August 2018 Greece officially ended its reliance on the bailout provided by the European Central Bank, the EU, and the IMF, having borrowed a total of more than $330 billion. Greece’s GDP grew by 1.5 percent in 2017 and was projected to expand by 2.0–2.5 percent in 2018. Moreover, excluding debt repayments, the country appeared to have accrued a budget surplus of about 4 percent in 2016 and 2017. By August 2018 unemployment had fallen to about 19.5 percent, still the highest rate in the euro zone but a far cry from the levels reached at the height of the debt crisis. Nonetheless, the Greek economy was about one-fourth smaller than it had been before the crisis. Solvency had come at a high cost to the quality of life in Greece: layoffs, reduced pensions, and tax increases had combined with other factors to leave more than one-third of the population near the poverty level, according to the Organisation for Economic Co-operation and Development."

https://www.britannica.com/place/Greece/Greeces-debt-crisis

Без коментар!

« Последна редакция: Февруари 26, 2025, 17:17:47 от Butch »
Нямам никакъв бизнес да пиша тук!

Неактивен Zeitgeist

• Just Member
    • Профил
« Отговор #20029 -: Февруари 26, 2025, 17:11:33 »
Не приемам твърдението Ви, че това е точното място (представителстовото на ЕС/ЕП/ЕК), където трябва да се протестира - не е това мястото, очаквах Вие от висотата на академичното си положение да го знаете и разбирате, не съм познал, сефте.
Толкоз.
Не изпитвам нито грам уважение към въпросните "институции", по-скоро обратното предвид Урсулите, Каите, Борелите и вся остальная, никой не ми е искал съгласието точно пък тези да ми налагат с декрети всичко - от въпросите на войната и мира, през патологичната русофобия, зелените сделки, въглеродните отпечатъци чак до неотделящите се капачки на бутилките за мляко. Поради което не ги смятам за свещени крави, срещу които не може да се протестира.

Не виждам какво общо има академичното ми/Ви положение, за да се намесва в спора.
Сефте.
Толкоз.

#тованеемоятес

Неактивен Zeitgeist

• Just Member
    • Профил
« Отговор #20030 -: Февруари 26, 2025, 17:13:25 »

Неактивен otvrat

• Just Member
    • Профил
« Отговор #20031 -: Февруари 26, 2025, 17:38:09 »
Без коментар!

Мараба, Буч! Нали знаеш какъв списък за приватизация връчиха "спасителите" на Гърция. Само пристанищата бяха десетина. Отделно пощите, земя, острови, комунални услуги и всичко, за което се сетиш. Така че хич не е лошо да се наредиш сред спасителите. Покрай големите риби винаги остава мършичка и за малките.

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #20032 -: Февруари 26, 2025, 17:38:23 »
Основният въпрос се неглижира, издигат се маловажни "проблеми" като единствено заслужаващи внимание.
Корабът на който искаме да се качим има проблеми - капитаните калпави, дъното изгнило, кормилото завъртяно на крайно ляво ( доброто ляво ) и не се връща в правата посока, което ще го отведе до близките скали.
А ние тука спорим на кое гише да си купим билетпротестираме, колко ще ни струва билета и какво  официално облекло да наденем.

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #20033 -: Февруари 26, 2025, 17:41:19 »
Щото си дерете ризите.
Аз съм твърдо ЗА Радев. За еврото не съм наясно и не се мешам.
Но ако Радев направи партия, ще гласувам за него. Ако не направи, май ще гласувам за Меч.

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #20034 -: Февруари 26, 2025, 17:45:25 »
Quote (selected)
Но ако Радев направи партия, ще гласувам за него.
И за него, то май само за него не си гласувала, още. :t0328:

Активен kаily

• Just Member
    • Профил
« Отговор #20035 -: Февруари 26, 2025, 17:46:53 »
Е и? Ти да не би да си идиот и да гласуваш за БСП от 1989?

Неактивен дедо Барми

• Just Member
  • Коментари: 1845
    • Профил
« Отговор #20036 -: Февруари 26, 2025, 17:53:55 »
 :popcorn:
[Партия торжественно провозглашает: нынешнее поколение советских людей будет жить при коммунизме! Без Сталина в Мавзолее] Открытие XXII съезда КПСС // «Правда», 19 октября 1961

Активен buratinob

• Just Member
    • Профил
« Отговор #20037 -: Февруари 26, 2025, 17:57:36 »
Quote (selected)
Кабинетът ще отреже безднадеждни проекти за стотици милиони по ПВУ
ЕК ще ни откаже второ плащане в размер на 653 млн. евро, имаме 6 месеца за реакция, обяви вицепремиерът Томислав Дончев
...
 "Решихме, че колкото и да е трудно, трябва да подготвим анализ кои от от проектите да отпаднат. Ако те не отпаднат сега, реално ще трябва да ги финансираме през националния бюджет. Това означава огромен дефицит за 2026-а година", коментира Дончев. Той уточни, че критерият кой проект да остане ще бъде не значимостта му, а реалният шанс проектът да се изпълни до август, 2026.
https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/kabinetut-shte-otrezhe-bezdnadezhdni-proekti-za-stotici-milioni-po-pvu
Важното е да вземем парите, а проектът може даже да е вреден.

Активен Nor1

• Just Member
  • Коментари: 8343
    • Профил
« Отговор #20038 -: Февруари 26, 2025, 18:19:11 »
Цитат на: Aсол
Това вие мъжете сте много дразнещи, когато се опитвате да ни обяснявате, че стратегията е ваше житейско призвание, дори когато не можете да си решите личните въпроси за 10 г. напред и се налага глупавите ви половинки да решават такива "дребни битови" проблеми.

Много неудобно, ама съвсем вярно  :0007:
Джиджи: Ти ги оставѝ военните бази, Butch, защото аз предпочитам да говорим тук за булките на брат ми.

Неактивен Фют

• Just Member
  • No complain no explain
    • Профил
« Отговор #20039 -: Февруари 26, 2025, 18:37:45 »
Толкоз.

Юптер се гневи  :i_slamhead:
« Последна редакция: Февруари 26, 2025, 20:17:09 от Фют »