Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Юни 06, 2026, 18:51:31

Автор Тема: И сега? …  (Прочетена 5549946 пъти)

0 Потребители и 706 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Фют

• Just Member
  • Коментари: 3840
  • No complain no explain
    • Профил
Re: И сега? …
« Отговор #22560 -: Юни 05, 2026, 22:01:44 »

Всичко опира до това дали ни стиска да станем първопроходци или да си останем безкрайно скучните мърморещи опашкари.

:t0328:
Чак пък "първопроходци". Аз поне си спомням Великата Римска империя на германската нация  и май монголите, Чингиз хан(?) Подобно са били и вселенските събори, местел се е центърът на вселената, не на света и кви веселби са били, ум да ти зайде. В Констанц на Боденското езеро има още един  монумент на една особенно надарена  дама на име Империя, а ти искаш мечки.  Не може, те са защитени.
Хаиде  :t0328:

https://www.bing.com/videos/riverview/relatedvideo?q=Kionstanz+Imperija&mid=66758FFDFE60D2DAA01966758FFDFE60D2DAA019&churl=https%3a%2f%2fwww.tiktok.com%2f%40deutsch_fakt&mmscn=stvo&FORM=VIRE

https://en.wikipedia.org/wiki/Imperia_(statue)

Неактивен lucho

• Just Member
  • Коментари: 12477
    • Профил
    • Личен сайт
« Отговор #22561 -: Юни 05, 2026, 22:04:43 »
Вие се шегувате, но варненският професор д.м.н. д-р Искрен Андреев Коцев съвсем сериозно предлага преместване на столицата във Велико Търново или друг град, като прави много подробен обзор на преместванията на столиците в различните страни (вкл. България) по различно време, вкл. в съвременността:

https://btr.bg/bg/news/smyana-na-stolitsata.html
Той може да предлага много неща, но не мястото на столицата ще реши проблема с диспропорцията в развитието на Северна и Южна България. Там  трябват други решения.
Какви? (Преместването на столицата няма да реши проблема само по себе си, но че ще допринесе за решаването му, е сигурно.)
Quote (selected)
И не, не се шегувам - за Охрид съм напълно сериозен
И аз сериозно отговарям, че има случаи на децентрализирани столици – например Амстердам и Хага за Холандия, Страсбург и Брюксел (за "наддържавата" ЕС), така че защо не – едни функции на столицата в Охрид, а други – във Велико Търново?

Проблемът е, че сърбоманите държат властта в Македония и няма изгледи да я пуснат скоро, а населението е със силно промити мозъци в историческо отношение. Но още по-големият проблем е, че тук властта не прави нищо за привличане на Македония в българската орбита. А това не е толкова сложно. Достатъчно е България да стане по-силна държава от Сърбия. И веднага македонците ще започнат да се обявяват за българи. Уви, засега няма наченки на такова нещо...

Неактивен Maximus II

• Just Member
  • Коментари: 10120
  • Fuck the EU
    • Профил
« Отговор #22562 -: Юни 05, 2026, 22:06:16 »
Всичките ви предложения и акъли са от хубави по-хубави, но забравяте една стара мъдрост: „Сит на гладен вяра не хваща“

Такива работи, ако искаш нещо, трябва да си го вземеш.
Елити, които са загубили усещането за собствената си историческа необходимост, винаги търсят външно одобрение.

Неактивен onzi

• Just Member
  • Коментари: 8253
    • Профил
« Отговор #22563 -: Юни 05, 2026, 22:08:00 »
...тъй че ако някой им даде екселска формула, какъв е проблемът?
ми то и за анюитетните вноски по кредитите има формула, ама не съм видял някой да я ползва. а спомените ми датират от ранните 90, както вече писах. искат си хората някой да сметне вместо тях.

особен шаш беше в началото, като почнаха да пробутват анюитетните вноски на фирмите. никой не ги искаше по простата причина, че с тях плащаш повече лихви. от друга страна, като теглиш кредит с връшане на фиксирана главница всеки месец, в началото плащаш най-голяма вноска. от трета, за домакинство е по-лесно с анюитетните вноски, щото си знаеш всеки месец колко плащаш.

обаче пак повтарям, не съм видял някой сериозно да ползва екселска таблица за кредити /изключвам тези, на които таблиците съм ги правил аз, и съм бил свидетел как цъкат удивено, че ексела смятал същата вноска като софтуера/.

Активен Accipiter

• Sr. Member
  • Коментари: 493
    • Профил
« Отговор #22564 -: Юни 05, 2026, 22:33:43 »
Вие се шегувате, но варненският професор д.м.н. д-р Искрен Андреев Коцев съвсем сериозно предлага преместване на столицата във Велико Търново или друг град, като прави много подробен обзор на преместванията на столиците в различните страни (вкл. България) по различно време, вкл. в съвременността:

https://btr.bg/bg/news/smyana-na-stolitsata.html
Той може да предлага много неща, но не мястото на столицата ще реши проблема с диспропорцията в развитието на Северна и Южна България. Там  трябват други решения.
Какви? (Преместването на столицата няма да реши проблема само по себе си, но че ще допринесе за решаването му, е сигурно.)
Quote (selected)
И не, не се шегувам - за Охрид съм напълно сериозен
И аз сериозно отговарям, че има случаи на децентрализирани столици – например Амстердам и Хага за Холандия, Страсбург и Брюксел (за "наддържавата" ЕС), така че защо не – едни функции на столицата в Охрид, а други – във Велико Търново?

Проблемът е, че сърбоманите държат властта в Македония и няма изгледи да я пуснат скоро, а населението е със силно промити мозъци в историческо отношение. Но още по-големият проблем е, че тук властта не прави нищо за привличане на Македония в българската орбита. А това не е толкова сложно. Достатъчно е България да стане по-силна държава от Сърбия. И веднага македонците ще започнат да се обявяват за българи. Уви, засега няма наченки на такова нещо...
Лъчо,защо не отворите отделна тема-необходимо ли е България да има две столици-админастративна
и бизнес.
И да,хубаво де се отвори международното летище на Горна Оряховица по стандартите на IKAO.

Активен Nor1

• Just Member
  • Коментари: 9002
    • Профил
« Отговор #22565 -: Юни 05, 2026, 22:44:41 »
Цитат на: buratinob
Повечето специализирани счетоводни програми са на базата на Ексел с потребителски бутони за макроси,
ако се налага и логаритмите могат да се визуализират като пиктограми.

Направо като емотки (за Жижи) :0005:
"impossible to see the future is"

Неактивен Zeitgeist

• Just Member
  • Коментари: 3062
    • Профил
« Отговор #22566 -: Днес в 07:34:43 »
Историята върви с географията. Ако за средните векове географията на Велико Търново е била подходяща за столица, през 21 век не е.
Отделен въпрос е колко подобно местене ще струва, колко време ще отнеме и как ще се осъществи на практика.
Пред България в момента има крещящо важни, да не кажа съдбовни, и спешни въпроси за решаване, на хоризонта мурабе ни задават, подобни непродуктивни, безсмислени всъщност,  "дебати" са маньовър за отвличане на вниманието.
А и на 5-6 милиона население две столици са му множко.
« Последна редакция: Днес в 12:46:27 от Zeitgeist »

Активен Shabaan_bin_Robert

• Just Member
  • Коментари: 1637
    • Профил

Неактивен ddantgwyn

• Just Member
  • Коментари: 7744
    • Профил
« Отговор #22568 -: Днес в 12:43:18 »
И аз съм почти сериозен за нуждата от бабахване на 23-ти МИР  :smokin:

Ами давай, нищо че аз май съм от този район. Ако това ще оправи нещата, защо пък не.
the lamers club honourable member …

Активен Nor1

• Just Member
    • Профил
« Отговор #22569 -: Днес в 13:23:04 »
Ще трябва да убедя тов. Ким, защото руснаците още не могат да се престрашат.
Сигурно някой "руснак" с "правилна" майка има скъпи имоти там.
Само това няма да оправи България, но ще е едно добро начало.

Неактивен lucho

• Just Member
    • Профил
    • Личен сайт
« Отговор #22570 -: Днес в 13:24:17 »
Историята върви с географията. Ако за средните векове географията на Велико Търново е била подходяща за столица, през 21 век не е.
Не мисля. То ако е въпросът, географията на София е още по-малко подходяща – това, че е отвсякъде заградена с планини, прави превземането ѝ със съвременните военни средства много лесно.
Quote (selected)
Отделен въпрос е колко подобно местене ще струва, колко време ще отнеме и как ще се осъществи на практика.
Тук става дума за доста далечно бъдеще, ако изобщо оцелеем като държава. Ясно е, че сега не ни е до това.
Quote (selected)
Пред България в момента има крещящо важни, да не кажа съдбовни, и спешни въпроси за решаване, на хоризонта мурабе ни задават, подобни непродуктивни, безсмислени всъщност, "дебати" са маньовър за отвличане на вниманието.
Всеки дебат извън насъщните проблеми може да бъде квалифициран като "маньовър за отвличане на вниманието". По тази логика трябва да се ограничим само с тях и да не гледаме много-много в бъдещето. Но щом смяташ така, добре, тогава прекратявам дебата и моля да бъда извинен, че без да искам, съм наливал вода във вражата мелница. Направил съм го от глупост, а не нарочно.

Активен Nor1

• Just Member
    • Профил
« Отговор #22571 -: Днес в 13:29:54 »
Цитат на: Zeitgeist
Пред България в момента има крещящо важни, да не кажа съдбовни, и спешни въпроси за решаване.

И нито един от тях няма да бъде решен положително.

Неактивен Zeitgeist

• Just Member
    • Профил
« Отговор #22572 -: Днес в 13:44:53 »
Но щом смяташ така, добре, тогава прекратявам дебата и моля да бъда извинен, че без да искам, съм наливал вода във вражата мелница. Направил съм го от глупост, а не нарочно.
Виж сега, в момента сме колония едновременно на Киев, Берлин, Брюксел, Лондон и Вашингтон (за Тел Авив не съм съвсем сигурна). И на този фон увеличаването на броя на столиците ни ми се вижда на мен лично някак си прехвърлил естетическата мяра плеоназъм. Но това си е само мое лично мнение.

Неактивен Zeitgeist

• Just Member
    • Профил
« Отговор #22573 -: Днес в 13:46:39 »
И нито един от тях няма да бъде решен положително
Уви.

Неактивен Maximus II

• Just Member
  • Коментари: 10120
  • Fuck the EU
    • Профил
« Отговор #22574 -: Днес в 16:25:44 »
Тук става дума за доста далечно бъдеще, ако изобщо оцелеем като държава. Ясно е, че сега не ни е до това.

Българите влязохме с ентусиазъм и очаквания в Пакс Американа - НАТО, Европейски съюз, а това са глобалистки организации, с крайна цел премахване на държавите. За какво оцеляване на България мислите изобщо, може ли да оцелее страната ни без да имаме държава, без общество, без Православие, без култура и наука...!? Само с ДАРА и Евровизия няма да стане!

Крайно време е българите да излезем от това раздвоение на личността, не може и в НАТО и ЕС, и да оцелеем!
Елити, които са загубили усещането за собствената си историческа необходимост, винаги търсят външно одобрение.

Неактивен lucho

• Just Member
    • Профил
    • Личен сайт
« Отговор #22575 -: Днес в 16:29:16 »
В книгата си "Национално самоубийство" Илия Табаков дава 5 възможни сценария за България до 2050 г. и в нито един тя не оцелява. Остава да се надяваме на някакво чудо.

Активен Nor1

• Just Member
    • Профил
« Отговор #22576 -: Днес в 16:52:30 »
Цитат на: Maximus II
Само с ДАРА и Евровизия няма да стане!

На всяка д-ва, за която са разработили скорошен срив, година-две преди това й дават някаква спортна или друга популярна сред плебса гордост. Имайте го предвид, когато някой спортист/отбор от много гледан спорт, певец/актьор и пр. "спечели" голяма награда. Дара е упойката за нас. Да не усетим какво ни чака в скоро време.

Активен Nor1

• Just Member
    • Профил
« Отговор #22577 -: Днес в 18:30:51 »
Цитат на: Zeitgeist
в момента сме колония едновременно на Киев, Берлин, Брюксел, Лондон и Вашингтон
(за Тел Авив не съм съвсем сигурна)

Гореспоменатите пък са колонии на Израел.