Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Декември 22, 2024, 04:23:25

Автор Тема: Кюфтета и пресни суджуци  (Прочетена 217315 пъти)

0 Потребители и 6 Гости преглежда(т) тази тема.

Simplified Solutions

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1380 -: Декември 19, 2021, 19:50:30 »
Пък аз тъкмо извадих от фурната тавата с печена тиква и ябълки. Със стафидки, медец, масълце и канела. Зимна приказка. Чакам да поизстинат.  :smokin:

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11339
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1381 -: Декември 19, 2021, 19:57:36 »
Я, я, я раздуй с подробности?
Обичам ги всичките съставки, но то нали за това са рецептите.
И ако се прежалиш - моля, не пропускай подробностите - напр. какви стафидки - червени, златни...
 :smokin:
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен Ной

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4942
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1382 -: Декември 19, 2021, 20:56:02 »
Пък аз тъкмо извадих от фурната тавата с печена тиква и ябълки. Със стафидки, медец, масълце и канела. Зимна приказка. Чакам да поизстинат.  :smokin:
Ох, печената тиква цяла, с капаче, в нея накиснатите златни стафидки и накиснатите черни стафидки, и накиснатите сушени сливки, и накиснатите сушени кайсийки, накълцаните ябълки белени, канела мъничко. На око се преценява остналия обем в тиквата, в съотношение за крем карамел се разбиват яйца с прясно мляко и медец колкото Мечо Пух даде, ама половината, защото всички съставки са сладки. Залива се, слага се капачето и се пече половин ден. Все едно няма да се получи твърд крем, защото и в съставките, и в тиквата има влага, но когато тиквата стане като в класическия разказ, вадиш и сервираш с черпака и лъжица, като внимаваш да не повредиш външната кора. Иначе цялата прелест ще изтече в тавата!
Както каза по-малкото чаве, заменяш прясното мляко с течна сметана неквасена и резултатът е по-консистентен. Ама аз съм старомодна, пък и докато отбия сметаната от населението - не си струва битката.

Simplified Solutions

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1383 -: Декември 19, 2021, 21:31:53 »
Сега и аз ох.
Щот се случва да пека на парченца и да заливам с крем карамел, но досега отглеждах и купувах само цигулки, а и не съм се сещала за таз пищност.  :notworthy:
Обаче днес купих две от кръглия сплескан модел - малка зеленикава и по-голямка оранжева като картинка - та оранжевката ще е за Коледа, както си написала. Дума по дума!   :ok:

ПП - Зеленикавата с ябълките на половинки наоколо вече отиде. Дори събрах семките и изсуших за засяване след някой и друг месец.  ;)

ППП - Джузепе, следвай описанието на Ной! За такова нещо баба ми казваше майката да яде, на децата да не дава. Страшна работа! Отново  :notworthy:
« Последна редакция: Декември 19, 2021, 21:37:14 от Simplified Solutions »

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11339
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1384 -: Декември 20, 2021, 10:25:15 »
Хм, тва с тиквата звучи много примамливо, но да започна отзад напред
- това как се поднася, вътре си представям се получава нещо като кашовидна смес и сетне кво?
Всеки си вади с лъжицата от сместа и реже от тиквата ли?
- парченцата ябълка и сушените плодове остават ли цели след толкова печене или и те са смити?
- след такова печене тиквата не е ли по скоро сварена вътре в кората си?
- като чета технологията оставам с впечатление, че т.н. "цигулки" не са подходящи за използване в този случай, или бъркам?
Ше зема да пробвам за НГ, ама ми се върти из главата някаква доп. обработка.
Ше видим.
Обичам предизвикателства.
 :smokin:
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10237
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1385 -: Декември 20, 2021, 10:39:48 »
Обичам предизвикателства.

Като обичаш предизвикателствата, заколи си една тиква, извади ѝ семките и я натъпчи вътре с най-различни лукави меса и подправки. Тури ѝ капачето, увий я в станиол и във фурната. После лапай мръвки.
Но ти пък каза, че не обичаш да експериментираш с архаични манджи, затова жалко. Немаш друг избор освен печена тиква с мед на фурна

Неактивен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 11339
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1386 -: Декември 20, 2021, 12:03:07 »
Quote (selected)
Но ти пък каза, че не обичаш да експериментираш с архаични манджи
Не си го спомням тва!
Чак пък толкова да съм се бил наковал...вече не моа си спомня от кога не ми се е случвало.
Напр. за Коледа съм изнасилил  госпожата за поредна година вместо шибани френски пуйки - капама!
Банска капама!
И там се тъпчат толкова меса, че не остава място за киселото зеле и ориз, но иначе с месата си правя експерименти.
Че и лозови сърмички се слагаха един - два пъти, но тук получих отпор и се съгласи по добрата половинка от семейството само да ми завива за мен - две по малки зелеви.
Лозовите - отделно!
ако сте съгласни с всеки експерт по дванайсет от дванайсет въпроса, отидете на психиатър.

Неактивен Джиджи

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 12990
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1387 -: Декември 20, 2021, 14:23:40 »
За любителите на домашна лютеница и кьопоолу, които нямат кой да им ги приготви …

Този път от Република Северна Македония:


и

Бях ги пробвала това лято на морето, но онзи ден ги открих случайно в „Кауфланд” в София, което ще рече и в цялата страна!!!
Bon appétit! :t2824:


Неактивен peniko

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1413
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1388 -: Декември 20, 2021, 23:02:46 »
Ехее, какви хора сте вие - до Бъдни вечер има още сума си време (за мен 3 работни дни), а вие вече сте подпукали празничната трапеза?
Инак аз съм лесен - по традиция ще правя постния боб. Не се бъркам на жените в баниците, баклавите, тиквениците и др. пандишпани   :lol:
За Коледа зетят ще пече месото - значи или ще е изгорено отгоре/сурово вътре или ще е равномерно сухо като гюдерия на слънце. Откак се изнесоха от при нас му се изправи гребена и не слуша никакви съвети. Аз ще направя цър-пър за 2ма, а неговото ще отиде за кучето .... ами нека и то да усети празниците  ;)

Неактивен Еле па я!

  • Sr. Member
  • ****
  • Коментари: 475
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1389 -: Декември 20, 2021, 23:31:01 »
Къде го пече месото тоя твой зет, та толкова го съсипва?

Неактивен peniko

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1413
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1390 -: Декември 21, 2021, 02:16:56 »
Къде го пече месото тоя твой зет, та толкова го съсипва?
Естествено на барбекю, както всеки "уважаващ" себе си глава на семейство и притежател на двор отсам океана на възраст под 40 г.....Иначе си е нашенче от "шоплука", ама е прекарал повече от половинта си живот отсам. Такива като мен, които говят месо и по друг начин са малко и са  все "ганьовци" от източна Европа.
Та проблемите са 2: а)технически и б)"психологически".
а) Не всяко месо става за барбекю или пък е много трудно да го "нагласиш". Те купуват предимно обезкостено филе, щото нямат ядове с рязане и пр, а също така - не било "тлъсто". Колко им говоря, че хубавата пържола за скара трябва да е "шарена", ама не вдяват. После - иска си подготовка: месото трябва да е напълно размразено, да го начукаш, да му сложиш "миризми" и да го оставиш да отлежи една нощ в хладилника. Когато съм на кеф даже го мариновам - повече работа, но става по-хубаво. Дъщерята все е на негова страна....ма това може пък да е надобре - значи се разбират ;).
Щото аз такова филе го правя във фурна, в глинен гювеч с капак, сос (сметана гъбки и пр.), някой път с вино и тн.

б) Все няма време, месото се размарзява на "юруш" в микровълновата (т.е. е полуразмразено), реже се на дебели парчета и в барбекюто на силна жега. Резултат: отгоре овъглено, вътре кърваво. Ако пък ги нарежат на тънко пържолките: слагат ги на по-ниска температура и понеже са спокойни, че няма да изгорят ги забравят и ги изсушават като чирози. Баба и дядо са си вадели хляба с гостилничарство  преди 9ти (тогава не са имали думата "ресторантьрство"). От баба съм запомнил: "Готвачът трябва да е до печката и да опитва често". Ествествено, няма да нахапеш 15 пържоли, но си има ножове, вилици др. инструменти за "опитване".

С риск всичкото ми писане по-горе да загуби аворитет, но един пример какво става, когато готвачът не е до печката: това лято сложих да сваря няколко яйца. Знам как става  :lol: . Излязох навън да запаля цигара. Звънна един приятел. Поговорихме. Влязох вътре и ...щях да получа удар: все едно някой беще хвърлил "яйчена" граната в кухнята - от тавана до пода всичко беще в яйчени частици, добре залепени. Най-критичният ми момент в моя 40+ г брак -  бях близо да бъда изпъден. Отне ми няколко дни да оправя щетите....сега ме базикат: когато госпожата излиза, ме кара да й обещая, че няма да варя яйца  :lol:

Неактивен Еле па я!

  • Sr. Member
  • ****
  • Коментари: 475
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1391 -: Декември 21, 2021, 11:56:39 »
Те купуват предимно обезкостено филе
Нататък беше излишно да чета, но е много забавно! За скара - вратни пържоли, с жилки. Е, ако се случат ципи и дебели пластове лой, се изрязват. Щото се понякога вратът се е изместил къде ханша. Също това размразяване, че и в микровълнова, е потресающо! Дори когато купувам пържолите по пътя, пак има време - докато стъкмя огъня - да ги начукам и да ги поръся със сухи треволяци, че и с малко соев сос. Разбира се, най-добре е шишове, наложени отвечер с лук на филийки. Стават от месо за готвене, но тогава се налага повече"обрязване".

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1392 -: Декември 25, 2021, 12:02:42 »

Kaizer Soze

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1393 -: Декември 25, 2021, 20:24:40 »
дюли и ябълки на фурна. с "чистачката"вадиш семките, правиш две капачета, пълниш с орехи, канела , захар, поръсваш с лимонов сок и евтин ром-някога имаше унгатски, сеха става и с атлантик или оарфюмираните на бакарди кептън мотган или прехваленият хавана клуб. на умерена фурна в тава с прясно масло и периодично зливаш със сока дюлите-ябълки, докато се карамелизират и омекнат 

след което с брат ми гледахме да докопаме сушените смокини, еклерите и меденките. Коледа си беше деня без ограничения за сладко. дори ни даваха допълнително парче марсилска торта.

ще си я намерите в нета. Добуш пасти да яде

AnonimusBG

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1394 -: Декември 25, 2021, 20:52:26 »
Кайзере.
Мерси ти за разните рецепти.
Пробвах няколко(1-2).
Супер са.
 

Неактивен onzi

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 7923
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1395 -: Декември 25, 2021, 21:19:02 »
печената пуйка по гордън рамзи отново стана трепач. ето примерна рецепта: цък

неколко неща:
1. нямаше чесън, жена ми миналата година омърмори махалата, че не миришело както трябва, и чесънът беше набеден и изхвърлен от рецептата.
2. 30 мин на кг пуйка е точното време за печене
3. тази година вътре в пуйката имаше половин лимон и половин портокал.
4. пуйката беше по-малка, млада /junge/ - около 2.5-3кг. миналата година пробвахме с бейби - още половин кило надолу. със съответната корекция на времето за печене всичко е ок.
5. този път печенето стана почти изцяло в завита с фолио тава, вместо да обвиваме пуйката с ленти бекон. и маааалко вода на дъното. фолиото се маха 15-20-30 мин преди края на печенето, колкото да се препече отгоре. така не пръска и стана още по-крехко месото.

Kaizer Soze

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1396 -: Декември 25, 2021, 21:30:04 »
 относно времето за печене(приемаме загрята фурна на 180 без загуба на топлина) -ако вземем пиле кило и го топлим половин час по тая рецепта ще имаме кълвящо гарнитурата петле. Ако вземем осем кила пуяк и не смятаме плънката(колкото за агне)след четири часа ще е на каиш.

Kaizer Soze

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1397 -: Декември 25, 2021, 21:47:11 »
за нова година-радомирска капама. не ба ска. в рецептата ня а хиляда вида месо, три вида сарми и половин щанд колбаси, които след часове печене в гювеч стават на пастет в който не може да различиш съставките. просто вземете глава кисело зеле и го накълцайте небрежно. отцедете. сложете две глави червено цвекло. просто го настържете на рендето на едро. дафинов лист, бахар, чер пипер, люта суха чушка, лъжичка ким и половин бутилка сухо червено вино изсипвате върху свински джолан с кожата и похлюпвате, глава чесън на небелени скилидки не е грешка....може в пръстен гювеч-предпочитам йенско стъкло и вместо да замазвате с тесто уплътнете капака с алуминиево фолио. така следите какво става с продуктите във фурната. не пестете труда на миалната машина. за три-три и половина часа -гледате да остане почти на мазнина-затова препоръчвам йенско стъкло, е идеално. Да ви е вкусно
« Последна редакция: Декември 25, 2021, 21:53:13 от Kaizer Soze »

Неактивен onzi

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 7923
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1398 -: Декември 25, 2021, 22:02:36 »
относно времето за печене(приемаме загрята фурна на 180 без загуба на топлина)...
приемай каквото си искаш, ама вземи и да погледнеш линка, който съм дал. аз пиша за проверена в практиката рецепта.

Неактивен Bacho Кольо

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4481
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1399 -: Декември 25, 2021, 22:26:35 »
за нова година-радомирска капама. не ба ска. в рецептата ня а хиляда вида месо, три вида сарми и половин щанд колбаси, които след часове печене в гювеч стават на пастет в който не може да различиш съставките.

Като човек , изял 50 - 100 капами  в Разлог и живял 6 години в Радомир, ще започна: Не се изказвай неподготвен!
 Славата на банската капама е балкантуристка уйдурма. В Банско капама не могат да правят. По-тъпа капама в Разложката котловина от нея няма.

 В гювеч капама не се прави. Прави се в гърне.
Никакви сърми в капаманта няма и не може да има.
Суджукът и кървавицата не са колбаси - това са суджук и кървъвица.
Когато капамата се готви   на тих огън, както е по канон, никакъв пастет няма да видиш след отварянето и.
Червено цвекло в капамата посмъртно не се слага. Слага се чеканЕ - бяло кисело цвекло, кото е своеобразна "туршия", която се заготвя в каче в края на октомври без сол и оцет.

Аз свърших. Давам думата на писателката Бойка Асиова:


20 декември 2015 г. ·
КАПАМАТА НЕ Е ЯДЕНЕ, А ВЪЗГЛЕД


"Капамата е традиционното ястие за връх Коледа на цяло Разложко. Всяко момиче се научава от майка си как тя се приготвя и като се омъжи, най-често налага в новия си дом майчината рецепта. Е, това се случва, ако попадне на отстъпчива свекърва.
Капамата се зарежда предната вечер преди Коледа. Някога са били ползвани общоселските и общоградските фурни. Едно, че не всички са имали фурни в домовете си, и второ се връзва по-скъпо. Защото капамата трябва да ври цяла нощ. Бавно, дълго, само "да шепта", както би казала баба ми.
Днес може да се приготви капама във всяка къща, която има електрическа печка. След като заври на по-силен огън, се оставя да "шепта" на 100-120 градуса най-малко пет-шест до осем часа. Всяко ускоряване на сваряването рискува да отдалечи капамата от нейната същност. А и загарянето й е сигурно. При това оризът ще остане сух, месото сурово. Защото: обичайното съотношение на чаша ориз три чаши вода тук не важи. В заредено гърне се налива само чаша бяло вино. Тук е и тайната на капамата. Месо три вида - свинско, телешко и пилешко плюс кървавица и солена сланина, кисело зеле и кисело цвекло, ориз се варят дълго в соковете, които изпуснат продуктите и чашата вино. Тихото варене не позволява да се изпарява течността. Така всичко омеква, месото пада от кокала, кървавицата се топи в устата, сланината се е стопила и е изчезнала, а оризът е достатъчно уврял. Класическата рецепта задължава гърнето да се запечати с тесто. Това става като се забърка малко брашно с вода като за питка, бърка се докато стане достатъчно жилаво и се нанася, като ивицата замазка трябва да захване капака и гърлото на гърнето. Преди това е изрязана от вестник или друга хартия "яка", която да заобикаля отвора и да държи тестото да не влезне между капака и гърлото. Така изпарената течност се кондензира и остава в гърнето. При това при слаб огън, налягането в съда е високо и спомага продуктите хубаво да се сварят, миризмата да проникне всецяло. Но това е класика, която често ни притеснява със своята сложност. Така че гърнето може и да не се запечати с тесто. Достатъчно е само отвора му да се покрие с кръгло изрязана парче хартия, чийто диаметър надскача гърлото. Похлупва се с капака. Хартията не трябва да е гланцирана, а хигроскопична. Най-често се използва вестник в два-три ката.
Не сквернете капамата с тенжера под налягане. При тия продукти няма как да не стане вкусно ястие, но няма да бъде капама. При това празничното настроение се покачва заедно с миризмата, която се понася откъм фурната, преминава към трапезарията, напуска къщата и дразни ноздрите дори на съседите.
Прочее по миризмата, която се нарича миризма на капама, опитната домакиня познава докъде е стигнало ястието. Тя някакси постепенно, бавно се сгъстява, уплътнява и води до края на свещения край на варенето и началото на трапезата.
Тя, миризмата, се формира от самите продукти и разбира се, от пръстеното гърне. Още при зареждане на кацата с киселото зеле в Разложко се слага по един венец сух копър и сминдух. Плънката за кървавицата се забърква с малко ситно нарязан праз. Добрите стопани правят солената сланина като между пластовете забиват скилитки чесън. Е, към всичките тези ухания по вкус при зареждането на капамата може да се прибави дафинов лист и черен пипер.

Хубавото на това старо традиционно разложко ядене е, че с него можеш да посрещнеш много хора. Че докато то се вари, можеш да се занимаваш с каквото си искаш и да отскочиш донякъде биля. Ако не се изяде във вечерта на Коледа всичката капама, колкото повече тя престоява, толкова по-вкусна става. Това твърдят тези, които са израсли с нея.
Капамата пие бяло вино, обича да се пее около нея. Смехът е нейната компания. Затова тя не е просто ядене, а възглед за живота."
« Последна редакция: Декември 26, 2021, 10:05:20 от Bacho Кольо »

Неактивен Еле па я!

  • Sr. Member
  • ****
  • Коментари: 475
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1400 -: Декември 26, 2021, 00:49:58 »
Що не помилвахте пуйката, бе, кръвожадни месояди? Що не описахте със същите подробности и как сте я клали, а не само как сте я пекли!

Неактивен peniko

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1413
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1401 -: Декември 26, 2021, 02:08:13 »
Що не помилвахте пуйката, бе, кръвожадни месояди? Що не описахте със същите подробности и как сте я клали, а не само как сте я пекли!
Ни е си я купуваме заклана и изчистена.... не сме сме никак кръвожадни ;)

Неактивен peniko

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1413
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1402 -: Декември 26, 2021, 02:13:54 »
приемай каквото си искаш, ама вземи и да погледнеш линка, който съм дал. аз пиша за проверена в практиката рецепта.
За пуйка, а и за друго месо което се пече на едро, от многогодишен личен опит: задължително се маринова поне за 12 часа преди готвене. Оттам насетне - на кой както му харесва.

Неактивен peniko

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1413
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1403 -: Декември 26, 2021, 02:44:33 »
Ако не се изяде във вечерта на Коледа всичката капама, колкото повече тя престоява, толкова по-вкусна става. Това твърдят тези, които са израсли с нея.
Капамата пие бяло вино, обича да се пее около нея. Смехът е нейната компания. Затова тя не е просто ядене, а възглед за живота.
Това ми напомни една история от "буйните" млади години: Бяхме голяма и весела компания. Всички празници се посрещаха "силно" подобаващо. Нова Година (т.е. Коледа) беше най-главният. Принципът беше - тази година сме у нас, догодина у вас, третата в трети и т.н. Първо се правеше "регоконсцировка" - един купон за загрявка и разпределяне на ролите (кой какво ще купува, готви и пр.). Важен детайл - всичката неизядена манджа и неизпито пиене оставха за домакините, като компенсация за нанесените им "празнични" щети. Та една година решихме да бъде капама - по разложки или по радомирски, кой да ти каже. Имаше и един важен и непредвидим фактор: майките ни, тогава млади и енергични, току-що пенсионирани много ни се "месеха" проявявайки ненужна инициатива. Едната ще "хвърли" една тава с баклава, другата - баница, и т.н и т.н. .....Що ли сега не са наоколо пак да ни се месят ;) Та се оказа, че имахме не едно, а три гърнета с капама! Ядохме, но след намколко си мезета останаха поне две недокоснати. След това домакинът години наред се тюхкаше: вие знаете ли колко време и зор беше докато ги изям? Жена му казала, че докато не свърши капамата тя няма да готви!  :lol:
Му/у другото аз имах същият проблем, но с две тави баклава ...

Активен пешo

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2973
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1404 -: Декември 26, 2021, 09:02:52 »
Коледното ястие беше джолан в кисело зелел с няколко наденици. Получи се доста невзрачна манджа, най-щастлива беше кучката, която получи кокалите и кожата.
Against stupidity the very gods themselves contend in vain.

Неактивен onzi

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 7923
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1405 -: Декември 26, 2021, 09:50:57 »
Що не помилвахте пуйката, бе, кръвожадни месояди? Що не описахте със същите подробности и как сте я клали, а не само как сте я пекли!

това може да излезе само изпод пръстенцата на некой тъпоумен кретеноид. значи първо, щото не съм амерички президент като буш; второ, щото не страдам от мания да ме показват по телевизиите колко съм милостив; трето, щото не ми е съвсем ясно как да 'помилвам' купена от магазина охладена и приготвена за готвене птица.

и четвърто, щото съм убеден в простотията на деяние от типа на предложеното от теб. сепак тази пуйка е била отгледана за храна, не иде реч за диво животно, свикнало да живее на свобода.

механизацията е спасила конете от тежкия труд да мъкнат каруци насам-натам, сиреч по твоята логика те са били помилвани от необходимостта да изпълняват предназначението си. и е спомогнала за изчезването им. колко коне има сега и колко са били преди триста години?

Активен фелдкурат Ото Катц

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1772
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1406 -: Декември 26, 2021, 10:09:26 »
дюли и ябълки на фурна. с "чистачката"вадиш семките, правиш две капачета, пълниш с орехи, канела , захар, поръсваш с лимонов сок и евтин ром-някога имаше унгатски, сеха става и с атлантик или оарфюмираните на бакарди кептън мотган или прехваленият хавана клуб. на умерена фурна в тава с прясно масло и периодично зливаш със сока дюлите-ябълки, докато се карамелизират и омекнат 

след което с брат ми гледахме да докопаме сушените смокини, еклерите и меденките. Коледа си беше деня без ограничения за сладко. дори ни даваха допълнително парче марсилска торта.

ще си я намерите в нета. Добуш пасти да яде
Кайзере, ти си бил истинска номенклатура или дисидент - в добрите застойни времена така смело да празнвате Коледа с такива кулинарни излишества - марсилска торта, печени ябълки, а?
“Когато думите изгубят значението си, хората губят свободата си.” Конфуций

Активен фелдкурат Ото Катц

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1772
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1407 -: Декември 26, 2021, 10:14:32 »
това може да излезе само изпод пръстенцата на некой тъпоумен кретеноид. значи първо, щото не съм амерички президент като буш; второ, щото не страдам от мания да ме показват по телевизиите колко съм милостив; трето, щото не ми е съвсем ясно как да 'помилвам' купена от магазина охладена и приготвена за готвене птица.

и четвърто, щото съм убеден в простотията на деяние от типа на предложеното от теб. сепак тази пуйка е била отгледана за храна, не иде реч за диво животно, свикнало да живее на свобода.

механизацията е спасила конете от тежкия труд да мъкнат каруци насам-натам, сиреч по твоята логика те са били помилвани от необходимостта да изпълняват предназначението си. и е спомогнала за изчезването им. колко коне има сега и колко са били преди триста години?
Онци, не се коркай, приемай написаното от Еле пък като майтап - това си е американска традиция някои да помилва някоя пуйка, нищо лошо, най-после и те да държат на някаква традиция, не генерализирай, пийни едно и да се веселим, а?
“Когато думите изгубят значението си, хората губят свободата си.” Конфуций

Неактивен onzi

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 7923
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1408 -: Декември 26, 2021, 10:15:52 »
За пуйка, а и за друго месо което се пече на едро, от многогодишен личен опит: задължително се маринова поне за 12 часа преди готвене. Оттам насетне - на кой както му харесва.

първо, досега пробите бяха с млади птици; второ, в рецептата си пише, че може да напъхаш маслото между кожата и гърдите половин или един ден по-рано, ама досега и без изчакване резултатът е добър.

може би с голяма пуйка или гъска, къде 5 кила, ще трябва. ама покрай коронката трябва трима да ядем гореспоменатото, затова търсим не толко грамадно нещо.

живот и здраве, догодина като дойде голямата на гости, може и по-сериозна птица да потърсим.

между другото, тази година в магазина се мъдреха некви огромни пилета, по две и половина - три кила /и по 20 евро парчето/. и имаше малко чудене какво да изберем.

Неактивен onzi

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 7923
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1409 -: Декември 26, 2021, 10:19:45 »
Онци, не се коркай, приемай написаното от Еле пък като майтап - това си е американска традиция някои да помилва някоя пуйка, нищо лошо, най-после и те да държат на някаква традиция, не генерализирай, пийни едно и да се веселим, а?
не се коркам, просто цялото му мнение е съвсем далеч от майтапа и следователно трябва да бъде пернат през пръстенцата, белки му влезе нещо в чутурата.

между другото, убеден съм, че това с помилването е див цирк. първо щото не си представям бушовица да коли пуйка на двора и второ, щото именно традицията им повелява да си купят ена от магазина и да си я хапнат.

и докато за мен вегетарианството е сравнително безобиден недостатък, то веганството съм склонен да го причислявам към психичните разстройства.

Неактивен Hateras

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 758
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1410 -: Декември 26, 2021, 22:56:19 »
Онзи, ходи драйфай другаде, а? Поне в тая тема н'дей цапа.
GOD is REAL, unless declared INTEGER

Неактивен Еле па я!

  • Sr. Member
  • ****
  • Коментари: 475
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1411 -: Декември 26, 2021, 23:08:48 »
Днеска едно старо приятелско семейство ме поведе на малка разходка с голям обяд. Прекосихме цялата Борисова градина и вече започнах да се безпокоя да не свърша като полските воини в руската гора, когато сред дърветата изникна огромен ресторант. Всъщност част от спортна зала, но не допусках, че вътре са направили чак такъв ресторант! А високите цени с нищо не гарантираха нашето усамотение - всички маси бяха заети, но семейството имаше резервация. Поръчахме си печено прасенце. Не цяло, но съдейки по ребрата на милото, то самото хич не беше прекалено голямо. И чудесно опечено. Та искам да кажа, живнах насред леса...

Неактивен Ловkия

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 994
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1412 -: Декември 27, 2021, 17:06:50 »
Това е ресторантът на Краси Инински, преди там имаше пицария на Джиков.
Наистина не е евтино, но пък храната е чудесна, а особено скарата е вълшебна.

Неактивен Еле па я!

  • Sr. Member
  • ****
  • Коментари: 475
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1413 -: Декември 27, 2021, 18:24:36 »
Благодаря, Ловки! Значи е известен ресторант. Ще помисля за скара, макар че аз предпочитам манджи. Нещо със сос, така... Прочее, по пътя ми се отврати душата от обектите, покрай които не бях минавал има-няма десет годни. Първо, незаконното недоразумение автомобилна къща "Капитолия". Второ, незаконната механа "Веселото село" в комплект с разрушения детски автополигон и разрушения детски канал за лодки. Трето, дрогерията  "Маймунарника". Четвърто, изгнилата лятна къпалня. Баси съсипията, баси кражбите! Не съм поглеждал в стадионите, например в колодрума, но сигурно и там е същото. Е, щастлив бях да хапна в този оазис. Макар че и там могат да ти развалят настроението мутрите, които нагло пушеха вътре. Жалим, но ако пушиш, Ловки, ще седна на по-далечна маса, макар че ще ти викна една гроздова! Голяма, де...

Неактивен Еле па я!

  • Sr. Member
  • ****
  • Коментари: 475
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1414 -: Декември 27, 2021, 19:28:26 »
Да де, ама човек трябва да яде всеки ден! Днес - също. Поглеждам през прозореца - навън гадно време. Не е за излизане. У дома вече почти всичко изядено. В хладилника обаче откривам половин тиквичка и останали 4-5 печурки. Останала и една зелена сиврия. Че какво повече ѝ трябва на една супа? Кайзера ще изброи поне още десет неща, които ѝ трябват (след като изхвърли половината ингредиенти), но при мен беше това. Сложих ги да се варят и добавих две лъжици грис. След малко още една. Накрая последната лъжица. О, посипах ким! Свари се, сгъсти се... Чакам да дойде единият гладник. Поразбърка с лъжицата, загледа се в продуктите, че като почна да сърба... Вервайте ми, затрогваща комбинация от учудване и възторг! За сведение на тези, които не ме познават "отвъд", гостенинът ми е възпитан от МЕН да яде всичко. Включително камъни и клечки, при едно условие: да ги има! Та така, значи, днешната супа.

Addendum. Понеже при мен винаги има второ, то беше класиката на моя дом: ориз с джоджен. Никаква запръжка с лук, моля ви! Сервира се охладен с кисело мляко. Ох, ядем и плачем в стила на Ловкия! Следващия път - със снимки.

Неактивен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10237
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1415 -: Декември 27, 2021, 19:44:29 »
Да де, ама човек трябва да яде всеки ден!

От глад нищо не трябва да се прави. Дори да се яде.

Неактивен Еле па я!

  • Sr. Member
  • ****
  • Коментари: 475
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1416 -: Декември 27, 2021, 20:17:35 »
А ти колко пъти опитваш седмично, бе Отврат? Да не ядеш и да не правиш нищо?

Неактивен Ловkия

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 994
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1417 -: Декември 27, 2021, 20:39:19 »
Ще помисля за скара, макар че аз предпочитам манджи. Нещо със сос, така...
Там съм ял може би най-вкусният боб на фурна в живота си.

Неактивен Еле па я!

  • Sr. Member
  • ****
  • Коментари: 475
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1418 -: Декември 27, 2021, 20:52:47 »
Боб на фурна?! Ба я и скарата! Е, така де, щом е на фурна, пак е скара, ама де я скарата, бе? Боб да цвърчи на скара, чувал ли си? Щото аз съм чувал мръвки да цвърчат. Ох, как прочувствено, ох!

Неактивен fierce

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 842
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1419 -: Декември 27, 2021, 21:03:02 »
Боб на фурна?! Ба я и скарата! Е, така де, щом е на фурна, пак е скара, ама де я скарата, бе? Боб да цвърчи на скара, чувал ли си? Щото аз съм чувал мръвки да цвърчат. Ох, как прочувствено, ох!
а боб по хайдушки?!? :nuts:

Неактивен Еле па я!

  • Sr. Member
  • ****
  • Коментари: 475
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1420 -: Декември 27, 2021, 21:11:13 »
Абе вие, американците, що не поканите приятелите си на "боб барбекю"?  Любопитно би било...

Неактивен peniko

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1413
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1421 -: Декември 27, 2021, 21:27:06 »
Боб на фурна?! Ба я и скарата! Е, така де, щом е на фурна, пак е скара, ама де я скарата, бе? Боб да цвърчи на скара, чувал ли си? Щото аз съм чувал мръвки да цвърчат. Ох, как прочувствено, ох!
Нека бъдем по-толерантни към хората които не споделят нашите вкусове - На вкус и на цвет товарищи нет.
Жената от 20 г яде месо 4-5 пъти в годината - Гергьовден, 4ти Юли, Тенксгивинг, Коледа и Нова година. Так си реши - неин избор. Не, не е веган - яде сирене, яйца, мляко и т.н. За мен лично - най-дългият период, които съм преживял без мръвка е 48 часа....Е сега какво - да се разоствяме поради "несходство в характерите"??? Решение има - тя готви мръвки за мен (не ги опитва), аз готвя разни постни гювечи и пр. (не ги оптивам)...Ако има желание - ще се намери решение, ако няма желание ще се намери оправдание.

Неактивен Еле па я!

  • Sr. Member
  • ****
  • Коментари: 475
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1422 -: Декември 27, 2021, 23:17:30 »
Пенико, много си далече от това да си ме разбрал! По-скоро съм се разбрал с жена ти. Фамилията ми дълбоко уважава вегетарианството  и изобщо не е месарска. Дядо ми беше вегетарианец 70 години, преди да се спомине на 95. Ама вегетарианец, какъвто и сред веганите не се среща: ядеше само хляб и лук! В кухнята не се дишаше... Месо се готвеше рядко. Та разделът не е между "ядащи месо" и "ядящи боб". Въпросът ми беше концептуален: може ли бобът да бъде обект на барбекю? Според мен - не. Нищо повече. Не си представям боб, печен на скара, бога ми! Бих го ял с апетит, но не  го виждам печен на онуй желязното в двора ви. Сигурен съм, че и жена ти не би го готвила тамо.

Неактивен peniko

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1413
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1423 -: Декември 28, 2021, 06:12:25 »
Пенико, много си далече от това да си ме разбрал! По-скоро съм се разбрал с жена ти. Фамилията ми дълбоко уважава вегетарианството  и изобщо не е месарска. Дядо ми беше вегетарианец 70 години, преди да се спомине на 95. Ама вегетарианец, какъвто и сред веганите не се среща: ядеше само хляб и лук! В кухнята не се дишаше... Месо се готвеше рядко. Та разделът не е между "ядащи месо" и "ядящи боб". Въпросът ми беше концептуален: може ли бобът да бъде обект на барбекю? Според мен - не. Нищо повече. Не си представям боб, печен на скара, бога ми! Бих го ял с апетит, но не  го виждам печен на онуй желязното в двора ви. Сигурен съм, че и жена ти не би го готвила тамо.
Схванах намека ...но като факт - жената не знае откъде се пуска барбекюто!!! Големият внук знае, ама тя не  :lol:

Неактивен peniko

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1413
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1424 -: Декември 28, 2021, 06:48:20 »
Един въпрос към всички майстори на кулинарията, подвизаващи се наоколо:
Аз готвя много редовно и бих казал успешно, но само по стари рецепти, на принципа "3ки ама добринки"
 и без Изг*зици". Около мен е сложна ситуацията - има 3ма Ковидясали. Та ще треябва аз да "спретна"нещо за Нова Година. Та сега задача трудна: дайте идея какво да сколасам за Нова Година? Не рецепта, а идея!
Начални данни: Според информацията - на болните не им се яде "сухо (скара и пр.), искат нещо така по-сочно. За Тенксгивинг правих пуйка, за Бъдни вечер боб, за Коледа вратни пържоли с гъби и сметана. Мислех си за джолани с кисело зеле, но тук при нас джоланите са рядко явление в магазините ... Та ако има някой идея за нещо така "бабафинго" в тенджера, но без излишни "гевезлъци", ще бъда благодарен.

До Кайзера: Е не, дюли няма да дълбая, а па да ги пълня с ябълки хич  :lol:

Неактивен otvrat

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10237
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1425 -: Декември 28, 2021, 07:46:39 »
искат нещо така по-сочно.

Направи им лобстери с черен хайвер и трюфели. Ще си оближат пръстите.

Неактивен Еле па я!

  • Sr. Member
  • ****
  • Коментари: 475
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1426 -: Декември 28, 2021, 07:53:02 »
Предлагам лесно и диетично: кавърма. В тенджерата с достатъчно вода за сос сипваш нарязаното месо и зеленчуци: домати и чушки ("... който не яде, голям не ще да порасте"), керевиз и други корени, ако имаш. Подправки: много червен пипер (сладък) и всякакви треволяци - джоджен, дивисил, риган, куркума, къри и прочие. Солта накрая. Да ври, докато се свари. Това е.

Втората лесна и вкусна манджа е друсаният кебап, ако ядат лук. В тенджерата месото най-добре с праз и подправки. От време на време друсаш. По-просто не знам. Впрочем знам: пържени яйца. Добър апетит!

Simplified Solutions

  • Гост
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1427 -: Декември 28, 2021, 08:19:55 »
На болни се дават леки супи, а най-добре бульони - пилешки, зеленчуков без зелета и бобови. Минимум подправки, максимум течности.

Активен пешo

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2973
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1428 -: Декември 28, 2021, 09:19:27 »
Мусака. Препоръчително с патладжан. Верно, доста пикантно и може да не е за реконвалесценти, но е вкусно и сочно.
Това - ако не те е грижа за околната среда, щото, както се оказва, "Изчислено е, че една порция българска мусака отделя средно 11 971 грама въглероден диоксид" (тук). Как една порция манджа, около 300-400 грама, може да отдели тридесет пъти повече СО2 за мен е загадка.
Against stupidity the very gods themselves contend in vain.

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1429 -: Декември 28, 2021, 11:00:30 »
Здравейте добри хора, честити ви Рождество и Стефанов ден на патерица , живи и здрави, зло да ви забрави...
-----
Мислителю, може ли малко по-детайлна рецепта за супата с грис и к'вото има в хладилника. Аз гриса го ползвам само за мляко с грис и грис халва, простички десерти, обичани у нас от поколения. Едва излязли от тавите с традиционните коледни сладкиши, почваме да мислим за новогодишната торта /аз, де  ;) /та кога, ако не сега, ще разтоварим малко стомасите. Ние днес сме на леща яхния - праз, лук, чесън, домати /от консерва/морков, подправките и другото го знаете всички.
----
Боб на фурна правеше най-добрата приятелка на майка ми. Всъщност си го готвеше, като ''класическата'' яхния, после пресипваше в тава и го слагаше във фурната да се запече отгоре до червеникаво-кафяво. Беше много отдавна, нямам ясни спомени за някакъв специален вкус.

Неактивен Lillian

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2161
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1430 -: Декември 28, 2021, 11:14:22 »
Честито Рождество, живи и здрави! :)))
Quote (selected)
Та сега задача трудна: дайте идея какво да сколасам за Нова Година? Не рецепта, а идея!
сега по празниците направих за моята фамилия кордон бльо със сос бешамел
само името му е привтесано, всъщност е пилешки филета с пълнеж от шунка и сирене, леко панирани и запечени с бешамел и коричка от кашкавал
добре ни дойде след дни на сарми, капама и всякакво свинско

Неактивен Калинчо

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4004
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1431 -: Декември 28, 2021, 11:20:24 »
Около мен е сложна ситуацията - има 3ма Ковидясали. Та ще треябва аз да "спретна"нещо за Нова Година. Та сега задача трудна: дайте идея какво да сколасам за Нова Година? Не рецепта, а идея!
Точно за празнична трапеза едва ли ще стане, но когато около мен имаше ковидясали, това се ядеше с апетит (към края, в началото нищо не се ядеше и то дълго време). Пиле каша, гулаш, вариант винен кебап (телешки). Манджи са си, но с подходящи пюрета, оризи и прочие може да се докарат на вид и за празнична трапеза.
Печени дюли, ябълки, круши изобщо не са за пренебрегване. Лесно и вкусно. Ако няма да се правят извращения, подготовката за една тава е 5 минути. Може да се пекат просто без нищо, само с изчистени семки в средата (а може даже и без това). Добавянето на малко захар, евентуално канела увеличава с 1-2 минути времето за подготовка.

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1432 -: Декември 28, 2021, 11:28:11 »
Айде и аз по бримката с пилешкото на Лилиан. Нещо много по-простичко, може да се приготви от всеки на възраст 10+.  Сварявам в подсолена вода пилешки бутчета с част от гърба. Подправки - дафинов лист и бахар. Отпенвам. Когато се сварят напълно изхвърлям кожата и обезкостявам. Накъсвам на по-ситни парчета и когато изстинат напълно ги заливам със смес от  /на око / равни части майонеза, кисело мляко и заквасена сметана и разбърквам. Подправки - сол, черен пипер, малко лимонов сок. Става за студено предястие, или лека вечеря. Запазвам бульона във фризера и ползвам за супа.

Неактивен Lillian

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2161
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1433 -: Декември 28, 2021, 11:41:39 »
това е супер пилешка салата, правих всякакви разновидности за нашите деца, когато бяха по-малки, любима им беше

Активен пешo

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2973
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1434 -: Декември 28, 2021, 11:47:00 »
Айде и аз по бримката с пилешкото на Лилиан. Нещо много по-простичко, може да се приготви от всеки на възраст 10+.  Сварявам в подсолена вода пилешки бутчета с част от гърба. Подправки - дафинов лист и бахар. Отпенвам. Когато се сварят напълно изхвърлям кожата и обезкостявам. Накъсвам на по-ситни парчета ...
Дотук добре. Оттук нататък - добавям една нарязана 'на луни' глава лук, един патладжан, нарязан на филии, обелен и леко запържен, 7-8 печени белени чушки, нарязани на ленти, два нарязани белени домата, петнайсетина зърна чер пипер, добавям част от бульона и оставям да къкри 45 мин. Получава се доста добър паприкаш. Доста трудоемко, но вкусно.
Against stupidity the very gods themselves contend in vain.

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1435 -: Декември 28, 2021, 11:49:23 »
 :ok: Аз понякога слагам пилешко бяло месо вместо шунка в оная салата, дето не е нито руска, нито ''Оливие'', но у дома много я обичаме и особено през студените месеци я правя с каквото има.

Неактивен Manrico

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 589
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1436 -: Декември 28, 2021, 12:01:58 »
Мисля, че съм споменавал вече - аз си харесвам италианския (или италиано-американски) "неделен сос" - пълно е в интернет с рецепти за sunday sauce / sunday ragu. Може да е и много прост за приготвяне, ако човек сложи пържоли, ребърца, наденички, оже и да се усложни, ако тръгне да прави от месото рулца и кюфтенца.

Неактивен Ловkия

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 994
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1437 -: Декември 28, 2021, 15:29:58 »
Боб на фурна?! Ба я и скарата! Е, така де, щом е на фурна, пак е скара, ама де я скарата, бе? Боб да цвърчи на скара, чувал ли си? Щото аз съм чувал мръвки да цвърчат. Ох, как прочувствено, ох!
Участието на скарата при боба на фурна (плакия) е същото като на скарата при приготвянето на леща плакия. :smokin:

Неактивен Ной

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4942
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1438 -: Декември 28, 2021, 15:36:28 »
Един въпрос към всички майстори на кулинарията, подвизаващи се наоколо:
Аз готвя много редовно и бих казал успешно, но само по стари рецепти, на принципа "3ки ама добринки"
 и без Изг*зици". Около мен е сложна ситуацията - има 3ма Ковидясали. Та ще треябва аз да "спретна"нещо за Нова Година. Та сега задача трудна: дайте идея какво да сколасам за Нова Година? Не рецепта, а идея!
Начални данни: Според информацията - на болните не им се яде "сухо (скара и пр.), искат нещо така по-сочно. За Тенксгивинг правих пуйка, за Бъдни вечер боб, за Коледа вратни пържоли с гъби и сметана. Мислех си за джолани с кисело зеле, но тук при нас джоланите са рядко явление в магазините ... Та ако има някой идея за нещо така "бабафинго" в тенджера, но без излишни "гевезлъци", ще бъда благодарен.
Пиле по ловджийски, бързо, кратко и с много сос. Предполагам, пилешките джоланчета поне се намират. Както са си с кожата ги опържваш бързо от всички страни до коричка (желателно да е светло кехлибарена, непочернена). Докато се пържат, нарязваш моркови, чушки, гъби, лук и чесън, всичко в любими пропорции. Ако искаш по-киселичко (обикновено киселичкото е на почит при ОРЗ при нас, но всекиму неговата си блага манджа), приготвяш повече домати. Може и онези консервирани на кубчета, идват даже с подправките. Вадиш кокошето настрани, в същата мазнина пържиш лука с чесъна първо, като замирише добре, мяташ гъбите, после морковите, след минута-две чушките, бъркаш още няколко минути и връщаш кокошето при сместта. Ръг консервата домати (цялата, спокойно!) и ако ти се мотае някое останало винце - ръг чашка от него. В зависимост от това колко са ти мокри доматите, слагаш още чаша бульон/вода, солиш, слагаш каквито ти са на сърце подправки, затваряш и оставяш да къкри докато бутчетата не преминат в процес на полуразпад.
Италианците - колеги на 67-и - твърдят, че има два регулатора. Любителите на сладкото слагат повече моркови, любителите на киселичкото наблягат на доматите.
Сервира се с хляб, ориз, картофи, булгур, абе каквото имаш от тях.

При моите човечета боледуването върви със супа копчета. Да, да, не съм объркала названието. Топчетата колкото копчета, кускус (от едновремешния български, не арабския грис-размер) и ако успея да пробутам някоя зеленина, ама обикновено не успявам повече от копъра. Докато ги натъркаляш всичките копчета, той вирусът сам е умрял. Обаче има и лайфхак - вземаш breakfast sausage, от онези тънките, правиш стандартна лукова запръжка, гепиш кухненската ножица, и с малко ловкост успяваш да правиш копчета без външната обвивка. Клъц, клъц, клъц направо в кипящия бульон, кускусът почти веднага, защото става адски бързо.

В съседната тенджера се варят картон и нещо яйца до почти посиняване, значи шест и половина минути някъде. Белиш, режеш на половина като лодчици, бъркаш жълтъците с майонеза и каквото бог дал (обикновено бог праща някоя консерва риба, добре отцедена) и обратно на мястото на жълтъка. Могат да се подготвят отрано, което е най-хубавата им част.

Неактивен Здравка

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 1863
    • Профил
Re: Кюфтета и пресни суджуци
« Отговор #1439 -: Декември 28, 2021, 15:44:49 »
За киселичкото при ОРЗ и всякакви З-та с температура, ако няма изрична лекарска забрана. Прясно изцеден лимонов сок, разреден с вода до степен, която болният харесва. Мога да пия литри от това през зиматаи без да имам каквито и да е оплаквания. Сокът на половин лимон в обикновена водна чаша, допълнена с обикновена вода. Цедя пресен сок за всяка доза.