Колеги, абе вие баби нямали ли сте, вадете тефтерите!
Баби имахме..
Баба Магда, баба Калина, баба Милуша и чина Вида
, ама немаха тефтери..Безписмени бяха. Ама и да бяха .. Кой ще готви на съчки, в меден тиган.. Оние с високата дръжка..
Откъм майка - само баба Дана. И тя безписмена. Ама и писмена да беше, кой сега ще пече под връшняк, на подница, в гърне.. пак с клечки.
ПП Некъде Чичо Стоян, за пореден път, показваше стари радиота и монтажа им изотзаде...
Па и аз съм ги поправЯл.
Чиракувах на Ерко, турски циганин, беше шпакловчик ,ама изкарал курс за телевизион техник - три седмици.. Знаеше законите на Ом, Кирхоф, и на Нютон..
Возех го с новата ми Лада, 88 година по Югоизтока, по ремонти на електрически домашни потреби...
Преди зимал от двора едно кОшкино пЕро, искал и газената ламба да го топне газ.. Па чистел разни клавишни превключватели и разни мъхове.. Га не помагало, имал и кесийка електронни ламби..
Ама после се усетил, че олеква пред очите на мющтериите, и носехме наши пера и наша газ.. Беше турил ценоразпис :
Чищилище от Унгария - 22 стотинки - три яйца
Течен инпеданс от Америка 11 стотинки - две яйца..
Знаеше кои шасита на телевизори са под напрежение, как да заземи пералня.. и други полезни неща...
Конвертираше изгодно от сметки в левове, в сметки съсна суджуци, биволско масло, яйца и живи пилета...
Тогава още пушех, та ми конвертирА нещо си, в триста грама тутун... ама тутун, та тутун.. Зейтин гиби.. Оставаше наназад и Кента на Корекома.. На майчин език се пазаряя.
..... Такъв технализъм помня.. любя, тача и милея...