"битият - бит, обладаният - обладан"
В светлината на тия разсъждения на мен ми се появява един такъв въпрос във връзка с разните му там санкционни пакети и мерки срещу нарушителите на санкциите:
Ето, да речем, има решение в един от първите санкционни пакети, че плащането на газ в рубли не е резрешено. Приема се, че който го наруши, ще бъде санкциониран от Европейската комисия (ще бъде "обладан" финансово).
Добре де, но се оказва - малко по-късно, - че това плащане в рубли си е не само ОК, ами този, който е спазил решението на ЕК следва сега да плати неустойка на Русия (знаете случая, решението на Стокхолмския съд за Финландия).
Сега, от езикова гледна точка Финландия се оказва в положението на "по-обладана", защото хем е спазила разпореждането на ЕК, хем сега ще плаща, хем е останала без газ.
Ние се движим по същата писта, но вместо 300 млн. (за Финландия) ще плащаме над милиард неустойка. Т.е. мяй се класираме като "най-обладани".
И сега моят въпрос - не следва ли тази неустойка, която ние ще трябва да платим на Русия, да се плати всъщност от ЕК - да речем, от "плана за възстановяване на ЕК за ЕК", ако си представим, че такъв има (ако ли няма - ми да намерят откъде; проблемът е създаден от тях, като юридически нищожното решение има съвсем ненищожни финансови последици).