Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Септември 23, 2020, 03:45:43

Автор Тема: Има ли в България недостиг на кадри?  (Прочетена 30171 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Активен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 3166
  • Профил
Има ли в България недостиг на кадри?
« -: Декември 05, 2018, 18:41:53 »
За последните десет години няма официални данни, които да доказват, че е налице толкова тежък недостиг на работна ръка, колкото твърдят работодателите.
В България няма недостиг на кадри, работната сила е напълно достатъчна за удовлетворяване на нуждите на пазара на труда, а широко афишираната от работодателите теза за криза с кадрите е преекспонирана. Всъщност прокламираната криза с кадрите не е дефицит на работна ръка, а дефицит на достойно заплащане. Това каза председателят на сдружение "Солидарна България" и икономически съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова, представяйки доклад по темата съвместно с фондация Friedrich Ebert.

Докладът за дисбалансите на пазара на труда е базиран на официалната статистика и на проведени срещи в страната с всички заинтересовани по темата страни.
Тезата, че е мит недостигът на работна сила у нас беше подкрепена и от държавата в лицето на представител на Агенцията по заетостта. Беше защитена и от КНСБ.

Дисбалансите на пазара на труда са заради многото хора с висока квалификация, а не заради липсата на такава, каза Григорова. Тя цитира данни на Евростат, според които България е на осмо място в ЕС в сектор промишленост по работа на висококвалицирани кадри, които заемат позиции, които изискват много по-ниска квалификация.
 Ваня Григорова отбеляза, че повече от десет години работодателските организации в България изтъкват като един от най-големите проблеми на икономиката липсата на квалифицирана работна ръка. Tози проблем, според бизнеса, е породен отчасти от това, че образователната система не подготвя кадрите, които са нужни на пазара, а произвежда никому ненужни икономисти, юристи и хуманитарни специалисти, както и отчасти поради факта, че българските граждани са или „мързеливи“ и „нископроизводителни“ или „паразитират върху социалната система“.

Десет години по-късно, тези твърдения на бизнеса стават причина за промяна на трудовото законодателство в посока разрешаване на „внос“ на работници от трети страни и то без пазарен тест, което премахва защитите за местните работници. Целите, както заявяват многократно бизнес организациите, са да бъдат привлечени 500 000 чужди работници.
Същевременно както през 2008 г., така и през 2018 г. няма официални данни, които да доказват, че е налице толкова тежък недостиг на работна ръка. В допълнение миграцията към чужбина продължава да расте. Само през 2017 г. почти 27 хиляди са емигриралите от страната български граждани, 89% от тях са хора в активна икономическа възраст. Българските работници продължават да напускат страната, което донякъде е и причината за официалното намаление на броя на безработните, посочва се в доклада.
Повечето обявени свободни работни места са за хора с ниско образование, на които се предлага ниско заплащане и не се осигурява обучение, каза Ваня Григорова. И цитира данни на Агенция по заетостта към 5 ноември, според които свободните работни места са малко над 13 хиляди за цялата страна, а регистрираните безработни са малко над 193 хиляди. Обявените свободни работни места са без изискване за образование или максимум изискване за завършен десети клас – 90% от обявите са за хора с ниско образование и без особена квалификация.

Тя посочи, че около 46% от обявените заплати в Агенцията по заетостта са под 1000 лева, 14 на сто са до 510 лева, има и по-ниски заплати при работно време под 8 часа. Приемливите заплати са едва 9 процента от всички обяви, а голяма част от работодателите изобщо не обявяват заплати. 89 на сто от заявените работни места от АЗ се заемат в рамките на два месеца, което не показва особени проблеми на българския пазар на труда, коментира Ваня Григорова.

Според Григорова са неверни и твърденията за недостиг по отделни специалности като няколко групи инженери, което беше причина за премахването на пазарния тест. За първите 9 месеца на 2017 година има обявени 409 свободни работни места за инженери, а 2880 са регистрираните безработни с подходяща квалификация. Причините за незаемане на тези работни места са заплатите, посочи тя. И допълни, че често се предлагат възнаграждения от около 700 лева при положение, че някои от големите български работодатели заявяват, че заплата от 3500 - 4000 лева би върнало инженери в страната.

В резултат на промените в трудовото законодателство работодателите очакват в следващите няколко години в България да дойдат половин милион работници от трети страни. В същото време проучвания показват, че ако притокът на хората, които влизат в страната се увеличи с 10% от настоящия обем на работната сила, ангажирана в страната, то 1,7% от БВП на страната се пренасочва от местните работници към собствениците на капитал, посочи Григорова. Това означава, че 2,7 млрд. лева ще се пренасочат от местния работник към банковите сметки на бизнеса, обобщи тя.

Тезата на бизнеса, че вината за ниския ръст на БВП е на българските работници и на тяхната ниска производителност, също се оборва в доклада. От 1992 г. се започва рязък срив на заплатите спрямо производителността. И макар за няколко години след 2006 г. заплатите да се ускоряват по-видимо и до момента те не могат да достигнат производителността, каза Григорова, позовавайки се на данни на Международна организация на труда (МОТ).

Работната сила в България е достатъчна, но има нужда от преквалификация според новите изисквания на трудовия пазар, заявиха от Агенцията по заетостта. Според държавната агенция решението е в тясното сътрудничество между всички заинтересовани институции в посока повишаване на уменията на работниците.

Според КНСБ реформата на пазара на труда трябва да започне от увеличаване на доходите на работещите. Доходите трябва да са достатъчно високи, за да гарантират нормален живот в страната. Нямаме нужда от внос на работна ръка, защото и в момента имаме достатъчно работници, но те не са мотивирани по никакъв начин, смятат от синдиката.

В доклада на двете организации се настоява за незабавно спиране на разграждането на трудовото законодателство, което цели масов внос на работници от трети държави и задържане на ръста на заплатите в страната. Има изключително преекспониране на нуждите от работна ръка, което личи и от анкетите на Агенцията по заетостта. Има големи несъответствия в тезите на българските арботодатели относно кадрите в България, наложеното говорене за тежък недостиг на кадри, е манипулация и трябва да спре, заключи Ваня Григорова.
https://www.investor.bg/analizi/85/a/doklad-v-bylgariia-niama-nedostig-na-kadri-273123/?page=1

« Последна редакция: Март 19, 2019, 13:45:19 от Engels »

Неактивен onzi

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 4464
  • Профил
Re: Доклад: В България няма недостиг на кадри
« Отговор #1 -: Декември 05, 2018, 19:13:56 »
уф, енгелсе, инвестор цитирали, що не сложи оригинала?

оригиналният материал от солидбул.еу - цък

целият доклад, от оригинала - цък

Неактивен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 8275
  • Профил
Re: Доклад: В България няма недостиг на кадри
« Отговор #2 -: Декември 05, 2018, 19:40:40 »
Цитат
Професионално образование – бизнесът да сключва договори с учениците, в които са регламентирани условията на труд, след завършване на обучението: тип на договора, условия, социален пакет, заплащане.

Това от солида на онзи.
В България проблем няма.
Проблем предполага решение, е такова няма.
Нашите млади кадри са прекалено "квалифицирани" да работят в реалният свят.
Цитат
Аз съм с език ( обичайно английски без сертификат ) имам висше образУвание по специалност "вишУ".
Работодателите едно, работоотдаващите  друго.
Университетите приемат повече студенти от завършващите.
Мама и тати плащат да вземе диплом, детето ако не е със синдром на Даун е вишист и иска мериджейн (понякога и истински ).
Та стигаме до следната обява:
Цитат
Вие сте млада, руса , атрактивна.
Владеете  два езика и имате висше образование.
Гледайте си работата, на нас ни трябва арматурист.
За разнообразие и истински случай:
Кандидат за работа:
- Аз така, Аз ттова...... Искам 1 500 лева.
- Кога можете да започнете?
- Веднага!
- Да не избързваме, нека да е утре. Утре сутринта в 7:30 тук с работни дрехи.
- Ама защо с работни?
- Вие не питахте каква е работата искате 1 500 лева. Ние имаме и бетонов възел, заповядайте там.Неактивен onzi

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 4464
  • Профил
Re: Доклад: В България няма недостиг на кадри
« Отговор #3 -: Декември 05, 2018, 20:59:38 »
да беше прочел доклада - чете се лесно, не е голям. обяснява защо няма недостиг на работна ръка, а също и защо работодателите постоянно се оплакват. ето ти малко от началото:
Цитат
За илюстрация ще прегледаме ситуацията към началото на ноември 2018 г.7, когато беше интензивният период на изготвяне на настоящия доклад. Публикуваните обяви са 3 198, с общо 13 298 свободни работни места.
...
Общият брой на безработните към ноември е малко над 193 хиляди души8, т.е. най-ниската безработица за периода от десетилетие. Но все още обявените свободни позиции са 15 пъти по-малко от броя на официално регистрираните лица без работа.
...
Както се вижда от таблицата, почти 90% от обявите в национален мащаб са за кандидати, които са с максимум завършен Х клас. Най-рядко търсени са висшистите.
...
Често се твърди, че в бюрата по труда не могат да бъдат открити конкретни специалисти, например инженери или химици. Според официално писмо на Агенцията по заетостта към Министерството на труда и социалната политика, за първите девет месеца на 2017 г. са заявени общо 409 свободни работни места за следните позиции: инженери в промишленото производство, машинни инженери, инженер-химици, електроинженери, машинни техници. В същото време в дирекция „Бюро по труда“ са регистрирани 2 880 безработни лица, които отговарят на изискванията на тези професии. Повече от половината от тях са на възраст под 50 години, следователно сравнително лесно техните знания и умения биха могли да бъдат актуализирани при нужда. Въпреки това цитираните работни места са останали незаети, а причините са следните:
 безработните не са удовлетворени от заплатата и/или условията на труд;
 деквалифицирали са се;
 не отговарят на поставените от работодателите изисквания за трудов стаж, владеене на чужд език, нови програми за работа.

В този смисъл препоръката на Агенцията по заетостта е работодателите да предложат допълнително обучение при постъпване на работа, тъй като всяка позиция има специфики, които могат да бъдат усвоени само на конкретното работно място. Парадоксално, такива обучения не се предоставят от много от българските компании към 2015 г., а причината е, че 82% от анкетираните представители на бизнеса твърдят, че са си намерили кадри с подходяща квалификация9.

Напомняме, че твърденията за недостиг на работна ръка датират от повече от десет години.


Неактивен kаily

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1704
  • Профил
Re: Доклад: В България няма недостиг на кадри
« Отговор #5 -: Декември 05, 2018, 23:21:40 »
Най-после някой да излезе смело и твърдо и категорично да заяви колко е гол царят.
Браво!

Активен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 3166
  • Профил
Re: Доклад: В България няма недостиг на кадри
« Отговор #6 -: Декември 05, 2018, 23:59:31 »
Ще има недостиг на кадри, щом за оператори на машини търсят кадри с висше образование и английски език.
Да искаш стругар или фрезист с висше образование си е типично българско извращение.Неактивен onzi

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 4464
  • Профил
Re: Доклад: В България няма недостиг на кадри
« Отговор #7 -: Декември 06, 2018, 00:03:54 »
Ще има недостиг на кадри, щом за оператори на машини търсят кадри с висше образование и английски език.
Да искаш стругар или фрезист с висше образование си е типично българско извращение.
не е типично нашенско. то и това го пише в доклада:
Цитат
Графиката показва, че надквалификацията в производството за 2016 г. поставят България на осмо място в ЕС. Почти 32% от висшистите заемат длъжности, които не изискват толкова високо образование. Както е подчертано от Евростат, това може да означава, че има твърде много висшисти в страната или да има недостиг на свободни работни места. Но със сигурност не показва дефицит на кадри.

Неактивен onzi

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 4464
  • Профил
Re: Доклад: В България няма недостиг на кадри
« Отговор #8 -: Декември 06, 2018, 00:08:37 »
още едно-две неща от доклада:
Цитат
Ако има глад за кадри, той не е за България, а за износ към Западна Европа.
Цитат
Прегледът на данните от анкетата пък сочи, че отговор „липса на кадри“ е първосигнална реакция, която понякога няма нищо общо с отговорите, дадени на останалите въпроси. Пример:

Въпрос: От кои други знания и умения има най-голяма потребност настоящият и бъдещ персонал във Вашата фирма/организация?
Отговор: Няма потребност.
Въпрос: Моля, посочете основната причина за наличието на незаети работни места във Вашата фирма/организация
Отговор: Липса на кадри с изискваната квалификация/компетенции

Активен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 3166
  • Профил
Re: Доклад: В България няма недостиг на кадри
« Отговор #9 -: Декември 06, 2018, 00:25:05 »
Изглежда големият проблем на работодателите е липса на квалифицирани кадри, които са готови да работят за 500 лева на месец.

Чок觧

 • Гост
Re: Доклад: В България няма недостиг на кадри
« Отговор #10 -: Декември 06, 2018, 11:01:19 »
Ще има недостиг на кадри, щом за оператори на машини търсят кадри с висше образование и английски език.
Да искаш стругар или фрезист с висше образование си е типично българско извращение.

По времето на Тодор Живков имаше 60 хиляди "излишни" бройки инженери ! Много от ...нас работеха на работническа длъжност с най-висок разряд , често и защото заплащането на един шлосер монтьор бе ТРИ пъти по-високо от това но един млад инженер . И понеже повечето инженери бяхме излезли от Механотехникуми с много практика в производството , за нас не представляваше трудност
 да започнем/продължим като работници - имахме необходимия опит и сръчност . Сегашните инженери не зная какво представляват .

Неактивен Old_BG

 • Sr. Member
 • ****
 • Коментари: 409
  • Профил
Re: Доклад: В България няма недостиг на кадри
« Отговор #11 -: Декември 06, 2018, 14:38:32 »
Цитат
По времето на Тодор Живков имаше 60 хиляди "излишни" бройки инженери ! Много от ...нас работеха на работническа длъжност с най-висок разряд , често и защото заплащането на един шлосер монтьор бе ТРИ пъти по-високо от това но един млад инженер . И понеже повечето инженери бяхме излезли от Механотехникуми с много практика в производството , за нас не представляваше трудност
Пак стар виц, но пак от живота.
Писнало му на един млад инджинер да получава три пъти по малко от коуегата си техник, и като му изтекло разпределението, напуска, кандидатства в друго предприятие, но с диплома от техникума, постъпва, и нали си е добър - набързо става "най добър в професията" и т.н. Веднага го накацват разни ръковоТства и аман-заман, ти си кадърен, дай да те пращаме да учиш вечерно "вишу". Няма тън-мън тогава, кво да прайм - вече сме фъф рабфак.
Не щеш ли, контролна по математика и нашия забравил как се смята лице на триъгълник, но нали си може си вика - бе дай да му перна аз един интеграл, пък ше се сетя по резултата.
Да ама...не ще и не ще, фсе отрицателен излиза резултата. Нашия - ф ступор. По ено време усеща, че оня от задния чин го рита ..."смени границите на интеграла бе коуега...!"
...
Верно има недостиг на кадри!На муньовци с дипломи, които не стават за нищо друго освен бъркане на бИтон, ама и те щото не знаят това - ...та така.

Масовото възприемане на някакво мнение, не е доказателство за неговата верност.

Неактивен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 8275
  • Профил
Re: Доклад: В България няма недостиг на кадри
« Отговор #12 -: Декември 06, 2018, 17:52:28 »
да беше прочел доклада - чете се лесно, не е голям. обяснява защо няма недостиг на работна ръка, а също и защо работодателите постоянно се оплакват. ето ти малко от началото:
Цитат

 безработните не са удовлетворени от заплатата и/или условията на труд;
 деквалифицирали са се;
 не отговарят на поставените от работодателите изисквания за трудов стаж, владеене на чужд език, нови програми за работа.

Чета и мисля, вероятно зла умисъл. :beer-405:
Като знам кой го е поръчал и кой го промотира еясно защо са подредени така.
В нормален свят нещата протичат така.
1. Това е работата, така се прави.
 не отговарят на поставените от работодателите изисквания за трудов стаж, владеене на чужд език, нови програми за работа.
2. Мога да свърша работата, не мога ( защото когато взех диплом за ... предпочетох да работя няколко години в колцентър. Приятно чъсто, обяснявам на разни австрийски бабички кога ще им пристигне ютията от амазон, после как да работят с нея)
 деквалифицирали са се;
3.Съгласен съм/ не съм съгласен за това заплащане.
 безработните не са удовлетворени от заплатата и/или условията на труд;

Та така в нормалният свят, в пожелателният, където първо са потребностите, после възможностите може и както искаш ти.

След като успешно приравнихме нивото на висшето образование до това на средното, на средното до това на основното, не се чудете, че за прости дейности се иска висше.

Неактивен onzi

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 4464
  • Профил
Re: Доклад: В България няма недостиг на кадри
« Отговор #13 -: Декември 06, 2018, 18:18:19 »
Цитат
Чета и мисля
какво четеш? ти мнението ми не си прочел цялото, не си видял, че има седем пъти повече хора от обявените работни места и въпреки това местата са незаети, ама теоретизираш.

а тва за мисленето е некъв виц. от кратките.

Неактивен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 8275
  • Профил
Re: Доклад: В България няма недостиг на кадри
« Отговор #14 -: Декември 06, 2018, 18:29:02 »
Незаети места за физически труд.
Аз тези камъни няма да ги нося за 10 лева срещу Даже и за 10 лева аз тези камъни не мога да ги преместя.
Резултат, двама кандидати, камъните си седят на старото място.

Незаети за специализиран труд:
Аз този проект  за 100 лева няма да го направя срещу Даже и за 100 лева, аз нямам капацитет да направя проекта.
Резултат, двама кандидати, проектът го няма.

Те така работата несвършена, безработните гладни.
По просто от това няма как да ти го обясня, не мога да рисувам картинки.

Неактивен onzi

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 4464
  • Профил
Re: Доклад: В България няма недостиг на кадри
« Отговор #15 -: Декември 06, 2018, 18:32:25 »
ти защо въобще си мислиш, че можеш или че трябва да обясняваш каквото и да е на когото и да е? не си ли виждаш явната невъзможност?!

баси.

Неактивен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 8275
  • Профил
Re: Доклад: В България няма недостиг на кадри
« Отговор #16 -: Декември 06, 2018, 18:50:14 »
Цитат
Чета и мисля
какво четеш? ти мнението ми не си прочел цялото, не си видял, че има седем пъти повече хора от обявените работни места и въпреки това местата са незаети, ама теоретизираш.

а тва за мисленето е некъв виц. от кратките.

От китайците са повече само мераклиите.
Казано като за теб местата за работещи милионери са по-малко от желещите да станат милионери. :beer-405:

Неактивен ddantgwyn

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 2578
  • Профил
Re: Доклад: В България няма недостиг на кадри
« Отговор #17 -: Декември 06, 2018, 19:02:53 »
Цитат
Чета и мисля
какво четеш? ти мнението ми не си прочел цялото, не си видял, че има седем пъти повече хора от обявените работни места и въпреки това местата са незаети, ама теоретизираш.

а тва за мисленето е некъв виц. от кратките.

От китайците са повече само мераклиите.

А от албанците кои са по-малко  :cool-1084:
There is no dark side of the moon really …

Неактивен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 8275
  • Профил
Re: Доклад: В България няма недостиг на кадри
« Отговор #18 -: Декември 06, 2018, 19:05:25 »
Това не го знам.
Ще кажеш ли?
Моля те!

Неактивен Old_BG

 • Sr. Member
 • ****
 • Коментари: 409
  • Профил
Re: Доклад: В България няма недостиг на кадри
« Отговор #19 -: Декември 06, 2018, 19:05:44 »
Цитат
А от албанците кои са по-малко  :cool-1084:
Можещите.
Масовото възприемане на някакво мнение, не е доказателство за неговата верност.

Неактивен kаily

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1704
  • Профил
Re: Доклад: В България няма недостиг на кадри
« Отговор #20 -: Декември 06, 2018, 19:10:42 »
Всеки може. Различни неща. Излишни хора няма. Системата изисква унифициране на моженето и ония, що могат онова, което системата изисква, стават можещи, а всички останали аутсайдери.

Неактивен ddantgwyn

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 2578
  • Профил
Re: Доклад: В България няма недостиг на кадри
« Отговор #21 -: Декември 06, 2018, 19:15:24 »
Това не го знам.
Ще кажеш ли?
Моля те!

Тези, които (го) могат :)

Old_BG ти е отговорил пръв.
There is no dark side of the moon really …

Неактивен buratinob

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 8275
  • Профил
Re: Доклад: В България няма недостиг на кадри
« Отговор #22 -: Декември 06, 2018, 19:17:03 »
Олди е стар мераклия,дано още го може! :thank_you-1098:

Неактивен Калинчо

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1717
  • Профил
Re: Доклад: В България няма недостиг на кадри
« Отговор #23 -: Декември 06, 2018, 20:23:48 »
Докладът дето се коментира е доста повърхностен и манипулативен, но от Фридрих Еберт имали бол пари, дали. Има и верни неща, ама правенето на генерални изводи по обявени места в бюрата по труда е нелепо. Само факти от сорта на сайтове за работа с 5 пъти повече обяви от бюрата по труда (описани все пак в доклада), навеждат на мисли дали всичко е само в агенцията по заетостта. Други изненадващи изводи са за местата заети от висшисти, но изискващи по-ниско образование. Веднага се сещам, за продавачките в моловете (нищо против приятните момичета) с по една диплома за "висше". Познат склададжия е с "висше" по мениджмънт и така нататък.
Кризата за кадърни хора обаче става все по-жестока, не става въпрос само за ниво на образование. На все повече места нещата започват да се крепят на пенсионери, като не става въпрос за охрана и чистачи.

Неактивен Ганий

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 911
  • Профил
Re: Доклад: В България няма недостиг на кадри
« Отговор #24 -: Декември 12, 2018, 18:26:49 »
Нещо взех да се обърквам!  :t2412:
Ся значи, грубо казано, у нас заетите на "държавно/общинско" са някъде около 10% от Трудящите се.
Не можах да намеря точни данни - излезе нещо 138 хил (държавни и общински) - без учители, лекари и пр. - да кажем към 200-200 хил общо с тях, при заети към 2.2 млн - излиза 10%.

Ся мярнах, че в САЩ, дето се говори, че всичко е частно, се оказва, че на държавно/местно процентът е 16 от всички заети.

Или нещо, както обикновено, пак не разбирам!
Егати!

Да ви кажа - все повече се убеждавам, че статистиките в цял свят са нещо абсолютно относително!

-----
https://www.washingtonpost.com/news/the-fix/wp/2015/01/09/the-percent-of-employed-people-working-for-the-federal-government-is-at-the-lowest-level-on-record/?utm_term=.34af78a3f0d9

https://www.msn.com/en-us/money/markets/every-states-pension-crisis-ranked/ss-BBPKBDZ?ocid=spartanntp
« Последна редакция: Декември 12, 2018, 18:31:04 от Ганий »

Активен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 3166
  • Профил
В България има резерв на пазара на труда от минимум 500 000 работници, а работодателите настояват за внос на работници от трети страни, коментира за БТА директорът на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков.

Той посочи, че сред тези 500 000 работници са хората с увреждания в трудоспособна възраст, както и тези, за които се твърди, че нито учат, нито работят, а според експертите на Балканския институт по труда и социалната политика работят много здраво, но в сивата икономика. В резерва влизат и около 200 хиляди млади пенсионери, които няколко години след пенсионирането имат абсолютно запазена трудоспособност.

Експертът смята, че искането на бизнеса за внасяне на работници от трети страни е в грешна посока, защото внасянето на големи групи хора, макар и с благородната идея да се запълни дефицита на пазара на труда, има минуси. Нейков смята, че това може да породи социални и културни проблеми, както и проблеми, свързани с личния живот на тези хора - необходимост от уреждане на жилища, здравеопазване, насочено към тях. Много български работници смятат, че вносът на работници от трети страни се ползва и като натиск за задържане на заплатите в страната, коментира още Иван Нейков. По думите му работодателите не си дават сметка, че това е улица без изход,тъй като ще доведе до много допълнителни разходи за тях. "Защото предстои навлизането на големи групи хора, а не на по десет камериерки, които да бъдат настанени в хотела, в който работят и да им се поемат разходите за храна", аргументира се експертът.

Знанията, придобити по неформален начин, трябва да се признават

Иван Нейков каза, че трябва да се реши и проблемът с признаването на знания, придобити по неформален начин. Голяма част от хората, които формално са без квалификация, имат умения и то немалки, каза Нейков и допълни, че е необходимо да се направи така, че с достъпен и бърз механизъм да се официализират тези знания.
Илюзия е, че ще върнем хората на белия пазар, като не им признаваме знанията и уменията, а ги връщаме обратно за по четири години в училище, допълни експертът.
https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/iv-neikov-pazaryt-na-truda-ima-rezerv-ot-minimum-500-hil-rabotnici-274425/

Неактивен gogin

 • Newbie
 • *
 • Коментари: 30
  • Профил
Re: Доклад: В България няма недостиг на кадри
« Отговор #26 -: Декември 29, 2018, 21:30:49 »
Цитат
Знанията, придобити по неформален начин, трябва да се признават
      Един мой познат, който работеше като оператор на машина за леене с противоналягане, замина като такъв за САЩ. След няколко години стана настройчик и обучаваше новопостъпили мексиканци за леяри. Преди 7-8 години при едно идване в България ми се похвали, че са го признали за инженер. Не съм го питал това носи ли му нещо към заплатата, но беше много горд. Доколкото разбрах там така се титулуват средните техници.
      А преди няколко години при нас постъпи на работа като работник един младеж, който се оказа дипломиран инженер. На въпросът ми защо не си потърси работа по специалността отговори, че е следвал само за да си поживее. Бил е наясно какво знае.
« Последна редакция: Декември 29, 2018, 21:33:43 от gogin »

Активен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 3166
  • Профил
Re: Доклад: В България няма недостиг на кадри
« Отговор #27 -: Януари 05, 2019, 21:58:31 »
„Характерно за България е, че задържането на работната заплата, към което се стреми българският бизнес, фактически не помага изобщо на бизнеса, тъй като при ниски работни заплати се интензифицира изтичането на работна сила и се забавя притокът на работна сила към България. Покачването на заплатите на може да се избегне, може само да се стигне до периоди на временно забавяне, последвани от ускоряване. Дори да имаме нарастване на работната заплата и дори това нарастване да е по-високо от нарастването на производителността на труда, след от две до три години производителността на труда се увеличава, което показва, че действа хипотезата за така наречената „ефективна работна заплата“. Грубо казано, това означава, че когато на хората се плаща повече, те са склонни да работят по-интензивно и по-производително“.

„Тук не можем да разчитаме на съществен приток на работна сила, така че увеличаването на работната заплата няма алтернатива и колкото по-ясна е политиката на правителството в това отношение, толкова по-добре и за хората, и за бизнеса“.

https://financebg.com/проф-д-р-ганчо-ганчев-задържане-на-раб/

Неактивен onzi

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 4464
  • Профил
Re: Доклад: В България няма недостиг на кадри
« Отговор #28 -: Март 18, 2019, 16:40:04 »
в мамковината няма недостиг на кадри, щото няма и работни места. от 24часа /цък/:
Цитат
България и още три държави (Ирландия, Испания и Португалия) се нареждат непосредствено след Гърция с ниво на незаетите работни места от едва 0,9 на сто, като същият нисък процент за нашата страна беше отчетен и през предходните две тримесечия на 2018-а година.


Активен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 3166
  • Профил
Шведско-швейцарската индустриална група ABB ще открие през септември нов завод в Петрич. Това е втората голяма инвестиция на компанията в региона и петата производствена база у нас. Новият завод с площ ще произвежда продукти ниско напрежение за ABB и ще създаде още 420 работни места, когато започне работа на пълни обороти.
Защо ABB реши да открие нов завод у нас, ще има ли разширение при другите заводи, защо фирми у нас роботизират производството си, как ще изглежда фабриката на бъдещето и имат ли място хората в нея – Economy.bg попита Марсел ван дер Хук, изпълнителен директор на ABB Bulgaria.
Цитат
ABB е сред водещите производители на роботи. Има ли шанс да откриете подобен завод в България?
Ние наистина сме лидер по отношение на дигитални решения и роботика. Имаме много модерни заводи. Нeотдавна беше обявено откриването на нов завод в Китай, където роботи ще произвеждат роботи.
Що се отнася до България, ние предлагаме роботизирани решения на местния пазар.

Посочихте миналата седмица, че много страни използват роботи, но в България не можеш да ги видиш никъде. Какво означава това за страната ни и защо според Вас е така?
Причината е, че твърде много се разчита на ниските разходи за труд. Доста компании обаче вече се оплакват от недостиг на работници. Безработицата намалява, което е добре за икономиката, а разходите за труд започват да се повишават, което също е положително, но е предизвикателство за компаниите. Затова някои компании в България започват да внедряват технологиите и да се автоматизират. Те вече постигат успехи. Надявам се и останалите фирми да ги последват.

От кои сектори основно са клиентите ви у нас?
Имаме клиенти от аутомотив сектора. Те са класически пример, защото ABB създава първия индустриален робот през 1974, който се използва в аутомотив сектора по цял свят. Извън него в България технологиите ни намират приложение при производството на храни и напитки, както и в металургичния сектор.

Как ще изглежда фабриката на бъдещето?
Смятам, че в много аспекти фабриката на бъдещето е фабриката, която виждаме днес на някои места.

Каква ще бъде ролята ни в нея?
Във фабриката на бъдещето ще има все повече къстамизация. Ако сте производител на някакъв продукт, вероятно ще имате различни варианти от него, с различни размери и характеристики. В миналото струваше доста да смените машините, а съответните настройки изискваха много време. Във фабриката на бъдещето ще можете да постигнете масова къстамизация.
Ще имате също по-добър поглед върху производството – кои области изискват вниманието ви. Например ако използвате електромотори, кои от тях ще трябва да замените. В миналото те се проверяваха веднъж годишно, когато се правеше поддръжката, докато в бъдеще ще е възможна прогнозната поддръжка.

И все пак ще има ли място за хората в тази фабрика?
Да, защото ние в ABB разглеждаме роботите като технология, която помага на хората да си свършат работата. Ако сте производствено предприятие, където има само ръчна работа, то като производител си струва да добавите роботи във връзка с областите, където възникват най-много проблеми, напр. безопасност и качество или при чести отсъствия на хора.
В производството може да се наложи например да носите тежко оборудване, което в края на работния ден може да ви докара болки в гърба. Ако прехвърлите тази задача към робот, ще можете да се занимавате с по-леко сглобяване, за което е нужна по-голяма координация на ръцете.

С други думи, Вие виждате ролята на роботите единствено по отношение на по-тежките задачи?
От една страна, да, но и също по отношение на повтарящите се задачи. Мога да дам пример с фабрика за шоколадови изделия в друга страна, в която работих, където имаше производствена линия и хората слагаха шоколадите в кутии. Когато тези работници се пенсионираха, фабриката не можеше да намери хора, които да работят там. Нямаше интерес към този тип работа. Това беше добра възможност за автоматизиране на тази линия. Създадоха се и нови позиции, защото имаше нужда някой да програмира и поддържа тези машини, имаше нужда от ИТ специалисти.
Ако имате производствена линия с 50-60 служители, като добавите робот в проблемните участъци, можете да увеличите производителността на линията с 10-20-30%. Така че няма да бъдат заместени всички хора, защото може би към момента това не е изгодно, но може да използвате роботиката за оптимизиране на производството си и за повишаване на конкурентоспособността ви.
https://www.bia-bg.com/news/view/25231/
https://www.economy.bg/bulgaria/view/34654/Vse-poveche-firmi-v-Bylgariya-se-robotizirat-zaradi-nedostiga-na-kadri-i-povishavashtite-se-razhodi-za-trud-

Активен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 3166
  • Профил
Re: Има ли в България недостиг на кадри?
« Отговор #30 -: Март 19, 2019, 14:06:50 »
Цитат
Недостигът на работници вече пречи на развитието на икономиката, предупреждават работодатели. Според анализатори, въпреки липсата на търсените служители, ръстът на заплатите у нас се забавя.
Заради емиграцията и застаряващото население работодателите изчисляват, че всяка година икономически активните българи намаляват с по 50 000 души. Така през 2018 г. работещите у нас са се увеличили едва с 2000 души.
Без работа са били 173 000 българи между 15 и 64 години. Така, от една страна, статистиката отчита рекордна заетост, а от друга - бизнесът се оплаква от сериозен недостиг на служители
Според Мирослава Николова, която се занимава с човешки ресурси, глад за кадри се усеща навсякъде, но това вече не водело до по-високи заплати. По-скоро работодателите са занижили очакванията си към даден кандидат, коментира тя.
Вече се вижда, че недостигът на кадри не е достатъчен, за да предизвиква такъв голям ръст на заплатите, какъвто видяхме през 2016-2017 г. Освен това не трябва да забравяме, че инфлацията се върна в родната икономика”, коментира икономистът Явор Алексиев.
Занапред икономиката ще трябва да се адаптира към недостига на работна ръка като внедри повече машини. Ръстът на заплатите ще върви само с по-високата квалификация.
„С едни и същи човешки ресурси ще произвеждаме повече и ще генерираме ръст. Това съответно ще доведе и до увеличаване на заплатите на работници и служителите”, обясни Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал.
https://btvnovinite.bg/bulgaria/biznesat-nedostigat-na-rabotnici-prechi-na-razvitieto-na-ikonomikata.html

Неактивен onzi

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 4464
  • Профил
Re: Има ли в България недостиг на кадри?
« Отговор #31 -: Март 19, 2019, 14:10:47 »
Занапред икономиката ще трябва да се адаптира към недостига на работна ръка като внедри повече машини.
това не би трябвало да е вярно за нивата на заплатите по нашенско. интересно колко е tco на едно роботизирано работно място.

Неактивен onzi

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 4464
  • Профил
Re: Има ли в България недостиг на кадри?
« Отговор #32 -: Март 19, 2019, 14:11:48 »
всъщност, ако т.нар. работодатели се усетят и докарат малко съвременно оборудване - тогава да. има значение дали стягаш 1000 гайки с винтоверт или с гаечен ключ.

Неактивен onzi

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 4464
  • Профил
Re: Има ли в България недостиг на кадри?
« Отговор #33 -: Март 19, 2019, 14:13:58 »
но от повишаването на заплатите просто не могат да избягат. това е правителствена политика. даже и да стигнат дотам всички да са на минимална заплата - като се вдигне минималната, пак ще повишават. заплатите трябва да се вдигнат поне 5 пъти.

Неактивен micky

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5303
  • Профил
Re: Има ли в България недостиг на кадри?
« Отговор #34 -: Март 19, 2019, 14:20:32 »
всъщност, ако т.нар. работодатели се усетят и докарат малко съвременно оборудване - тогава да. има значение дали стягаш 1000 гайки с винтоверт или с гаечен ключ.

И от къде да го откраднат това "съвременно оборудване"?
Този пост вероятно съдържа продуктово позициониране на тема Армията на Федерацията. Преди употреба, прочете листовката!

Неактивен Bacho Кольо

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1676
  • Профил
Re: Има ли в България недостиг на кадри?
« Отговор #35 -: Март 19, 2019, 14:20:44 »
Имам чувството, че неколцина от форумците имат твърде чудновато мнение за финансовите възможности на "така наречените работодатели".
Според тях, тези сюрмашки изедници крият в дюшеците си несметни богтства и само някой трябва да щракне с пръст и те немедлено ще увеличат заплатите на наемните си работници "поне пет пъти"

Активен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 3166
  • Профил
Рекордна заетост у нас в последната година
« Отговор #36 -: Март 19, 2019, 14:25:55 »
Цитат
Рекордна заетост в последната година отчита националната статистика. Броят на работещите у нас е достигнал своя пик, а работодателите предупреждават, че недостигът на кадри вече пречи на растежа на икономиката.
Заетите на възраст от 15 до 64 години вече са над 3,1 млн. души. Броят на безработните продължава да намалява, но повечето са без квалификация и трайно извън пазара на труда.
В промишлеността, търговията на дребно и строителството са концентрирани най-голям брой от заетите. Въпреки недостига на кадри обаче темповете на ръст на заплатите се забавя.
Прогнозите са за средно увеличение от около 8 на сто до края на годината.
http://iconomist.bg/80276-Рекордна-заетост-у-нас-в-последната-година

Активен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 3166
  • Профил
Re: Има ли в България недостиг на кадри?
« Отговор #37 -: Март 19, 2019, 14:30:41 »
Цитат
Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, за да се повиши материалното състояние на хората, трябва да имаме стабилна и развиваща се икономика.

"Имаме сравнително добър икономически ръст в сравнение с Европа. Старият континент изостава в сравнение с Китай и САЩ. Икономиката ни расте, но много по-бавно от страните в Централна или Източна Европа. Това се констатира на днешната дискусия. На събитието се отзоваха както управляващите, така и опозицията", отбеляза той в "Денят ON AIR". 

"Посочихме основните проблеми – бизнес средата и недостигът на кадри. На година губим по 40 000 души на пазара на труда. Трябват нови политики в сферата на демографията. Трябват усилия за привличане на работна ръка от чужбина. У нас пенсионерите се изравниха с работещите. Продължаваме да се питаме какво направихме, за да върнем българите от чужбина, но за да се върнат трябва да се повиши стандартът. Трябва да вкарваме работна ръка от трети страни. Вместо това ние се питаме трябва ли ни или не. Тези хора трябва да получават не гражданство, а карта за постоянно пребиваване. След 5 години работа могат да кандидатстват за гражданство", обясни Велев пред Bulgaria ON AIR.

https://www.bgonair.bg/denqt-on-air/2019-03-14/tryabva-ni-rabotna-raka-ot-chuzhbina-za-da-povishim-standarta-u-nas-posochi-vasil-velev

Неактивен onzi

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 4464
  • Профил
Re: Има ли в България недостиг на кадри?
« Отговор #38 -: Март 19, 2019, 14:32:02 »
всъщност, ако т.нар. работодатели се усетят и докарат малко съвременно оборудване - тогава да. има значение дали стягаш 1000 гайки с винтоверт или с гаечен ключ.

И от къде да го откраднат това "съвременно оборудване"?
що да го крадат? вместо нова джипка вземат нов струг. реинвестиция.

Неактивен onzi

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 4464
  • Профил
Re: Има ли в България недостиг на кадри?
« Отговор #39 -: Март 19, 2019, 14:33:05 »
Цитат
Рекордна заетост в последната година отчита националната статистика. Броят на работещите у нас е достигнал своя пик, а работодателите предупреждават, че недостигът на кадри вече пречи на растежа на икономиката.
тва не е вярно. никакъв пик не е достигнат, имаме цел до 2020 да достигнем 76% заетост, сега е около 71%.

Неактивен micky

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5303
  • Профил
Re: Има ли в България недостиг на кадри?
« Отговор #40 -: Март 19, 2019, 14:37:30 »
Цитат
що да го крадат? вместо нова джипка вземат нов струг. реинвестиция.

Аха, а на партито по случай нещо си на колега "бизнесмен" ще идеш с нов струг ли, что ли?
Пък и народа така или инак си бачка за мизерните хартийки. Значи няма проблем!
Този пост вероятно съдържа продуктово позициониране на тема Армията на Федерацията. Преди употреба, прочете листовката!

Неактивен onzi

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 4464
  • Профил
Re: Има ли в България недостиг на кадри?
« Отговор #41 -: Март 19, 2019, 14:38:45 »
Цитат
що да го крадат? вместо нова джипка вземат нов струг. реинвестиция.

Аха, а на партито по случай нещо си на колега "бизнесмен" ще идеш с нов струг ли, что ли?
Пък и народа така или инак си бачка за мизерните хартийки. Значи няма проблем!
е, тогава нов електрокар - да има с какво да идеш на партито :bigok:

Активен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 3166
  • Профил
Цитат
Започна търсенето на сезонни работници по Черноморието. Най-много свободни места има за сервитьори, бармани, готвачи, камериерки и администратори. И тази година недостигът на кадри ще бъде компенсиран с работници от Украйна и Молдова. Преди началото на активния туристически сезон хотелиерите и ресторантьорите отново са изправени пред стар проблем - наемането на квалифициран персонал, информира БНТ. Атанас Карагеоргиев - хотелиер: Всяка година става все по-трудно. Липса на кадри изобщо, не на квалифицирани кадри, а изобщо на кадри. Всички млади хора бягат. Най-добре проблемът с образованието и квалификацията се решава, когато държавата се намеси, когато има държавна политика. Сериозен недостиг има на сервитьори, бармани и готвачи. Основно изискване към персонала е средно или висше образование, както и владеене на чужд език, предимно английски, руски или немски. Божидар Михайлов - директор на Регионална служба по заетостта - Варна: Работодателите проявяват гъвкавост по отношение набирането на хора. По-скоро са склонни и търсят хора, които имат готовност за работа, имат готовност за учене и проявяват лоялност. Заплащането, което се предлага в зависимост от позицията, е около средната работна заплата за Варна - 800 лева.
http://travelnews.bg/bg/hotelier-nyama-koi-da-raboti

Неактивен micky

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5303
  • Профил
Re: Има ли в България недостиг на кадри?
« Отговор #43 -: Март 19, 2019, 14:45:58 »
Цитат
е, тогава нов електрокар

Така може, ама ако е маде ин/от/ Мъск.
Няма се излагаме я!
Което не е лошо - нека си държат стандарт и изолация от плебса. Системата е такава, въпросът е до колко изобщо се мисли от къде идат едни хартийки...
Този пост вероятно съдържа продуктово позициониране на тема Армията на Федерацията. Преди употреба, прочете листовката!

Активен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 3166
  • Профил
Цитат
За недостиг на кадри обикновено се говори в сферата на туризма, а не се обръща внимание на други сфери, където целогодишно няма подготвени хора, които да работят. Такъв е примерът в земеделието.
„Преди три месеца пуснах обява за тракторист, 1500 лева чиста заплата. Дойдоха десет души кандидати, като нито един нямаше хал хабер от това как се кара модерен трактор“, сродели опита си Илия Проданов, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите и председател на карнобатския клон „Маркели“.
По негови думи в по-обезлюдените села няма хора и няма кой да работи, а в по-будните, които са около големите градове, като неговото, има хора, но всички искат да работят по морето или в града. „На никого не му се работи при нас в земеделието. Всеки отива за три месеца в туризма“, обобщава той.
Решен е проблемът и с механиците и инженерите в земеделието. В повечето случаи новата техника е още гаранционна, а и да не е – всяка фирма, производител или продавач на определена техника има своите техници, подготвени специално за ремонтни дейности и профилактика на машините.
„Тези длъжности в модерните стопанства изчезнаха. Сервизи има много наоколо и те поемат работата. От тракториста се изисква само сутрешното обслужване. Механик и инженер вече в стопанския двор няма. Каквото и да стане, вика се майстор от фирмения сервиз и той се занимава. В цяла Европа е така“, коментира фермерът.
http://m.faragency.bg/bg/glad-za-kadri-v-selskoto-stopanstvo/

Неактивен onzi

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 4464
  • Профил
Re: Има ли в България недостиг на кадри?
« Отговор #45 -: Март 19, 2019, 14:49:50 »
Цитат
Сериозен недостиг има на сервитьори, бармани и готвачи. Основно изискване към персонала е средно или висше образование, както и владеене на чужд език, предимно английски, руски или немски.
баси кретенизма. за чий са им келнери, бармани и готвачи с висше?! то и основно стига, ако после има някакъв допълнителен курс.

Неактивен Джиджи

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 6508
  • Профил
Re: Има ли в България недостиг на кадри?
« Отговор #46 -: Март 19, 2019, 15:01:01 »
Колкото и да се чудите, по морето е леш ...

Не могат да наберат персонал за кръчмите през лятото, а да не говорим за квалифициран.  :sad-3295:

Неактивен onzi

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 4464
  • Профил
Re: Има ли в България недостиг на кадри?
« Отговор #47 -: Март 19, 2019, 15:19:13 »
че как да наберат, като искат висше и език за готвач? чистачките само с една магистратура ли може да са или задължително и докторантура по екология трябва да имат?

кретенизъм на куб.

Неактивен Bacho Кольо

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1676
  • Профил
Re: Има ли в България недостиг на кадри?
« Отговор #48 -: Март 19, 2019, 15:26:36 »
Интересно , ако един работодател обяви, че търси стругар-фрезист с квалификация, отговаряща на поне 6-ти тоталитарен разряд със заплата, равна на една и половина депутатски, откъде ще се вземе кандидат, по-млад от 60 години?

Неактивен Giuseppe

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 2032
  • Профил
Re: Има ли в България недостиг на кадри?
« Отговор #49 -: Март 19, 2019, 15:27:19 »
Половината персонал по малки заведения вече не е дори и от украинки.
Молдованки, не знаещи поне руски и секви такива, които не могат нито да говорят, а и да разбират БГ.
Спомням си първите години на т.н. "демокрация" по китайски ресторанти.
Носи ти меню, и ти пише номера който си и посочил. Сетне разписката само с числа. Исках от некква да ми напише на китайски кво съм ял. Най напред настана суматоха какво искам, сетне дойде един дето /май беше дежурен/ уж знаел няколко БГ думи и той нищо не разбра/по скоро бе разбрал, че искам проверка на сметката/, най накрая след 15-на минути дойде един който отлепяше и като разбра всъщност кво искам се ухили до ушите и отиде да обяснява.
Е, накрая ми написаха неккви иероглифи.
Натам отива работата и по БГ кръчмите.

Неактивен micky

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5303
  • Профил
Re: Има ли в България недостиг на кадри?
« Отговор #50 -: Март 19, 2019, 15:27:45 »
че как да наберат, като искат висше и език за готвач? чистачките само с една магистратура ли може да са или задължително и докторантура по екология трябва да имат?

кретенизъм на куб.

Минимум 5 г. стаж по специалността + 10 г. стаж в бранша и възраст до 30 г!
Работа в световно известни вериги е бонус.
Този пост вероятно съдържа продуктово позициониране на тема Армията на Федерацията. Преди употреба, прочете листовката!

Неактивен onzi

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 4464
  • Профил
Re: Има ли в България недостиг на кадри?
« Отговор #51 -: Март 19, 2019, 15:46:40 »
Интересно , ако един работодател обяви, че търси стругар-фрезист с квалификация, отговаряща на поне 6-ти тоталитарен разряд със заплата, равна на една и половина депутатски, откъде ще се вземе кандидат, по-млад от 60 години?
за седем бона и половина ще дойдат от дойчланд, франкрайх и гросбританиен, не се тревожи.

Активен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 3166
  • Профил
Казусът при жените
« Отговор #52 -: Март 19, 2019, 15:48:17 »
Цитат
През миналата година броят на жените като дял от работната сила намалява в пъти повече от този при мъжете - с 21.5 хил. (спрямо 9.7 хил. при мъжете), показват данните на НСИ. Успоредно с това делът на работещите жени с поне едно дете до 7-годишна възраст пада от 58.2% през 2017 г. до 55.8% година по-късно. Сходен тренд е видим и при хората, които нито работят, нито търсят заетост – броят им във възрастовата граница 15 - 64 години намалява с 2.6 хил., но това е заради напускащите пазара на труда хора в напреднала възраст. От друга страна, жените, които не искат да работят по семейни причини, се увеличават с над 10 хил.

На пазар като българския - с растящ недостиг на кадри и намаляващо население, жените са потенциален резерв предвид традиционно по-ниската им икономическа активност (67% работят или търсят заетост спрямо 75.9% от мъжете). За сравнение - в държави като Исландия и Швеция, които фокусират усилията си върху повече мерки, улесняващи достъпа на млади майки до пазара на труда, икономически активните жени са над 80%.
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2019/03/17/3405173_pazarut_na_truda_zapochva_da_buksuva/

Неактивен micky

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5303
  • Профил
Re: Има ли в България недостиг на кадри?
« Отговор #53 -: Март 19, 2019, 15:50:27 »
Интересно , ако един работодател обяви, че търси стругар-фрезист с квалификация, отговаряща на поне 6-ти тоталитарен разряд със заплата, равна на една и половина депутатски, откъде ще се вземе кандидат, по-млад от 60 години?
за седем бона и половина ще дойдат от дойчланд, франкрайх и гросбританиен, не се тревожи.

И като ги оставят да се оправят с един ръждясал чук, две отвертки от времето на Сталин и "виж в склада каквото ти трябва", стой та гледай как се изнасят с първия полет преди аванса.
Този пост вероятно съдържа продуктово позициониране на тема Армията на Федерацията. Преди употреба, прочете листовката!

Неактивен SgtTroy

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 2140
  • Профил
Re: Има ли в България недостиг на кадри?
« Отговор #54 -: Март 19, 2019, 15:53:04 »
Интересно , ако един работодател обяви, че търси стругар-фрезист с квалификация, отговаряща на поне 6-ти тоталитарен разряд със заплата, равна на една и половина депутатски, откъде ще се вземе кандидат, по-млад от 60 години?
за седем бона и половина ще дойдат от дойчланд, франкрайх и гросбританиен, не се тревожи.

за седем бона и половина на седмица и аз ше се върна  :0014:

Активен Engels

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 3166
  • Профил
Re: Има ли в България недостиг на кадри?
« Отговор #55 -: Март 19, 2019, 16:04:42 »
Цитат
Въпреки че безработицата през 2018 г. пада на рекордно ниски нива, а коефициентът на заетост расте, броят на заетите е намалял. Това противоречие може да се обясни с по-малко хора, които искат да се включат към редиците на работещите.
През 2018 г. работната сила в България (тоест всички работещи и търсещи заетост) намалява с 31.2 хил. души, като така се връща крачка назад от силното увеличение през предходната година. Спадът идва от хората между 15 и 44 г., които намаляват с близо 54 хил., докато броят на икономически активните над 45-годишна възраст расте.
Ако се гледа само групата 15 - 64 години, понижението е още по-голямо (37.9 хил. души), докато коефициентът на активност достига рекорд от 71.5%. Причината – населението (тоест базата за изчисление на коефициента) намалява. Това се вижда и в данните за хората, които остават извън работната сила - било то заради напреднала възраст, семейни причини или обучение. Броят им също намалява с 21.7 хил. души през 2018 г., показват данните на националната статистика.
Коефициентът на заетост също достига нов рекорд – 67.7% от работната сила между 15 и 64 години, което е с 0.8 пункта над дела от предходната година и с 3.7 пункта над предкризисния максимум. От друга страна, броят на тези заети намалява – с 4.5 хил. души при групите до 64 години, докато през 2017 г. към редиците се добавиха цели 119 хил. души. И тук увеличението идва от по-възрастните групи, докато работещите на възраст 15 - 44 години намаляват с над 35 хил.
Добра новина е, че броят на безработните продължава да намалява, макар и темпът постепенно да отслабва. През 2018 г. хората без работа са 173.3 хил. души, което е с 33.6 хил. по-малко от предходната година. През 2017 г. пък спадът беше над 40 хил., а предходната – 58 хил. Така безработицата пада под предкризисния си минимум до 5.2%, което е с 1 пр.п. под нивото от 2017 г.
Тук обаче различията между областите в страната нарастват, като индикатор за това е оценката на НСИ "Вариация на коефициента на безработица". Показателят отчита регионалните различия – колкото по-висок е той, толкова по-големи са те. През 2018 г. числото се повишава до 49.4% от 42.2% през 2017 г. и 24.4% през 2016 г. Пример за тенденцията е продължаващият спад на безработицата в Югозападна България до под 3%, докато в Монтана например нараства с над 5 пункта до 15.3% през 2018 г.
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2019/03/17/3405173_pazarut_na_truda_zapochva_da_buksuva/
Само едно не ми стана ясно, откъде знаят колко от работната сила в момента е все още в България. Без тази информация всички изчисления са относителни и неточни.

Неактивен Bacho Кольо

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1676
  • Профил
Re: Има ли в България недостиг на кадри?
« Отговор #56 -: Март 19, 2019, 16:07:21 »
Ти му говориш за стругар-фрезисти, той ти размахва чукове и отверки-
И сме тръгнали да коментираме проблеми с липса на кадри...

Неактивен micky

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 5303
  • Профил
Re: Има ли в България недостиг на кадри?
« Отговор #57 -: Март 19, 2019, 16:14:59 »
Ти му говориш за стругар-фрезисти, той ти размахва чукове и отверки-
И сме тръгнали да коментираме проблеми с липса на кадри...

Шлосерите нещо накапани ли са?
Този пост вероятно съдържа продуктово позициониране на тема Армията на Федерацията. Преди употреба, прочете листовката!

Неактивен Bacho Кольо

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1676
  • Профил
Re: Има ли в България недостиг на кадри?
« Отговор #58 -: Март 19, 2019, 16:16:05 »
за седем бона и половина на седмица и аз ше се върна  :0014:
Фукльофци като твоя милус с лопати ги ринем. Дадох прос пример с фрезисти.

Неактивен Bacho Кольо

 • Just Member
 • *****
 • Коментари: 1676
  • Профил
Re: Има ли в България недостиг на кадри?
« Отговор #59 -: Март 19, 2019, 16:17:26 »
Шлесер с малко сръчност и мерак се става за половин година.