Преди 12 г изкарах една седмица в Пуерто Рико. Командировка, да не си помислите нещо. Е, па добре се справяха хората. Нощувах в един хотел на 500 м от брега на окена. Срещу него имаше едно "капанче", където ходех да вечерям и да взема малко "допинг". Празно беше, но до 21 ч. После ставаше тарпана. Оказа се, че хората до това време са на плажа и после се отбиват пътьом да хапнат и да пийнат. Релефът е доста подобен на Българския - изключение - нямат високи планини, но местността е силно пресечена. Постояннно изкачваш или спускаш стръмни баири. Пътищата естествено са тесни, както у нас в предпланините. Всичко което е покрай пътя е или заведение или е дюкян. Всичките са с "тераси" над склона, равното е за паркинг.
Заведоха ме на обяд в едно такова заведение. Обядваме ние на терасата, а на 100-200 м по надолу по баира кротко си пасат крави, овце и кози....на когото парцелът не граничи с пътя има друг бизнес :lol:
Иначе е странно - същите магазини като в САЩ 1:1, плаща се с долари, обаче разстояниата им са в КМ и бензинът е в литри?
По-сериозно: Пуерто Рико е "раят" на фармацевтиката! Всичките "големи играчи" имат там барем по един завод, някои по 2. Всичко живо, което няма ресторант или не пасе кози работи в тези заводи!
Дошло е през времето ВСВ от Рузвелт, който тогава, за да ги "съживи" е подписал специали данъчни облкчения за бизнесите, които инвестират на "територията"... и фармацевтите са ги "налазили" и така до днес. Последен спомен оттогава: трябваше да ходя в един от заводите на Amgen. На вратата ме пребъркаха, преджобиха, почти съблякоха. По-зле от летище, щото на летището ти връщат телефона, лаптопа, ключовете и пр. след като минеш през рентгена, а там не! Прибират ти всичко дорде не си тръгнеш. Вътре не можеш да се движиш свободно - всяка врата е с магнитна ключалка. Ако не те придружава някой с "карта" оставаш където си. Смешното: добрах се се аз до цеха, да погледна за каквото бях извикан. Поисках няколко елементарни инструмента, един от тях беше ЧУК! Бре чесаха, се мислиха и след около 20 мин ми донесаха един тип "Кремиковци" - главта на чука беше заварена за парче тръба!!! Вас лъжа мене истина....