Firmin
====
Цялата литература по специалността ми в гимназията и университета бе на руски. Учех от руски учебници, нашите, сравнени с тях, не ставаха за нищо. В армията - съветска техника, съветски (руски) наръчници. Приятелите и съучениците ми - като мен. Дванадесетте стола, Златния телец, Висоцки ни бяха като "кодови таблици". По едно време и мислехме и сънувахме на руски. После, след промените, любимият ми сън беше как влизам в руската книжарница и си купувам книги. Като гладно цигане сред тавите с баклавите. Но се събуждах разплакан. Абстинентен.
това ме изненадва :image008:
мисля, че сме почти връстници с Фирмен, което означава ,че сме били ученици през 80-те
учихме руски наистина, руската и съветска култура беше основна, звуковият фон беше руски, да
но никога не ми се е налагало да уча на руски , не съм чела почти никаква литература на руски, не влизах често в руската книжарница, а и там, дано помня добре, имаше четива на много други езици
а не ми се налагаше, защото по това време, повечето от най-добро от световната литература, култура, кино излизаше в България, почти едновременно с излизането му на запад
руска литература съм чела много - в превод, всякаква друга, също в превод, английска, доколкото ни караха да четем в гимназията, съм попрочела в оригинал
винаги обаче предпочитах преводите, защото нивото на познаване на езика ми пречеше да усетя Тургенев примерно
но много от хората във форума твърдят същото като Фирмин, че източник на познание по това време са им били руските книги, художествени и специализирани, даже настояват,че български преводи не е имало
а май имаше съфорумка, която твърдеше, че е вземала книги от руското посолство, защото друг източник не намирала никакъв
което пък ме учудва, защото през 80-те, за нас учениците Западът беше станал интересен, а и достъпен и то с най-доброто от него , като книги и кино
не зная, дали това е сантиментално отместване на спомените, или истина, но нямаше такова нещо, а и не познавам такива хора
какво за Бога, четяхте на руски Фирмин , ела да кажеш, моля!
и каква ти беше специалността в гимназията?:image008: