Драги до-днес-съфорумци,
Безкрайно, неописуемо изумен съм от реакцията ви към Уикипедия – едно от не толкова многото наистина положителни неща, които съществуват в заобикалящата ни технологична среда.
Една госпожа я упреква в полуграмотност, в създаване на илюзията, че съвършеното знание е достъпно, като че ли за това от всичко на света е виновна именно У. или именно тя го олицетворява. Да, У. не е съвършеният източник на знание. Но толкова ли сте наивни да смятате, че такъв има? И най-мъдрата книга или който и да е текст не е такъв източник – в него има и заблуди, и тенденциозност, и просто незнание, и какви ли не още недостатъци. Но нали все пак ги четем, мислим и сравняваме. И не бързаме да хулим авторите им. Уикипедията обаче хулим, тя е сатанинско дело, тя и само тя прави младите глупави. Нищо че се пише от нас и други като нас. Най-добре да я махнем, тогава вече чистият извор на пълно и неотровено знание ще блика свободно отнякъде другаде, нали?
Същата госпожа, поборник срещу полуграмотността, ни осведомява, че „при сегашните автоматични програми за превод не би било изобщо проблем всяка статия да я има на езиците, на които се търси основно, в най-пълния си вариант“. Това твърдение е въпиющ пример за незнание и необяснима наивност по отношение на възможностите на съвременния софтуер. Чеп за зеле не става от автоматичните програми за превод, иначе щяхте да ги виждате навсякъде около себе си. Истината е, че и неща далеч по-прости от превод от естествен език са засега само далечна мечта. Неосведомеността и наивността обаче не са попречили да се дават категорични оценки и за други, очевидно също тъй непознати неща.
Друг един хули Уикипедия за това, че статията за Г. Димитров, видите ли, не му харесвала. Ами дава ли си той сметка, че У. не е само тази на български и че в нея има милиони статии, и на основата на някои от тях да оплюва труда на всички, които добронамерено са създали това богатство, е и глупаво, и гадна неблагодарност. Ами поправи каквото не ти харесва, драги, или поне се опитай! А може би си създал своя страница за Г.Димитров извън У., а? Ако те мързи да направиш нито едно от тези, сърди се на себе си. Впрочем, тази реакция срещу нещо си съвсем конкретно от огромната Уикипедия е като да обявиш някого за грозник, понеже имал бенка, която лично теб не удовлетворява.
Още един пък твърди, че Уикипедията била оруелско министерство на истината. Споменатата по-горе госпожа го подкрепя, впрочем. Сигурно и двамата биват неотстъпно следени, заплашвани, затваряни, унижавани, нечовешки измъчвани физически и психически, напълно смазвани и унищожавани от агентите на Уикипедия. Този същият ме обвини в соросоиден и шаблонен пропагандизъм само задето се опитах да обърна внимание на това, че не е редно лично и конкретно преживяване да се прехвърля като недъг на едно голямо дело. И пак този същият иска от мен да съм докажел, че У. не е оруелски свят.
С голямо съжаление отбелязвам, че параноичната реакция срещу Уикипедия, а и не само срещу нея, и не само в тази тема, неизбежно ми напомня русофобските подскоци в другото гето – това на „Сега“.
И от тази параноя няма нито едно изключение! Как пък не се намери един да каже: ами всъщност ползвам Уикипедията, често си правя справки в нея или нещо подобно. Сигурно от погнуса не поглеждате в Уикипедия, а? Или си я ползвате и тук, сега, лицемерите.
Изобщо, дойдох в този форум току преди Нова година. Никой не ме е канил, но смятах, че ще имам съмишленици. Сега разбирам, че не съм за тук и ви отървам от присъствието си. Продължавайте да се забавлявате.