Българите си остават "narrow minded". Дори и в Канада. Затова се емигрира в САЩ. Защото хората искат да са свободни. Не е само до парите. Живее се и с по-малко.
Дори ако "аменеманема" беше отвън, щях да го пиша това. За него. Толкова ли е трудно за разбиране?
Адски уважавам народа на съседната държава откъм южната граница. Аз съм срещала само прекрасни американци. Вероятно някъде има и от другия вид, но на мен ми е провървяло. Народ с чувство за хумор, съпричастност, готови са наистина да ви дадат последната риза от гърба си, ако вие сте в безизходица. Автомобилистите ще оценят - дребна червена количка с две канадски флагчета стърчащи от задните прозорци се опитва да мине ЧЕТИРИ ЛЕНТИ наляво за да не пропусне рампата в час пик. Пуснаха ни! Онези огромни камиони, които кой знае защо се продават като лични превозни средства, на част от които не стигахме до вратите, ни направиха път и ни помахаха с техните флагове! Ще ви упътят, ще ви нахранят, ще ви изпратят като роднини. Ще отворят затворения магазин за сладолед, да не разочароват децата. Ще ровят с вас из огромния шкаф с ляти букви да ви намерят точно тези, които ви трябват. Забележи, сладоледът е под долар, децата са две, вече е десет вечерта и всички имат къща, където ги чакат. Оловните букви струват няколко цента всяка, а в магазина е фрашкано с клиенти с джобове къде по-дълбоки от моя. Бабичката от магазина за дрехи последна употреба няма акции в магазина за кравайчета, принадлежащ на амишите.
Това е народът, възпитал генерал Айзенхауер. Онзи същият, който накарал ваймарци да минат през Бухенвалд, който накарал репортерите да снимат, а неговите хора да документират всичко, защото знаел, с кожата си чувствал, че един ден ще се появят Фонове. Които са широко скроени и не вярват в това, че фашизмът е бил истински, че е имал концлагери, че циганите и евреите са били гонени като добитък, че има дюшеци с човешка коса и купчина детски обувчици, чиито собственици са били "утилизирани".
Как да ти кажа, ако изборът е между Фона и генерал Айзенхауер, аз съм на страната на американския народ, който е отгледал последния.