Ще обясниш ли, моля, каква е системата в Москва ? В смисъл, какви права ти дава този пропуск и какво става с онзи, дето няма такъв ?
Извинявам се че се забавих с отговора, но бях доста натоварен и чат пат четох форума на телефона, а да пиша на телефона не е от най-големите ми удоволствия.
На пешеходците не им трябва пропуск, но може само до магазина, аптеката и т.н.
Има три вида пропуски.
- за работещи. Важат до 30.04.2020 – може с кола, може и с градски транспорт
- за еднократно пътуване
- за посещение на медицинско учреждение
Ще опиша първия случай защото е моя вариант.
Отиваш на сайта на мерията(кметството) на Москва.
Може също с СМС или да се позвъни в кол център, но на сайта е най-лесно.
Ако не си се регистрирал до сега си правиш личен кабинет.
Получаваш потвърждение на телефона и на мейла.
И запълваш нужната информация за пропуска.
- име, презиме, фамилия
- номер на паспорта
- номер на колата или номер на транспортната карта за градския транспорт
- данъчен номер на фирмата (тук не ми стана ясно дали има някакъв списък на фирмите, които могат да работят или го карат на общо основание)
След като запълниш всичко това почти моментално ти пращат това което виждаш по-горе.
Можеш да го разпечаташ, можеш и да го съхраниш и на телефона.
При проверка куките сканират QR кода или вкарват комбинацията от цифри и букви и им цъфва за какво става въпрос.
Важи за Москва и Московска област.
В Московска област е аналогично.
По-интересна е реализацията на идеята.
“Хотели как лучше, а получилось как всегда” – Виктор Черномирдин
Наложи ми се да пътувам до Москва три дни подред.
Сряда – първия ден с пропуски. Тръгнах по-рано и около седем сутринта бях на опашката за влизане в Москва. Слава Богу чаках около 10-15 мин. Движението е ограничено до две ленти. Проверяват всички. Проверката заема 20-30 сек., но и това е достатъчно да се задръсти всичко което може. Влизам в Москва и се радвам на движение, което не си спомням кога е било. След около час слушам по радиото че вече се чака около час и половина-два. Чета коментарите в навигатора. Няма нито един, който да може да се напечата. В същото това време в метрото става нещо невъобразимо. Куките и там започват да проверяват всички пропуски и се образуват опашки където всички забравят за дистанцията. Още повече че вали дъжд.
С една дума куките са си куки. Вари ги печи ги все е тая.
Междувременно на началниците на куките им святка лампичката, че напразно са дали само общи указания и към десет часа им дават команда да разхлабят режима, което нормализира ситуацията.
Четвъртък и петък. Спират за проверки, но на принципа – спрели един или двама. Проверяват ги. След това спират следващите на които им е излязъл късмета.
Вчера се появи информация, че камерите ще започнат да глобяват колите, които са без пропуск. Всяка камера по 5 000 рубли(1 евро=80,11 рубли).
А в метрото няма да пропускат транспортни карти, които нямат пропуск.
Те това е накратко.