Тя наистина си е моя работа, само че аз не съм износител от Русия , а съм на отсрещната страна - аз съм вносител. И затрудненията на руските износители стават мои проблеми.
П.С. А и пустата му рубла , все расте ли расте. И това е още една пречка...
Логично е да е така.
Русия изнася най ефективно борсови стоки с международна цена, най вече в долари.
И управляващите залагат точно на тези износители.
Китай изнася основно потребителски стоки, затова има интерес юанът да не се покачва.
Така стимулират износа на потребителски стоки и ограничават вноса им.
Това е изгодно за китайските производители, износители и икономиката като цяло, но ограничава потребителите да купуват вносни стоки, но пък им осигурява работа и растящи заплати.
С Русия е точно обратното, скъпата рубла позволява на хората в Русия лесен достъп до евтини китайски стоки, но се отразява вредно на местните производители на такива стоки.
Затова в Русия е изгодно да си едър суровинен износител, но не и среден и дребен производител на стоки, които нямат международна борсова цена.
Тоест имаме дългосрочна далновидна китайска(доказала се) икономическа политика и дългосрочно недалновидна Руска политика, но предоставяща временно облаги за потребителите, за сметка на бъдещото икономическо развитие на Русия.
С други думи икономическата политика на Путин е ден да мине друг да дойде и народът да е временно задоволен, а след мен потоп.
Докато китайската икономическа политика е с дългосрочни стратегически цели за поколения напред.