Какво се случи през последните дни?
Само факти:
1. Преди 5 дни Байдън изрече най-острите думи по адрес на Путин, казвани от западен лидер. Нарече го "човек без душа" и "убиец". И добави , че Русия щяла си плати за намесата в американските избори през 2020 г.
2. Горе-долу по същото време в Анкоридж се състоя среща на високо равнище - новият държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен посрещна китайския си колега Ян Дзиечъ, член на китайското политбюро, и Уан И, министър на външните работи. Блинкен осъди китайската дейност в Синцзян, Хонконг и Тайван, както и кибератаките срещу САЩ.
На китайците толкова им трябваше, за да да контрират (съвсем не по китайски, между другото!). Ян Дзиечъ заяви, че западните държави не представляват глобалното обществено мнение и нарече САЩ "шампион" на кибератаките. „Всъщност много хора в САЩ имат малко вяра в американската демокрация“
3. И съвсем логично: Преди два дни С.В. Лавров бе топло посрещнат от своя колега - китайския външен министър Уан И в един от най-живописните китайски градове - Гуейлин.
Лавров: "Трябва да намалим рисковете, свързани със санкциите, чрез укрепване на технологичната ни независимост, чрез преминаване към взаимни разплащания с национални валути и глобални валути, които служат като алтернатива на долара"
Уан И: "Русия и Китай трябва да укрепват двустранното стратегическо взаимодействие, особено в условията на създалата се в момента в света обстановка... В съвременната международна обстановка за нас е много важно да водим разговор като всестранни стратегически партньори и да укрепваме стратегическото си взаимодействие"
Дотук с фактите.
Не знам дали ви направи впечатление, но нашите, а май и чуждите наблюдатели не построиха трите събития в една, според мен, съвсем логична редица. А трябваше!
Трудно ми е да повярвам, че думите на Байдън по отношение на Путин са резултат (само) на старческа деменция. Още по-трудно бих приел мисълта, че А. Блинкен е върховен наивник и си е представял, че недопустимият му тон по отношение на Китай ще остане ненаказан. Според мен поведението на американците и в двата случая е предварително планувано. Виж на въпроса "Защо го направиха?" те, според мен, смислен отговор не могат да дадат.
Да си отворят такава война на два франта, с двама могъщи противника, за мен е умонепостижимо. Може да ви прозвучи прекалено оптимистично, но според мен САЩ са в такава криза, че биха загубили война с и Русия, и с Китай поотделно. А хич не ми се мисли, какво би им се случило срещу съюзени Русия и Китай.
Още една странност - оглушителното мълчание на институциите на ЕС по трите събития. Мисля че са ошашавени. Ошашавени от всичко - от неадекватността на Байдън, от отговора на Путин, от наглостта на Блинкен и от съвсем не по китайски недипломатичния отговор на Ян Дзиечъ.
Слушам руските ястреби около Соловев и Никонов. Говорят за край на студената война и за преминаването и в доста по-топла фаза. Не ми се иска да им вярвам, щото ако е така, лошо му се пише на тоя грешен свят.
А ние?!? Ние къде сме? Както обикновено, по стара традиция - откъм е@аната страна.