Попаднах на следната статия на Г. Явлински:
...
Хмм...
Скучновато пише г-н Явлински, но аз съм търпелив човек. Изчетох мнението му до края и срещнах там следното:
"Что следует противопоставить тупиковой и очень опасной политике Путина? Прежде всего нужно исправлять уже сделанные ошибки. В интересах России вернуться к глобальным реалиям нашего века: инициировать международную конференцию по Крыму и предпринять ряд очевидных мер по деэскалации ситуации на юго-востоке Украины. Эти практические меры в той или иной форме совершенно необходимы, и с них начинается альтернатива, за которую следует бороться. Но только этого уже недостаточно."
И се замислих, дали пък няма да се случи така, че като се хвърли една крина медни петаци във въздуха, три четвърти от тях да завибрират така, че хем да не отлетят в космоса, хем да не паднат на земята.
Горе-долу такава е вероятността за международната конференция за Крим.
Относно необходимостта от практически мерки на югоизток от Киев, там ми се струва, че работата е по-далекобойна. В няколко от последните си интервюта Путин натъртва, че го притеснява това, че руснаците са най-разделената нация, божем повече и от евреите. Това не са думи да се прави впечатление на руси красавици, които после кълцат лентата. Това е начало на кампания или по-скоро приемане на опита на братски Китай.
Вчера май Кайзера рече, че противниците не познават Китай и си мислят, че всеки може да бъде китаец. В това време Китай има друга политика - всеки роден от китайци, е китаец. Няма значение колко поколения са живели в Сиатъл или Ванкувър - дечинките са китайчета, правят се всякакви усилия и фокуси да бъдат научени на език и род, има купища стипендии за обучение в Китай, като възможните кандидати се издирват и осведомяват в детайли какво, как и колко.
Полагат се също така грижи за китайските болници - например в Монреал ЕДИНСТВЕНАТА болница, в която персоналът може да говори само един от официалните езици в Канада, е китайската, в китайския квартал. Обикновено мощният сестрински профсъюз успява да отвоюва за сестрите да достатъчно да говорят френски, което и беше показано принципиално в италианската болница. Китайците се опряха и рекоха, че е задължително персоналът при тях да владее или кантонски или мандарин и още един език, може и местен. Защото е въпрос на живот и смърт сестрата да може да разбере какво казва баба Ву, която е дошла на гости на внучето си и се е потрошила, но преди това за дългия си живот не е научила и една дума английски или френски.
Изобщо да не отварям дума за пред-епидемиологичните шоута. Има на ротационен принцип цяла културен спектакъл, който цяла година обикаля из Канада с представления, като местните групички си водят роднините, приятелите и познатите организирано, както едно време войничета на театър. Била съм, видяла съм.
Така че май господин Явлински ще има да чака. Това първо петаците да затрептят във въздуха, после за Крим и най-после за Украйна. Това не е план за един човешки живот, това е за по-дълго.
П.П. прочетох се и се улових на мисълта, че съм замязала на ЗИП-а от древните времена. "Империята отвръща на удара". Нейсе, няма да доживея да проверя, но все ще надникна през някоя дупка в плетката!