Следя СВО от първия ден. Гледам блогери, чета прокремълски и критикарски руски четива /Стрелков/, кога имам време следя "Большая игра" по ОРТ. И най-вече общувам с руснаци тук, имаме приятели вкл.донбасци, които дават интересни детайли... Гледам дори укро-пропаганда - Арестович, Жданов , за да си съставя максимално широка картина за случващото се. Има познания и по военно-техническите аспекти. Итоги ! За мен до сега тази война не е война каквото би трябвало да бъде. Има твърде много неизказани моменти, очевидно нелогични от военна гледна точка действия /руски/ ! Оставаме с ясното впечатление че едната страна се "пести", защо ? Колебая се между няколко възможни отговора. Най-тривиалният и банален "западняшки" отговор - Русия е доста слаба в конвенционално отношение и търси как да "изработи" укрите само с контрактната си армия и техническо превъзходство. Затова пъпли на терена. ОК, със сигурност в това има доза истина. Второ - Русия вади козовете си бавно, един по един, в хода на ескалацията ! Добре, обаче от геостратегическа военна гледна точка Русия няма полза от затегната война, защото ще се дадат огромни човешки жертви. А ако Москва се стреми да "стопанисва" тези земи, тя има нужда от човешки материял, а не от поствоенна пустиня. Така че Русия е заинтересована ако не от "блицкриг", то поне от бърза и решителна победа в рамките на максимум 8-10 месеца. Което пък изисква Мобилизация, преминаване на руската икономика на военни релси, необходимите вътрешни послания за "Отечествена война" , патриотична вълна... Такова нещо в пълен обем в Русия не се случва. Сякаш Путин чака с тези микростъпки войната да продължи печелейки метър по метър. Украина е огромна. С тези темпове на напредване войната наистина може да продължи години, връщаме се към хипотезата за "затегнатата война" ... И накрая, моята трета хипотеза, която най-ми е на мушката. Путин се държи все едно че чака някакво събитие, което рязко да пречупи ситуацията. Рухване на украинската отбрана за сега не се вижда. Там отиват на фронта като зомбирани овце, мобилизационния ресурс на Украина е голям ! До сега са загубили около 80 000 убити, но на фронта имат над един милион бойци. И изобщо не са приключили с мобилизациите... Тогава какво чакат в Москва ? Ескалацията НЯМА да доведе до ядрен сблъсък, американците го декларираха , сенилното Джо го каза няколко пъти /казаха му го/. Целта на ескалацията не е ядрена война. Имам чувството че войната е предварително договорена като започване, протичане, параметри на ескалацията, НЕпреминаване на "червени линии" ... и тогава логично стигаме до извода ,че е договорен и края на войната ! Мисля че се знаят и сроковете на бойните действия, и условията на примирието, и границите кой какво ще контролира. Поради което - да ! Путин започна една война на "опережение", но в същото време тази война е част и по-общите процеси които започнаха от март 2020 насам. Установяването на НСР включва като план-програма и тази точка - Война в Украйна. И за съжаление Кремъл също е участник в план-програмата, а тя не е за доброто на никой.