Класовият подход е OUT OF THE DAY . И това ти го казвам не за да те обидя, а защото просто е факт. Няма ги вече в обществата класическите разделения на работническа класа и капиталисти.
Аз ти харесвам писанките. Keep the good job!
Не съм съгласен с цитираното, по горе. Което не е важно разбира се, просто искам да не се объркват гостите.
Има си работническа класа. Тя може да не се вижда (няма пушещи кумини, поне не тук) но я има. Най-малкото в Китай, Индия и Виетнам я има. Което е по важно,
има експлоатирани. На които се обяснява, че не са се постарали да вземат образование, нямат по-добра производителност и т.н. И още по-важното е, че има капиталисти, които
владеят средствата за производство. Други могат да продадат само работната си сила. Тук отврата е по-силен от мен в марксизма. Забелязал съм го.
Нима шивачките в Бангладеш не са работническа класа? Или баристата в Starbucks. Наскоро CEO-то на последните изрази нахално съжаление, че се били организирали в "union". Тези които обработват пакетите в Amazon, и им се налага да работят с памперси, "part time" без медикал, те какви са?
Има класи (писах го вече). Размиват се разликите. Много е изгодно на собствениците на капитала да няма класова борба. Естествено като няма класи няма да има и класова борба. Няма да има революции...
Дори класически работници има, такива с отверките...Посещавам Хамбург. Имат си на брега на Елба голяма фабрика на Airbus. Същото го има и в Тулуза. Може да са с бели манти, дори инженери, но не са собственици на бизнеса. Значи са от едната страна на барикадата.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Лъчо, симпатични ми са твойте тези със споменаване на КПСС. Точно тази комунистическа партия в Русия предаде интересите на работническата класа. Знаеш кога и как. Загуби право да я представлява. Комунистите в Китай не направиха така, нали?
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ако не ми харесвате мненията имам и други, не съм догматик или фанатик.
Но горните ми изглеждат верни. Някой които е живял друг живот, при други условия може да не е съгласен.
PS Голяма част от работният ми път бях работник. В БГ и САЩ. Друга част работих на бюро, но пак се чувствах работник. Трябва да го разбирам въпроса.
Бъдете здрави!