Религиите са ако не полезни, то не са много вредни.
Лоши са догматиците/фанатиците ако поемат върховенство.
Те са лоши във всяка сфера.
С това съм напълно съгласен.
А това
Католиците с платеното опрощаване на греховете, протестантите с тяхната презумпция за непогрешимост ни докараха до разпад на основните житейски опори - семейство, общност и ги замениха с единаци прегризващи си взаимно гърлата.
е безсмислица + изсмукано от пръстите твърдение. Първо - православен християнин съм, кръщаван съм в Калофер във времена , когато това е било полулегална работа. Възпитаван съм в дълбоко уважение към БПЦ, въпреки че единият ми родител беше БКП... Това за католицизма и католиците просто не е вярно. Не го пиша щото съм им адвокат, или икуменист. Просто ги познавам много добре. Живея в такава страна, посещавал съм почти цяла Латинска Америка, 1 процент от живота ми сигурно е минал в Испания и Иортугалия... Платените индулгенции при католиците са отменени преди половин хилядолетие, някъде в 16-ти век мисля. Днес носят смисъл само като форма на опрощаване на грехове и съпричастност. Такива форми има и в други клонове на на християнството, Руската ПЦ е приемала пари за опрощаване на грехове СЛЕД като католиците вече са отменили платените индулгенции. Така че това е една градска бг легенда, няма нищо общо с фактите. В католическите страни именно църквата днес е опората за традиционните ценности /Франция с нейния лаицизъм не е най-добрия пример, но дори и при нас една солидна маса от хора в провинцията ходят редовно на меси, в които ако се заслушаш, им се проповядат елементарни и добри неща, общи благодетели за всички християни. Продължават да се сключват църковни бракове, кръщенета, техните причастия /батеми/ и т.н./. В Латинска Америка огромното мнозинство от хората или са вярващи католици или младите , без да прокламират набожност, се придържат към морал , семейство, деца...и това е от Католицизма, а не от филанкишията. Имате много превратна представа за хората в огромни страни като Бразилия, Аржентина, Мексико (само тия трите имат по-голямо население от ЕС) , масата от тях са кротки, работливи, отзивчиви , много приятелски настроени. Много солидарни /това за "вълците", амиго, е пълна глупост/ , способни в колективните усилия. Патриоти. Самоуважаващи се и отворени към модерността. Идете днес в Сау Пауло, Буенос Айрес, Мексико Сити , и ще видите че вече са ПРЕД НАС европейците в много отношения, а в същото време са запазили човечността си и една атмосфера, която леко напомня на у нас през 60-те и 70-те години на миналия век. Точно у нас в БГ /за Русия не искам да говоря/ днес най-често хората се държат по между си като вълк/вълк. Или минимум абсолютно калташки, лъжат се, мамят се, завличат се в пари, мошенничеството е издигнато в култ. Българската набожност е в огромната си част парвенющина. Показна набожност, псевдо-набожност ! Виждал съм в БГ да се палят свещи за "успех в бизнеса" , което просто не го коментирам. На 20 км от Пловдив са нашите католици. Идете в РакУвски, Стряма... ще видите че дори на фона на общата БГ разруха, в тези селища има поне една идея повече чистота, подреденост, благоустройство. А как си поддържат църквите, да не говорим. Тъжно е да минеш през БГ село с черквица пред рухване, и после през католишко селище със сияеща катедрала. И не е само до парите... Така че анти-католическите филипики днес са извън времето и пространството. Оставете ги за Иван Асен Втори и победата при Клокотница.