Благодарение на Бъч разбрах, че преди 17 години съм мислела по-трезво и съм знаела повече, докъде води затъпяването от фейса..
Самоцитирам се:
Добрютро на целата наука и богословие.
То това е ясно на всеки, който има очи да вижда, а не само да зяпа като теле железница.
За да разпънат Иисус, е бил необходим предател, иначе нямаше да го разпънат и да възникне християнството.
Предателството е необходимото условие, без него задачката няма решение.
А аз отдавна казвам, че Юда е по-велик и от Иисус, защото е знаел какво го чака през вековете занапред.
То да те разпънат за три дена и после да ти палят свещи две хилядолетия не е лоша сделка.
Обаче да знаеш, че ще останеш през вековете като предател и въпреки това да го направиш - ето за това се иска истинско мъжество и най-вече себеотричане, ЮДА Е ИЗВЪРШИЛ САМОЖЕРТВАТА, Исусовата е далеч по-малка.
Та нищо чудно Юда да е бил по-напреднал и от Иисус по духовния път...
и
Юда може да е невинен, но може и да е есей.
Нали има доста слухове, че Исус е готвен от тайна секта на есеите за изпълнение на мисията си и всъщност там се е затрил през липсващите години от живота му.
Та есеите освен дето него са готвели, са готвели определено и мизансцена и са изпипвали детайлите.
И пак продължава едно съмнение да ме гризе, че Юда е бил доста високо стъпало в духовната йерархия, а не просто един от учениците исусови.