Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Юни 16, 2019, 21:34:42

Автор Тема: Наука и технологии  (Прочетена 2888 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Активен Engels

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1023
  • Профил
Наука и технологии
« -: Март 05, 2019, 23:27:36 »
Експерти: Данните са най-големият капитал на компаниите
„Живеем в свят с все по-нарастващо значение на данните и тяхното управление. Причина за това са усложнените бизнес процеси и динамика на количеството данни, с които организациите работят“, заяви Николай Аврамов, управител на Парафлоу Комуникейшънс, по време на конференцията „Данните ви крият бизнес тайни“, посветена на модерните методи за анализ.
По неговите думи, източниците на информация, от които компаниите могат да добиват допълнителни ползи и да подобряват вземането на стратегически, административни и оперативни решения, се увеличават непрекъснато. Влияние оказват и навлизащи технологии като изкуствен интелект (AI) и машинно учене (ML).

Бизнес средата днес се характеризира с бърза трансформация, променящи се нужди и непрекъснато развиване на нови технологии. Ето защо Парафлоу стартира открити дискусии, в които споделя интересни аспекти от проекти за управление на бизнеса, върху които работи вече над 10 години. Така компанията иска да допринесе към натрупаното знание на експертите – в частност, от финансовия сектор, посочи Зорница Йорданова, проектен мениджър в Парафлоу.
https://technews.bg/article-114966.html
« Последна редакция: Март 05, 2019, 23:42:31 от Engels »

Активен Engels

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1023
  • Профил
Лоша новина за банките
« Отговор #1 -: Март 05, 2019, 23:30:45 »
Amazon изпреварва два пъти банките по доверие в данните
Макар че са обезпокоени за конфиденциалността на своите данни, онлайн потребителите биха искали да усетят по-персонализирано отношение към себе си. Затова 90% от тях са съгласни да бъде събирана информация за поведението им, ако покупките ще са по-удобни и евтини, сочи проучване на компанията за поведенчески маркетинг SmarterHQ.
Изследването определя кои компании и бизнеси се отнасят отговорно към данните на потребителите и какви маркетингови техники потребителите считат за приемливи. Резултатите се базират на събраните данни от анкета сред 1000 потребители.
Изненадващо или не, най-голямо доверие заслужава компанията Amazon – 48% от потребителите се доверяват на водещия онлайн магазин. Amazon изпреварва не само конкуренти от ИТ индустрията, но също така авиокомпании, хотелски вериги и дори банки.
Така например, на Amazon се доверяват 2,1 пъти повече за данните, отколкото на банките. Показателно е, че социалните мрежи заемат последно място в списъка по този показател – доверието сред потребителите е около 6%.
https://technews.bg/article-114970.html

Активен Engels

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1023
  • Профил
Технологиите са ключови за средния бизнес
« Отговор #2 -: Март 05, 2019, 23:36:36 »
Липсата на адекватно управление по внедряването им може да направи компаниите неконкурентни и да подкопае морала на служителите, твърди проучване.
Без внедряване на нови технологии компаниите рискуват да изостанат от конкурентите, сочи анализ на Aruba, базиран на проучване сред над 2700 мениджъри и служители от средния бизнес. На това мнение са две трети от анкетираните.
Над три четвърти (77%) от работещите в средни компании са съгласни, че липсата на адекватно управление по отношение на внедряването на нови технологии на работното място може да подкопае моралното състояние на служителите.
https://technews.bg/article-114945.html

Активен Engels

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1023
  • Профил
Докато светът бе вторачен в новите смартфони с огъващи се дисплеи и абсурдни цени по време на Световния мобилен конгрес (MWC 2019) в Барселона, малцина обърнаха внимание на „специалните“ камери – клас устройства, които съпътстват мобилните телефони и навярно обещават да са следващият голям бизнес в мобилните технологии. И не, тук не става дума за мини-камерите, вградени в самите телефони. „Специални“ са, защото правят нещо повече, но не съществува една-единствена дума, която да ги описва кратко.
Стереоскопичните камери, някога запазени само за филмовата индустрия, днес „идват“ при индивидуалния потребител. Готови са да снимат всичко в 3D формат, който след това ще сбъдне виртуалната реалност в малките джобни устройства, които носим със себе си.

По-многобройни на MWC 2019 пък бяха 360-градусовите камери. Сега обаче за постигане на добро изображение те имат „очи“ във всички посоки, а усъвършенстван софтуер сглобява изображението без изкривявания. Резолюцията може да е главозамайваща: 8К за снимките и 4К за видео.
Модата набира скорост и с такива джаджи ходещият човек с телефон в джоба се превръща в малко мобилно ТВ студио. Това е привлекателна възможност за онези, които искат да снимат всичко едновременно и навсякъде, триизмерно и на 360 градуса: като се започне от влогъри и се стигне до тиймбилдинг инструктори.
https://technews.bg/article-114976.html

Активен Engels

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1023
  • Профил
Китайска база симулира условията на Марс
« Отговор #4 -: Март 06, 2019, 15:35:00 »
Китай развива активно космическата си индустрия и потвърждение на това е изграждането на специална база Mars Camp, която имитира условията на Червената планета, наред с други авангардни проекти на учените в страната.
Наскоро китайски космически апарат за първи път в историята се приземи на обратната страна на Луната. Този проект бе част от програмата Change, която предвижда изпращане на хора на Луната към 2030 г.
Цел на китайската космическа индустрия е и усвояването на Марс. Миналата седмица в страната бе открит комплексът Mars Camp, в който са вложени над 22 млн. долара. Базата имитира условията на Червената планета.
Освен че ще използва комплекса за собствените си научни цели, Китай ще отвори съоръжението и за посещения от туристи, което предизвиква известна изненада, тъй като правителствата – не само в Китай – обикновено държат засекретени проектите си от национално значение.
Към момента не са известни повече подробности за MarsCamp, освен че комплексът е разположен в котловината Цайдам на площ от 53 330 кв.м и може да побере до 60 души. Същевременно, очаква се Китай да изпрати апарат към Марс през следващата година.
https://technews.bg/article-114989.html

Активен Engels

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1023
  • Профил
Откриха нова уязвимост в процесорите Intel Core
« Отговор #5 -: Март 07, 2019, 00:56:43 »
Специалисти от два университета съобщиха, че са открили нова уязвимост в процесорите на Intel. Тя е налична във всички чипове Core – от първите модели до последните, става ясно от публикация по темата в arXiv.org.

Уязвимостта е наречена Spoiler от нейните откриватели – изследователи от Политехническия институт в Уорчестър, САЩ, и Университета Любек, Германия. Както и при Spectre, новата уязвимост е свързана с особеностите на механизма за спекулативно изпълнение на инструкции, но се възползва от друг хардуерен блок.
Според изследователите, уязвимостта се запазва независимо от използваната операционна система, виртуална машина или изолирана среда. Софтуерът, призван да затвори уязвимостите Spectre и Meltdown, не е ефективен в случая със Spoiler.
Нещо повече, пълното отстраняване на уязвимостта по софтуерен път е принципно невъзможно, твърдят специалистите. Проблемът може да се реши само с промяна на архитектурата на бъдещите процесори, за което на Intel ще са необходими няколко години в най-добрия случай.
Самата Intel е била информирана за уязвимостта на 1 декември миналата година. Изследването уточнява, че Spoiler засяга само процесорите на Intel, но не и чиповете на конкурента AMD.
https://technews.bg/article-114995.html

Активен onzi

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 2498
  • Профил
Re: Наука и технологии
« Отговор #6 -: Март 11, 2019, 19:42:04 »
Цитат
До края на годината в Китай ще бъде завършен процеса по създаване на експерименталния  реактор за термоядрения синтез, заяви директорът на Националната ядрена корпорация Дуан Суру, цитиран от сайта Science Alert.

Устройството, популярно като "изкуственото слънце", ще позволи да се създаде реакция, аналогична на процесса на ядрения синтез в недрата в Слънчевата система. Така физиците се надяват да получат източник на неограничена енергия.

По думите на Суру това ще позволи да сме свидетели на загряване на йоните до невероятните 100 милиона градуса по Целзий.

Копирано от standartnews.com

Активен Engels

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1023
  • Профил
Отново хардуер + софтуер
« Отговор #7 -: Март 12, 2019, 06:15:47 »
Dreamlabs е е едно от малкото места, където позагубената връзка между хардуер и софтуер е не просто възродена, а приета за норма. И как иначе, като това, което софтуеристите все повече програмират в новото време, е свързано с управлението на какви ли не дигитализирани устройства от нашето ежедневие: коли, телевизори, автомати за напитки и др.
Залата на обучителния център е пълна с техника, която далеч не се изчерпва с компютрите. Тук има платки, мултицети, поялници, десетки 3D принтери, роботизирани ръце – всичко, с което специалистите по електроника биха могли да боравят.
Забележителен е огромният брой 3D принтери. Те са толкова, колкото и курсистите, защото – според създателите на лабораторията – никак не е приемливо в учебния център да има само един 3D принтер и десетките курсисти да се тълпят около него, без да могат реално да боравят с машината. Затова за всеки учащ има 3D принтер.
Дори и най-незапознатите с електрониката могат да се профилират в тази специалност. Започва се от „А-Б“ на електронните технологии и се навлиза в тях до степен, в която човекът без страх може да разглоби, сглоби и поправи какъвто и да е електронен уред.
Уникално в Dreamlabs е боравенето с 3D печат. Тук се разбива на пух и прах представата, че 3D принтирането е сложно или пък скъпо. Курсистите в лабораторията се учат да сглобят 3D принтер, а сетне да го програмират и да го управляват. В края на курса са способни да изработват всякакви изделия на 3D принтер.
Dreamlabs е единственото място в България, където един път в месеца се провеждат курсове по 3D принтиране, като всеки може да работи с индивидуален 3D принтер. Затова за курсовете идват хора от Варна, Бургас, Пловдив, Разлог – с преспиване, за цял уикенд – за да усвоят новата технология.
Да имаш 3D принтер вече е достъпно за всеки – една машина струва 400-500 лева, казва Тони Герджиков, основател на лабораторията и неин „двигател“. „3D принтирането става популярно като персоналния компютър, то вече е евтино“.
https://technews.bg/article-115093.html


Неактивен ddantgwyn

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1662
  • Профил
Photos: 23 milestones in the history of the web …
« Отговор #9 -: Март 13, 2019, 14:44:28 »
Цитат

Saying March 2019 is the 30th anniversary of the internet can sound arbitrary. After all, ARPANET was the first computer network, and it went online in 1969. Also, TCP/IP was invented in 1983.

So why is the world celebrating the 30th anniversary of the internet in March 2019? Because of Sir Tim Berners-Lee, whose March 1989 proposal to CERN first laid out the concepts that would become the HTML programming language, web URLs, and HTTP.

HTML, URLs, and HTTP are still the foundation of the internet, which is why we can credit Tim Berners-Lee with the creation of the modern internet 30 years ago, in March 1989.

Since Berners-Lee laid the first bricks in what would become the world wide web, it has changed dramatically. There are a lot of firsts to celebrate in the 30 years that the internet has been around, and these 22 items are just some of the most important milestones.

Без HTML, HTTP и WWW нямаше да го има и това място и щяхме все още да пишем в soc.culture.bulgaria :m1731:
There is no dark side of the moon really …

Неактивен Hateras

 • Full Member
 • ***
 • Коментари: 168
  • Профил
Re: Наука и технологии
« Отговор #10 -: Март 13, 2019, 15:24:43 »
Мани ги тия от CERN, теоретици... Наместо да се оцъклят у пъпа... пардон, корена си и да вегетират по 6000 години.

Неактивен ddantgwyn

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1662
  • Профил
Re: Наука и технологии
« Отговор #11 -: Март 13, 2019, 15:42:39 »
Мани ги тия от CERN, теоретици... Наместо да се оцъклят у пъпа... пардон, корена си и да вегетират по 6000 години.

Ми не мога :m1731:
There is no dark side of the moon really …

Неактивен 67

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1251
  • Профил
  • Критиканзер
Re: Наука и технологии
« Отговор #12 -: Март 13, 2019, 19:08:58 »
Мани ги тия от CERN, теоретици... Наместо да се оцъклят у пъпа... пардон, корена си и да вегетират по 6000 години.

Ми не мога :m1731:
Шестхилядолетната гъба не позволява?  :cool-1084:

Активен Engels

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1023
  • Профил
Калифорнийската златна треска започва през 1848 г. Мераклиите идват на тълпи. Само малък процент от миньорите обаче забогатяват от добива. Но пък много други стават богати, осигурявайки на заселниците транспортна инфраструктура, жилища, храни и забавления…
Същото започва да се случва сега – с тази разлика, че мераклиите бързат не към Калифорния, а към Луната. И са добре въоръжени с пари, и са жадни за печалба. Какво подтиква толкова много частни компании като да искат да „стъпят“ на Луната?
Космическият инженер и предприемач Денис Уинго е измислил термина „лунна треска“ през 2004 г., използвайки го в своята книга „Лунна треска: Подобряване на живота на Земята чрез ресурсите на Луната“. Сега лунната треска е факт.
Подклаждат я предприемачи, които мечтаят за тлъсти печалби от спътника на Земята. Водещи сред тях са шепа частни компании, които развиват малки лунни апарати и роувъри, за да изследват Луната.
На 21 февруари първата лунна мисия потегли на борда на ракета „Falcon 9“. „Beresheet“, построена от израелската „SpaceIL“, беше пратена като вторичен товар, споделяйки пътуването с индонезийския комуникационен спътник „PSN-6“.
След достигане на геостационарна трансферна орбита „Beresheet“ и комуникационният сателит се отделиха от „Falcon 9“. Комуникационният сателит ще се придвижи към геостационарна земна орбита. „Beresheet“ обаче продължава да се издига. В началото на април космическият кораб ще влезе в лунната орбита. След това ще се приземи на Луната.
Израелската „Aerospace Industries“ – компанията, която построи кабината за „SpaceIL“ – обяви през януари планове да си партнира с германската „OHB“, за да предложи на Европейската космическа агенция комерсиална услуга за доставка на полезен товар до Луната.

Стимулът

Какво подтиква частни компании като „SpaceIL“ да се натискат в тази надпревара към Луната? Голям принос има наградата „Google Lunar X“ (GLXP) – конкурс, който обеща 20 милиона долара за първия частно-финансиран екип, готов да приземи робот на Луната, да измине повече от 500 метра и да предаде образи с висока разделителна способност и видеоклипове в рамките на уречен краен срок.
Това беше голям фактор. Десетки отбори се включиха в конкурса. Крайният срок изтече миналата година. Нямаше победител за голямата награда, но някои от отборите получиха по-малки награди за разработките си.
Освен „SpaceIL“ има и други GLXP екипи, които са все още активни. „Astrobotic Technology“ планира да пусне своя първи космически кораб – „Peregrine“ – още през 2020 г. или в началото на 2021 г. на борда на ракета „Atlas V“. „Moon Express“ подписа договор с „Rocket Lab“ за пет пускания на ракетата си „Electron“.
Японската компания „ispace inc“ (да не се бърка с китайската ракетна компания „iSpace“) сключи договор за две излитания на борда на „Falcon 9“, първо през 2020 г. и после през 2021 г. Други активни екипи включват „TeamIndus“ в Индия и „PTScientists“ в Германия.
Програмата на НАСА за комерсиални доставки на полезен товар до Луната – CLPS (чете се „клипс“) – добавя допълнителен стимул. По нея НАСА ще закупи услугите на частни компании, които ще изпращат малки луноходи и роувъри на Луната. Целите включват проучване, използване на локални ресурси (ISRU) и развитие на „лунна наука“.
CLPS ще осигури до 2,6 млрд. долара договори през следващите 10 години. Първата мисия по програмата може да бъде стартирана още в края на тази година.

Минно дело на Луната


Минното дело навярно е първата индустрия, която ще процъфти на Луната, пише The Space Review. На 29 ноември НАСА обяви подбора на девет компании, които имат право да се конкурират за договори по програмата CLPS. Включени са „Astrobotic Technology“ и „Moon Express“ – две от компаниите, които се състезаваха в конкурса GLXP.
Програмата на НАСА допуска само американски компании, но два от чуждестранните екипи, участвали в конкурса, понастоящем са подизпълнители на американски фирми, които се конкурират за договори по CLPS: „ispace inc“ работи с „Draper Laboratory“ и „TeamIndus“ в екип, воден от „Orbit Beyond“. За договор по CLPS се конкурират също така „Deep Space Systems“, „Firefly Aerospace“, „Intuitive Machines“, „Lockheed Martin“ и „Masten Space Systems“.
Същевременно „Blue Origin“ разработва много по-голям лунен роувър, наречен „Blue Moon“, който ще може да кацне с няколко тона товар на Луната. А германските компании „OHB“ и „MT Aerospace“ са наели новата ракета „Blue Glenn“ и кабината на „Blue Moon“, за да прехвърлят полезен товар на Луната през 2023 г.
Апаратите за кацане на Луната ще бъдат изпратени на много места на спътника на Земята, за да ни кажат повече за наличните там ресурси. Роувърите, които включват лаборатории за анализ на проби, като този на борда на марсохода „Curiosity“, ще предоставят информация за съставките на лунните скали и почвата.
Има вероятност да се намерят залежи на злато, метали от групата на платината и редкоземните метали. Особено обещаващи в това отношение са многобройните ударни кратери по повърхността на Луната. В подобни кратери от удари на астероиди в Земята досега са намирани обещаващо високи концентрации на благородни метали. Добивът на ценни метали може да се превърне в основна индустрия на Луната.

Туризъм и лунни суровини

Но благородните метали не са единственият начин, по който предприемачите могат да станат богати от стъпването на Луната. Има много методи те да се възползват от този засилен интерес към земния спътник. Лунната транспортна инфраструктура, например, е ключова възможност не само за роботизираните сонди, но и за превоз на товари и на астронавти.
За да се намалят разходите, има спешна необходимост от супер тежкотоварна ракета за многократна употреба. Тук пък идва ред на Илън Мъск и неговата SpaceX. Системата за изстрелване на SpaceX е за многократна употреба и може да прати космически кораб във високата елиптична орбита на Земята, където да бъде зареждан чрез танкерни превозни средства.
Разчитайки на орбитално зареждане, корабът може да приземи много тонове товари или голям екипаж на Луната и да се върне на Земята, без да е необходимо да се зарежда на Луната. Очаква се тестовите полети на маломерна версия на космическия кораб да започнат по-късно тази година. Пълномащабно превозно средство от този вид може да бъде готово за тестове на полети през 2020 г.
Лунният туризъм е друг начин за генериране на пари от Луната. Първият лунен турист вероятно ще бъде Юсаку Маезава – японски милиардер, който вече е купил полет около Луната в космически кораб за себе си и за шест до осем артисти, които възнамерява да покани на пътуването. Този полет може да се случи още през 2023 г.
Робърт Бигелоу, главен изпълнителен директор на „Bigelow Aerospace“, пък мечтае да създаде съоръжения на лунната повърхност, които биха могли да приемат туристи и други гости. Първата лунна база може да бъде създадена до края на 2020 г., вероятно в северните или южните полярни региони на Луната.
Роботизираните сонди вече показаха индикации за наличие на значителни количества вода в някои от кратерите, които лежат във вечен мрак близо до полюсите. Ако тази вода е във форма, която е лесно достъпна, като например повърхностен лед, тя ще бъде ценен ресурс за базите. Развиващите се сега апарати и роувъри скоро ще отговорят на въпроса за достъпността на водата в полярните кратери.
Освен за пиене, водата може да се използва за производство на водород и кислород, които пък да се използват като ракетни горива, за захранване на горивни клетки и за осигуряване на кислород за дишане. Може да се окаже много по-евтино да се извлича вода от полярните кратери, отколкото да се транспортира до Луната от Земята.
Добивът и преработката на лунната вода е само една от многото възможности за печелене на пари в нововъзникващата индустрия за използване на локални материали. Друга възможност за използване на локални ресурси е добиването на материали от Луната за 3D печат на обитаеми пространства на земния сателит.
Накратко, Луната е потенциална „златна мина“ за много предприемачи и тепърва ще сме свидетели на тяхната надпревара.
https://technews.bg/article-115157.html

Активен buratinob

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 3367
  • Профил
Re: Наука и технологии
« Отговор #14 -: Март 13, 2019, 20:11:32 »
Това което си го пуснал тук е раздел за изморените интелектуалци.
Похарчили милиарди да вземат награда от 20 милиона?
Щели да добиват ресурси на луната?
Как?
Как ще ги добиват, как ще ги обработват до концентрат или до метали?
Как ще ги транспортират до земята ако цената за всеки килограм да се изведе около Лунна орбита е  хиляди долари, а до земята отделно десетки хиляди?
Диаманти ли ще добиваме?

Неактивен kаily

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1704
  • Профил
Re: Наука и технологии
« Отговор #15 -: Март 13, 2019, 21:14:49 »
Абе те ходят да луната или от скука, или да си говорят с извънземните. Идеята за ресурсите е за простолюдието.
И за вярващите.
В ... хм... науката

Активен Engels

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1023
  • Профил
Разходите за изкуствен интелект в производството ще нараснат до 13,2 млрд. долара към 2025 година, прогнозира анализаторската компания Tractica. В тази сума влизат харчовете за софтуер, оборудване и услуги.
Прогнозата очертава бурно навлизане на AI технологиите в сектора на производството. За сравнение, през миналата година, разходите за изкуствен интелект в производството се оценяват от анализаторите на 2,9 млрд. долара.
Що се отнася до целия пазар на изкуствен интелект, наскоро IDC прогнозира, че разходите за AI ще растат средногодишно с 38% в периода 2018-2021 г., достигайки 35,8 млрд. долара.
https://technews.bg/article-115287.html

Неактивен ddantgwyn

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1662
  • Профил
Re: Наука и технологии
« Отговор #17 -: Март 19, 2019, 11:51:56 »
Щели да добиват ресурси на луната?
Как?
Как ще ги добиват, как ще ги обработват до концентрат или до метали?
Как ще ги транспортират до земята ако цената за всеки килограм да се изведе около Лунна орбита е хиляди долари, а до земята отделно десетки хиляди?
Диаманти ли ще добиваме?

А защо трябва да се транспортират на земята? Ще останат там и на място ще се произвежда каквото ще се произвежда от тях. И най-вероятно няма да е за широка употреба.

Но докато се използват химически двигатели, голям прогрес няма да има по отношение на космоса (imho)
There is no dark side of the moon really …

Неактивен фелдкурат Ото Катц

 • Full Member
 • ***
 • Коментари: 237
  • Профил
Re: Наука и технологии
« Отговор #18 -: Март 19, 2019, 11:54:33 »
Цитат
Изкуственият интелект ще остави без работа хората на средно ниво
Д-р Хироши Ямакава, водещ японски изследовател в областта на изкуствения интелект, пред Economy.bg
28 февруари 2019

След 2030 изкуственият интелект ще изпревари в много отношения човешкия интелект, прогнозира по време на лекция в София водещият японски изследовател в областта на изкуствения интелект д-р Хироши Ямакава. Това ще има много последици за обществото ни. Затова според ученият от решаващо значение за всички ще е да се обединят в името на хармонията на изкуствения интелект с човека. Ямакава предвижда, че САЩ и Китай вероятно ще останат лидери в разработването на изкуствен интелект.
Д-р Хироши Ямакава е директор на Лабораторията за изкуствен интелект Dwango в Токио. Той беше у нас за лекция в Българската академия на науките на тема „Бъдещето на изкуствения интелект в хармония с човека“. Организатори бяха БАН и Посолството на Япония в България.

Как ще се развие изкуственият интелект в бъдеще, трябва ли да се страхуваме от него, как можем да контролираме технологията, кои страни са лидери по отношение на AI, как България може да се подготви за промените, кои професии ще бъдат унищожени и какви нови ще възникнат – Economy.bg попита японския изследовател д-р Хироши Ямакава. .....

целият текст - https://www.economy.bg/science/view/34532/Izkustveniyat-intelekt-shte-ostavi-bez-rabota-horata-na-sredno-nivo

Активен Engels

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1023
  • Профил
САЩ вече се подготвят за 6G мрежите
« Отговор #19 -: Март 20, 2019, 13:58:50 »
Федералната комисия по комуникации на САЩ (FCC) започва подготовка за изследвания и разработки в областта на мрежите от шесто поколение (6G) и гласува единодушно за отваряне на нов честотен сегмент за 6G услуги, съобщи Gizchina.
Eксперименти в областта на 6G и приложенията на мрежите от шесто поколение ще се извършват в честотния диапазон от 98GHz до 3THz. Терахерцовият диапазон, в частност, е от 0,3THz до 3THz. Колкото по-висока е честотата, толкова по-голям обем данни може да се предава за единица време, което повишава скоростта на мрежата.
Теоретично, скоростта на предаване на данни в 6G мрежите може да бъде 10 пъти по-висока, отколкото при 5G. И ако задачата на мрежите от пето поколение е да предоставят по-висока скорост, по-висока пропускателна способност и минимално забавяне, то целта пред 6G е „да свърже целия свят с едно кликване”.
По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп призова американските компании да внедрят 5G мрежи в страната възможно най-бързо и още отсега да мислят за 6G. Тръмп също така заяви, че е склонен да пусне Huawei в САЩ.
https://technews.bg/article-115313.html

Активен onzi

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 2498
  • Профил
Re: Наука и технологии
« Отговор #20 -: Март 20, 2019, 14:00:23 »
Цитат
Тръмп също така заяви, че е склонен да пусне Huawei в САЩ.
ъхъ, за начало една щерка ще пусне в сащ  :nuts:

Активен Engels

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1023
  • Профил
Re: Наука и технологии
« Отговор #21 -: Март 20, 2019, 14:15:55 »
Цитат
Тръмп също така заяви, че е склонен да пусне Huawei в САЩ.
ъхъ, за начало една щерка ще пусне в сащ  :nuts:
Цитат
Tръмп губи войната за Huawei в Европа
Държавите на Стария континент все още не са предприели драстични мерки срещу китайския играч
https://www.investor.bg/analizi/262/a/trymp-gubi-voinata-za-huawei-v-evropa-279130/
Няма да му е лесно на Тръмп с китайците.

Активен Engels

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1023
  • Профил
Автомобилите стават все по-свързани, все по-автономни, все по-елеткрифицирани и все по-споделени. Това мнение изказа инж. Паоло Пининфарина, председател на Pininfarina Group, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.
"Виждам огромни възможности за дизайнерите, които са отдадени на иновациите. Личното ми мнение е, че автомобилите на бъдещето ще са свързани, както и ние сме свързани".
Според Пининфарина бъдещето със сигурност е електрическо. Следващото десетилетие ще е десетилетието на електрификацията, а в това няма нищо чудно, защото в световен мащаб са инвестирани 300 млрд. евро в електромобилите, допълни още гостът.
Автомобилният модел Pininfarina Battista, който компанията е представила на автомобилното изложение, е напълно електрически. Моделът е с много аеродинамичен италиански дизайн, като в него има изключително много иновативни технологии, каза още специалистът.
"Това е хиперавтомобилът на бъдещето и съм изключително щастлив, че всички го оцениха високо".
Тази година изданието в Женева е било много специално за Pininfarina Group, защото компанията е имала втори щанд на автомобили Pinifarina с модела Battista.
https://www.investor.bg/novini/444/a/kolite-na-bydeshteto-vse-po-svyrzani-vse-po-avtonomni-279147/

Неактивен 67

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1251
  • Профил
  • Критиканзер
Re: Наука и технологии
« Отговор #23 -: Март 21, 2019, 21:12:17 »
Цитат
Тръмп също така заяви, че е склонен да пусне Huawei в САЩ.
ъхъ, за начало една щерка ще пусне в сащ  :nuts:
Първо трябва да я изпуснат канадците. Засега работата виси на няколко косъма, ще видим!

Чок觧

 • Гост
22.03 06:11   MIGnews.com
http://mignews.com/news/technology/210319_210654_91466.html
Ученые из Университета штата Флорида во главе с Хо Шуюань разработали первый в мире виртуальный детектор лжи, пишет в четверг, 21 марта портал WIRED.
По словам исследователей, система выявляет ложь во время диалога с точностью до 85-100%, анализируя манеру рассказчика вести диалог.
Специалисты изобрели уникальный алгоритм с помощью онлайн-игры, в которой один человек выполняет роль "Святого", а второй — "Грешника". Один намеренно лжет, а второй говорит правду. В процессе они ведут переписку, а алгоритм на базе машинного обучения анализирует паттерны подбора слов и общий ход беседы.
Исследование показало, что "святые" или "грешники" используют совершенно разные наборы слов и печатают их с разной скоростью.
"Это базовое исследование показало большой потенциал разработки системы онлайн-полиграфии для улучшения общения в Сети. Я хочу привлечь внимание всего мира к этой идее, чтобы мы смогли превратить ее в коммерческий продукт, который можно было бы внедрить в мессенджеры", - добавила руководитель исследования.
Специалисты уверены, что цифровой детектор лжи станет хорошим помощником для людей в распознавании обмана в интернете.
"Онлайн-полиграф можно использовать при поиске романтических партнеров, а также на таких площадках, как Facebook и Twitter. Возможности применения ничем не ограничены", - заявила Хо Шуюань.
Мир сможет увидеть уникальную технологию уже в ближайшем будущем, однако точные сроки пока неизвестны.

Активен onzi

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 2498
  • Профил
Re: Наука и технологии
« Отговор #25 -: Март 24, 2019, 20:15:47 »
науката определено се развива. ето например проблемите на раждаемостта са били изкопани, изследвани и обяснени от геолозите и географите, и вече знаем всичко:
Цитат
Всеки трети българин има стерилитет, който е предизвикан от стрес. Явлението се превръща в пандемия за цяла Европа, алармира доц. Георги Бърдаров от Геолого-географски факултет към Софийския университет пред bTV. "Хората отлагат до момента, в който не могат да имат деца, а са в активна възраст. В България младите двойки, които искат, но не могат да имат дете, са около 150 000", допълни доц. Бърдаров.
...
"В България има доста клишета, когато говорим за демография и проблема с раждаемостта. Не се стига до същността на процесите. Много разпространено е, че само кариерата е причина. Обвиняват младите, че са кариеристи, егоисти и материалисти, с което не съм съгласен. Всяко едно поколение е продукт на системата и времето, в което живее", смята доцентът.

Копирано от standartnews.com

друго си е географи да ти обяснят процесите по раждаемостта :yes-1289:

Активен buratinob

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 3367
  • Профил
Re: Наука и технологии
« Отговор #26 -: Март 24, 2019, 20:20:30 »
- Ще ви построим училища и детски градини!
- Ама ние нямаме деца!
- И деца ще ви направим!

От геолог демографски решения.

Активен onzi

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 2498
  • Профил
Re: Наука и технологии
« Отговор #27 -: Март 25, 2019, 14:48:52 »
обаче географията е сериозна наука. която търпи развитие. и не сме прави да се присмиваме на попекинска, дето цопнала пекин във виетнам или обратното. тва е сложна наука, а освен всичко друго и пекин, и виетнам са далече и малко нашенци са ги посещавали, та да видят къде е едното и къде - другото.

обаче, както казах, географията се развива. ето например аз като бях ученик и знаех, че тервел е в толбухински окръг, а алфатар - в силистренски. после станаха осем области, после дойде демокрацията и всичко почна да може да става как си ще. в резултат се е навъдило едно поколение /основно/ софийски журналя /или прости копи-пейстъри/, които нямат хабер от нашенската, па какво да говорим за чуждоземската география.

всичко тръгва от дописка на бабх за африканска чума
Цитат
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нови случаи на Африканска чума при диви свине в община Алфатар, област Силистра и в община Тервел, област Добрич.

нямам представа дали от бабх не са оплескали географията, но даже и да е така, то първо, после са се поправили и второ, това по никакъв начин не оправдава неграмотниците, които копират един от друг малоумия със страшна сила. ето извадка от гугъла за стринга "Алфатар, област Добрич":
https://trafficnews.bg/bulgaria/otkriha-novi-sluchai-afrikanska-chuma-silistra-i-dobrich-136394/
https://news.bg/regions/novi-sluchai-na-afrikanska-chuma-v-oblastite-dobrich-i-silistra.html
https://www.vesti.bg/bulgaria/babh-novi-sluchai-na-afrikanska-chuma-6093454
http://www.bta.bg/bg/c/VI/id/1979479
https://www.24chasa.bg/region/5717/
https://www.mediapool.bg/otkriti-sa-novi-sluchai-na-afrikanska-chuma-pri-divi-svine-u-nas-news291336.html
https://duma.bg/novi-sluchai-na-afrikanska-chuma-pri-divi-svine-n188219
https://zapadno.com/category/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/
http://www.bnews.bg/article/258705-novi_sluchai_na_afrikanska_chuma_pri_divi_svine_v_silistra_i_dobrich
https://etleboro.org/g/9aeaf5fc15151055e1c599ee2622f088bg/%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%B4%D0%BE-13-%D1%87%D0%B0%D1%81%D0%B0-/%D0%90%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F-%E2%80%9C%D0%A4%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%81%E2%80%9D/
http://www.ddrom.net/bg/component/content/article/32-2012-03-14-11-14-16/13903-2019-03-22-13-52-01.html
https://novinite.eu/novi-sluchai-na-afrikanska-chuma-u-nas/
http://abma.bg/
https://sinor.bg/vazhno-za-fermera/all/
http://news.ournet.bg/
https://www.club.bg/news.php?news-url=Novi-sluchai-na-afrikanska-chuma-v-oblastite-Silistra-i-Dobrich
https://www.topnovini.com/t/expert.bg

та така. сложно нещо е географията, и променливо.

Активен Engels

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1023
  • Профил
Huawei P30 Pro
« Отговор #28 -: Март 27, 2019, 15:11:36 »
P30 и P30 Pro идват на мястото на миналогодишните флагмани P20 и P20 Pro. Акцентът в новите модели са усъвършенстваните камери – именно това е компонентът, който все повече натежава при избора на смартфон от потребителите.
Huawei P30 разполага с плосък OLED екран с диагонал 6,1 инча и резолюция 1080х2340 пиксела, с неголям прорез в горната част за 32-мегапикселовата предна камера. Смартфонът работи под управление на 8-ядрен процесор Kirin 980 с допълнителен невронен модул. Налични са 6GB оперативна памет и 128GB сторидж.
Тройната задна камера включва 40-мегапикселов модул с апертура f/1.6, ултраширокоъгълен 20MP модул (f/2.2) и телефото модул с рeзолюция 8MP и апертура f/3.4. Батерията на смартфона има капацитет 3650 мАч и поддържа бързо зареждане.
https://technews.bg/article-115493.html

Неактивен Hateras

 • Full Member
 • ***
 • Коментари: 168
  • Профил
Re: Наука и технологии
« Отговор #29 -: Март 27, 2019, 15:30:06 »
М-м-м минути за реклама?

Активен Engels

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1023
  • Профил
Re: Наука и технологии
« Отговор #30 -: Март 27, 2019, 15:50:54 »
М-м-м минути за реклама?
Подминахме призивите на САЩ да блокираме Huawei.
 :yes-1289:
 https://www.investor.bg/novini/261/a/es-podmina-prizivite-na-sasht-da-blokira-huawei-279522/

Неактивен Hateras

 • Full Member
 • ***
 • Коментари: 168
  • Профил
Re: Наука и технологии
« Отговор #31 -: Март 27, 2019, 16:08:28 »
Поради което реши да направиш мало оборот на "Течнюз"?

Активен Engels

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1023
  • Профил
Re: Наука и технологии
« Отговор #32 -: Март 27, 2019, 16:25:12 »
Поради което реши да направиш мало оборот на "Течнюз"?
Пускам от време на време и https://www.kaldata.com но те са специализирани.
Мързи ме да превеждам от руски и английски, а в БГ сайтовете за технологични новини са много малко или специализирани.
 :bluegrab:

Активен Engels

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1023
  • Профил
Въглищата са на път да излязат от играта
« Отговор #33 -: Март 28, 2019, 17:05:40 »
211 гигавата от сегашния въглищен капацитет в САЩ, тоест около 74% от въглищните електроцентрали, осигуряват електроенергия, която е по-скъпа от вятърната или слънчевата енергия.
До 2025 г. този контраст ще стане дори още по-драстичен, прогнозират анализаторите.
Инсталациите за въглищна електроенергия стават все по-скъпи поради нарастващите разходи за поддръжка. Това включва и инсталирането на системи за контрол на замърсяването. Същевременно цената на слънчевата и вятърната енергия спада постоянно, а технологиите се подобряват. „Въглищата са на път да излязат от играта“, казва Къртис Морган, главен изпълнителен директор на Vistra Energy, основен собственик на голям брой въглищни електроцентрали в Тексас. „Все повече централи се пенсионират“.
https://greentech.bg/archives/78018

Активен Engels

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1023
  • Профил
На света има място за над 22 млн. гигавата ПАВЕЦ
« Отговор #34 -: Април 04, 2019, 16:42:56 »
Неотдавнашно проучване на Австралийския национален университет показва, че новоразработените алгоритми за географски информационни системи могат да идентифицират потенциални места за ПАВЕЦ системи по целия свят. Изследователите са идентифицирали около 530 000 потенциални места за такива съоръжения. Те твърдят, че помпените ВЕЦ могат да позволят широкомащабно съхраняване на енергията, добита от ВЕИ, както и редица спомагателни услуги като честотно регулиране.
Учените от Австралийския национален университет (АНУ) са идентифицирали 530 000 места по целия свят, които биха могли да бъдат подходящи места за 22 милиона GWh хидропомпени капацитет за съхранение. “Всеобщото разбиране е, че има малко места за ПАВЕЦ по света, но ние намерихме стотици хиляди”, заявиха от изследователския екип.
„Само малка част от всичките 530 000 потенциални места, които сме идентифицирали, биха били достатъчни за поддържане на 100% възобновяема глобална електроенергийна система. Идентифицирахме толкова много потенциални места, че само най-добрите 1% ще бъдат напълно достатъчни,” казаха изследователите.
https://greentech.bg/archives/78052

Активен onzi

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 2498
  • Профил
Re: Наука и технологии
« Отговор #35 -: Април 09, 2019, 14:56:46 »
Цитат
Американският журналист Евън Оснос написал в Twitter, че неговият iPad е бил блокиран за повече от 48 години, след като тригодишният му син се опитал да използва устройството, и решил да помоли читателите си за съвет.

"Хм, прилича на фейк, но, уви, точно така изглежда нашият iPad днес, след като тригодишното ми дете се опита (многократно) да го разблокира", пише Оснос. Към публикацията той добавил снимка на екрана, на която се вижда, че устройството ще бъде достъпно след 25,536,442 минути.

Копирано от standartnews.com


Неактивен micky

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 2591
  • Профил
Re: Наука и технологии
« Отговор #36 -: Април 09, 2019, 15:00:36 »
Цитат
Американският журналист Евън Оснос написал в Twitter, че неговият iPad е бил блокиран за повече от 48 години, след като тригодишният му син се опитал да използва устройството, и решил да помоли читателите си за съвет.
Блокират операционна система заради социалка?!?
Лелееее...
Они боги войны из холодного ада, они не боятся холода, голода, жары, дождя. Они убивают в любую погоду, голодными и холодными.

Неактивен ddantgwyn

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1662
  • Профил
Re: На света има място за над 22 млн. гигавата ПАВЕЦ
« Отговор #37 -: Април 10, 2019, 07:41:50 »
Неотдавнашно проучване на Австралийския национален университет показва, че новоразработените алгоритми за географски информационни системи могат да идентифицират потенциални места за ПАВЕЦ системи по целия свят. Изследователите са идентифицирали около 530 000 потенциални места за такива съоръжения. Те твърдят, че помпените ВЕЦ могат да позволят широкомащабно съхраняване на енергията, добита от ВЕИ, както и редица спомагателни услуги като честотно регулиране.

Учените от Австралийския национален университет (АНУ) са идентифицирали 530 000 места по целия свят, които биха могли да бъдат подходящи места за 22 милиона GWh хидропомпени капацитет за съхранение. “Всеобщото разбиране е, че има малко места за ПАВЕЦ по света, но ние намерихме стотици хиляди”, заявиха от изследователския екип.

„Само малка част от всичките 530 000 потенциални места, които сме идентифицирали, биха били достатъчни за поддържане на 100% възобновяема глобална електроенергийна система. Идентифицирахме толкова много потенциални места, че само най-добрите 1% ще бъдат напълно достатъчни,” казаха изследователите.

https://greentech.bg/archives/78052

Ами супер, но това има смисъл само при глобална енергийна система (imho).
There is no dark side of the moon really …

Активен buratinob

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 3367
  • Профил
Re: Наука и технологии
« Отговор #38 -: Април 10, 2019, 07:51:43 »
Екологията ми е доста през.. но ПАВЕЦ са кошмар за природата.
Един язовир създава много проблеми там където се направи, два на едно и също място още повече.
Технически са много добро решение, няма друго производство което да може да бъде включено за толкова кратко време при аварии, но пак е съмнително колко ползи и вреди нанасят.

Неактивен micky

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 2591
  • Профил
Re: Наука и технологии
« Отговор #39 -: Април 10, 2019, 12:59:08 »
Цитат
Ами супер, но това има смисъл само при глобална енергийна система (imho).
https://ru.wikipedia.org/wiki/Шкала_Кардашёва
Они боги войны из холодного ада, они не боятся холода, голода, жары, дождя. Они убивают в любую погоду, голодными и холодными.

Активен buratinob

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 3367
  • Профил
Re: Наука и технологии
« Отговор #40 -: Април 12, 2019, 20:32:11 »
Честит ден на космонавфтиката.
Това е за тук, не е астрофизика.
Триумф на човешките възможности (за сега ).

Неактивен micky

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 2591
  • Профил
Re: Наука и технологии
« Отговор #41 -: Април 15, 2019, 19:23:04 »
Меганаука. Термоядерный синтез
https://www.youtube.com/watch?v=3-2a0aDyAD4
Они боги войны из холодного ада, они не боятся холода, голода, жары, дождя. Они убивают в любую погоду, голодными и холодными.

Неактивен Дозирис 2.0

 • Full Member
 • ***
 • Коментари: 140
  • Профил
Re: Наука и технологии
« Отговор #42 -: Април 15, 2019, 20:02:14 »

Активен buratinob

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 3367
  • Профил
Re: Наука и технологии
« Отговор #43 -: Април 23, 2019, 07:53:11 »
Цитат
Ще убие ли изкуственият интелект икономическия растеж?

http://e-vestnik.bg/30219/shte-ubie-li-izkustveniat-intelekt-ikonomicheskia-rastezh/

Смешен плач.
Икономическите корифеи си мислят,че просто ще наложат ИИ върху сега действащият шаблон и всичко ще продължи почти по старо му.
Погледнато от този ъгъл застаряващото население даже е предимство,а Китай далновидно е ограничил популацията.

Активен Engels

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1023
  • Профил
Илон Мъск обеща Tesla без волан до две години
« Отговор #44 -: Април 27, 2019, 11:11:34 »
Цитат
Всъщност, Tesla не говори за напълно нов модел, проектиран без волан. Когато регулаторите разрешат движението на такива превозни средства по пътищата, собствениците на Tesla ще могат да се обърнат към сервизите на компанията за премахване на волана.
https://technews.bg/article-116208.html

Активен buratinob

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 3367
  • Профил
Re: Наука и технологии
« Отговор #45 -: Април 27, 2019, 11:39:17 »
Цитат
Когато роботи оценяват и уволняват служителите

Това е направо страшно, обаче да не си помисли някой че е геноцид?
Няма такова нещо, няма човек който да тероризира дрг човек, чист "бизнес".

https://technews.bg/article-116212.html

Активен Engels

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1023
  • Профил
Новият AI чип се нарича Tesla FSD
« Отговор #46 -: Април 27, 2019, 11:49:27 »
Цитат
Новият AI чип се нарича Tesla FSD (full self-driving) и фактически вече се използва в последните партиди Model S и Model X, пуснати през март тази година. В перспектива същият чип ще се появи и в Model 3, съобщи TechPowerUp.
Tesla FSD има площ 260 мм² и съдържа 6 млрд. транзистора FinFET, изготвени по 14-нанометрова технология на Samsung Electronics. Централният процесор с 12 ядра ARM Cortex-A72 работи на тактова честота 2,2 ГГц, вграденият GPU – на 1GHz, а процесорът за невронни мрежи – на 2GHz.
Платката за автопилот използва два такива чипа, които се захранват от различни източници с цел повишаване на отказоустойчивостта. Според Tesla, процесорът FSD превъзхожда 21 пъти Nvidia DGX по производителност.
https://technews.bg/article-116131.html

Активен buratinob

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 3367
  • Профил
Re: Наука и технологии
« Отговор #47 -: Април 27, 2019, 11:59:06 »
Цитат
Изкуствен интелект превръща един певчески глас в друг
https://technews.bg/article-116149.html

Това ще бъде интересно.
Певците първи ще изгорят.
Край на авторските отчисления, после ще изпаднат музикантите, накрая текстописците и композиторите.
Което ме връща на един друг текст:
Цитат
Ще убие ли изкуственият интелект икономическия растеж?
Ще убие!
http://e-vestnik.bg/topic/health-science-technology/

Активен Engels

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1023
  • Профил
Цитат
Когато роботи оценяват и уволняват служителите

Това е направо страшно, обаче да не си помисли някой че е геноцид?
Няма такова нещо, няма човек който да тероризира дрг човек, чист "бизнес".

https://technews.bg/article-116212.html
И като си помислиш, че това е само началото, представи си какво ще е след 10-20 години, когато вече здраво ще сме нагазили в роботизацията.
Но дори и тогава ще сме все още далече от тоталната роботизация.
Но ще е назрял един много важен въпрос:
Частна или държавна собственост трябва да бъдат роботите?
Комунизъм или Техноментализъм?

Неактивен kаily

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1704
  • Профил
Re: Наука и технологии
« Отговор #49 -: Април 27, 2019, 15:09:12 »
То не става въпрос за роботи, а за ИИ.

Активен Engels

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1023
  • Профил
Neuralink - свързване на човешкия мозък с компютър
« Отговор #50 -: Май 11, 2019, 23:30:21 »
Цитат
Основаният от американския милиардер Илон Мъск стартъп Neuralink, чиято цел е да свързва човешкия мозък с компютър, вече е събрал финансиране на стойност 39 млн. долара от планираните общо 51 млн. долара, става ясно от документи на Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ.
Neuralink  е регистрирана в щата Калифорния през 2016 г. като компания за изследвания в сферата на медицината и оттогава оперира без много публичност от Сан Франциско. В стартъпа работят редица специалисти в областта на неврологията от няколко престижни университета. Също така компанията използва за изследвания и опити лабораториите на Калифорнийския университет.
През март учени, които работят съвместно с Neuralink, публикуваха резултати от свое изследване, в което се показва нова техника за имплантиране на електроди в мозъците на опитни мишки.
През април Мъск написа в профила си в социалната мрежа Twitter, че ще бъде обявено нещо значимо през следващите месеци във връзка с Neuralink.
През март 2017 г. към компанията се присъедини професорът по невроинженерство от Университета в Орегон Тим Гарднър.
https://www.investor.bg/novini/261/a/tehnologichniiat-startyp-na-ilon-mysk-neuralink-nabira-vse-po-goliamo-finansirane-282066/

Активен Nor1

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1859
  • Профил
Цитат
Основаният от американския милиардер Илон Мъск стартъп Neuralink ... вече е събрал финансиране на стойност 39 млн. долара от планираните общо 51 млн. долара
В набирането на пари за "бъдещи успехи" е майстор :nuts:

Активен Engels

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1023
  • Профил
Re: Наука и технологии
« Отговор #52 -: Май 12, 2019, 00:32:38 »
Цитат
Недоразумение  по   поводу   сознательных  машин   тесно   связано
с представлением,  будто  у машин  не  может  быть  целей.   У машины,
очевидно, могут  быть  цели в  том  смысле, что  она  может  проявлять
целеустремленное поведение: поведение  ракеты, движущейся на  источник
тепла,  наиболее   естественно   объяснить  целью   поразить   самолет
противника. Если вы испытываете беспокойство по поводу того, что  цель
машины каким-то образом расходится  с вашими собственными целями,  вам
безразлично, до какой степени  она себя осознает и какими  намерениями
движима. Когда вы увидите у себя на хвосте самонаводящуюся ракету,  вы
не станете успокаивать себя мыслью: “У машины не может быть целей!”.

Life 3.0: Being Human in the Age of Artificial Intelligence
Max Tegmark
Следващият текст е още по показателен.
Цитат
Системы глубокого обучения с подкреплением и его агенты
В 2014 году,  когда  я  смотрел видео,  на  котором  разработанная
DeepMind  система   с   искусственным   интеллектом   училась   играть
в компьютерные игры,  у  меня отвисла  челюсть.  В особенности  хорошо
искусственному интеллекту удавалось играть в Breakout,
классическую игру Atari, с нежностью вспоминаемую мной с подросткового
возраста. Цель  игры  в том, чтобы,  перемещая  платформу,  заставлять
шарик биться о кирпичную  стену. Всякий раз,  когда удается выбить  из
стены кирпич, он пропадает, а счет увеличивается.
    В тот день я  написал несколько компьютерных  игр, и хорошо  знал,
что написать программу,  которая может сыграть  в Breakout, совсем  не
трудно, но это было не то,  что сделала команда DeepMind. Они  сделали
другое: создали девственно чистый AI,  который ничего не знал об  этой
игре, как и о любых других играх, и вдобавок не имел никакого  понятия
о том, что такое игры, платформы, кирпичи или шарики. Их AI знал  лишь
одно: длинный  список  чисел,  загружающихся  через  равные  интервалы
времени и представляющих  текущий  счет, и еще  один  длинный  список,
которые  мы  (но не  AI)   интерпретировали  бы  как  описание   цвета
и освещенности разных частей экрана. AI просто велели  максимизировать
счет, выставляя с регулярными интервалами числа, которые мы (но не AI)
будем распознавать  как  коды, соответствующие  определенным  нажатиям
клавиш.
    Искусственный интеллект  DeepMind учился  проходить аркадную  игру
Breakout на  платформе Atari  с нуля, для  чего использовались  методы
машинного обучения  с подкреплением.  Вскоре  DeepMind  самостоятельно
открыл оптимальную стратегию: пробивать  в левом краю кирпичной  стены
дыру  и загонять  в эту  дыру   игровой  шарик,  который,   оказавшись
в замкнутом пространстве, быстро увеличивает  счет. Я добавил на  этом
рисунке стрелки, показывающие траектории платформы и шарика.
    Поначалу AI играл ужасно:  он бессмысленно толкал платформу  влево
и вправо, как  слепой,  почти  каждый раз  промахиваясь  мимо  шарика.
В какой-то  момент  у него,  казалось,  возникла  идея,  что   двигать
платформу по направлению к шарику – это, наверное, правильно, но шарик
все равно  пролетал  мимо.  Мастерство AI,  однако,  продолжало  расти
с практикой, и вскоре он стал играть значительно лучше, чем я когда бы
то ни было, безошибочно отбивая шарик, как бы быстро тот ни  двигался.
И тут-то  и пришло  время  моей  челюсти  отвиснуть:  AI  непостижимым
образом смог  раскрыть  знакомую  мне  стратегию  максимизации  очков:
всегда целиться в верхний левый угол, чтобы, пробив дырку  в кирпичной
кладке, загонять  шарик туда,  позволяя ему  там долго  прыгать  между
тыльной стороной  стены и границей  игрового поля.  Это  действительно
казалось разумным  решением. Позже  Демис  Хассабис говорил  мне,  что
программисты компании DeepMind  не знали этого  трюка, пока  созданный
ими искусственный  интеллект не  открыл  им глаза.
В том,  как  все  это  делалось,  было  что-то  до  такой  степени
человеческое, что мне стало  не по себе:  я видел AI, у которого  была
цель и который достиг совершенства на пути к ней, значительно  обогнав
своих создателей.
Life 3.0: Being Human in the Age of Artificial Intelligence
Max Tegmark

Активен Nor1

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1859
  • Профил
Re: Наука и технологии
« Отговор #53 -: Май 12, 2019, 00:39:18 »
программисты компании DeepMind  не знали этого  трюка, пока  созданный ими искусственный  интеллект не  открыл  им глаза
Tия програмисти да не са кайлита да не го знаят това ?  :nuts:

Неактивен micky

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 2591
  • Профил
Re: Наука и технологии
« Отговор #54 -: Май 12, 2019, 00:43:50 »
программисты компании DeepMind  не знали этого  трюка, пока  созданный ими искусственный  интеллект не  открыл  им глаза
Tия програмисти да не са кайлита да не го знаят това ?  :nuts:
Взема ти акъла таз девойка ей! Усещам аз заварката. :nuts:
Они боги войны из холодного ада, они не боятся холода, голода, жары, дождя. Они убивают в любую погоду, голодными и холодными.

Активен Nor1

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1859
  • Профил
Re: Наука и технологии
« Отговор #55 -: Май 12, 2019, 00:59:07 »
Втората чакра може да ми бъде активирана само визуално  :nuts:

Активен Engels

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1023
  • Профил
Re: Наука и технологии
« Отговор #56 -: Май 12, 2019, 01:03:33 »
программисты компании DeepMind  не знали этого  трюка, пока  созданный ими искусственный  интеллект не  открыл  им глаза
Tия програмисти да не са кайлита да не го знаят това ?  :nuts:
И като си помислиш, че от тях се очаква да измислят начин да контролират ИИ, ако в бъдеще стане в опасен.
 :m1731:

Неактивен micky

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 2591
  • Профил
Re: Наука и технологии
« Отговор #57 -: Май 12, 2019, 01:12:40 »
Цитат
И като си помислиш, че от тях се очаква да измислят начин да контролират ИИ, ако в бъдеще стане в опасен.
Дефинирай "опасен"?
Май си го представяш като тигърче в зоологическа градина, което взело че пораснало...
Хората през вековете много неща са си представяли като опасни, като се почне парния двигател.
Они боги войны из холодного ада, они не боятся холода, голода, жары, дождя. Они убивают в любую погоду, голодными и холодными.

Активен Engels

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 1023
  • Профил
Re: Наука и технологии
« Отговор #58 -: Май 12, 2019, 01:39:56 »
Системы глубокого обучения с подкреплением
Три тази техника на обучение, самите програмисти нямат никаква представа как точно ИИ взема решенията. Тоест, шансовете да го контролират в бъдеще не са много големи.
Цитат
Главное, к чему они  стремились, создавая  AlphaGo, – было  поженить  интуицию, присущую глубокому  обучению, с логической  силой классического  GOFAI,  каков  он  был  до революции  глубокого  обучения.  Они  взяли обширную базу данных, где было много позиций го как из игр,  сыгранных людьми,  так  и из  игр,  сыгранных  AlphaGo  с клоном  самого   себя, и тренировали глубокую нейронную сеть предсказывать для каждой позиции вероятность итоговой  победы  белых.

Това бил първият вариант при който програмистите са заложили доста данни за играта ГО в компютъра. Тоест има ли са някаква частична представа как е действал ИИ.
Но после става още по интересно.
Цитат
В конце 2017 года  команда DeepMind  запустила следующую  модель –
AlphaZero. Человеческому искусству игры в го тысячи лет, были  сыграны
миллионы партий, но все они не понадобились AlphaZero, которая училась
с нуля, играя  сама  с собой. Она  не  только разгромила  AlphaGo,  но
и стала сильнейшим в мире игроком в шахматы – и это тоже исключительно
играя сама  с собой.  После двух  часов  практики она  могла  победить
любого  шахматиста-человека,  а  через  четыре –  обыграла  Stockfish,
лучшую в мире  шахматную программу.  Меня тут  особенно впечатляет  не
только то, что она била  любого человека-шахматиста, но и то, что  она
обошла любого человека, занимающегося программированием искусственного
интеллекта, она  сделала  устаревшим весь  созданный  людьми  AI-софт,
который разрабатывался несколько десятилетий. Иначе говоря, мы  теперь
не можем  отмахнуться от  идеи,  что искусственный  интеллект  создает
лучший искусственный интеллект.
Очакват ни "весели" времена с ИИ.

Неактивен micky

 • Hero Member
 • *****
 • Коментари: 2591
  • Профил
Re: Наука и технологии
« Отговор #59 -: Май 12, 2019, 01:56:32 »
Цитат
Очакват ни "весели" времена с ИИ.
Особено, ако му поверят едни копчета. :)
Но пък знае ли човек - може и за добро да е.
Сещам се американците като избраха Дончо - беше голяма радост, а и до ден днешен си е, защото не избраха лудата Кица.
Щото бабето в комбинация с ядреното куфърче си беше голяма беда.
Они боги войны из холодного ада, они не боятся холода, голода, жары, дождя. Они убивают в любую погоду, голодными и холодными.