Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Ноември 28, 2021, 20:19:38

Автор Тема: Край казана, или за културата на правене и пиене  (Прочетена 27398 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Ной

  • Moderateurs
  • *****
  • Коментари: 4690
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #240 -: Ноември 20, 2020, 22:25:27 »
За невярващите, непрочели 5 вагона с книги, като мен, предлагам...
Винаги ми е било любопитно да видя как се чете вагон. Товарът на вагона няма никакво значение, макар да подозирам, че пътническите вагони имат по-малко материал за четене от вагон-ресторантите!  :smokin: :t1815:

Неактивен Владимир Дерменджиев

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 170
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #241 -: Ноември 20, 2020, 22:52:10 »
Цитат на: Фона
Ех, де да бяхме мулти милиьонери, или пази Боже - милЯрдери,
а и като чета дръзновените слова на нашего юзърского оПщество, то 99% са готови психопати, тарикати и будали,
но уви, желанията на мравките да станат слонове, са футуристични самопожелания.

Така е. Слон, мравка или орел се раждаш. Никакви пари не могат да направят от мравката слон  :smokin:


Могат !  Достатъчно е да се разровите леко из историите на доказани и световно известни личности, от родата на авторката на Хари Портър, J.K. Rowling, която е живеела на помощи, Oprah Winfrey, родена от тийнейджърка, работила във ферма,  Steve Jobs - взет от "Дом Майка и Дете" (осиновен) от обикновено работническо семейство,...

Да не думам за Бил Гейтс, Ричард Столман, Линукс Торвалд, ...

Случаите са десетки хиляди, а биографиите им - смразяващи и най-вече демонстриращи как с ПАРИ може да се постигне и достигне ВСИЧКО.


Виж, от нас българите, нищо НЕ става. И никога няма да стане !!!

Казвам ти го като българин обиколил Света.

Неактивен Владимир Дерменджиев

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 170
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #242 -: Ноември 20, 2020, 23:06:42 »
За невярващите, непрочели 5 вагона с книги, като мен, предлагам...
Винаги ми е било любопитно да видя как се чете вагон. Товарът на вагона няма никакво значение, макар да подозирам, че пътническите вагони имат по-малко материал за четене от вагон-ресторантите!  :smokin: :t1815:


Вагон-ресторантите предлагаха "книги в течно състояние".

Определението за прочетен вагон с книги, принадлежи на известен наш журналист и преводач.
За повече информация се обръщайте към него.

Имейлът и телефонът са ъвейлъбъл на една от страниците на СЕГА.

По отношение на 'вагонните преводи', няма да забравя как Имърджънси Брейк, беше сведено на пътуващите труженици, като ВНЕЗАПНА спирачка.

А това демонстрира, че гениалността на нашего брата - интелектвалецът - ни е преследвала със страшна сила от край време.

Неактивен AnonimusBG

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4425
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #243 -: Ноември 20, 2020, 23:12:49 »
Quote (selected)
Виж, когато ние дадем фира, от нашите словоизлияния из чатарниците никой няма да кърти кинти, щото ше са като цигарен дим на як ветер.

И Слава Богу че ще е така.
Ако е вярно за Оня свят значи ще ни оставят на мира.
Ако не е вярно още по-добре.
Няма кой да ни безпокои.

Неактивен Nor1

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5516
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #244 -: Ноември 20, 2020, 23:25:58 »
Цитат на: Фона
Цитат на: Nor1
Слон, мравка или орел се раждаш. Никакви пари не могат да направят от мравката слон  :smokin:
Могат !  Достатъчно е да се разровите леко из историите на доказани и световно известни личности ...

Както казах по-горе, милиционерът си остава милиционер. Където и да ходи, комуто и да слугува  :smokin:

Неактивен Ной

  • Moderateurs
  • *****
  • Коментари: 4690
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #245 -: Ноември 20, 2020, 23:43:54 »
Определението за прочетен вагон с книги, принадлежи на известен наш журналист и преводач.
За повече информация се обръщайте към него.
Сложен е българският език, сложен!
"Вагон книги" е мярка за количество книги. Нещо като "една гаща плява" или "море водка"
"Вагон с книги" е описание на товара на въпросния вагон. "Вагон с телевизори", "баница със сирене".

Неактивен Владимир Дерменджиев

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 170
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #246 -: Ноември 20, 2020, 23:53:52 »


Колкото и добре да живее человек, в края на краищата му се припива.

В Галанадия-Нидерландия ми дойде до главата горната батилачка, и въпреки че съм любител на Смирнофф и Абсолют, признавам тази водка за по-добра, като питеен продукт.

Неактивен Владимир Дерменджиев

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 170
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #247 -: Ноември 21, 2020, 00:00:13 »
Цитат на: Фона
Цитат на: Nor1
Слон, мравка или орел се раждаш. Никакви пари не могат да направят от мравката слон  :smokin:
Могат !  Достатъчно е да се разровите леко из историите на доказани и световно известни личности ...

Както казах по-горе, милиционерът си остава милиционер. Където и да ходи, комуто и да слугува  :smokin:


Остави милицьонерите! Глей Баце! Като е проЗд да не би да му е лошо с мангизите пръснати по света, като Ковид-19
Ма бил прост, не можел да пише и да говори, .... Нали има пари, а като има пари може да си позволи всичко.

Следователно, милиционерщината е рожба на българските продукти, а банковите сметки са надстроечни явления.

Видиш ли, светът е кют и животът е лесен.

Точно милиционерщината е българска карма, а забогатяването дело на капитализЪма.

Навремето, като видехме Чавдар-автобуси от Пазарджик, пълни с тъпанари и бегахме с тефтерите да записваме мъдри мисли.

Вси беха от милицьонерското училище и вси - умни и отгоре. Та тъй и СЕГА.

Неактивен Владимир Дерменджиев

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 170
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #248 -: Ноември 21, 2020, 00:28:19 »
Определението за прочетен вагон с книги, принадлежи на известен наш журналист и преводач.
За повече информация се обръщайте към него.
Сложен е българският език, сложен!
"Вагон книги" е мярка за количество книги. Нещо като "една гаща плява" или "море водка"
"Вагон с книги" е описание на товара на въпросния вагон. "Вагон с телевизори", "баница със сирене".

Между понятията "вагон книги", "вагон от книги", "книжен вагон" и "вагон С книги" има доста сериозна разлика, защото ако вагонът е празен, имаме съде един кух вагон (БДЖ-'произведение'), но ако вагонът е натоварен със съветски ТВ приемници, казваме, "вагон със съветски телевизори", или: "вагон с дървесина", "вагон с тухли", "вагон с киреч", "вагон с ябълки" и так далее, където вагонът е само превозното средство, а не съдържанието му.

В останалите случаи имаме ПЪТНИЧЕСКИ вагон, който е натоварен с двукрак добитък, и "вагон-ресторант" но ако сме посочили ясно прилагателните имена, то в конкретните случаи нямаме ТОВАРЕН вагон, нафрашкан с книги или вестници от калибъра на Работническо дело, отиващи за претопяване в хартиената фабрика на Гара Кричим.

Българският е много труден език за разбиране, дори и от самите българи.

Неактивен AnonimusBG

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4425
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #249 -: Ноември 21, 2020, 19:36:36 »
Quote (selected)
Изкарах нещо, но не съм доволен от качеството, но според мен е заради апарата.
Каня се вече да купя меден аламбик въпреки че е скъп.

Ъммм...медния аламбик си е класиката, но едва ли ще ти реши всички проблеми

Все пак ми се досвидя за аламбика и реших да купя това.
https://alcovarov.ru/alam/435
200 евра.

Неактивен Владимир Дерменджиев

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 170
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #250 -: Ноември 21, 2020, 19:55:31 »
Да не бъркаме литература, граматика, история, политика с хубавите питиета, защото хубавите алкохолни напитки са като топъл хляб - сами се пропоръчват.

Конякът Sarajishvili е запазил качествата си, такива каквито бяха преди 40 и повече години.
Продава се и СЕГА в Ню Йорк. Много трудно ще откриете липса на този коняк, в който и да е ликърстор в Манхатън.

Ако имате наченки на грип, то е повече от желателно да си направите чай и към количеството на горещата напитка да прибавите 1/3 коняк и лъжица с мед.

Трепе бактериите за по-малко от 10 минути. Дори да сте надхвърлили шестдесеттака, можете да пробвате, защото греяно вино с чер пипер и/или греяна ракия с небет шекер често имат летален изход за дъртаците.


Грузинският коняк. (Снимката е от интернет !!!)


Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 14474
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #251 -: Ноември 21, 2020, 20:07:00 »
Quote (selected)
Трепе бактериите за по-малко от 10 минути. Дори да сте надхвърлили шестдесеттака, можете да пробвате, защото греяно вино с чер пипер и/или греяна ракия с небет шекер често имат летален изход за дъртаците.


Нема се плашиш!
Оня с косата и той не бърза да взема негодниците, ти явно няма да ходиш на сорае с греяно вино или ракия, греян коняк няма да посмееш да си направиш особено ако знаеш от какво се прави.
 
« Последна редакция: Ноември 21, 2020, 20:16:43 от buratinob »

Неактивен Nor1

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5516
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #252 -: Ноември 21, 2020, 20:07:53 »
Цитат на: Фона
към горещата напитка да прибавите 1/3 коняк и лъжица с мед.

Ъхъ! Медът е много препоръчително да се прибавя към горещи напитки. Може и малко татул на вкус.

Неактивен AnonimusBG

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4425
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #253 -: Ноември 21, 2020, 20:16:44 »
Ъхъ
Проиводител е бившия «Тбилисский коньячный завод».
Няма лошо, но до арменските и особено до нашия Евсиняк е доста назад.
Това че го продават в ликърсторовете нищо не значи.
Американците са известни потребители на това което им набива рекламата в тиквите.

Неактивен Владимир Дерменджиев

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 170
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #254 -: Ноември 21, 2020, 20:19:24 »
Към коняците ще прибавя и Албанский Скендербеu.




Относно българските, любител съм на Плиска и Преслав, но преди да ги развалят*.
---

*Думам за 60-те и 70-те на 20-ти век.

Неактивен Дозирис 2.0

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2464
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #255 -: Ноември 21, 2020, 20:25:07 »
Нищо не са развалили:



90 кинта е бутилката. Иначе чат-пат пия "Плиска" VSOP - 15 кинта.

« Последна редакция: Ноември 21, 2020, 20:27:37 от Дозирис 2.0 »

Неактивен AnonimusBG

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4425
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #256 -: Ноември 21, 2020, 20:28:40 »
Не със голям конякчия, според мен Евсинякът е най-добър.
https://www.meik98wines.com/коняк-евсиняк-xo-20-г-0-70л-черна-кутия-euxinograde-euxignac-xo_788
Пробвайте го.

Неактивен Владимир Дерменджиев

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 170
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #257 -: Ноември 21, 2020, 20:28:59 »
Цитат на: Фона
към горещата напитка да прибавите 1/3 коняк и лъжица с мед.

Ъхъ! Медът е много препоръчително да се прибавя към горещи напитки. Може и малко татул на вкус.

Захаросаният мед - да, течният - не. А ако имаш мед в "течно състояние", след края на лятото, то означава, че НЯМАШ реален пчелен мед, а гликоза или пчелното семейство е биля яко подхранвано със захарен сироп, за по-голям урожай.

Татулът в малки количества размеква "камънити" в бъбреците. Тази билка и нейните ефекти са описани ясно и точно в томовете на Петър Динков.

Заблуда за ширпореба е, че татулът трови организмът. Е, ако изядеш едно кило, може и да ритнеш камбаната.
« Последна редакция: Ноември 21, 2020, 22:00:24 от Владимир Дерменджиев »

Неактивен Дозирис 2.0

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2464
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #258 -: Ноември 21, 2020, 20:32:33 »
От два дни съм на "Captain Morgan" Spiced Gold. Хем не е тежко питие, хем всичко му тича за мезе.  :beer-405:

Бе... май са повече от два дни, ама карай  :bigok:

Неактивен Владимир Дерменджиев

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 170
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #259 -: Ноември 21, 2020, 20:44:53 »
Заинтересувахте ме с тези коняци.

Като изкарам тук още една-две седмици, ще се присламча към Европа (западналата) и както обещах - ще посетя България поради настояване за някакъв овенен семинар в МО - сиреч оня билдинг (фасилити) недалеч от екс-мавзолея на Гошо Тарабата.

Предполагам, че и СЕГА има добри производители в България и питиетата им не са монтаж от рода на разни БеГе консерви и лютеници в буркани, дето ги лашкат насам-натам из Западна Европа.

Неактивен AnonimusBG

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4425
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #260 -: Ноември 21, 2020, 20:52:06 »
Quote (selected)
Татулът в малки количества размеква "камънити" в бъбреците. Тази билка и нейните ефекти са описани ясно и точно в томовете на Петър Динков.

ДиМков се казваше човека, но нейсе.
За гражданинът на света е простено да забравя това онова все пак.

Неактивен Дозирис 2.0

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2464
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #261 -: Ноември 21, 2020, 20:55:06 »


Реколта '69. Намира се в сайта на "Винекс". Ако си си надвил на масрафа  O0

Неактивен Nor1

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5516
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #262 -: Ноември 21, 2020, 21:03:41 »
Цитат на: Фона
Захаросаният мед - да, течният - не.

Татулът в малки количества размеква "камънити" в бъбреците. Тази билка и нейните ефекти са описани ясно и точно в томовете на Петър Динков. Заблуда за ширпореба е, че татулът трови организмът.
Захаросаният мед бързо преминава в незахаросан, а хим. им състав е еднакъв  :angry-smiley-014:
Татулът пък в малки количества "размеква" предимно мозъка  :smokin:
П. Димков не съм го чел. Едни други томове съм чел. Преди много години, в една далечна ...

Неактивен AnonimusBG

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4425
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #263 -: Ноември 21, 2020, 21:08:19 »
Quote (selected)
Реколта '69. Намира се в сайта на "Винекс". Ако си си надвил на масрафа

Ъхъ
Ако си си надвил на масрафа и на глупостта на Винекс.
За да погледна продуктите им искат да се регистрирам.
А аз не искам да се регистрирам.

Неактивен Дозирис 2.0

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2464
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #264 -: Ноември 21, 2020, 21:11:46 »
Quote (selected)
За да погледна продуктите им искат да се регистрирам.
А аз не искам да се регистрирам.

Странно. На мен ми показва всичко без регистрация.

https://i.imgur.com/D8mOtxD.png
« Последна редакция: Ноември 21, 2020, 21:13:52 от Дозирис 2.0 »

Неактивен Владимир Дерменджиев

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 170
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #265 -: Ноември 21, 2020, 21:13:08 »
Но нека се върнем към т.нар. домашно производство на ракии и вина.

През 60-те и 70-те години имах удоволствието да присъствам на варене на ракия в казани.
И СЕГА си спомням как наливаха джибрите, месеха тесто, правеха овална фигура и запушваха казана, там където същият преминаваще в тръбата за охлаждане на изпаренията.
Палеха огън - оригинални дърва (никакви въглища !!!) и от малкото чучурче започваше да се лее огнена вода.

Отстраняваха първака - беше нещо като спирт и след това се "появяваше" истинската ракия.
Джибрите бяха най-вече от грозде или сливи, но имаше и любители на по-"екстравагантни плодове", като кайсии и праскови.
От последните ракиени произведения съм опитвал доста често - имаха невероятни вкусови и питейни качества.

От старите хора - отдавна не са между нас - научих, че хубавата домашна ракия се получава от джибри, в които не се поставя много захар или на 100 литра джибри може да се сложи не повеме от килограм "за подбуда".
С други думи, за по-бърза ферментация.

Костилките на кайсиите, прасковите и сливите задължително се отстраняваха от джибрите.


Неактивен AnonimusBG

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4425
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #266 -: Ноември 21, 2020, 21:17:09 »
Quote (selected)
За да погледна продуктите им искат да се регистрирам.
А аз не искам да се регистрирам.

Странно. На мен ми показва всичко без регистрация.

https://i.imgur.com/D8mOtxD.png

Пробвай на https://www.vinex.bg/
Както препоръча по-горе.

Неактивен Дозирис 2.0

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2464
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #267 -: Ноември 21, 2020, 21:18:47 »
Quote (selected)
За да погледна продуктите им искат да се регистрирам.
А аз не искам да се регистрирам.

Странно. На мен ми показва всичко без регистрация.

https://i.imgur.com/D8mOtxD.png

Пробвай на https://www.vinex.bg/
Както препоръча по-горе.

Е нали именно от vinex.bg съм взел скрийншота. Не знам защо теб не те пуска без регистрация...
« Последна редакция: Ноември 21, 2020, 21:21:33 от Дозирис 2.0 »

Неактивен AnonimusBG

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4425
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #268 -: Ноември 21, 2020, 21:23:05 »
https://www.vinex.bg/
 и https://i.imgur.com/D8mOtxD.png което имам като твой линк са различни неща.

Неактивен Дозирис 2.0

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2464
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #269 -: Ноември 21, 2020, 21:24:30 »
https://www.vinex.bg/
 и https://i.imgur.com/D8mOtxD.png което имам като твой линк са различни неща.

Едното е скрийншот от същия сайт, а другото е самият сайт...

Ето директен линк:

https://www.vinex.bg/e-magazin/%D0%91%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B8-%D0%9F%D0%BB%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D1%82%D0%B0-1969-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D1%81-%D0%BA%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%83%D1%82%D0%B8%D1%8F-p129642390

Така и на мен не ми го отваря. Просто влез и отиди на "бренди". После лесно ще се ориентираш.

Неактивен AnonimusBG

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4425
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #270 -: Ноември 21, 2020, 21:34:42 »
Не ми отваря и твоя линк.
Т.е. отваря, но без подробности.
Яндекс, Опера, Хром.
Да се оправят.

Неактивен Дозирис 2.0

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2464
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #271 -: Ноември 21, 2020, 21:40:49 »
Не ми отваря и твоя линк.
Т.е. отваря, но без подробности.
Яндекс, Опера, Хром.
Да се оправят.

Всичките ти браузъри ползват едно и също ядро - chromium. Аз съм с Mozilla Firefox. Дали пък там някъде не е разковничето?

Неактивен Владимир Дерменджиев

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 170
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #272 -: Ноември 21, 2020, 21:42:13 »
Предполагам, че всеки от нас е опитва виното именувано ПЕЛИН.
Не онзи бутилиран държавен пелин, а пелин - домашно производство.

През миналия век често посещавах село Змейово (наричано неправилно Змеево), намиращо се по пътя от Стара Загора към Мъглиж и Казанлък.

Бай Георги (Бае Герги, както го наричаха местните люде) беше истински професионалист.

От него научих, че в бъчвата (кацата) се поставят на дъното дюли, прободени на няколко места с нож или шиш, върху тях се тургат вити лозови пръчки, ръсва се билката пелин, пак лозови пръчки, следва ред ябълки-лозови пръчки-пелин и т.н.

Когато всичко е 'накладено' по тертип, през нощта - на ясно небе - се налива едногодишно вино и се сипва една малка бутилка етър ("лимонадено газирано питие")
Виното престоява с плодовете около 3 седмици, за да "узрее" и след това... ами, НЕ съм пил нищо по-питейно.

Пелинът е като наркотик; пиеш, пиеш и не можеш да спреш, докато не свърши.

Може би говорейки за Божественият нектар (амброзия) древните са имали предвид български пелин.

Неактивен Дозирис 2.0

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2464
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #273 -: Ноември 21, 2020, 21:45:23 »
Quote (selected)
Може би говорейки за Божественият нектар (амброзия) древните са имали предвид български пелин.

 Може би!   :yes-1289:

Неактивен Владимир Дерменджиев

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 170
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #274 -: Ноември 21, 2020, 21:59:22 »
Quote (selected)
За да погледна продуктите им искат да се регистрирам.
А аз не искам да се регистрирам.

Странно. На мен ми показва всичко без регистрация.

https://i.imgur.com/D8mOtxD.png

Пробвай на https://www.vinex.bg/
Както препоръча по-горе.

Сайтът пита дали имам навършени 18 лазарника. Кликвам Да/Yes и сърфирам безпроблемно.
Намерих много интересни напитки. Уви, няма как да ги опитам, а да ги поръчвам до Швейцарската кантора или пази Боже да чакам пратката тук, е доста комплициран момент.

Надявам се, че като пристигна в София ще ми се удаде шанс да дегустирам съдържанието.

Твай.

Неактивен AnonimusBG

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4425
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #275 -: Ноември 21, 2020, 22:05:47 »
По точно осмарски пелин може би.
Но едва ли древните траки са знаели какво е това.

Дозирис пробвах и с IE.
Не става.
Сега качвам Мозилата.
Но все пак препоръчвам Евсиняка.
На времето купих бренди Черноморско злато 33г. 0,70л. Поморие ~ България Нов Бандерол/ BLACK SEA GOLD 33 Years Extra Old Brandy
https://www.meik98wines.com/бренди-черноморско-злато-33г-0-70л-поморие-българия-нов-бандерол-black-sea-gold-33-years-extra-old-brandy_2686
Но моите така да се каже дегустатори  гласуваха без изключения за Коняк Евсиняк X.O. 20 г. 0,70л. черна кутия / Euxinograde Euxignac XO
https://www.meik98wines.com/коняк-евсиняк-xo-20-г-0-70л-черна-кутия-euxinograde-euxignac-xo_788


Неактивен Джиджи

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 10483
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #276 -: Ноември 22, 2020, 21:58:32 »
По точно осмарски пелин може би.
Но едва ли древните траки са знаели какво е това.

Quote (selected)
бял Пелин 1,50л. Винарска изба Осмар, България / Pelin Osmar/

Името на виното “Осмарски пелин” съчетава мястото на производството му и преобладаващия аромат на билката пелин. Вино “Пелин” започва да се произвежда в края на 19-ти век от неизвестен жител на с. Осмар, който се е опитвал да съчетае аромата на горските билки и вкуса на виното. В началото до средата на 20ти век, това дъхаво вино търпи промени, за да се доближи до днешния си вкус, като се прибавят нови билки и плодове. Във Винарска изба “Осмар” се произвежда бял и червен пелин. Рецептата на прочутия „наложен пелин” едва ли някога ще бъде напълно споделена от собствениците макар, че производственият процес може да бъде видян от всеки, посетил избата. “Осмарски пелин” е от категорията качествени вина, полусухи и ароматни. Напитката е с балансиран, хармоничен леко тръпчив и сладко-горчив вкус в основата на който е старо вино смесено с повече от 30 горски билки и плодове. Букета от билки и плодове правят “Осмарския пелин” напитка с тонизиращо и лечебно въздействие добре известно на неговите ценители. В дъбови бъчви от 5тона се налагат плодове – грозде от сортовете болгар, димят и хамбурски мискет около 3 хил. кг., ябълки , дюли, билки и така докато се напълни 2/3 от съда. Допълва се с - вино бяло или червено, от което зависи дали пелина ще е бял или червен. Зърната постепено сами се пукат и дават естествена газировка и сладост. Следва магическото смесване между плодове, билки и вино продължаващо 45 дни. И ако навън е стегнала бяла зима се получава най-вкусния елексир.
Цена: 8.26 лв. за 1 брой   :blush-3296:

https://www.meik98wines.com/%D0%B1%D1%8F%D0%BB-%D0%BF%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BD-1-50%D0%BB-%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%B0-%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%B0%D1%80-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-pelin-osmar_21226


« Последна редакция: Ноември 22, 2020, 22:19:35 от Джиджи »

Неактивен Владимир Дерменджиев

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 170
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #277 -: Ноември 23, 2020, 20:28:25 »
И да продължим с ракиите, като зарежем браузърите, ако не са в "течно състояние".

Сливенска перла преди 1990 беше много хубава ракия - сама влизаше !

Бисерна ракия тоже беше с прекрасни питейни качества, а от гюловата ракия, след втората чашка получавах блокаж на артикулационния апарат - не само аз - и трябваше да комуникирам с ръце, като в някоя китайска провинция около Хонг-Конг.

Троянската ракия с добавка на масата млечна или шопска салата бяха връх на удоволствието.

Заб. Говоря за 70-те и 80-те години. След 1990 българските фалшификати мога да заемат достойно място в Книгата на Рекордите - ГИНЕС.

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 14474
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #278 -: Ноември 23, 2020, 20:39:08 »
За мен една от малкото ракии със запазени качества е Burgas 63 Барел или Перлова.


Неактивен Владимир Дерменджиев

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 170
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #279 -: Ноември 23, 2020, 20:53:34 »
За мен една от малкото ракии със запазени качества е Burgas 63 Барел или Перлова.

Добре. Има ли ги тези ракии в момента, в България ? Някаква отправка ?!

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 14474
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #280 -: Ноември 23, 2020, 21:01:51 »
Да, има ги.
Също винпром Поморие, там запазиха тези ракии разработка на Бургаския винпром, сега там има МОЛ.
https://bsgold.bg/rakii/burgas-63/
Освен коняците съхраниха и тази селекция.
Поморийската обикновена и специална ги пуснаха по бързата печалбарска линия.

Неактивен Владимир Дерменджиев

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 170
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #281 -: Ноември 23, 2020, 21:32:18 »
Да, има ги.
Също винпром Поморие, там запазиха тези ракии разработка на Бургаския винпром, сега там има МОЛ.
https://bsgold.bg/rakii/burgas-63/
Освен коняците съхраниха и тази селекция.
Поморийската обикновена и специална ги пуснаха по бързата печалбарска линия.

Благодарско за отправката. Може да прескоча до "Калните бани" в Поморие и на всяка цена ще посетя въпросния маркет.

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 14474
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #282 -: Ноември 23, 2020, 21:36:16 »
Да, има ги.
Също винпром Поморие, там запазиха тези ракии разработка на Бургаския винпром, сега там има МОЛ.
https://bsgold.bg/rakii/burgas-63/
Освен коняците съхраниха и тази селекция.
Поморийската обикновена и специална ги пуснаха по бързата печалбарска линия.

Благодарско за отправката. Може да прескоча до "Калните бани" в Поморие и на всяка цена ще посетя въпросния маркет.
МОЛ-а е в Бургас.
В Поморие винпрома още си е там - има и магазин.

Неактивен Ной

  • Moderateurs
  • *****
  • Коментари: 4690
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #283 -: Ноември 24, 2020, 16:03:34 »
Всички зъбодробителни технически коментари са преселени в нова темичка. Ако искате да я закопчея за някоя по-древна тема - дайте знак.
А край казана - само културни сладки приказки! Кой каза "Наздраве!"?! :t0328:

Активен Maximus II

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4319
  • Fuck the EU
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #284 -: Ноември 24, 2020, 17:35:22 »
:t0328:
Подбуждани от користолюбие, ще ви мамят с лъстиви думи. Второ съборно послание св. ап. Петър 2:3

Неактивен Дозирис 2.0

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2464
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #285 -: Ноември 24, 2020, 18:08:41 »
Всички зъбодробителни технически коментари са преселени в нова темичка. Ако искате да я закопчея за някоя по-древна тема - дайте знак.
А край казана - само културни сладки приказки! Кой каза "Наздраве!"?! :t0328:

Аз казвам "наздраве" с чаша Brugal Añejo.  :beer-405:

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 14474
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #286 -: Ноември 24, 2020, 18:38:34 »
 :t0328:

П.П. И да мезите! :yes-1289:

Активен Maximus II

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4319
  • Fuck the EU
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #287 -: Ноември 24, 2020, 22:19:56 »
Харесвам това:


Подбуждани от користолюбие, ще ви мамят с лъстиви думи. Второ съборно послание св. ап. Петър 2:3

Неактивен Владимир Дерменджиев

  • Full Member
  • ***
  • Коментари: 170
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #288 -: Ноември 24, 2020, 23:09:25 »
Значи, когато сме около казаните, трябва да обърнем внимание както на питиетата, така и на мезетата.

На мен, лично, с ракията най ми пасва шопска салата, или домати, краставици, зелен лук, настъргано домашно сиренце и зелени маслинки, въпреки че последните вървят отлично и с мастиката.

Карловската анасонлийка е много люта ракия. Тамошните я разреждат с вода. Течноста побелява и добива вид на мляко, но много пиячи не одобряват разреждането на ракията, вкл и моя милост.

В Казанлък гюловата ракия е връхта. Обикновено я предлагат с печени пиперки, парченце сирене и магданоз.

Както виждате всяка област си има съответния тертип.

Българинът лапа яко мръвки и то най-вече свински такива, поради околоновогодишните свински издихания.

Мазното месо върви прекрасно с таниново червено вино, което унищожава мазнините и не предизвиква холестеролни отклонения.

Българският тертип е много интересен и забавен. Спомням си когато в началото на 70-те на неофициално посещение в България пристигна писателят Уилиъм Сароян.
Първото нещо, което поръча в София беше Троянска сливовац и изяде скоропостижно 3 шопски салати, благославяйки вкуса на българските домати и краставици.

Тогава помислих, че се ебава, но когато през 1992 заминах да живея в САЩ се оказа, че зеленчуците им са "трева" - ни вкус, ни аромат, ни 'външен изглед', но това са "подробности"

Неактивен Nor1

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5516
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #289 -: Ноември 25, 2020, 00:22:28 »
Цитат на: Фона
Тогава помислих, че се ебава, но когато през 1992 заминах да живея в САЩ се оказа, че зеленчуците им са "трева" - ни вкус, ни аромат, ни 'външен изглед' но това са "подробности"

Разбрал си, че храните им са фалшиви ? Няма страшно. В близките 1-2-3 г. ще установиш, че и парите им са фалшиви  8)
Мислиш, че се ебавам ли ? Така е, и го правя с кеф, защото след това ще разбереш, че фалшива е и закрилата, която уж дават на слугите си  :smokin:
И даже няма да е последното, което ще разбереш  :bigok:

Неактивен Дозирис 2.0

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2464
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #290 -: Ноември 25, 2020, 03:38:02 »
Quote (selected)
На мен, лично, с ракията най ми пасва шопска салата, или домати, краставици, зелен лук, настъргано домашно сиренце и зелени маслинки, въпреки че последните вървят отлично и с мастиката.

Аз пък винаги мезя нещо мазно - Най-често бекон или "мезето на баба": https://www.bul-market.eu/bg/product/i1100/%D0%98-%D0%9C%D0%B5%D1%81-%D0%9C%D0%B5%D0%B7%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D0%B1%D0%B0.html

Тва мезе обаче не мога да го открия в софийските магазини, незнайно защо. Почти винаги добавям и някакви печени ядки към горното.


С бирата мезя филе "Елена", суджуци, луканки, пастърми. Зеленчуците (и някои плодове) ги ползвам за хранене.

П.П. И много вода! Задължително!
« Последна редакция: Ноември 25, 2020, 03:46:47 от Дозирис 2.0 »

Активен Giuseppe

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 5051
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #291 -: Ноември 25, 2020, 09:18:05 »
Quote (selected)
И много вода! Задължително
Прайльна!
Водата трябва да е между 55 и 60%. Не харесвам мастиките за това - само 50% вода ми идват малко.
 :smokin:

Активен Mae Ashi

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 951
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #292 -: Ноември 25, 2020, 15:54:18 »
Моето любимо питие - концентрирано слънце  8)


Неактивен Дозирис 2.0

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2464
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #293 -: Ноември 25, 2020, 17:08:34 »
Супер!  :way_to_go-1308: :beer-405:

Неактивен Butch

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2571
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #294 -: Ноември 25, 2020, 19:46:34 »
Тук ще омеся темите, но нямам избор.
Един велик футболер е починал - на 60години. Диего Марадона. Не без участието на злоупотреба с алкохол (е и кокаина не прощава).
Горното е да намаля ентусиазмът ви за алкохола. Някой тук ще ми противоречи, че ракиджийте имат чисти кръвоносни съдове, един паталогоанатом беше писал, чисти като стъклени тръбички. Но си мисля, че това е защото тези които го употребяват не достигат кой знае каква възраст.

Сега по темата:
 
Цитат на: Фона
Тогава помислих, че се ебава, но когато през 1992 заминах да живея в САЩ се оказа, че зеленчуците им са "трева" - ни вкус, ни аромат, ни 'външен изглед' но това са "подробности"

Разбрал си, че храните им са фалшиви ? Няма страшно. В близките 1-2-3 г. ще установиш, че и парите им са фалшиви  8)
Мислиш, че се ебавам ли ? Така е, и го правя с кеф, защото след това ще разбереш, че фалшива е и закрилата, която уж дават на слугите си  :smokin:
И даже няма да е последното, което ще разбереш  :bigok:

Една от многото причини да емигрирам преди четвърт век беше и да не ми приказват глупости, хора които са видяли нещо от чужбина и като се върнат, разказват с развален български как "било" в Америка.
Пример: вашият шеф на Българска телевизия. Още го помня като се върна учил, недоучил разказваше по ТВ
над отворен куфар с кинкалерия и червила. как "щял да прави" бизнес. Бизнес не направи, но се нареди на държавно с измислената си биография на "борец срещу тоталитаризма". LOL

Фона бил разбрал, че храните в Америка били фалшиви. Навсякъде масовата храна е фалшива. Нискокачествена. Което не означава, че няма качествена, органик (био), вкусна. Има си цяла верига магазини "Whole Foods", за органик храни. Също " Trader Joe's" и други. Фона трябва да знае, че има т.н. "Farmer's market", където можеш да си вземеш плодове и зеленчуци с качество каквото искате. Разбира се, горното на друга цена ( два, три пъти по-висока).
Какъв ми е пойнта? Всички обобщения са грешни.

Що се отнася за парите (горе се има предвид $): Книжните пари са фалшиви. Не е само долара. Затова и още не се сринал както обсъждате в "Икономически новини". Доларът ще си просъществува много дълго докато евро и другите "fiat"* пари се печатат без връзка с външния живот, с действителността.

*Fiat
Fiat money is a currency established as money, often by government regulation, that does not have intrinsic value. Fiat money does not have use value, and has value only because a government maintains its value, or because parties engaging in exchange agree on its value

** Фалшиви са дори златните и сребърни сертификати които можеш да си купиш от банки. "Предполага се" че има равностойно количество злато и сребро насреща. Чиста Вяра!

Истински са само нещата които можеш да пипнеш.
« Последна редакция: Ноември 25, 2020, 19:57:47 от Butch »
"If a man does not know his part, no wind will be favourable."
PRINCE HENRY THE NAVIGATOR

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 14474
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #295 -: Ноември 25, 2020, 19:57:14 »
За Фиат парите всички сме съгласни, даже новата звезда юана е от същата категория.
Тия "органик" и "био" може да си ги ползваш за успокоение на съвестта.
Нито органик, нито био ще ядеш ако ти ги сложат на масата криви, горчиви, недоузрели, ама по маркетите пълно с "био" от ГМО семена пък ЕКО, може и АртдЕКО да да има.
Без тор и пръскане ще рупаш на марулята кочана, а на домата ще имаш избор от колеца или корена.
След десетилетия пръскане, всичко се промени, вредителите също.
Ядат всичко незащитено.


Неактивен Butch

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2571
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #296 -: Ноември 25, 2020, 20:02:34 »
Тези които са виждали Америка само по филмите на "Nаtional Geographic" твърдят същото.  ;D

И аз си мислих, че няма хубави домати в САЩ, докато не взех да си купувам по $5 т.н. "ugly tomatoes". Паунда.
Трябва да се прехвърля в темата САЩ, защото участниците тук няма да са "happy". LOL
« Последна редакция: Ноември 25, 2020, 20:06:19 от Butch »
"If a man does not know his part, no wind will be favourable."
PRINCE HENRY THE NAVIGATOR

Активен buratinob

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 14474
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #297 -: Ноември 25, 2020, 20:07:26 »
Може и по 50$ да плащаш, това не променя фактите.
Ядеш домати по твой ( доста променен вкус - 30 години странство, с възрастта рецепторите също дават отклонения ) всичко е прекрасно, но ядеш просто различна химия.
Ние също.

Неактивен AnonimusBG

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 4425
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #298 -: Ноември 25, 2020, 20:16:06 »
Quote (selected)
Фона бил разбрал, че храните в Америка били фалшиви. Навсякъде масовата храна е фалшива. Нискокачествена. Което не означава, че няма качествена, органик (био), вкусна. Има си цяла верига магазини "Whole Foods", за органик храни. Също " Trader Joe's" и други. Фона трябва да знае, че има т.н. "Farmer's market", където можеш да си вземеш плодове и зеленчуци с качество каквото искате. Разбира се, горното на друга цена ( два, три пъти по-висока).
Какъв ми е пойнта? Всички обобщения са грешни.

Аз Фона го разбрах така.
По онова време най-обикновените домати и т.н. в БГ бяха като тези в изброените от теб продавачи на био, органик и не зная какви още имена са им измислили или ще им измислят маркетолозите.
Май бяха и по-добри.
А сега изведнъж станаха елитни продукти достъпни само във вериги където не всеки може да си позволи да пазарува.

Неактивен Butch

  • Just Member
  • *****
  • Коментари: 2571
    • Профил
Re: Край казана, или за културата на правене и пиене
« Отговор #299 -: Ноември 25, 2020, 20:39:22 »
Помня много добре доматите по социализма. Често презрели, натъртени или тип"италиански" (които за нищо не стават). Който си ги е гледал в двора е друга работа. Пак се пръскаха с отрови. Пак се наторяваха с нитрати. Контролът беше кьорава работа.
Сега когато се прибера в БГ си ям най-вкусни домати от пазара (не мижам като давам 3-5  лева за килограм. Но пак не знам как са ги торили. Има ли стандарти? Няма. Но доматите са вкусни и сочни и се топят в устата. Като тези които купувам "органик" от "farmer's market" - скъпи колкото си искаш.
"If a man does not know his part, no wind will be favourable."
PRINCE HENRY THE NAVIGATOR